Výška príjmu otca popri materskej dávke

24. nov 2023

Ma niekto skusenost, ze mu robili problemy na SP kvoli prijmu na dohodu popri materskej?
Muz zacal pracovat na dohodu u ineho zamestnavatela, realne odrobi max 2 hodiny denne homeoffice, ale ma vysoku hodinovu mzdu, lebo je to specializovana IT cinnost. Tento mesiac mu nevyplatili materske, lebo ze nedoslo k "adekvatnemu" poklesu prijmu, zarobil asi 70% oproti druhej praci, z ktorej pobera materske. Zevraj musi byt aspon polovicny pokles prijmu, teraz to idu posudzovat niekde na centrale a vyzera, ze o to materske tento mesiac mozno pride. V akom zakone sa pise, aky velky pokles prijmu musis mat, ma niekto takuto informaciu prosim?

zuzanka.zuzu
24. nov 2023

to je nejaká novinka či iniciatívne pracovníčky? ak je to ozaj pravda s poklesom príjmu tak v tejto krajine sa oplatí byť socka a nie šikovný vzdelaný človek 👎

sonalove
24. nov 2023

áno môjmu švagrovi robili problém, neschválili mu materskú pri 2. dieťati a pri treťom tiež- aj keď sa odvolal 2x a ešte musel sociálke nejaké peniaze po viac ako pol roku od žiadosti o materskú dávku sociálke vrátiť.

tehulka2011
24. nov 2023

a predtym robil fulltime? Co ja viem, mne to trocha smrdi, preco aj predtym radsej nepracoval za tuto vysoku sadzbu...

sun_shine_2020
24. nov 2023

Ahoj, na jednom stretku o tom rozpraval Mihal, ze to teraz zacali robit vo velkom v SP a oteckovia maju fakt problem pracovat popri materskej.

romi2706
24. nov 2023

Nikde nie je definované o aký pokles sa jedná. Len vykonávaná práca musí mať iný charakter a musí byť zachovaná podmienka celodennej starostlivosti o dieťa čo v prípade ho spĺňa

ivangeline
24. nov 2023

Maju to niekde vo svojich usmerneniach. Akoze sediet si doma a po 2h denne mat 70% z platu? Ti pride ok? :D

autor
24. nov 2023

@tehulka2011 @ivangeline
Ano je normalne zamestnany na plny uvazok ako zamestnanec. A ano, keby odisiel inde, vedel by zarobit aj 2-3x viac, ale nechce, lebo sucasna praca ho bavi a ma ine benefity.
Tato dohoda je len kratkodoba, konzultant k nadnarodnemu projektu, kde sa platy pohybuju inde, aj pracovna napln je ina. Realne naozaj pracuje z domu tych par hodin. 3 mesiace bol na materskej normalne len tak, a teraz si nasiel tento projekt.

Argument pracovnikov je, ze nemocenske davky sluzia na pokrytie straty prijmu, a ked ju nema, tak asi ani materske nedostane. ? Neviem ci sa menil nejaky zakon o ktorom neviem, preto sa pytam, ci o tom niekto nieco vie.

tehulka2011
24. nov 2023

nevedel by to obist tym, ze by si zalozil zivnost? Tam si mozno moze fakturovat kolko chce?

autor
24. nov 2023

@tehulka2011 ano, jasne ze teraz uz to inak spravi, ked vie, ze je tento problem. Len ten 1 mesiac uvidime ci mu daju, no.. to by boli stratene peniaze, na ktore ma podla mna narok. Vobec nam nenapadlo ze vyska prijmu je niekde rozhodujuca, ked ostatne podmienky su splnene.

