Z akého obdobia sa mi bude rátať materská?
Ahojte. Potrebujem poradit. Minuly rok som nastupila na TPP v oktobri (dovtedy som bola na materskej/rodicovskej so starsou dcerkou). Termin s druhym babom mam v oktobri 2013 ale kedze mam dost narocnu pracu tak predpokladam ze pracovat budem maximalne do konca juna a potom sa hodim na PN. Z akeho obdobia sa mi bude vyratavat materska? Z poslednych 270 dni pred porodom alebo z priemeru za minuly rok (rodicak + 3 mesiace v zamestnani)? Vopred dakujem za odpovede.
@gaudinka Ak spočítame dobu postenia s posledného PP od 1.1.-30.6.=181 dní poistenia(za predpokladu, že si pracovala od-do, tak ako som uviedla), chýba 89 dní. Mohla by si sa dobrovoľne nemocensky poistiť, ale musí to byť nepretžite 26 týždňov a musíš byť poistená až do nástupu na materské...
Dakujem pekne za radu 🙂 Zajtra sa zastavím v SP.... posledná otázka :D aku sumu asi budem platit? ci to mi nejako vyrataju?
Ďakujem za rady 😉
Dobrý deň, chcela by som tiež poprosiť o radu. Momentálne som na rodičovskej dov., tá mi končí 27.9. Avšak zistila som že som v 7+4tt ( termín pôrodu cca 2.4.2014). V práci som sa bola pýtať či ma vezmú naspäť, povedali mi že majú plný stav a že mi buď niekoho prepustia alebo mi dajú odstupné. Ja však popravde by som najradšej ostala doma, niežeby som nechcela pracovať, ale viem aké sú u nás v práci stresy. Nakoniec aj s prvým drobcom som ostala od 4 mesiaca tt na PN od konca apríla 2010. Takže moja otázka je, či mám ísť na PN (a prípadne či sa mi dá nejako zvýšiť materská pomocou DNP) alebo mám prijať odstupné (pretože vyzeralo to skor tak že ma naspäť nechcú). Taktiež neviem z čoho mi budú vypočítavať materskú, lebo bolo mi povedané, že keby som šla na úrad práce tak materskú budem mať veľmi nízku. Tiež mi napadlo,že ja mám z roku 2010 ešte nevyplatenú dovolenku, tak či by som aj s tým nevedela niečo poriešiť a či mi ju ešte preplatia, prípadne ak nie, tak či si ju mám nárok vybrať a potom ísť na PN. Viem, že je možno zložité, no ak sa dá prosím poraďte mi. Vopred veľká vďaka . 🙂 J.
@jaenka preco by si davala vypoved?Zamestnavatel ta nesmie prepustit ked si na RD a ak oznamis ze si tehotna si v ochrannej dobe az do 3oku dietata,pripravila by si sa o materske a pripadnu podporu po dalsej RD,a za tri roky sa moze toho zmenit?po skonceni RD chod na PN a nasledne nastupis na MD,ta sa ti bude ratat z PVZ z mesiaca na stupu na MD.
@exupery ďakujem za radu, presne takto by som to chcela spraviť. Ja si výpoveď nechcem dávať, ale keď som sa bola pýtať kedy môžem nastúpiť, tak mi zamestnávateľ povedal, že mi dajú buď odstupné alebo niekoho prepustia (čo moc nechcú). Vtedy som im ešte nespomenula že som tehotná, takže asi preto také vyjadrenie. Uvažujem presne tak ako píšeš, že keď mi skončí RD, tak nastúpim na PN a tým pádom nebudú musieť nikoho prepúšťať a ja budem mať vyššiu materskú ako keby som bola na úrade práce.
