icon

Zamestnanie sa iba akože pred materskou

1. sep 2023

Ahojte.
Kamoška je tehotná, nepracuje, ale ked zistila ze je tehotna, jej stryko ktory ma firmu ju zamestal iba akože na papieri.. ona sice uhradi vsetky poplatky co by za nu akoze odvazal, no na papieri bude mat ze vela u neho zaraba, takze aj matersku bude mat vysoku..
Mna zaujima, naozaj to takto funguje , a staci ked mam papier ze som pracovala za vyssiu mzdu a automaticky aj matersku budem mat vysoku ? Aj jej sesternica ze to tak spravila a dostavala tak pekne peniaze na materskej..

evaachesa
2. sep 2023

@martinkatinka tiež by som sa nesmiala keďže polícia už vypátrala ľudí čo na internete šírili hoaxy alebo sa vyhrážali. Prečo by nemohli zaklopať aj niekomu z MK čo v podstate podvádza? 💁🏻‍♀️😃

zuzanockamt
2. sep 2023

🤮🤮🤮

martinkatinka
2. sep 2023

@evaachesa jasne, ved priznanie tu maju, IP adresu tiez.... Uplne lahko dohladatelne a dokazatelne

evaachesa
2. sep 2023

@martinkatinka veru, čudujem sa že sa tu niekto takto do detailov prizná. Urobí taký "premyslený" podvod a potom to vykváka na sociálnom fóre bez obáv. 😏

aurora33
2. sep 2023

Ináč máme v partii presne takýchto vychcancov ako tu opisuje autorka svoju sesternicu a aj ten spomínaný chlap, už si nespomeniem na jeho nick ale to je jedno.
Mne by bolo doslova trapne robiť si deti na to aby som na nich zarábala. Však ak na to nemám tak si deti nerobím. A nie sa ešte s tým chváliť ako som oďubala systém a ako sedím doma na prdeli a ide mi maximálna materská. Nie, nezávidím. Ja som makala študovala aby som sa mala dobre. Aj môj manžel. Nepotrebujeme takto odrbavat a som šťastná že aj svojim deťom vštepujeme takýto zdravý príklad.
A k tej partii: nedávno som bola na grilovačke teda celá partia kde prišiel spomínaný pár a s ich deťmi. Obaja su doma, odrbali kde sa dalo, žena ma max materskú, po pol roku dala výpoveď či čo tak dostáva podporu a na materskej je chlap. Deti maximálne nevychovane, otrasne, bijú svojich rodičov, no jednoducho idylka 😅 po pár pohárikom sa začal chlap nahlas chváliť, ako vydrbái so systémom a ako im je super, že teraz su všetci doma a idú im krasne peniaze. V tom sa ozval jeden normálny člen partie, či sa má čím chváliť? Či mu nie je trapne samému zo seba, že vlastne nevie uživiť svoju rodinu a musí takto spoliehať na podvod?
Samozrejme odrbavac sa nahneval a šiel domov aj s nasratu ženou a nevychovanymi deťmi.
Asi nemusím spomínať že odvtedy od nich celá partia bočí.
Ja som rada že sa najdu ak normálni ľudia, lebo čo tu citam tak som občas veľmi zhrozená.

iv007
2. sep 2023

A kvoli takymto spekulantom ktorych je cele Slovensko to casom zrusia, tak ako pred rokmi zrusili subeh dobrovolneho poistenia a zamestnania.Lebo vsetky zeny co zarabali papierovo minimalku a odvadzali takmer 💩, tak chceli mat maximalnu matersku. Ako k tomu pridu zeny co roky poctivo platia a makaju na sebe? Je to nefer a dufam ze raz pride vlada ktora nebude takto plytvat nasimi peniazmi. Nie sme bohate Svajciarsko.

mima1608
2. sep 2023

Úprimne poviem, uvažovala som nad týmto aj ja, keďže som krátko pred otehotnením nastúpila do novej práce. ALE, na odvodoch by som musela doplatiť dosť veľké peniaze zamestnávateľovi a keď som si prerátala, koľko mne vyjde materská, tak sa to neoplatilo, lebo max materská, mínus čo by som zaplatila = menej ako moja reálna materská za tých 8 mesiacov.
Plus, ja som sa toho dosť bála, priznám sa, lebo je to predsa v istom ohľade podvod, aj keď "zákon nebol porušený" svojim spôsobom.

iv007
2. sep 2023

@fotoportret dufam, ze ked budete vyciciavat tie maximalne davky a budes doma s manzelkou a dietatom, nezabudni este nacierno robit nech sa peniazky sypu z kazdej strany.. Bolo by mi to trapne keby sa chlap nedokaze postarat normalne o rodinu, ale vyuziva vsetky socialne davky a cesticky😲

bublinka1426
2. sep 2023

normalne cumim, ako sa podvadza. potom sa necudujme v akych srackach sa topi Slovensko, neda mi napisat, ak ''trtkas'', mozes mat z toho aj dieta, a ano dieta potrebuje byt zabezpecene, ak na to nemam, nerobim si dieta alebo sa chranim, a nie takymto sty;lom ze ani nemate odrobene, a co najviac vyciciat zo statu ...Boze moj. to kam sme dospeli.

