icon

Z rodičovskej dovolenky na podporu

livila
2. jan 2013

RD mi koncila 29.12.2012, vypoved dohodou s 2 mesacnym odstupnym som dostala k 31.12.2012. Z coho mi vlastne vypocitaju podporu ak sa rataju zarobky za posledne 2 roky? A rata sa do toho aj odstupne? Chcela by som si to cca vypocitat. A keby som po podpore nahodou otehotnela, mam vobec narok na materske ak som predtym nebola zamestnana, iba na RD a potom podpora? Vopred vam vsetkym dakujem za rady a odpovede... 😉

Strana
z2
sisaha
3. jan 2013

@evita68 ano, to je jedna vec a dalsia, ze by jej ju museli najskôr doručiť a ona prevziat..

evita68
3. jan 2013

@sisaha noo, tak sme to doriešili, dlho ti to trvalo.. presvedčiť ma 😀 nooo, niekedy to do tej hlavy ide ťažšie.. 🙂

sisaha
3. jan 2013

@evita68 tak ja si niecim podobnym prechadzam, len s tym rozdielom, ze ja som sa nedohodla.. 😉

evita68
3. jan 2013

@sisaha a dobre si urobila, netreba sa dať.. držím palčoky, tiež som si podobným prešla..

livila
autor
4. jan 2013

@brmbolcek
@sisaha
@evita68 Nobaby takze na com vlastne som? Vypoved k 31.12 a evidencia na urade prace od 2.1.2013. Dovolenku mi nepreplatili a odstupne trapne 2 mesacne cca 600 €. K tomu preco to tak je sa radsej aninebudem vyjadrovat... Viete mi niektora cca vpocitat kolko mi priznaju? A aka je vlastne po novom najvyssia podpora? Lebo silne pochybujem ze taku dostanem ked som mala na papieri cca 350 €...

sisaha
4. jan 2013

@livila preco ti dovolenku nepreplatili? Pisomne ich vyzvy, aby ti ju doplatili, ak nie, daj podnet na inspektorat prace (a to teraz myslim uplne vazne).
Na com si? Podporu dostanes - kolko presne neviem. Maximalna podpora po novom je nieco cez 700 eur.

evita68
4. jan 2013

@livila ak budeš mať v tých dvoch dňoch odstupné 600 eur, budeš mať maximálnu podporu, čo je 775 eur v 30 dňovom mesiaci a 801 eur v 31 dňovom mesiaci..

a s tou dovolenkou má sisaha pravdu, podaj podnet na inšpektorát práce, musia ti ju preplatiť

zuzana909
4. jan 2013

@evita68 no a je to tu ďalší zamestnávateľ, ktorý nechce preplatiť dovolenku a to si sa čudovala Antoniah, že prečo ju radšej čerpá 😒

@livila žiaľ niektorý zamestnávatelia si robia čo chcú, určite treba písomne vyzvať, že na základe zákonníka práce a §116 bod 3 máš nárok na preplatenie dovolenky, ktorú si nemôžeš vyčerpať s dôvodu skončenia pracovného pomeru.
daj si pozor aj na počet dní, ktoré ti uznali, nakoľko aj počas MD vzniká nárok na dovolenku 😉

ešte si skontroluj tú pásku, lebo ak si mala 600,- v hrubom tak 350,- na výplatu je málo, nejako to nesedí??? alebo nebolo všetko uznané na pásku a časť išla na ruku?

evita68
4. jan 2013

@zuzana909 ale no, Zuzi, ty myslíš, že ja neviem, čo niektorí zamestnávatelia skúšajú na ľudí? bohužial, je to tak, ale aj tak tvrdím, že každý si má uplatniť svoje práva..

inak v druhom odseku s tebou súhlasím 🙂

zuzana909
4. jan 2013

@evita68 nechápem, že im to stojí za tie opletačky 😉

ja radšej vyplatím čo mám podľa zákona a mám svätý pokoj a nie sa ešte doťahovať za nevyplatenie toho alebo toho, mať kontrolu a nebodaj behať po súdoch 😉

evita68
4. jan 2013

@zuzana909 jééj, konečne sme sa zhodli 🙂

livila
autor
5. jan 2013

@zuzana909
@evita68
@sisaha No baby poslednu vyplatnu pasku som mala este v skk 10000 v hrubom minus odvody. Z tych dvoch mesiacov odstupneho platila 180 €odvody tak mozno preto vam to nesedi. Normalne ste ma nastartovali, dnes jej zavolam ze zabudla na dovolenku a myslim baby ze jej riadne pokazim vikend... Dakujem ze ste a ze mi radite cmukyyyyyyy

zuzana909
5. jan 2013

@livila teraz neviem prečo máš na páske ešte SKK keď si podpísala dohodu teraz a 10000,- SKK je 333,33 € takže mne to aj tak stále nesedí, normálne by som chcela vidieť tú pásku čo to tam vôbec máš 🙂

sisaha
5. jan 2013

@livila netelefonuj, pisomne ju vyzvy...aby si mala o tom doklad.. Alebo zavolaj a ked ti to sama dobrovolne nepreplati, tak jej povedz, ze das podnet na inspektorat prace a ze este len potom budu sklonovat tvoje meno.. a tiez suhlasim s nazorom vyssie. Aj pocas materskej dovolenky ti vznikal narok na dovolenku...cca 10 dni..

