Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky, ako postupovať?
Ahoj, 29.mája 2012 mi končí RD, pred nastupom na MD som pracovala, miesto mi stále držia, nakolko však budem mať asi problem umiestnit Drobca do škôlky pred prázdninami a taktiež by som si tie prázdniny s ním ešte rada užila, chcem dať výpoveď v práci. Popravde už vo firme nadalej ani pracovať nechcem, kôly podmienkam. Neviete mi niektorá poradiť ako mám postupovať, na čo mám nárok? Ďakujem 🙂
ahoj, viete mi niekto poradiť ? po ukončení RD som sa so zamestnávateľom dohodla na výpovedi dohodou s odstupným. Termín vyplatenia odstupného uplynul, a vyzerá že ani nemajú snahu mi ho vyplatiť. Mám vôbec šancu, že tie peniaze uvidím ? ☹
@andre ak mas vyplatenie odstupneho uvedene v dohode, tak posli doporuceny list s dorucenkou byv. zamestnavatelovi a vyzvi ho na splnenie zavazku v lehote, ktora je uvedena v zmluve (ak tam nie je, tak odstupne musi byt vyplatene v termine, ako maju za prislusny mesiac vyplaty zamestnancI). ak odmietne, resp. neprevezme, ja by som osobne by som podala navrh sudu na vydanie platobneho rozkazu (ak to mas v dohode uvedene a budes mat bud vrateny list, ze neprevzal, resp. prevzal a nereagoval v lehote, ktora bola stanovena). v pripadoch, ked su taketo pisomne dokazy sudy rozhoduju do 2 tyzdnov
Prosím vás a ako je to s čerpaním/preplatením dovolenky, ak sa po rodičovskej neplánujem vrátiť do starej roboty?
@andre ťažko povedať či máš šancu, možno zamestnávateľ iba vyčkáva, či náhodou "nezabudneš" 😝 Treba sa mu pripomenúť - najprv slušne, skús tam zavolať, keď nie, tak pošli doporučený list, kde uvedieš pre istotu aj kam ti to majú poslať a keď ani to nepomôže, tak už asi iba súdna cesta ako radí @tin007
@piacere všetko záleží na dohode so zamestnávateľom. Pár dni pred koncom RD dáš žiadosť o ukončenie pracovného pomeru dohodou a zároveň preplatenie nevyčerpanej dovolenky. Prípadne môžeš do práce nastúpiť, vyčerpať dovču a dohodnúť ukončenie PP po vyčerpaní dovolenky.... 😉
@piacere jasné, ak končíš pracovný pomer (to je jedno, či po RD, alebo inak), tak nevyčerpanú dovolenku ti musia preplatiť. Alebo si ju musíš vyčerpať pred ukončením prac.pomeru, takže tak či tak ti to zaplatia.... To, či ti tie peniaze aj vyplatí, to už záleží na charaktere zamestnávateľa a na tvojej ochote bojovať za svoje práva. Ale zákon mu to jednoznačne prikazuje....
@tin007 ďakujem, neplatia sa tam žiadne poplatky, ak podám žalobu na súde ? radili mi dať firmu do konkurzu, ale tam je poplatok cez 1600 €, a to teda nehrozí aby som zaplatila a duplom ak správca zistí že nie je majetok, tak smola (povedala mi pani na súde). termín výplat počas PP som mala zmluvne stanovený do 15. dňa v mesiaci, tak to mám uvedené aj v Dohode o ukončení PP. hovorila som s bývalým konateľom, tak dotyčný aktuálny konateľ ma má v paži (firma totiž bola predaná, počas mojej RD a nový majiteľ teda so mnou po RD rozviazal PP dohodou s odstupným, kt. mi teraz nechce vyplatiť)
@jaduska ďakujem, urobím ten list s výzvou a potom zreme tú žalobu... paráááda 😖
@andre plati sa, min, je tusim 66 eur a zvysuje sa (to ti povedia v podatelni) podla toho, kolko pozadujes. samozrejme do zaloby treba dat aj tvoje naklady (napr. ak ti pravnik pripravi zalobu tak jeho honorar, postovne a uplne vsetko) plus mas narok na uroky z omeskania, co je zakladna sadzba zverejnovana NBS plus 10% k tomu (tusim teraz je ta sadzba 2.012%).
