icon

Z akého obdobia sa mi bude rátať materská?

gotima
7. feb 2013

Ahojte. Potrebujem poradit. Minuly rok som nastupila na TPP v oktobri (dovtedy som bola na materskej/rodicovskej so starsou dcerkou). Termin s druhym babom mam v oktobri 2013 ale kedze mam dost narocnu pracu tak predpokladam ze pracovat budem maximalne do konca juna a potom sa hodim na PN. Z akeho obdobia sa mi bude vyratavat materska? Z poslednych 270 dni pred porodom alebo z priemeru za minuly rok (rodicak + 3 mesiace v zamestnani)? Vopred dakujem za odpovede.

zalka
30. mar 2013

@tinka177 musíš na UP nahlásiť, že poberáš PN ... a vlastne o výšku PN ti budú krátiť dávku v hmotnej núdzi ... PN bude cca vo výške 216 e ...

tinka177
30. mar 2013

@zalka ešte posledná otázočka,moja materská bude 200e plus tá z DNP,kolko budem mať teda celkovu materskú,sestra mi vravela že prvých 6mes.materskej platí posledný zamestnávateľ tak či to DNP bude vlastne ktomu či ako....kolko budem mať teda celkovú materskú,keď pojdem na to DNP....či sa mi to vôbec oplatí.Ď

zalka
30. mar 2013

@tinka177 si nezamestnaná, ak neurobíš čo som povedala tak nedostaneš nič ... len po narodení rodičovský príspevok .
Ak spravíš čo som povedala tvoja MD bude 6t pred narodením 255 e ... a potom aj 28t po narodení ... a potom bude rodičovský príspevok .
No a materskú nikdy neplatí zamestnávateľ ... ale SP ... a kedže si pri skončení PP nebola tehu , tak na MD ti nárok nevznikne ... jedine ak si založíš DNP.
A celková MD bude 255 e ... nič viac nič menej ... ak počúvneš ... ak nie .. tak od narodenia dieťaťa dostaneš z UP 199,60 eur rodičovský príspevok .. nič viac nič menej.

tinka177
30. mar 2013

@zalka jo už mám v tom jasno...ďakujeeem 🙂

zalka
30. mar 2013

@tinka177 rado sa stalo.

kaja81
30. mar 2013

zalka ty si taka odborníčka, chcem sa opytať: minuly rok som cely robila mal som min. mzdu od 1.1.2013 som v novej firme a mam hrubu mzdu 700€.od 2.4.2013 chcem ist na PN, vychadza to , že mam teda odpracovanych 90kal. dní budem mať materskú tych 455€ po dobu 8 mesiacov?V zml. mam skušobna doba 3 mesiace a potom už na dobu neurčitú, neviem, či to neako ovplivní skušobna doba, či? Ďakujem krasne vopred za odpoveď 🙂

kaja81
30. mar 2013

@zalka zalka ty si taka odborníčka, chcem sa opytať: minuly rok som cely robila mal som min. mzdu od 1.1.2013 som v novej firme a mam hrubu mzdu 700€.od 2.4.2013 chcem ist na PN, vychadza to , že mam teda odpracovanych 90kal. dní budem mať materskú tych 455€ po dobu 8 mesiacov?V zml. mam skušobna doba 3 mesiace a potom už na dobu neurčitú, neviem, či to neako ovplivní skušobna doba, či? Ďakujem krasne vopred za odpoveď Dnes o 13:50 • Odpovedz • 0 • •

zalka
30. mar 2013

@kaja81 áno budeš mať takú MD ... počas 34týždňov no počas skúšobnej doby ťa môžu prepustiť .. ak ťa neprepustili tak je normálna zmluva, to s tým nič nemá ... neovplyvní nárok na MD skúšobná doba ... to sa neboj.