Len mozno nech si aj ostatni daju pozor na toto.

nivea777
24. nov 2023

@tehulka2011 už ani zo živnosti nemôže byť príjem,kedysi sa dalo, ale počkajú si na daňové a z neho potom vychádzajú.

mamina7070
24. nov 2023

ano berie sa to ako podvodne konanie Soc poist ma pravo zacat vysetrovanie a pozastavit materske

bude kontrolovat aj zamestnavatela a porovnavat ci doslo k takej zmene pracovnej naplne atd

ak predtym napr robil pracovnika za pasom a teraz robi solution architekta v IT tak mozno inak je to prosto podvod

autor
24. nov 2023

@nivea777 to potom musi vratit materske? Ci vyplatia az dodatocne? Lebo si to neviem predstavit napr.ked je materska maj-oktober, a danove priznanie az buduci februar. Nie je to nas pripad, ale zaujima ma to.

nivea777
24. nov 2023

neviem,ako budú postupovať. Keď bol môj na materskej tak mohol dokonca pracovať normálne na TPP na plný úväzok,potom to zatrhli a jediná možnosť bola SZČO a nedávno som zachytila už ani szčo nie je v poriadku. A myslím,že sú schopní vymáhať neoprávnene odobraté materské keďže podmienku celodennej riadnej starostlivosti môžú sporiť. Je to risk už teraz

autor
24. nov 2023

@mamina7070 tak samozrejme, zjavne podvody su jedna vec, no tento pripad to nie je. Proste ma ako zamestnanec tabulkovy plat (plus odmeny teda), a popri tom sem tam vezme nejaku dohodu (programator).
Tato dohoda je o specializovanej praci, na ktoru ma vzdelanie aj skusenosti, a projekt je dobre plateny (asi zial, v tomto pripade). Takze odrobi realne naozaj par hodin, a zarobi skoro tolko ako za plny uvazok inde.
Ale vsak uvidime ako rozhodnu. Len som chcela vediet, ci je niekde definovane, aky velky ma byt pokles toho prijmu.

mamina7070
24. nov 2023

ako sa vola pozicia v danom projekte?
a ako sa vola jeho pracovna pozicia

tam ide o charakter prace a pre projekty su dane sumy na md co sa beru ako referencne

milanemila
24. nov 2023

Tak zacali to kontrolovat konecne, kedze sa realne otcovia o deti nestarali a normalne pracovali a popritom mali matersku 🤷🏼‍♀️ ak je to tak ako opisujes, tak sa mi to zda v pohode a to, ze odpracuje 2-3 hodiny za den ho nijako neobmedzuje v starostlivosti o dieta.
Ty si doma alebo pracujes? Lebo ak nepracujes, tak je to pre soc poistovnu samozrejme podozrive, ci sa realne o dieta stara muz a je pochopitelne, ze to presetruju.

lienka.7
24. nov 2023

@autorka stačí si dat do Google a nájsť na nete. Ano, keďže sa to začalo vo veľkom zneužívať, tak SP konecne sprisnila podmienky vyolacania materskej chlapom, ktorý ju mali len ako "zasterku", aby brali aj plat aj matersku. Robili klasicky ďalej o dieta sa starala ďalej zena, ktora bola samozrejme s ním aj dalej doma. Predpokladam, ze aj u vás je to presne tak isto. Tak neviem, čo si prekvapená. A inak, zaujímavé, že taký projekt sa mu podaril práve teraz, keď je na MD. 🤔🤣 A este 70% platu len za 2 hodinky prace... prosím ťa, nestrapnuj sa tu. Normalne napis, ze 2 hodiny nerobi, to je len zasterka ako radi Mihal, ze max.2 hod.denne robiť. 🤣 a akou hodinovou mzdou? 500€? Keď predtým mal čo ja viem 100€?

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamina7070
24. nov 2023

si tu anonymna klidne si pozicie napisat mohla 😉
proste si zober ze v praci z ktorej isiel na materske zarobil 2000€ za pracovny cas 160 hodin tj 12,5 € za hodinu v hrubom
v praci na dohodu dostane 70% z 2000€ tj 1400€ odrobi maximalne 40 hodin tj na hodinu ma v hrubom 35€ tj cca 3 nasobok

este stale to nevidis ? a do toho si ty bez aktivneho poistenia tj doma

treba sa v prvom rade pripravit na kontroly zamestnavatela dochadzky odovzdavanych vystupiv z prace atd atd

