icon

Z akého obdobia sa mi bude rátať materská?

gotima
7. feb 2013

Ahojte. Potrebujem poradit. Minuly rok som nastupila na TPP v oktobri (dovtedy som bola na materskej/rodicovskej so starsou dcerkou). Termin s druhym babom mam v oktobri 2013 ale kedze mam dost narocnu pracu tak predpokladam ze pracovat budem maximalne do konca juna a potom sa hodim na PN. Z akeho obdobia sa mi bude vyratavat materska? Z poslednych 270 dni pred porodom alebo z priemeru za minuly rok (rodicak + 3 mesiace v zamestnani)? Vopred dakujem za odpovede.

zalka
6. aug 2013

@lenka2602 hm... no tak potom sa treba prihlásiť na DNP ... a tak ísť na PN ... ale PN bude len 216 e

lenka2602
6. aug 2013

si uzasna zena, dakujem ti krasne ja si skusim vystavit spatne tu PN (a to sa mi bude ratat este od byvaleho zamestnavatela????) ( a to je jedno ze som mala dovolenku v strede mesiaca) posledna otazocka dakujem

zalka
6. aug 2013

@lenka2602 joj nechápeme sa ... si bola na RD? alebo len tak ti skončil PP .. že si pracovala a skončil .. ak si pracovala a skončil tak vtedy je OL 7 dn í ..
ak ti končila RD ... a akože si pracovala 2 dn i tak OL je 2 dn i

lenka2602
6. aug 2013

nie nie na RD som nebola to sa len chystam (o mesiac mame IVF, a hladala som mozne alternativy v pripade ze sa podari tehu ako mozem cerpat MD).... skoncil mi pracovny pomer dohodou k 31.7. a chcem ist v OL na PN (lebo som mala vysoky vymeriavaci zaklad) a chcela som vyuzit aspon na PN nejake peniazky.....
dakujem ti krasne, este raz dakujem ze som ta mohla spon takto spoznat 🙂

dena1973
6. aug 2013

@lenka2602 Pri ukončení PP 31.7.2013 máš nárok na OL 7 dní...to som ti už písala. Ak si mala dovolenku v strede mesiaca, tak to s OL nemá nič spoločné. Dovolenka v takomto prípade neovlyvňuje ochr. lehotu. Pre teba je OL do 7.8.2013. Počítať sa ti bude príjem od posledného zamestnávateľa.

lenka2602
6. aug 2013

@dena1973 dakujem ti krasne, som pod stresom. tak sa prosim nehnevaj 🙂 ze stale otravujem, ked budem mat aky kolvek dalsi problem som tu znova, pekny dnicek

dena1973
6. aug 2013

@lenka2602 Všetko je O.K. Neboj sa 🙂

ivanaurbanova
6. aug 2013

Ahojte, potrebujem poradit. Teraz 26.7.13 mi skoncila RD a od 29.7. som cerpala dovolenku, som tehotna nastup na matersku mam 1.1.14.
Od pondelka 5.8.13 ma doktor vypisal na PN.
Chcem sa opytat z akeho obdobia sa mi bude ratat materska ak by som zostala
1.na PN- ke do nastupu na matersku
2. ak by sa PN ukoncila po nejakom case
dakujem za odpoved

zalka
6. aug 2013

@ivanaurbanova
1) MD sa bude počítať z príjmu čo si dosiahla od 29.7 do 5.8. 13
2) ak sa vrátiš do práce ešte tento rok tak sa MD bude počítať z príjmu ako v bode 1 + z príjmu zo zamestnania do 31.12.13

ivanaurbanova
6. aug 2013

@zalka dakujem

elje
16. aug 2013

Ahojte,
Je pravda, ze ak pojdem na zaciatku tehotenstva na PN (dajme tomu mesiac-dva), potom sa vratim naspat do prace, ze sa bude materska pocitat len z vymeriavacieho zakladu co som zarobila pocas doby kedy som na PN nebola? Vraj sa do tych vypoctov obdobie na PN nezaratava... vie niekto viac?

dena1973
16. aug 2013

@elje Od kedy si v prac. pomere u terajšieho zamestnávateľa? Ak by si nastúpila na PN napr. 9 a 10/2012 a si u terajšieho zamestnávateľa zamestnaná v r. 2012 resp. skôr, tak sa ti bude počítať PN z roku 2012. A ak na materské nastúpiš ešte v tomto roku a za podmienky, že si pracovala aj v r. 2012, materské bude počítané tiež z r. 2012. No ak nastúpiš na materské až v roku 2014, čo zrejme aj nastúpiš (za predpokladu, že bude platiť ten istý zákon), tak nárok na materské sa bude počítať z roku 2013. Počítať sa bude iba z mesiacov, z ktorých bolo platené poistné na nemocenské poistenie (t.j. za mesiace kedy si na PN sa poistné neplatí).

