icon

Výška materskej v Rakúsku

majuska77
20. okt 2014

Ahojte,ma tu niekto skusenosti s rakuskou materskou?Aka vyska materskej sa tam dostava a po aku dobu?Dakujem 🙂

miskacool
14. jún 2015

@ichbinich ahoj,prosim ta mozes mi poradit, bola som s dcerou hospitalizovana v nemocnici a priniesla som sefovi slovensku OCRku ale ten mi ju nechce uznat,ze to mam priniest v nemcine. Je na to nejaky specialny formular alebo to mam len napisat v nemcine a dat to lekarovi potvrdit? Dakujem

ichbinich
15. jún 2015

@miskacool
Mne vo firme akceptuju obycajny papier od lekara. Moj detsky lekar ma predtlaceny papierik, asi A6 velky, a tam zaciarkne, co ma platit (dieta moze/nemoze do kolektivu, rodic potrebuje OCRku). K tomu datum a hotovo.
Musim tam byt tvoje meno, lebo ty beries tu OCRku, a od kedy do kedy.
Ak chce vasa firma nieco special, tak sa musia k tomu vyjadrit, ako to chcu - pripadne sa spytaj na personalnom.

jasmika
4. júl 2015

@ichbinich ahoj.. 🙂 vidím že sa vyznáš lepšie do týchto vecí.. prosím ťa.. vieš mi poradiť ako dlho musím mať odpracované aby som dostala wochengeld? sme s mužom 2 roky v rakúsku a dcérka má 5 rokov... aj by sme chceli druhé..lebo už som sa ja ako tak nemčinu naučila..a snažím sa nájsť prácu..ale už pol roka sa mi akosi nedarí.. vždy tam niečo nevyhovuje.. väčšinou pracovný čas.. kedže nemôžem večer.. alebo poobede.. Uvažujem že či by sme to nezvládli bez...ale mame dosť velké výdavky.. na byt aj na leasing auta.. tak neviem či by sme to zmakli bez môjho prijmu. teraz pracujem iba tak ze chodím upratovať domácnosti. A ešte jedno.. wochengeld.. nehrozí že by sa dalo vybaviť na manžela? - to ej asi kravina ale niekde som počula aj take niečo už..Ďakujem ti za tvoj čas.. už som sa snažila to niekde dopatrať..ale moja nemčina nieje ešte na takej urovni 😅

ichbinich
6. júl 2015

@jasmika
Uf, to ti presne povedat bohuzial neviem. Ja som pracovala 2 roky na plny uvazok a wochengeld som dostala...
Na manzela sa bude mozno dat Kinderbetreuungsgeld, ale pokial viem, tak by on aj musel ostat doma.
No, najst robotu nie je lahke, to mas pravdu. Aj ja som ako abolventka univerzity hladala pol roka... Takze clovek fakt musi mat stastie.
Vsetko dobre!

jasmika
6. júl 2015

čo je to Kinderbetreuungsgeld prosím ta?-- lebo sme vraveli ze by sme to riskli..ze tých pár mesiacov kým by sa bábo narodilo..to by sme zvladli nejako.. a potom by sme mali dostať ten rodičovský či ako sa to volá..
@ichbinich

ichbinich
6. júl 2015

@jasmika
Kinderbetreuungsgeld je "materska", politicky spravne teda rodicovsky prispevok 😉 😀
To je to, co dostava matka pocas casu, ked je doma pri detoch. Su tri moznosti, ktore sa vztahuju na dlzku vyplacania: do 12 mesiaca zivota dietata, plus 2, ked pojde na matersku aj otec dietata;, do 20 mesiacov plus dalsie 4 ak pojde aj otec alebo do 30 mesiaca, plus dalsich 6, ak pojde aj otec. A potom je varianta 1000€ do 12 mesiaca dietata alebo 80% z posledneho platu do 12 mesiaca dietata. Ak sa pobera wochengeld, tak sa vyplacat tieto sumy zacinaju az po skonceni wochengeld. Wochengled je 8 tyzdnov pred vypocitanym terminom a 8 tyzdnov po narodeni dietata, a 12 tyzdnov po narodeni, ak to bol cisarksy porod alebo dvojicky.
Pocas Wochegeld a Kinderbetreuungsgeld je matka poistena. Po ukonceni sa musi teda poitstit zase sama alebo pripoistit s manzelom!
Na Finanzamte sa da podat ziadost o Kinderbeihilfe, to je prispevok od statu, "priplatok na dieta".
Vsetko je pekne napisane na stranke help.gv.at a ta sa da prepnut aj na anglictinu.

