icon

Vypočítava sa materská dovolenka po štvorročnej prestávke?

iva1812_
20. sep 2025

Dobrý deň,

Stala sa mi nasledovná situácia. Dcérka bude mať 3 roky v novembri a mala by som sa vrátiť do práce kde som zamestnaná posledných 6 rokov s tým že 3 som už na rodičovskej. Ale budeme mať ďalšie bábätko s termínom pôrodu v juni. Tým pádom by som sa mala na 4 mesiace vrátiť do prace kým nastúpim na ďalšiu materskú.

Moja otázka na vás je že keď si opracujem 1 mesiac tento rok a 3 mesiace budúci rok ako mi budú vyratávať materskú dovolenku? Ešte taká moja obava je že v zimných mesiacoch budem musieť čerpať OČR pripadne PN či to bude ovplyvňovať výšku materskej dovolenky?

Ďakujem za vašu odpoveď prípadne skúsenosti. 🙂

petamich
20. sep 2025

Ak bude nastup na matersku 2026, tak sa vam bude pocitat z toho co odrobite v roku 2025 (PN/OCR do vypoctu nevstupuju).

anonym_27ff57
20. sep 2025

@iva1812_ Z pravdepodobného zárobku. SP si ho vyžiada od zamestnávateľa.

nikolani
20. sep 2025
@anonym_27ff57

@iva1812_ Z pravdepodobného zárobku. SP si ho vyžiada od zamestnávateľa.

@anonym_27ff57 aj keď si v tomto roku odpracuje jeden mesiac? Mala som za to že pravdepodobný sa berie do úvahy len vtedy ak za relevantné obdobie nebol žiadny príjem. Ale kľudne sa nechám poučiť 🙂

anonym_27ff57
20. sep 2025
@nikolani

@anonym_27ff57 aj keď si v tomto roku odpracuje jeden mesiac? Mala som za to že pravdepodobný sa berie do úvahy len vtedy ak za relevantné obdobie nebol žiadny príjem. Ale kľudne sa nechám poučiť 🙂

@nikolani Áno, SP si vždy vyžiadala.

nikolani
20. sep 2025
@anonym_27ff57

@anonym_27ff57 👍 pozriem si to, dobre vedieť.

petamich
20. sep 2025
@anonym_27ff57

@anonym_27ff57 a preco by si ho ziadala ak bude mat realny vymeriavaci zaklad? ak sa v roku 2025 vrati do prace, vznikne jej vymeriavaci zaklad a ak nastupi na matersku 2026, tak rozhodujuce obdobie bude 2025 (ak by vymeriavaci zaklad nemala materska by bola pocitana z pravdepodobneho VZ, ak bude mat tak realny VZ)

billy_jean
21. sep 2025

Ak nastúpiš na materskú v júni 2026, rozhodujúce obdobie bude rok 2025. Materské sa bude počítať zo mzdy za jeden mesiac.

kuukiiss
23. sep 2025

Ahojte, mám tip ako si lepšie nastaviť materskú, ak niekto rieši, rada poradím alebo prepojím.“