Z čoho má bezdomovec platiť výživné?

ljublju
17. jún 2010

Ahoj,jeden znamy je bezdomovec a od statu dostava 60 €... a dnes mal pojednavanie ohladom alimentov na dieta,urcili mu 30% z minim.mzdy.Lenze nema trvale zamestnanie,len kde tu nejaku brigadu.Z coho to ma vobec platit?Da sa z toho volako vykrutit?Nechcem si ho ako zastavat,ale co ma vlastne robit,ked nema z coho platit?Tych 30 % nemoze to byt myslene napr. z tej podpory?

andzi
17. jún 2010

@ljublju nedá sa z toho vykrútiť, to je stanovené zákonom. Musí platiť bez ohľadu na to, koľko zarába, 30% zo sumy životného minima! Však dostáva 60€ od štátu tak nech to z toho platí.

ljublju
autor
17. jún 2010

ok,takze mi to vychadza,kedze ziv. minimum je 185,19 z toho 30 % je 55,5 €...no to by slo

andzi
17. jún 2010

@ljublju Podľa Zákona o rodine každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30% zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa. Od 1.7.2009 je ŽM na nezaopatrené neplnoleté dieťa 84,52 € a z toho 30% je 25.36 €. Pozor, od 1.7.2010 sa budú tieto sumy zvyšovať.

maggie2
17. jún 2010

Nechcem sa nikoho zastávať ani odsudzovať, ale v podstate i bezdomovectvo je istý druh životného štýlu. Ak je človek sám, OK, je to čisto len jeho vec ako žije, ale ak má dieťa/deti, tak si vyrobil aj zodpovednosť. Ja viem , že z mojej pozície je to riskantné hodnotiť (aby som nikomu neukrivdila), ale skutočne ak ten dotyčný má dve zdravé ruky, kde je problém? Koľké matky sa naháňajú, drú od rána do večera za pár eur, a nič iné im neostáva, život je ťažký. Ten človek si musí uvedomiť, že absolútna vlastná sloboda neexistuje, jednoducho on musí aspoň tú sumu, ktorú povedala andzi mesačne nejako zarobiť (príležitostné práce a pod.). Veď to nie je možné.

imarikai
17. jún 2010

@maggie2 suhlasim s tvojím nazorom

libka1
18. jún 2010

nechadzme ich do jedneho vreca... ked sa dostane niekto na dno a nema mu kto pomoct velmi tazko sa stade dostava 😔 skade vieteze mu ide o absolutnu vlastnu slobodu??? 😕 aj medzi nimi su ludia co sa dostali na dlazbu nie vlastnym zavinenim 😔

maggie2
18. jún 2010

@libka1 ak jeden muž rozmýšľa ako sa vykrútiť z toho, aby nemusel platiť na vlastné dieťa cca 25 eur mesačne, tak potom mu o čo ide? Iné je byť na dlažbe a napriek tomu aspoň niekde pracovať (brigády a pod.) ako byť na dlažbe a nič nerobiť. Zaujímavé je, že cigaretky a alkohol sa peniažky vždycky nájdu.

libka1
18. jún 2010

@maggie2 skus si ist hladat robotu total otrhana, spinava a niekolko dni poriadne neumyta ako sa ti pohrnu pracovne ponuky ci uz na normalnu pracu alebo na brigady... ja sa ho nezastavam, ja len hovorim, ze nie vsetci su rovnaky... s tymi cigaretami a alkoholom mas pravdu... ale aj tu existuju vynimky... mozno ze prave tento nefajci
😉

libka1
18. jún 2010

v kazdom pripade ljublju uz odpoved dostala, proste platit bude musiet a hotovo.. .andzi jej dala kompletnu odpoved, nie je co riesit uz 😉

maggie2
18. jún 2010

@libka1 pozri sa, ubytovne a nocľahárne pre bezdomovcov sú k dispozícii, je tam aj možnosť sa ráno či večer osprchovať, aspoň minimálna hygiena je teda možná. Charity sú plné obnoseného, nemoderného ale predsa čistého a určite nie otrhaného šatstva. Dávajú to zadarmo.

Problém je len, že do nocľahárne nezoberú človeka ktorý má vypité. Každý si musí byť vedomý, že sa musí snažiť ako vie. Z letargie a nečinnosti sa dá dostať len vlastnou vôľou.

Koľko zamestnaných ľudí je s nervami hotových lebo žijú tiež len z ruky do úst , 3/4 platu ide na nájom a nemôžu sa na to vykašľať, lebo by už nemali zhola nič. Okrem toho ak si prečítaš vyššie, napísala som, že nechcem nikoho odsudzovať ani hodnotiť, ale naozaj je len vo vlastnom záujme bezdomovcov, ktorí sa chcú postaviť znova na nohy, že tak musia učiniť hlavne SAMI.

Jednoducho tam ide len o to, že nie je argument, že: "ja nezaplatím lebo nemám". To nik neuzná a dotyčný sa na to nemôže hnevať. Môže sa stať že jeden mesiac, dva, nemá, ale dlh mu ostane a musí to doplatiť. Na úrade práce miesto na pomocné robotnícke práce sú VŽDY voľné, nech mi nik nehovorí že jeden chlap nemôže zarobiť aspoň 25 eur za mesiac na to dieťa.

libka1
18. jún 2010

ok, ved aj tak to zaplatit musi 😉 nie je dovod to dalej riesit len zato, ze nemame na vec rovnaky nazor 😉

maggie2
18. jún 2010

@libka1 nie to vôbec nie Libka a ja sa ospravedlňujem ak máš pocit, že som Ti nejako nepatrične oponovala, nijako som sa Ťa nechcela dotknúť, aj rešpektujem Tvoj názor, len som chcela dať na pravú mieru ešte to moje vyjadrenie, aby to nevyzeralo, že nemám s takými ľuďmi súcit, alebo by som im odmietala pomôcť, to vôbec nie. Chcela som len ozrejmiť, že Zákon vôbec nie je v tomto nespravodlivý ako by sa mohlo zdať, jednoducho povinnosť je povinnosť a v tomto prípade 25 euro si dovolím povedať aj pre bezdomovca nemôže byť aspoň pri troche snahy problém.

libka1
18. jún 2010

coby, vobec si sa ma nedotkla 😉

ljublju
autor
20. jún 2010

ten clovek sa chce starat o deti,ma o ne zaujem,ex mu ale nechce dovolit sa s nimi stretavat.....ma aj zaujem platit na ne,len sam nema z coho....nie je to len taky obycajny bezdomovec,nie je alkoholik-to sa mozem zarucit,ani si neglgne,neskutocne je pracovity,len je trosku mentalne akosi pozadu,ale je to fajn chlap...no ma problem sam seba uzivit....