@andre vzor je napr. tu http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/vzory-zalob... urcite to treba dat niekomu skontrolovat, ale najskor pories vyzvu,kde jasne napises, na zaklade coho (dohoda) mali co (odstupne xxxx eur) kedy (datum, resp. termin podla vyplat) uhradit a kam (cislo uctu) a neurobili to a maju na to 7 dni, v opacnom pripade sa obratis napr. na inspektorat prace a na sud. doporucene s dorucenkou, howgh. podla zakona (a uz teraz neviem akeho), ak to aj neprevezmu, tak ked sa ti obalka vrati, bude tam vyznacene zo strany posty ze neprevzal v odb. lehote a je to povazovane za dorucene.
Ahojte,
može mi dať zamestnávateľ výpoveď z organizačných dovodov aj počas RD ak zrušili moje prac. miesto?
ahojte,
viete mi poradit? Od roku 2000 som bola zamestnana vo firme na dobu neurcitu. Od roku 2006 som bola na materskej, rodicovsej, nasledne s 2. dietatom na materskej a rodicovskej, ktora mi skoncila v juli 2011, kedy som nastupila do spat do prace. Teraz k 30.11 som dostala vypoved dohodou.
Chcem sa spytat, z akeho obdobia sa mi bude ratat vymeriavaci zaklad? Z tychto odrobenych 5 mesiacov alebo aj z obdobia pred materskou? A zahrna sa tam aj odstupne a premie, ktore budem mat vyplatene spolu s poslednou vplatou?
Dakujem
vypoved dohodou neexistuje
mozes dostat vypoved z organizacnych dovodov, alebo podpisat Dohodu o skonceni PP
Vymeriavaci zaklad k comu potrebujes ratat?
@gapa pripadne ostatne dievcata, ja riesim tiez podobne problemy ako vy. Najprv vam napisem vsetky fakty a potom otazky.
Z prace som nastupila na matersku dovolenku, ktora trvala riadne 3 roky a potom som nastupila na druhu matersku dovolenku ktora tiez trva 3 roky. Podotykam, ze materske dovolenky sa par dni prekryvali, cize v podstate som na materskej trvale 6 rokov. Druha materska dovolenka sa mi skonci v aprili 2012, lenze az v marci 2012 dostanem rozhodnutie ci mi drobca zoberu do skolky (starsi syn riadne chodi do skolky). Ak ho prijmu tak len od septembra 2012. Kedze mladsieho syna nemam kam dat, tak zvazujem co robit po skonceni MD. Ci predlzit, alebo byt nezamestnana.
1. Co by bolo pre mna najvyhodnejsie? Byt na neplatenom volne ak s nim bude suhlasit zamestnavatel? Co to pre mna bude znamenat ak budem na neplatenom volne? Co bude s odvodmi, uradom prace a tak?
2. Mam si predlzit matersku dovolenku do septembra 2012 v pripade ak my dieta prijmu do skolky? Viem ze nedostanem ziadne davky.
3. V pripade ak zamestnavatel nebude suhlasit s neplatenym volnom, ani s predlzenou materskou, musim sa kazdy mesiac hlasit na urade prace?
4. Dostanem nezamestnanecke davky ak budem nezamestnana?
5. Mozem byt na predlzenej materskej dovolenke a zaroven nezamestnana a dostavat nezamestnanecke davky? Alebo mam ist na socialku a poberat socialne davky?
6. A ako je to s odstupnym? Ked mi da zamestnavatel vypoved lebo nebude suhlasit s predlzenou materskou ani s neplatenym volnom, tak mam narok na odstupne?
Viem ze je to vela otazok, ale je aj vela moznosti a ja by som si rada vybrala tu najlepsiu pre mna. Co sa tyka zakonov, vobec o nich nic neviem, preto by ma potesila rada od skusenej osoby a prijala by som aj odpoved na vsetky mozne varianty.
Za odpovede vopred dakujem.
Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.