@jaenka
len pozor, ak bude platiť to, čo teraz a ty v r.2014 pôjdeš na md a v r.2013 budeš mať len rd a potom pn, tak bude materské rátané z minima!!! máš zlé dátumy, lebo ti rd končí v piatok, tj. hned víkend, lepšie by bolo dohodnúť sa, že ti skonší rd (písomne požiadať) v nedelu pred 27.9., potom čerpať dovolenku najlepšie napr. pondelok až štvrtok a od piatku ísť na pn. Ale si to zazichrovať to ukončenie rd toho 22.9, takto bude materské rátané z vym.základu za 4dni odpracované a vydelí sa to len číslom 4. Ak by pn začala až v pondelok, tak mzda za 5dní sa vydelí číslom 7 (počtom kalend.dní)
ak by bola zmena v zákone od nového roku, tak toto nemusí platiť, to nik nezaručí.
@exupery
Dobry den, chcela by som tiez poradit ohladom materskej popr. rodicovskej. U terajsieho zamestnavatela som zamestanana nepretrzite od roku 1/2002. V roku 3/2008 som nastupovala na prvu materku, nasledne rodicovsku. V roku 1/2011 som prechadzala z rodicovskej na druhu matersku ( tam som mala narok aj na vyplacanie materskej-pocitana s tej istej vysky ako prva). Druha rodicovka mi konci 3.2.2014, mala by som nastupit do zamestnania ale zistila som ze som zas tehotna - predpokladany porod 7-8/2014. Ak by mi niekto vedel napisat ako by to bolo v mojom pripade z vyplatou materskej alebo budem mat narok len na rodicovsku, popripade ak by som musela nastupit na PN ake by tam boli podmienky. Dakujem za odpoved.
Dakujem a chcem sa opytat ci je pre mna vyhodne nastupit na tych par mesiacov ( cca 4) do prace alebo je lepsie ist hned na PN? Este ak by ste mi vedeli poradit.
Teda ak tomu dobre rozumiem tak ak budem mat aj plat nejake tri mesiace v roku 2014 nijako to neovplyvni matersku, tu budu pocitat tak ako pri druhom dietatku? Dakujem velmi pekne za odpoved
@pavlina2222 PN bude počítaná z VZ za rok 2012 , a ak pôjdeš na MD v roku 2014 tak MD bude rátaná z príjmu čo si dosiahla v roku 2013
@pavlina2222 PN ak bude nepretržitá tak bude stále rátaná z VZ roku 2012.
Ak ukončíš PN a začneš ju v januári 2014 tak bude rátaná z príjmu roku 2013
ahojte dievčatá, viete mi prosím Vás poradiť, či býva materská rátaná aj z PN-ky? budem na PN asi celé tehu.. dúfam, že je rátaná z odpracovaného obdobia a nee aj z PN 😒 😒
@afrika presne tak, bude sa ti ratat z hrubej mzdy za rok 2013, mimo toho co si bola PN 🙂
@sunnysummer ani nevieš ako si ma potešila 🙂 🙂 vieš to na 100%
@afrika ty si vysku materskej vlastne uz mozes vyratat aj teraz. uz nemusis cakat na decembrovu pasku. tak si spocitaj hrube mzdy a vydel poctom dni co si pracovala (kym si nenastupila na PN). a z toho 65% je dennz vymeriavaci zaklad
@sunnysummer si zlatá, moc ti ďakujem 🙂 🙂
@sunnysummer takže ona sa bude rátať iba z roka 2013 - mesiace, ktoré som pracovala? a PN nie, však? som ako maďar 😀 😀
@afrika ano presne. ked si nastupila na PN v priebehu mesiaca, tak pocitaj iba tie dni co si pracovala.
@sunnysummer ďakujem ešte raz 🙂 🙂

@dena1973 Dakujem pekne za odpoved. No otehotnela som mesiac po ukonceni PP 😒 .... A v roku 2012 som pracovala len na dohodu nejake 3 mesiace. Toho pol roka mam teda odpracovanych a chyba mi tak okolo 100 dni, neda sa to nejako urobit? mam na mysli keby som si ten zvysok doplatila sama 😉 Dakujem