kaja81
1. apr 2013

@zalka ďakujem ti pekne za odpoveď 😉 ja len, že aby som niečo nepokazila tým, že budem marodiť od 2.4.2013 🙂
Prepustit ma neprepustia 😉 sme dohodnutý, že po roku sa vratim do prace 🙂

danielle37
1. apr 2013

ahoj, potrebujem radu, teraz do 30.apríla mám dobu určitú, plánujeme bábätko. Asi mi zmluvu predĺžia na 2 mesiace a potom doba neurčitá./tak urobili aj novej kolegyni/ chcem sa opýtať, či budem mať nárok na materskú súbežne s opatrovateľským príspevkom na rodičov - opatrujem ich. V novej práci som cca pol roka a predtým som súvisle pracovala 2 roky a prechod do druhej práce som mala prerušený len PN na 2 týždne - zápal sedacieho svalu. budem rada, ak mi vieš poradiť. potom by sme chceli ešte jedno babätko, len neviem ako mi budú počítať materskú, či vrátane príspevku na opatrovanie /je to sociálna dávka/. Opatrovateľské mám od tohoto mesiaca. v prípade že mi neobnovia zmluvu, budem mať nárok na materské pri druhom dietati, alebo si musím zaplatiť balík dobovolného pripoistenia? ďakujem

zalka
1. apr 2013

@kaja81 ak k 1.4.2013 máš 90 dní tak nepokazíš nič ... PN od zajtra...

zalka
1. apr 2013

@danielle37 hm.. ak budeš tehu pri prepustení .. a máš dosť dní poistenia v poslednýžch dvoch rokoch tak MD mať budeš ...

kaja81
1. apr 2013

@zalka ďakujem

danielle37
2. apr 2013

ahojky, no pracovala som súvisle od roku 2010/aj predtým/ 2x PN inak stále pracujúca
a nevieš či môžem mať opatrovateľský na rodičov súbežne s materskou? ďakujem

zalka
2. apr 2013

@danielle37 toto neviem ... či môžeš mať súbeh, napíš na SP dotaz opíš situáciu a určite ti to vysvetlia ... napíš dotaz na BA centrálu.

nr_andulka
Odpoveď bola odstránená
andrea28380
2. aug 2013

@zalka
Môžem sa spýtať ? tých 90 dní musí byť odpracovaných v roku, z kt. sa počíta materské - teda v prípade Gotimi 2012 alebo celkovo u toho zamestnávateľa???

lenka2602
5. aug 2013

Ahojte, som tu prvy krat neviem ako to tu presne chodi, chcem Vas poziadat o radu, z coho sa mi bude ratat materska dovolenka, (nie som este tehotna, planujeme IVF) 07/2013 mi skoncil pracovný pomer, v prípade ze sa nam to podari a buduci rok by som isla M? teraz v ochrannej lehote chem ist na PN.volala som na SP kde mi povedali ze by som dostavala hned rodicovsky prispevok. Mam sa skusit zamestnat, alebo ake mate skusenosti. Prosim Vas o radu, velmi pekne dakujem ☹

dena1973
5. aug 2013

@lenka2602 Ochranná lehota pre tehotné je 8 mesiacov po ukončení PP. Vás sa ochranná lehota zrejme týkať nebude, nakoľko ešte nie ste tehotná. Ak Vám nárok na materské nevznikne z ochrannej lehoty alebo z pracovného pomeru (to v prípade, že by ste sa zamestnali), tak budete mať nárok na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa z úradu práce soc. vecí a rodiny.

lenka2602
5. aug 2013

dakujem pekne, len sa chcem este spytat, este by mi to vedel moj zamestnavatel zmenit na ukoncenie pracovneho pomeru dohodu k 30.9. s tym ze september by mi dal neplatene volno.... a by sa nam to predsa len podarilo, vtedy by som bola v ochrannej lehote alebo nie???
ak mi viete este poradit velmi sa tesim na vasu odpoved...dakujem

dena1973
5. aug 2013

@lenka2602 To by ste museli tehotenstvo stihnúť do 31.8.2013, pretože ak v 9/2013 budete na naplatenom volne tak odvody mať nebudete a tým pádom v tomto mesiaci Vám zamestnávateľ musí dať prerušenie poistenie.
V takomto prípade sa Vám predĺži iba riadny pracovný pomer, ale nemocenské poistenie sa ukončí 31.8.2013(september 2013 bude preruš. poistenie).