Tu sú linky na vyššie spomenuté články:
Ahojte,viete mi poradit, od roku 2002 som zamestnana na dobu neurcitu,od roku 2005 som na MD+RD,po jej ukonceni som vycerpala dovolenku a nasledne nastupila na PN-ku,/kedze som uz bola znova tehotna/ az do MD+RD,ktora mi konci 24.4.2012,ide o to,ze do prace uz nechcem nastupit kvoli podmienkam, maleho mi zoberu do skolky az od septembra a dovtedy nemame deti kam dat,planujem dat u zamestnavatela vypoved a ist na UP s tym,ze uvazujem po 3mes. o dotacii na podnikanie alebo ak sa podari tak od septembra zamestnat... Nie som si ista,ci budem mat narok na podporu ak bude vypoved z mojej strany,alebo ist na PN,i ked to podla mna problem neriesi. Ak mate nejake rady,vopred pekne dakujem.
@zuzulienka28
ako to nakoniec dopadlo?riesim velmi podobne otazky ako si ty vymenovala pred rokom
@rovni ahoj. Neviem ci je to este aktualne, lebo som tu dlho nebola. U mna to dopadlo nasledovne. Zo zakona som mala povinnost pisomne ohlasit mesiac pred ukoncenim rodicovskej dovolenky zamestnavatelovi, kedy nastupim, pripadne nenastupim do prace. Ja som mu napisala, ze nastupim az v septembri (rodic.dov. mi skoncila v aprili) z dovodu, ze moje dieta zoberu do skolky az v septembri. Potom si ma zavolali do prace a osobne mi oznamili, ze mi davaju vypoved. Kedze som si pred tym nastudovala paragrafy, vedela som ze mam narok aj na odstupne. Oni mi ho sami od seba neponukli, ale ked som sa ozvala, tak mi ho dali. Takze som ostala na predlzenej neplatenej rodicovskej dovolenke. Na urad prace som sa isla nahlasit az v septembri a dokonca dostavam aj davku v nezamestnanosti, ktoru mi vypocitali zo mzdy este pred prvou materskou dovolenkou. Na urade prace mi povedali, ze som sa kludne mohla ist nahlasit hned vtedy ako mi dali vypoved, len neviem, ci by som aj vtedy musela nosit opeciatkovane papiere na urad. Snad som nejak pomohla.
ďakujem pekne zuzulienka28
@zuzulienka28 dakujem aj ja,mna to caka na jesen,s tym ze asi nebudem moct nastupit do prace
to odstupne si dostala na zaklade toho ze si nemohla nastupit,a zamestnavatel nemohol cakat,resp.ze ti nemohol ponuknut inu pracu? 🙂
@kbeata ahoj. Odstupne sa dava ak mas za posledne 4 roky odpracovane 3 roky alebo za posledne 3 roky odpracovane 2 roky (myslim ze tak nejak to je, alebo v tom case bolo). No a kedze ja som bola doma 6 rokov, tak mi odstupne vyratali z obdobia pred nastupom na matersku dovolenku. Neviem podla coho to prideluju, ale pocula som ze jedna mamicka nedostala odstupne a bola po materskej. Neviem kolko mala pred materskou odpracovanych rokov. Mozno som mala stastie na tetu za okienkom 😀 .
Ahojte zienky nevie niekto napisat vy poved potrebujem .Pracovala som pred materskou 10 rokov teraz 23.4 mi konci materska .A chcela by som ak by sa dalo dostat aj odstupne neviem ake su teraz nove paragrafy. Dovod vypovede je prestahovanie tak ze preto nemozem nastupit do prace. vopred dakujem

@tanitta
podpora podla dnešných zákonov sa ráta z obd. dva roky pred zaevidovanín na up, v období kedy bolo poistenie v nezam.platené tj. z obdobia od ukončenia RD do konca roku, ak ti skončí pp. Ak by si si doplácala za toto obdobie do maxima z dobr.poistenia, tak by podla dnešných zákonov mohla byť podpora maximu.
dôchodok sa ráta za celé obdobie odvodov. Už neplatí, ako to bolo kedysi, z najlepších 5rokov z posledných tuším 10.