evita68
5. jan 2013

@livila
@sisaha tých 10 dní - to nie, to sa nedá takto povedať, treba presné údaje.. ak zadáš livila tieto údaje, vypočítame nárok, ktorý ti má firma preplatiť
1. odkedy trvá prac.pomer
2.presné dátumy odkedy dokedy materská dovolenka, rodičovská dovolenka
3.čo sa dialo v roku nástupu na MD /či a koľko bola PN, koľko si vyčerpala dovolenky do nástupu na MD..
4. tvoj ročný nárok na dovolenku

sisaha
5. jan 2013

@evita68 jasne, beriem. zalezi od vela faktorov. Mne to robilo tych 10 dni..

livila
autor
5. jan 2013

@zuzana909 Zuzi, nie na paske posledny dodatok k pracovnej zmluve co mi akoze "zvysili" plat bol na 10000 sk. A bolo to riadne davno, preto to je este v skk. Presne odstupne 534... 2 mesacne
@evita68
@sisaha
1. pracovny pomer trval od 1.11.2002 - do 31.12.2012
2. materska bola od 30.112009 do 30.5.2010 materska vo vyske 17,714 za den, rodicovska dovolenka od 1.6.2010 a dcerka mala teraz 29. 12.2012 3 roky, takze teraz v januari mi pride zrejme posledna.
3. pred nastupom na MD som od 7.9.2009 bola na marodke prve tri dni 5,44 za den a dalsich 7 dni 11,98 €.
4. dovolenka ktora sa mi zvysila, ked som este pracovala a ktoru som nestihla vycerpat mi preplatili ked som sla na marodku a nasledne na matersku. Narok na dovolenku na rok mam 20 dni... diky baby ste poklady 🙂

livila
autor
5. jan 2013

@evita68 este ma napadlo ze nie v dvoch dnoch ale asi len v jednom v tom 31,12 to bol pondelok lebo den pred tym bola nedela...

evita68
5. jan 2013

@livila v prvom rade - máš nárok na 3-mesačné ostupné, nie 2-mesačné

tá podpora sa bude rátať z dvoch dní, pretože aj nedeľa sa ráta

výpočet dovolenky - za rok 2010 máš nárok na ročnú výmeru dovolenky, ktorá sa bude krátiť za rodičovskú dovolenku za prvých 100 pracovných dní o 1/12 a za každých ďalších 21 dní o ďalšiu dvanástinu, čiže:
rodičovská dovolenka trvala spolu 154 prac. dní, čo znamená, že dovolenka sa kráti o 3/12, čiže 20:12x3=o 5 dní...
to znamená, že za rok 2010 máš nárok na 20-5=15 dní..

ešte neviem, či si v tom roku 2009 dobre napísala, že ti nevyčerpanú dovolenku preplatili, pretože dovolenka sa prepláca len pri skončení prac. pomeru..

livila
autor
5. jan 2013

@evita68 Evi ja som myslela ten tok 2009 co som robila a v tomto roku som vycerpala 10 dni a tie co mi ostali mi preplatila...

evita68
5. jan 2013

@livila citujem ťa: ktoru som nestihla vycerpat mi preplatili ked som sla na marodku a nasledne na matersku.

kedy ti ich preplatili? preplatili ti aj za december 2009 - 1,5 dňa?

sisaha
5. jan 2013

@evita68 naozaj, to som si vôbec nevsimla, ze ma narok na 3 platy a nie dva ako jej dali..
@livila tvoj zamestnavatel ta dobre obtiahol. sliapni mu na krk..

livila
autor
5. jan 2013

@evita68 za december 2009 zvysnych 10 dni, ked som dostala poslednu vyplatu + preplatenych tych 10 dni ktore som nevycerpala. ja stale hovorim len o roku 2009. asi som to nezrozumitelne napisala...

evita68
5. jan 2013

@livila no tak to je divné, lebo dovolenka sa prepláca len pri ukončení prac. pomeru.. tak teda rok 2009 necháme tak, nárok máš teda na preplatenie 15 dní za rok 2010.. tak to dobojuj a nezabudni ešte aj na ten jeden mesiac odstupného 🙂

eliska252
6. jan 2013

Ahojte ženky viete mi povedať či budem mať nárok na niečo ked som pred tehu bola szčo odvody som platila z minimálky a ešte som aj 5 mesiacov bola PN koli rizikovemu tehu? Rodičovský mi končí v juli malu chcem dať do školky ale neviem ako budem fungovať hladať pracu, zvykať si na školku a ešte aj bez penazí? Mám z toho nočnú moru.

zuzana909
9. jan 2013

@eliska252 živnosť si si pozastavila alebo úplne zrušila?
nechceš robiť to čo pred nástupom na MD?

eliska252
9. jan 2013

zrušila som celkom a nechcem to už robiť a ani nemám kde lebo ta kancelária bola zrušená

zuzana909
10. jan 2013

@eliska252 myslím, že nebudeš mať nárok na dávku v nezamestnanosti, keďže živnosť si zrušila a žiadne poistenie ti netrvá 😉 podmienka je byť poistená v posledných 3 rokoch minimálne 730 dní a keďže si doma tak ti to nevychádza, a PN sa neráta ako trvajúce poistenie v nezamestnanosti
keď tak sa obzeraj už teraz po nejakej práci 😉
moja malá si zvykla na škôlku úplne super, žiaden plač ráno a sem tam plakala keď som prišla pre ňu a to iba pre to, že chcela byť ešte v škôlke, neboj určite zvládnete.

eliska252
10. jan 2013

nodufam moja sa teší do školky zatial uvidíme. No už sa obzerám ale je to hrozne

Strana
z2