Z čoho mi vypočítajú materskú?
Ahojte dievcence. Potrebujem radu. Som v 17 tt,dnes ma prepustili v skusobnej dobe.Lepsie povedane 2.7. Ale vypoved dorazil postou az dnes,ja som o nej nevedela. V pondeloknsom doniesla donprace docasnu PN a zrazu vypoved...Odpracovala som 63 dni v novom zamestnani.otazka znie: z coho mi bude pocitana materska? Z minuleho roku? Ci aj z tohto zamestnania? A druha otazka je : momentalne som na PN,mam zostat ci radsek ist n podporu? Ktora moznost neovplivni matersku? A este jedna. Ked so mno tak pekn vybabrali a dali spatny datum na vypovedi, den pred zaciatkom PN,kto mi ju bude platit a z akeho obdobia? Dakujem.
ahoj @gapa uz som tu raz pisala, ale predsalen jednu vec som si chcela aktualne overit.. pracovala som od 2011 v kuse az do 30.5.2014 (mala som vysoky prijem) .. potom este 10 dni som si platila DNP v r. 2014. Zvysok roka aj v roku 2015 som zila v zahranici. V r. 2015 som si zacala platit DNP od 23.7. v minimalnej vyske (trosku som to zblbla s datumami vtedy). Po navrate na SK zaciatkom septembra som uzatvorila prac. zmluvu, ale momentalne som na PN. Termin porodu mam 12.12.2015 a teda nastup na MD by vychadzal okolo 2.11. (vtedy mam 36tt+0). V pripade, ze by som prenasala viac nez tyzden, tak je mozne ze by som prisla o matersku, pretoze by som nemusela splnat tych 270 dni. Nemyslim si vsak, ze by ma nechali prenasat viac nez 2 tyzdne t.j. az do noveho roku. Najistejsie by bolo nastupit na MD az 9.11 (vtedy by som splnala podmienku 270 dni aj kebyze porodim az 31.12.). Problem je v tom, ze kedze som na PN (pravdepodobne az do nastupu na MD) tak ma budu chciet poslat na MD najneskor tych 6 tyzdnov pred porodom. Mozem si nechat doktorom skoncit PN k 1.11., ist spat do prace a na MD nastupit az 9.11.? Pravdepodobne pridem len o 1 tyzden materskej, ci?
Druha moja otazka je, ak by som skoncila pracovny pomer (som v skusobnej dobe a so zamestnavatolom sme sa predbezne dohodli na skonceni pracovneho pomeru po skonceni PN) v tom tyzdni, ked mi skonci PN a opat si zacnem platit DNP do nastupu na MD, bude sa mi materska vypocitavat z tych 5 mesiacov odrobenych v r. 2014? Alebo musim byt zamestnana v case nastupu na MD menej ako 90 dni, aby som dostavala matersku podla v.z. z roku 2014? Dakujem
@domenique5 ak vznikne po pn nové nem.poistenie=dnp, tak sa bude materské rátať z minima, tj. treba aby trval pp v den nástupu na md, resp najlepšie do pôrodu.
tým 270dnom a tvojim výpočtom nerozumiem. Ak ti trvalo nem.poistenie zamestnanca súvisle do 30.5.2014 a potom trvá súvisle od 23.7.2015, tak 270dní je splnených, ak potrvá nem.poistenie až do pôrodu, resp. podla konkrétnych dátumov.
@gapa cize tych 270 dni sa rata vratane dni na materskej pred porodom ak som pocas nástupu na MD nem. poistena, vsak? Ja som bola po tych všetkých informáciach uz asi dezorientovana tak, ze tych 270 musim splniť este pred MD... a mne sa to zdalo divne, ze ked som to v júli počítala tak mi to vychádzalo.. co uz tehotensky mozog 🙂
a ta podmienka 90 dni odpracovaných u posledného zamestnavatela to sa k akému dátumu berie? Nástup na MD alebo pôrod? A dni PN sa zaratavaju? Dakujem
Ahojte divcene...neviete mi poradit? V novembri 2012 som sa este v case poberania RP zamestnala a hned v posledny den skusobnej doby som dala vypoved a nasledujuci den som nastupila do nového zamestrania...t.j. 1.2.2013.....tam mi hned po 3 mesiacoch dali zmluvu na dobu neurcitu....od 4.8.2014 do 30.11.2014 som bola pn pre rizikove tehotenstvo, ktore vsak skoncilo neuspesne...vysku pn mi vypocitali na 270 Eur....vo februari som vsak otehotnela zase a lekar ma radsej nechal na pn od 4.3.2015 a teraz to je 19.9..mam nastup na MD...cely cas som bola pn a poberala som tie iste peniazky ako pred rokom. Teraz sa bojim, ze vzhladom na dobu travania PN nebudem mat narok na matersku....a ze mi nebudu vychadzat dni, kedy som bola nemocensky poistena....
