Z akého obdobia sa mi bude rátať materská?
Ahojte. Potrebujem poradit. Minuly rok som nastupila na TPP v oktobri (dovtedy som bola na materskej/rodicovskej so starsou dcerkou). Termin s druhym babom mam v oktobri 2013 ale kedze mam dost narocnu pracu tak predpokladam ze pracovat budem maximalne do konca juna a potom sa hodim na PN. Z akeho obdobia sa mi bude vyratavat materska? Z poslednych 270 dni pred porodom alebo z priemeru za minuly rok (rodicak + 3 mesiace v zamestnani)? Vopred dakujem za odpovede.
@tinka177 tak to je úplne asi jedno ... prihlás sa na DNP z min. VZ 393 eur ... ak sa chystáš na PN ... tak den pred PN .
PN dostaneš cca 216 e ... a DNP zrušíš po skončení MD .. pred nástupom na RD:
Ak sa nechystáš na PN, tak sa prihlás pre istotu na 7 dní na DNP z VZ 393 eur , potom to zruš. Kedykoľvek ochorieš počas toho tehu tak dostaneš zaplatenú PN z DNP ... cca 216 e .. a den pred nástupom na MD sa opäť prihlás na DNP .. a toto DNP zruš po skončení MD pred nástupom na RD.
MD z toho je 255 e cca.
Za den poistenia sa platí cca 4,50 eur . Netreba mať dlžobu .
@tinka177
DNP je dobrovolné poistenie na SP , a ten kto ho má a má splnené podmienky tak má nárok na platenú PN a tým pádom aj na platenú MD ... ty podmienky máš splnené, len Ti musí vzniknúť poistenie aby si mohla dostávať platenú PN a platenú MD ...
Prihlásiš sa na RLFO registračnom liste fyzickej osoby ... priamo v SP .
@tinka177 počas PN sa neplatí ...
ak sa prihlásiš na DNP a na PN nepôjdeš .. tak o 7 dní zruš DNP .. zaplatíš asi tak 32 eur ... ale keby Ti trebalo ísť na PN tak môžeš ísť z ochrannej lehoty kedykoľvek .
Ak sa prihlásiš na DNP a nepôjdeš na PN ani ho nezrušíš tak budeš platiť každý mesiac 130,27 eur.
ahojte..vedeli by ste poradiť aj mne....splnam podmienku 270dní......aby som mala vyššiu materskú tak som na jeden den prerušila poistenie - bola na nezamestnaná a od 01.02.2013 som zamestnaná na HM 1200eur...na materskú by som mala nastúpit v polke mája 2013, znamená to teda, že rozhodujúce obdobie na výpočet materskej bude obdobie poistenia v novom zamestnaní alebo rok 2012?
@simirek70 no tak personalistka je krava ... s prepáčením ... ako to že si mala prvú MD z platu 1000 e ... menila si počas MD zmluvu?
Lebo SP nerátala, to personalistka tam napísala takú kravinu a preto Ti z toho dajú fMD. Keby persoanlistka napísala 1000 e VZ .. tak by si dostala z toho MD.
Ano presne tak,ona mi napisala iba predpokladany prijem,no neviem preco,zevraj sa to tak rata. Nie nemenila som zmluvu. Tak neviem,co mam spravit,ale asi si uz nepomozem.,...co myslis?
A ako na nu,aby poslala opravne papiere? Nemieni sa poriadne rozpravat stale mele predpokladany prijem,ze MD sa rata z toho,..
@simirek70 zákon o sociálnom poistení ...
(4) Pravdepodobný denný vymeriavací základ poistenca, ktorý nemal v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie z dôvodu poberania materského alebo prerušenia povinného nemocenského poistenia pre čerpanie rodičovskej dovolenky alebo pre nárok na rodičovský príspevok, je jedna tridsatina vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky; § 55 ods. 2 platí rovnako.
je to v zákone .. denný VZ je 1/30tina z VZ kt. by patril v mesiaci nástupu na MD... a ak máš v zmluve 1000 eur .. tak denný VZ je 1000deleno 30 tj. denný VZ 33,3333 eur ... a mesačný VZ ... kedže napr. január má 31 dní je ... 31x33,3333 tj. 1033,33333 eur ... a z toho sa mala rátať MD ...
Ale ak si už porodila, tak bohužial nepsravíš asi nič ... len mzdárka je krava a nebudem používať dalšie nadávky.
Fajn, super.... Ano uz som porodila pred mesiacom.... Poslalat som do firmy iba ziadost o materske a cakala kym prhde prva materska. Volala som az nabehli e na ucet,no som ztoho riadne sklamana.