jasmika
6. júl 2015

@ichbinich dakujem

lucylucka
9. feb 2016

Ahojte kocky, neviete mi niektora poradit?Pracujem v Rakusku a som v 13 tyzdni tehotenstva.Kedy sa presne posiela do Sva prefotena tehotenska knizka?Mam lekara aj v Rakusku aj na Slovensku.Mam od rakuskeho lekara potvrdenie ze som tehotna tak by som poslala to potvrdenie plus slovensku prefotenu knizku.Len neviem ci uz mam teraz alebo je to este skoro a az tesne pred porodom posielat.Ma s tym niekto skusenost?Zhanam si informacie co vsetko sa musi vybavovat a informacie mam zatial len z netu.Tak zatial si pozeram co treba na vybavenie materskej.Dakujem ak mi da niekto vediet 😉

slavinocka16
17. feb 2016

To máš ešte čas. 🙂

lucylucka
20. feb 2016

@slavinocka16 No tak to som rada ze je este cas 😀 a nevies mi nahodou povedat kedy presne sa to posiela?

slavinocka16
20. feb 2016

Teraz stačí ak pošleš oznámenie že si tehotná a predpokladaný termín pôrodu.. A ak máš M-K-p tak posielam až a 14.mes.babatka.

angelina87
19. máj 2016

Ahojte kocky, prosim Vas o radu. Som v 7 tyzdni tehotenstva, pracujem v SR na zivnost a taktiez tu mam trvaly pobyt. Planujeme sa prestahovat do Rakuska, rodicia tam maju dom i trvale pobyty, tak ma mozu hocikedy zameldovat. Taktiez mam moznost sa tam zamestnat.
Otazky su:
- min. kolko je potrebne odrobit v Rakusku aby mi vznikol narok na matersku?
- ako sa na r. 2016 vypocitava materska?
- je lepsie robit robit na zivnost alebo sa zamestnat?
- ake su odvody pri zivnosti?
- musim mat lekara a rodit v rakusku aby mi vznikol narok na matersku?

Viem ze teraz v r. 2016 menili zakon ohladom pridavkov na dieta ale bohuzial nemam sajnu.

Dakujem krasne za cenne rady. 🙂

slavinocka16
19. máj 2016

Musíš byť 6.mes zamestnaná, je lepšie byť na zmluvu.

steigrula
2. jún 2016

Ahojte chcela by som sa spytat ako ste riesili nastup na wochengeld ?? Mne totizto doktor povedal ze mi mal prist domov papier o potvrdeni materskej kedy mam nastup a v akej vyske mam matersku ale mne stale ziadny papier neprisiel.. nastup na matersku som mala 30.05. Tak neviem ci mam cakat alebo ci to mam riesit nejak inak ..🙂 dakujem

zsana3
2. jún 2016

Ahojte.druh mi roby v nemecku , mam nizku materku a potrebujem poslat ziadost na dorovnanie do vysky rodicovskeho prispevku v nemecku.ake tlacivo potrebujem????

natalia76
13. jún 2016

Ahojte.. Prosím vedeli by ste mi poradiť? Pracujem na TP na Slovensku a j v Rakúsku.. Čakám bábätko.. Ako to je s materskou? Viem odmietnuť materskú zo Slovenska a poberať len tú z AT alebo jednoducho ak sme v rámci EÚ tak sa tá materská berie na Slovensku a zbytok poberám z AT... a ako sa potom vypočítava výška materskej? Ďakujem Vám za odpoveď =)

alisha27
17. jún 2016

Ahojte,chcem sa opytat ktore ste poberali matersku a rodicovsky z Rakuska a pred tym pracovali na zivnost je pravda ze po troch rokoch musite nastupit do zamestnania v AT inac ze musite vratit vsetky peniaze spät?