@simusska Ak ti prac.pomer trval aj pocas PN (trva nadalej), tak aj tieto dni sa pocitaju do 270 dni nem.poistenia. V takom pripade narok vznikne (podmienka naroku bude splnena).
Ak je nastup na materske v r. 2015, tak sa bude pocitat z prijmu z r. 2014. PN sa do prijmu nezapocitava.
@xusinka0 ak máš dostatok dní nem.poistenia v poseldných dvoch rokoch, tj. aspon tých 270dní, tak stačí tesne pred nástupom na md, dajmetomu od 1.11.2015 sa prihlásiť a zaplatiť poistené za 1den, netreba viac, zbytočne by si platila. Kedže je 1.11. nedela, tak treba podať prihlášku najneskôr v piatok, resp. skôr, s dátumom prihlaásenia 1.11.2015
Ahojte 🙂
Rada by som sa aj ja poradila ohladom vypočtu materskej ak by mi nejaka dušička vedela poradiť..Od 1.septembra som na TPP zamestnana. Kedy najskor možem otehotnieť ak chcem dostavať matersku? Predtym som zamestnana nebola nikdy. Dakujeem 😵
@domenique5 90dní pred nástupom na md a dni pn sa nerátajú ani dni očr, kedy sa nepaltí poistné
@gapa velka vdaka za pomoc .. velmi potrebujem aby mi ta materska vysla, lebo som momentalne sama s neplanovanym babom .. takze sa dohodnem so zamestnavatelom, aby som nastupila na MD z PP.. v podstate tym padom ak ma lekar necha na PN a plynulo prejdem na MD tak so mnou nema ziadne naklady a mozem byt u neho evidovana konca RD resp. do kedy potrebujem..
Kocky mozem sa opytat?ja som ska na on kedze som nevedela ze som tehotna a odpadla som tam po cca dvoch mesiacoch mi dosla vypoved pocas skusobnej dobe kedze som 5rokov poberala matersku pak predlzeny rodicak a v july sa zamestnala v auguste ma vyhodili ak budem tahat do porodu pn co je marec mam narok na matersku?
@petuska18 snád ešte mesiac počkaj, pre istotu, no tehotenstvo sa ráta od prvého dna poslednej menštr. a obvykle trvá 40týž.= 280dní (od prvého dna PM), no môže trvať len 38týž, alebo aj 42, ale samozrejme je možný aj skorší pôrod, čo nik neplánuje ani nechce, no je to možné. Potrebuješ pred pôrodom aspon 270dní. Ak nemáš iné nem.poistenie pred tým, čo vzniklo 1.2.2015. Príp. počkaj do ukončenia skúšobnej doby 🙂
@lilijessica a trval pracovný pomer alebo iné nem. poistenie počas poberania materského a rodičovského príspevku? lebo potrebuješ aspon 270dní nempoistenia v období 2roky pred pôrodom. Ak netrvá pp, tak počas tejto tvojej pn netrvá nem.poistenie.
@gapa ja som predmaterskou pracovala pred asi polrokom som sa chcela vratit do prace ale prevelili ma do ineho mesta daleko a tak som musela dat vypoved ☹cize som potom bola uz len na rodicovskom...☹cize nemam narok ?krasa predym vpraci som odrobila10rokov a takto somnou vybabrali☹
@gapa a rodicak mi skoncil teraz k1.9ty
@lilijessica takže pp skončil pred viac ako 2rokmi pred očakávaným pôrodom, predpokladám.
@gapa no veru to bude tak vychadzat sakra☹
@gapa tak aspon budem tahat pn do porodu☹
@lilijessica áno, dá sa aspon do pôrodu, no vraj aj do 6týž po pôrode, no to som len raz počula.
Ahojte, viete mi niektorá poradiť? Mala by som nastúpiť do práce po skončení rodičovskej dovolenky v roku 2016 na 4 mesiace a opäť ísť namaterskú dovolenku. Z čoho sa mi bude počítať materské? Teoreticky by som mala mať odpracovaných 90 kalendárnych dní, ale ak by som náhodou musela ísť predtým na pn a nestihla odpracovať 90 dní, ako sa to počíta potom? A v roku 2015 mám mesiac dohodu o vykonaní práce a inak RP, má to nejaký vplyv? V zamestani som od roku 2006.

@gapa ahoj.. Mozes mi prosim poradit? Som v 27tt da sa este nejako zvysit materska pomocou dnp? Ci uz je velmi neskoro? Zatial mi vychada md z minuleho roka z minimalnek mzdy... Dakujem