elje
16. aug 2013

@dena1973 od juna 2011

kvetkak
16. aug 2013

ahoj zalka, prosím poradíš aj mne? ja osm u zamestnávateľa 9 rokov ale z toho 2x na materskej, teraz som nastúpila 23,11 2010 vyčerpala som 20 dní dovoelnky a začala pracovať. od 1,6 2013 som na PN rizikové tehotenstvo. moja hrubá mzda sa pohybovala rôzne okolo 600e mesačne. koľko tak zhruba budem mať a čo píšete o DNP neviem či to za mňa paltili kedže pracuejm v spotrebnom družstve. mám ja ja nárok, mám is ísť zistiť na sociálku? Ďakujem za odpoved a ešte mi zostalo 20 dní dovoelnky čo mi nechcú preplatiť. majú na to nárok?

gapa
16. aug 2013

@elje
ak máš dlhodobý prac.pomer, tak sa materské ráta z vym.základu v predchádzajúcom kalend. roku, tj. pri nástupe na md v r.2013 z vym.základu v r.2012, tj. je absolútne jedno, či si pn v roku 2013. Ak si bola v r.2012 pn, tak dni pn sa vynímajú, lebo počas pn nemáš žiadny vym.základ, tj. ak by sa súčet vym.základov delil dnami vrátane dní pn, tak by to znižovalo denný vym.základ. Ak sa vyjmú, tak vlastne zjednodušene pn neovplyvní tvoj vym.základ (len v istých prípadoch, ked je velmi málo dní s vym.základom môže ovplyvniť podla toho kolko sobôt a nediel je v tom období, kedy je vym.základ).

gapa
16. aug 2013

@ivanaurbanova
bohužial sa obávam, že ty si ten prípad, čo uvádzam v odpovedi vyššie. Materské sa ti bude rátať z obdobia po ukončení rd do dna pred pn, ak by trvala pn do konca roku 2013, tj. z obd. 27.7. do 4.8., 27.28. bol víkend, za 29+30+31 si mala vym.základ, aj za 1+2, potom znovu 3+4 je víkned, tj mzda a vym.základ za 5dní a ti rozpočíta až na 9dní, teda sa vydelí číslom 9, čo ti zníži vym.základ. Ak je pravdepodobná mzda vyššia, tak by som sa dohodla s lekárom a nastúpila na md v r.2013, za predpokladu, že si v r.2012 čerpala rodič.dovolenku celý rok. Rátala by sa ti materská z pravdep. vym.zákldu, čo je obvykle tvoja hrubá mzda podla prac.zmluvy deleno 30. no to by chcelo potom ešte overiť.

elje
17. aug 2013

@gapa Dakujem velmi pekne za odpoved. Uz v tom mam jasnejsie 😉

bzuco86
17. aug 2013

ahojte baby , chcela by som sa spytat. ci niekto dostane matersku, ked zisti ze zamestnavatel pocas celeho pracovneho pomeru neodvadza soc. ani zdrav. poistenie

dena1973
17. aug 2013

@bzuco86 Stačí, ak si v SP bola nemocensky poistená. Odvody sú povinnosť zamestnávateľa a nie tvoja. To by so zamestnávateľom mala riešiť SP.....Je potrebné si zistiť v Soc. poisťovni, či na teba zamestnávateľ podal prihlášku....a či od dátumu, ktorý máš uvedený na prac. zmluve...

gapa
17. aug 2013

@bzuco86
súhlasím s dena, podatné je, či podal prihlášku a snád aj či posielal výkazy mesačne. To že poistné nezaplatil už na nárok vplyv nemá

ivanaurbanova
17. aug 2013

@gapa dakujem za upozornenie, pochopila som to musim s tým cosi spravit to by ten vym.zaklad bol maly, sice termin neposuniem ale cosi vymyslim mam este nejaku tu dovolenku
chcem sa este spytat donieslo sa mi do usi ze ked neodrobim 90 dni budem mat len minimalnu MD, je to pravda?

dena1973
17. aug 2013

@kvetkak Ak si nastúpila na PN 6/2013 tak sa ti ako rozhodujúce obdobie na výpočet materského berie celý rok 2012. Ak si v tomto roku dosiahla cca 600e (ako píšeš), tak mesačne by to malo byť cca 330e. Ako vymeriavací základ (hrubá mzda) sa berie rok 2012 a skutočne odpracované dni (bez nemocenského, materského, ošetrovného...).
Výpočet: podiel vym. základov za rok 2012 a skutočne odprac. dní x 55%. Materské, ak nastúpiš v roku 2014, tak sa ti pre jeho výpočet bude brať rok 2013. Percentuálna výška materského je 65 % denného VZ. Čo sa týka dobrovoľného nemocenského poistenia, na ktoré sa pýtaš, tak to neplatí zamestnávateľ, ale si ho musíš platiť sama...