bluka2
17. jún 2016

@alisha27 Zavolaj na SVA...

sivamyska1
10. sep 2016

@natalia76 prosim ako si to vyriesila matersku pls ?

sintiavr6
28. okt 2016

Dobrý deň. Ja by som sa chcela spýtať že po akej dobre môžem ísť na materskú? Teraz pracujem v Rakúsku 1 rok. Ale by sme už s priateľom rada mali bábätko. ďakujem vopred za odpoveď

steigrula
29. okt 2016

@sintiavr6 ahoj musis mat odrobenych 6 mesiacov a potom mas narok na matersku to je pri trvalom a skratenom pracovnom pomere neviem ako je to so zivnostou

sintiavr6
30. okt 2016

@steigrula ahoj dakujem za odpoved. Mám živnosť od 14.10.2015,a mám pracovnú zmluvu s rodinou na dobu neurčitú, a už priatelom y sme pomaly chceli mať bábo.....a nevedela som presne, že kolko potrebujem mať odrobených mesiacov alebo rokov nato aby som mala nárok na materskú a rodinný príspevok....lebo som sa pozerala aj na iných stránkach a tam píše že musím odrobiť 2 roky.....tak som nevedela.

miskacool
30. okt 2016

@sintiavr6 ahoj, ak sa mozem pripojit k otazke..netreba mat v AT trvaly alebo prechodny pobyt? Na poberanie tychto spominanych prispevkov? A ak nie, tak napr.ja ako casnicka keby som bola tehotna, oznamim to zamestnavatelovi a potom zo zdr.dovodov som na PN, mozem dostať vypoved?

miskacool
30. okt 2016

Dakujem za odpoved

teki1
30. okt 2016

@sintiavr6 http://www.opatrovanie-rakusko.sk/opatrovanie-r... počas poberania príspevku musíš mať aktívnu činnosť a platiť odvody.
http://najmama.aktuality.sk/clanok/235776/mater...

vroni
30. okt 2016

@miskacool, netreba pobyt a v tehotenstve nemozes dostat vypoved

bejby1525
9. nov 2016

Dobry den. Pracujem v Rakusku ako zivnostnicka uz rok. Co sa tyka materskej, tomu rozumiem. Vie mi prosim niekto poradit, ako je to s rodicovskym prispevkom a zaroven s povinnostami, co sa tyka zivnosti?

b2eruska
14. dec 2016

Ahojte.Prosim Vás viete mi niekto poradiť alebo povedat ako to funguje? V roku 2015 som bola zamestnaná na SK a potom od augusta 2015 v Rakúsku robila som tam to februára 2016. Ale tehotna som bola az v apríli takze som bola nezamestnaná .U nás na úrade mi povedala ze ja nárok od nás zo SK nemám na materskú ze si mam vybaviť v Rakúsku.Ale nemala som tam ani prechodný pobyt vedenú adresu som mala stale na SK.Manzel pracuje v Rakúsku tak teraz neviem ako to vlastne je a ako to vybavovať .Prosim ak viete napíšte budem moc vďačná za každé info 😉

katka752012
25. feb 2017

Ahoj viem ze je to uz dávno co viedla táto konverzácia.ale chcela by som sa spýtať.planujeme dieťatko žijeme dva roky v Rakúsku. Deťmi co si pisala ohľadom materskej chápem len sa chcem spýtať na model 20+4 ked sa s manželom vymením stačí len na mesiac?aj pri model 30+6 sraci ak by sne sa len na mesiac vymenili?vo pred dakujem ak si nájdeš cas odpísať mo

vroni
26. feb 2017

@katka752012, nie, nestaci, musi to byt MINIMALNE 6, resp. 4 ,mesiace