toto su samozrejme fiktivne vypocty ide len o pomery hodnot

lienka.7
24. nov 2023

@autorka ide presne o to, ze ty si doma a staráš sa o dieta pokial on si veselo robí. Kplko.hodin je diskutabilné, lebo papier znesie vsetko. A ano, ma byt pokles prijmu, nakoľko materska ti supluje výpadok prijmu, keďže je cca.vo výške čistého prijmu. Nech sa paci, vsak nech teda pracuje v praci aj na projekte a ma 2 príjmy... vsak predsa 2 hodky dá v pohode aj večer. A nemusi sa srať s nejakou materskou. Ale jasne, zabudla som, prečo to nevyužiť, keď ma na to PRAVO, vsak? Tak potom tu aspoň nezavadzaj. Milujem takých "poctivych" ľudí ako ty 👌👌👌

andrea901
24. nov 2023

No pozeram, ze sa tu sype sama kritika na autorku. Zial, neporadim, ale citim tu zavist zo strany diskutujucich.
Preco nejde do prace popri tom projekte? Ved asi preto vyuzil tu moznost, aby bol aj doma pri dietati kedze stat taku moznost ponuka.
Podla mna je materska nastavena velmi nespravodlivo pre ludi s vyssim prijmom, to uz nikto neriesi...

autor
24. nov 2023

@mamina7070 ale ano samozrejme, ze im to je podozrive. Mne ide o to, ze v pripade aky som popisala, ze o co sa opieraju, ci je niekde vyslovene zakazane zarobit nad nejaku hranicu.
Kontrol sa nebojim, kedze nemaju najst ake porusenia. A trochu som sa pousmiala, ako ide niekto v SP kontrolovat kody, ktore naprogramoval. Zmluvu aj vykazy maju normalne poslane.

@lienka.7 fiha, tolko zloby v jednom cloveku.. mrzi ma, ze ta moja zivotna situacia tak popudila, ale ked nemas co poradit, tak to tu citat ani prispievat nemusis.
A vypadok prijmu mame. Keby pracoval, mam navyse rodicovsky prispevok, on o dost vyssi plat ako materske (pocitane z minuleho roka ked bol nizsi), a tuto (alebo inu) dohodu k tomu. Ale bral to ako oddych od kazdodennej prace, a cas straveny s detmi, na ukor mensich prijmov.
Navyse keby slo o pracujucu matku, myslis, ze by ju preverovali? Nemyslim si, ak teda nezmenili zakon. Sama som pri prvom pracovala par mesiacov z materskej na dohodu, a nikto odo mna nechcel nikdy ziadne vykazy, ani ich netrapilo kto sa stara o dieta v tom case.

mamina7070
24. nov 2023

tak tiez tam seno nejedia a o akom programovani hovorime max dve hodky denne ? to je predsa hlupost tomu sa verit neda ani omylom

sak uvidis sama 😉

mogaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mogaa
25. nov 2023

SP v tomto prípade nepochybila, berie sa pokles príjmu k príjmu, čo otec zarobil pred MD...že robil vo firme kde zarobil polovicu toho čo teraz v inej práci na dohodu - to je jeho problém....berie sa pokles príjmu a ten sa prepočítava v príjmu čo mal pred MD....

misuliks
25. nov 2023

Ja som pracu na dohodu popri materskej riesila v septembri a od pani zo SP som dostala takuto odpoved.

zuzanockamt
25. nov 2023

Autorka
A ty pracuješ? Alebo si doma a staráš sa o dieťa a otec dieťaťa je na MD len akože a robí? Lebo SP si zisťuje aj to. Ak by boli podmienky dodržané, nemali by ste problém.

mamina7070
25. nov 2023

@zuzanockamt je doma nepracuje uz to tu pisala 😉

zuzanockamt
25. nov 2023

@mamina7070 Ďakujem. Takže ďalšia "materská" pre otca len na oko 😂

veronikaszabova
25. nov 2023

@zuzanockamt maju 2 deti. Muz je na materskej so starsim dietatom.