icon

Vypočítava sa materská dovolenka po štvorročnej prestávke?

iva1812_
20. sep 2025

Dobrý deň,

Stala sa mi nasledovná situácia. Dcérka bude mať 3 roky v novembri a mala by som sa vrátiť do práce kde som zamestnaná posledných 6 rokov s tým že 3 som už na rodičovskej. Ale budeme mať ďalšie bábätko s termínom pôrodu v juni. Tým pádom by som sa mala na 4 mesiace vrátiť do prace kým nastúpim na ďalšiu materskú.

Moja otázka na vás je že keď si opracujem 1 mesiac tento rok a 3 mesiace budúci rok ako mi budú vyratávať materskú dovolenku? Ešte taká moja obava je že v zimných mesiacoch budem musieť čerpať OČR pripadne PN či to bude ovplyvňovať výšku materskej dovolenky?

Ďakujem za vašu odpoveď prípadne skúsenosti. 🙂

petamich
•
20. sep 2025

Ak bude nastup na matersku 2026, tak sa vam bude pocitat z toho co odrobite v roku 2025 (PN/OCR do vypoctu nevstupuju).

anonym_27ff57
•
20. sep 2025

@iva1812_ Z pravdepodobného zárobku. SP si ho vyžiada od zamestnávateľa.

nikolani
•
20. sep 2025
@anonym_27ff57

@iva1812_ Z pravdepodobného zárobku. SP si ho vyžiada od zamestnávateľa.

@anonym_27ff57 aj keď si v tomto roku odpracuje jeden mesiac? Mala som za to že pravdepodobný sa berie do úvahy len vtedy ak za relevantné obdobie nebol žiadny príjem. Ale kľudne sa nechám poučiť 🙂

anonym_27ff57
•
20. sep 2025
@nikolani

@anonym_27ff57 aj keď si v tomto roku odpracuje jeden mesiac? Mala som za to že pravdepodobný sa berie do úvahy len vtedy ak za relevantné obdobie nebol žiadny príjem. Ale kľudne sa nechám poučiť 🙂

@nikolani Áno, SP si vždy vyžiadala.

nikolani
•
20. sep 2025
@anonym_27ff57

@anonym_27ff57 👍 pozriem si to, dobre vedieť.

petamich
•
20. sep 2025
@anonym_27ff57

@anonym_27ff57 a preco by si ho ziadala ak bude mat realny vymeriavaci zaklad? ak sa v roku 2025 vrati do prace, vznikne jej vymeriavaci zaklad a ak nastupi na matersku 2026, tak rozhodujuce obdobie bude 2025 (ak by vymeriavaci zaklad nemala materska by bola pocitana z pravdepodobneho VZ, ak bude mat tak realny VZ)

billy_jean
•
21. sep 2025

Ak nastúpiš na materskú v júni 2026, rozhodujúce obdobie bude rok 2025. Materské sa bude počítať zo mzdy za jeden mesiac.

kuukiiss
•
23. sep 2025

Ahojte, mám tip ako si lepšie nastaviť materskú, ak niekto rieši, rada poradím alebo prepojím.“