@zalka ahoj. Chcem ta poprosit o vysvetlenie z coho mi bude ratana MD, lebo ma zneistila tvoja odpoved pre exupery, mozno som len zle pochopila.
Som zamestnana uz 15 rokov v jednom zamestnani. Od r. 2011 som bola na MD, nasledne RD, ktora trva doteraz. Som tehu a termin mam 7.10. Bude mi MD ratana z predpokladaneho VZ?
A este ma zaujala ta 15 mes.lehota po ukonceni DNP. Ja som si platila dobrov. pri prvom tehu, aj som dostavala MD aj z DNP, potom som ho ukoncila, myslim ku konci roka 2011, nemam teraz pri sebe papiere. (vtedy to aj automaticky ukoncovali, myslim, ked nabiehali nove podmienky). Mala by som teoreticky narok este na nieco plynuce z tohto poistenia? Aj ked, do konca marca uz asi tazko nieco stihnem, kedze idu sviatky?
@zalka ahoj, ešte raz ďakujem za tvoju predchádzajúcu odpoved, ešte by som však mala jednu dodatočnú otázku naväzujúcu na moju predošlú otázku a už by som v tom dúfam mala mať jasno...z čoho by sa mi ( hypoteticky 😉 ) vyrátavala materská keby som pracovala od polovice tohto roka, na konci roka otehotnela a termín pôrodu by bol napr. august september, za predpokladu že by mi v priebehu r. 2014 zmenili plat ( zvýšili alebo aj znížili). bolo by to z VZ za rok 2013 alebo za r. 2014, kedže by som vlastne splnila aj tu lehotu 90 dní pred pôrodom, bez PN ( už s iným platom) ? ďakujem a pekný deň 😀
@reuska1 ak si zrušila DNP v roku 2011 tak ho už nevyužiješ. A MD sa ti bude rátať pri reťazovom pôrode z predpokladaného VZ, teda čo ti mzdárka napíše to dostaneš.
@limetka713 ak by si pracovala od júna ... a nástup na MD by bol v roku 2014 tak MD by sa rátala z VZ dosiahnutého od júna 2013 do 31,12,2013 bezohľadu na to, či by sa ti znížil alebo zvýšil plat v roku 2014. VZ sa berie vždy rok predtým, daný rok len v špecifických situáciach .. tj. nové zamestnanie napr.
@zalka ďakujem veľmi pekne 🙂
@limetka713 rado sa stalo.
ahojte vie mi niekto poradit? Pracujem na HPP od r. 2005 a od r. 2010 si platim aj DNP. NA DNP teraz platim z min. t.j. nejakych 130 €. Som v 6 tt tehu. Z akeho obdobia sa mi bude ratat MD zo zamestnania a z DNP? Berie sa do uvahy VZ iba z roka 2012? a co z DNP, mam ho platit dalej? Oplati si mi to vobec, ked nebudem PN? dakujem
ahoj, na DNP som si platila z VZ ktorý mi vysiel ako rozdiel z max. VZ pre DNP - VZ zo zamestnania. t.j. VZ z DNP bol zo 650€ , zo zamestnia 460 €. Od zmeny SP som presla na ten balik 3 poistení (neodhlasovala som sa) a tam mam VZ z min.
@zalka ahoj môžem ešte poprosiť o radu,kamaratka mi povedala,že keď som už tehotná 24 týždeň tak to už sa nemôžem prihlásiť na DNP že to sa môže len pred tým ako sa chystám otehotnieť,že ak chcem mať väčšiu materskú tak to musím mať zaplatene aspoň 6mesiacov pred otehotnením,to DNP...tak teraz neviem či mám isť niečo vibavovať na tu socialku alebo nie,a tiež som si podala žiadosť o príspevok v hmotnej núdzi či to môžem popri tom.ďakujem krásne 🙂
@zalka aha ok,a ten príspevok v hm.núdzi môžem poberať popri tej pn? lebo na urade sa ma pýtali a musela som podpísať čestné prehlásenie že žiadne iné peniaze nepoberám,vybavujem si aj príspevok na bývanie,nerada by som sa dostala do problémov,tak mi odporúčaš urobiť tak ako si mi napísala minule? chystám sa na socialku prihlásiť na DNP a potom na PN lebo ajtak mám rizikové tehu. ešte raz veľmi pekne ďakujem za radu 🙂 do budúcna už budem vedieť čo robiť,lebo tieto materské u nás sú almužne,a slobodná mamička s toho nevyžije,škoda že som to nevedela skôr :(

@zalka v hrubom to bolo tych 400 eur...bola to na minimálnu...ale plus nám daval na ruku