icon

Výpočet materskej pri skrátenej pracovnej dobe

kukurica13
27. aug 2015

Pekný deň žienky, chcem sa spýtať poradiť, informovať, čokoľvek 🙂
Mám prac. zmluvu na dobu určitú, ktorá mi končí koncom roka 31.12.2015, ale je písaná len na 4hod. denne, aj ked pracujem klasicky 8hod., no odvody mi odvádza samozrejme len za tie 4hod. Zmluva mi trvá od 14.4.2014, na prelome rokov 2014/2015 mi bola predlžená do konca tohto roka.
Na materskú sa chystám asi k 1.10.2015 a moja otázka znie: kedze odvody za 4hod, to budem mat matersku cca okolo 100e? podla toho vymeriavacieho zakladu, alebo to socialka doplaca do minimalky materskej? Som troska z toho zhrozena 😒 Alebo to bude len za 10/11/12/2015 a potom uz ako nezamestnana? 😕
a po novom roku kedze mi zmluva konci, tak 2.1.2016 sa mam ist klasicky prihlasit na urad prace, alebo to ohlasim este pred materskou??? Vobec sa v tom nevyznam, prosim poradte mi. Vopred Vam velmi moc dakujem 😉

dena1973
27. aug 2015

@kukurica13 Ak ti vznikne nárok na materské, tak to bude do konca je nároku vyplácať sociálna poisťovňa.
Pre nárok na materské je potrebné mať splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom. Materské sa vypláca spravidla 34 týž. od začiatku nároku na materské. Ak materské je nižšie ako rodičovský príspevok (203,20 € mesačne), tak do výšky rodičovského príspevku dopláca úrad práce soc. vecí a rodiny podľa miesta bydliska od narodenia dieťaťa. Ak budeš mať materské nižšie ako rodičovský príspevok, tak o jeho doplatok môžeš požiadať ÚPSVaR od narodenia dieťaťa. Na to potrebuješ doklad (potvrdenie) zo sociálnej poisťovne o výške výplaty materského, ktorý zanesieš na úrad práce.
Ak ti počas materského skončí pracovný pomer, tak nie je potrebné sa hlásiť na úrad práce, pretože sa ti bude vyplácať materské z ochrannej lehoty. Po ukončení pracovného pomeru sa nahlásiš v sociálnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa, aby sa za teba platil štát odvody na dôchodkové poistenie.

gapa
28. aug 2015

@kukurica13 súhlas vo všetkom s dena1973 , ak ti skončí pp 31.12.2015, tak pred koncom roka si podaj tú prihlášku na soc.poistovnu ako osoba riadne sa star... (príloha je kopia RL+prehlásenie o riadnej starstl.o dieťa) s dátumom vzniku poistenia 1.1.2016. urob si pre seba kopiu, ktorú si daj opečiatkovať soc.poistovnou a založ k zápočtovým listom do dôchodku.
Mateské dostaneš z toho, čo odvádzaš.

kukurica13
autor
28. aug 2015

Takze ak tomu spravne rozumiem budem poberat vlastne od zaciatku tych 203e ako je rodicovsky?
Dakujem vam baby za infosky ;)

denisads
28. aug 2015

@kukurica13 vyssie to budes mat az od narodenia dietatka

dena1973
29. aug 2015

@kukurica13 od zaciatku naroku na materske po narodenie dietata dostanes materske podla vymeriavacieho zakladu, z ktoreho sa odvadza poistne na nemocenske poistenie. Doplatok do vysky rod.prispevku (203,20 €) dostanes od narodenia dietata. O to si musis poziadat UP. Vid. moja odpoved vyssie.

kukurica13
autor
30. aug 2015

Ano chapem 🙂 dakujem a este ak priatel ma ine trvale bydlisko oficialne a ja ine a mam hypoteku na dom mam narok na nejaky prispevok ako slobodna mamicka?
Este sa spytam ked vas tu mam..ako to je s priezviskom pri narodeni? S priatelom sa vezmeme mozno o rok dva. Na rodnom liste samozrejme ako otec uvedeny bude. Tym padom ma automaticky dieta otcove priezvisko alebo moze mat moje? Stale mam taky pocit ze akoby nepatril ku mne ked budeme mat ine priezviska 🙂
Dakujem za odpovede a rady ;)