lenka2602
5. aug 2013

dakujem pekne a uz posledna otazka, ak mi da neplatene volno na zaciatku mesiaca a posledne dni mesiaca budem cerpat dovolenku tak potom to je lepsia alternativa???? ak nie kaslem na to ukoncim pomer, pojdem na PN a budem cakat ci sa predsa nezamestnam, asi.. dakujem za odpoved.... mna len na tom vsetkom stve ze clovek robi od skoly jedno ukoncenie pracovneho pomeru a nemam nakok na MD v pripade uspesnej IVF. dakujem

dena1973
5. aug 2013

@lenka2602 Ja by som radšej išla na nemocenské z ochrannej lehoty do tých 7 dní po ukončení PP a snažila si nájsť nové zamestnanie. Ono s tým prerušením poistenia a následnej dovolenky, by mohlo vzniknúť, že by nemocenské bolo platené iba z príjmu, ktorý by ste mali zaplatené za dovolenku, nakoľko pred tým bolo prerušenie poistenia a to sa berie ako ukončenie poistného pomeru.

zalka
5. aug 2013

@andrea28380 teraz som veľmi nepochopila ... ale 90 dní môže byť odpracovaných aj na prelome rokov ... proste ak je nová zmluva tak od začiatku tej novej zmluvy musí byť 90 dní až potom to má zmysel .

lenka2602
6. aug 2013

@dena1973 Dakujem ti pekne, za info. dnes idem na PN, si zlata 🙂

lenka2602
6. aug 2013

@zalka Ahoj moje pomocnicky 🙂 zalka, mala som problem s vypovedou, tak ako som hore uvadzala, PP mi pomer mi skoncil dohodou 31.7., este som mala moznost ze mi ho prerobia ukoncenie do 30.9. ale vysli s alternativou cerpania dovolenky a nasledne NP a pytala som sa ze keby nam vyslo IVF a stihli by sme to do 30.9. ci by mi prinalezala MD od posledneho zamestnavatela, vidim ze nie... 😒 tak teraz to uz nebudem kombinovat, necham tu prvu alternativu, pojdem dnes k lekarke na PN, a budem dufat ze si najdem coskoro pracu.
Ale predsalen, ak si najdem robotu a bude na dobu urcitu napr. tych 90 dni, riesi to nieco cerpanie MD?
Alebo sa mam DNP? pomoze mi to??? alebo co mam robit??? alebo mam ist na UP a z neho na PN??? mna to len zoziera lebo som mala pekny Vymer.zaklad... a skoda
dakujem krasne a cakam na odpoved

zalka
6. aug 2013

@lenka2602 hm... koľko dní si čerpala dovolenku, lebo dnes je 6.8. a nárok na platenú PN budeš mať len v prípade, že si čerpala 6 dní dovolenky .. teda PP po RD trval aspon 6 dní ... ak si čerpala 1 den dovči tak OL po skončení zamestnania bude len 1 deň .. tj. si to prešvihla ... ak chceš platenú PN tak sa musíš v takom prípade nahlásiť na DNP a PN dostaneš minimálnu 216 e

lenka2602
6. aug 2013

fuuuu, pekne 🙂 nerozumiem, ked mi skoncil pomer 31:7 a mala som v tom mesiaci 2 dni dovolenku, tak s akym datum som mala mat vystavenu PN aby som bola v tej ochrannej lehote??? prosim odpis, mozno to skusim este zachranit
dakujem

zalka
6. aug 2013

@lenka2602 no tak PN musí byť vypísaná najneskôr s dátumom 2.8. ... lebo si mala 2 dni dovolenku tj. vznikol ti nárok na 2 dni OL.

lenka2602
6. aug 2013

dakujem krasne, a spytam sa ked mi to nepodari spatne tak ked sa zaevidujem na urad prace tak potom mozem ist na PN?