dena1973
17. aug 2013

@ivanaurbanova Najlepšie by bolo, tak ako ti písala gapa, že nastúpiš na materské ešte v roku 2013 a tak sa ti ako rozhodujúce obdobie bude počítať rok 2012. A za prepokladu, že si v tomto roku bola na RP, tak sa ti bude brať ako príjem pre výpočet materskej pravdepod. vym. základ, čo by mala byť tvoja hrubá mzda (to ti určí zamestnávateľ).
Ak nastúpiš na materskú v roku 2014 pre výpočet materského sa bude brať rok 2013 t.j. hrubý príjem, z ktorého sa platilo poistné na nem. poistenie v období roku 2013 ( od 29.7. do 31.12.2013 - bez doby keby budeš na PN, vtedy sa poistné neodvádza). Zrejme ak v roku 2013 neodpracuješ 90 dní, tak bude materské vyplácané iba z prav. vym. základu tj. z minima - podľa toho aký bude v roku 2014. Ak 90 dní odpracuješ, tak vtedy je výpočet riadne z roku 2013.

gapa
17. aug 2013

@ivanaurbanova
1.1.2014 je 6týž. pred termínom? tak to môžeš nastúpiť na md aj 7 alebo 8týž. pred termínom, teda v r.2013, ak ti nem.poistenie trvá.
platila si od začiatku tvojho prac.pomeru (ak vznikol najneskôr 1.1.2012) aspon 90dní, to treba splniť. Ak vznikol pp skôr, tak to podstné nie je. Ale vlastne neviem, aký bude zákon platiť v r.2014, tam tiež môžu niečo zmeniť, príp.
Nepíšeš, ak to bolo v r.2012, či si mala len rd a nič iné z tohto prac.pomeru a príp. aká je tvoja mzda podla prac.zmluvy, dúfam, že nie minimum.

pavlinakol
18. aug 2013

ahojte baby, chcem sa opýtať, dúfam,že mi niekto bude vedieť poradiť. Momentálne som na RD,MD mi skončila 30.12. 2012, 31.12. 2012 som čerpala riadnu dovolenku a potom až do 21.1.2013 a 22.1.som nastúpila na RD..Plánujeme druhé bábo, chcem sa opýtať, keby som nastúpila na MD v r.2015 ešte počas trvania prvej RD a v r. 2014 nemala žiadny príjem, z čoho sa mi bude počítať materská? Z predchádzajúcej výplaty,alebo iba z tých pár dní čerpanej dovolenky v r. 2013? dakujem vopred za odpoveď

dena1973
18. aug 2013

@pavlinakol ...bral by sa ti pravdepodobný príjem, t.j. príjem aký by si mala keby si nastúpila do práce. Ten ti dáva zamestnávateľ na tlačive, ktoré vydá SP. ... všetko je za predpokladu, že bude platiť súčasný zákon...

pavlinakol
18. aug 2013

@dena1973 super, dakujem pekne za odpoveď, rozmýšlali sme,že by sme chceli aj skôr druhé bábo,ale tá dovolenka v tomto roku by mi asi pekne pokazila materskú,keby som išla v 2014 a som po cisárskom,tak asi počkáme..nechcem tomuto štátu teda nič darovať, už som mu darovala dosť a nič z toho nemám ☹ ešte raz vďaka

ivanaurbanova
18. aug 2013

@dena1973 @gapa dakujem za odpovede, moznosti a moznosti ani ma nenapadlo ze mozem nastupit skor na MD, v roku 2012 som mala len RD a ziadny iny prijem, minimalnu mzdu nemam, uvidim ako to vsetko dopadne ako dlho budem na PN, ci sa vratim do prace a potom by som zaciatkom decembra vas oslovila, co by bolo pre mna najvyhodnejsie, zatial dakujem

gaudinka
20. aug 2013

Ahojte baby....mam taku otazku. Cakam prve babo, bola som zamestnana od januara do konca juna tohto roka. PP som ukoncila ja. Neviete mi poradit ci budem mat narok na vyssiu matersku? 😕

dena1973
20. aug 2013

@gaudinka Ochranná lehota pre tehotné je 8 mesiacov po ukončení prac. pomeru, ale musela by si byť tehotná ešte v čase keď si bola v PP. Ak si pracovala iba od 1-6/2013(a v minulom roku si PP nemala), tak už tam by si nespňala podmienku 270 dní poistenia pred pôrodom. V takomto prípade budeš mať nárok na rodičovksý príspevok od narodenia dieťatka.