sticker
bublinka1426
2. sep 2023

@mima1608 dufam, ze konecne budu riesit tieto ucelove zenske.

bublinka1426
2. sep 2023

@iv007 nijak, podme kazda odrbavat, len potom sa pytam , odkial budu padat peniazky do statnej kasy ked budeme kazda takto dojit nas DEMOKRaTICKY stat

bublinka1426
2. sep 2023

@aurora33 dobre ste im povedali, taki by mali chodit kanalmi.

bublinka1426
2. sep 2023

@sim_mi zjavne vela zien unika logicke uvazovanie aj pri trtkacke, aj pri prepoctoch na davkach :D....bodaj by sa pomylili a preratali....
nas stat je plny odrbavacov tohoto typu, a tak sa necudujme, ze bude na Slovensku len horsie a horsie.
chcela by som vidiet akym stylom sa robia previerky v statnych podnikoch ked rocne takto odteka k nenazrancom miliony korun,...

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
denkabemommy
2. sep 2023

@martinkatinka ver mi, aj k horším veciam sa priznajú ľudia na internete, nehovoriac, čo všetko si dokážu poslať "súkromne". Toto je malá kvapka v mori, nik to riešiť nebude, príliš veľká blbosť na to, aby si niekto dal námahu🙂

fotoportret
Autor odpoveď zmazal
aurora33
2. sep 2023

@fotoportret kebyze máš naozaj dobry plat a platíš odvody tak ako máš tak ta ani nenapadne takéto odrbavanie. A ano je to odrbavanie.

bublinka1426
2. sep 2023

@fotoportret

ano tak je ine odviest a cakat to naspat. v poriadku, chapem postoj cloveka co odvadza mesacne velke peniaze do statnej kasy...a robi viac rokov a nie ucelovo len pre matersku...

ale je ine ziadat maximalne davky ked riadne ani nemas odrobene a pomaly z minimalky,
chapeme sa?

a teda co citam, tu kazda je osemenena ani nie riadne po strednej skole, a caka ze jej budu padat zlate holuby rovno do huby...alebo maju odrobene max rok dva...a cakaju neviem co

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
iv007
2. sep 2023

@fotoportret keby mas dobry plat alebo tvoja zena, tak nemusite ucelovo navysovat prijem a doplacat po 600€ zamestnavatelovi 😉 btw. odviedli ste podstatne menej ako dostanete (sam to vies hodit do kalkulacky).. Takze na vase
max.davky sa zlozim aj ja , ktora 15 rokov pracujem bez PNky, OCRky aj materskej a odvadzam takmer maximalne odvody. Nech sa vam doma teda dobre lebedi a venujte sa tomu dietatu👌

aurora33
2. sep 2023

@fotoportret opakujem: su ľudia, ktorí si robia deti len preto aby na nich zarábali a ty s manželkou ste očividne jednými z nich.
Zrejme si ako živnostník predával faktúry aby si mal čo najnižšie odvody však?

zuzanockamt
2. sep 2023

@fotoportret Keby si mal aj ty, aj manželka také dobré platy, tak by ti tie dávky vyšli automaticky, nemuseli by ste klamať. A koľko máš rokov - ty aj manželka, keď máte odrobené roky - pod tým si predstavujem, že ste obaja odrobili aspoň 15-20 rokov.

martinkatinka
2. sep 2023

@denkabemommy lenze tuch kvapiek je ovela viac a teda, ide to aj z tvojich dani, ak teda riadne pracujes a neodrbavas stat. Nerozumiem preco toto ospravedlnujes.

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
bublinka1426
2. sep 2023

@fotoportret som rada že tento stat tvoria aj normálne zmýšľajúci ľudia.

denkabemommy
2. sep 2023

@martinkatinka neospravedlňujem to ja, ale toto sa dá legálnou cestou, nejeden článok o tom písala Judr. Mária Dvončová. Takže ono to, že vám to príde ako podvod neznamená, že sa znaky podvodu naplnili. Nič nie je len čierne alebo biele.

mogaa
2. sep 2023

materská je rátaná z vymerivacieho základu z ktorého platíš ty aj zamestnávateľ odvody.....ak spĺňa podmienku 270dní a za posledných min.90dní pracovala u nového zamestnávateľa - výpočet ide z toho.....v prípade účelovej materskej SP pošle kontrolu zamestnávateľovi, kde sa kontrolujú či boli načas a v plnej výške uhradené odvody+zamestnávaeľ zasiela aj výkazy....výkazy a aj odvody sa platia spätne za pred.mesiac, takže to si zrejme myslela tým že to uhrádza mesiac spätne....pri tom novom zamestnávateľovi tam musia byť zaplatené odvody za 3mesiace z vyššieho vym.základu, to ale neznamená že ich platí jednorazovo - tam SP kontroluje či to bolo upradené aj na čas, teda naptr. pri výplate za január sú odvody platené vo februári(kedy je aj výplata), za február v marci ......takže ak myslíš že za 90dní uhradí odvody v 1mesiac - nie to sa nedá...resp.dá, ale to už nie sú odvody zaplatené na čas a tým pádom to bude vyhodnotené ako účelové

aurora33
2. sep 2023

@fotoportret Stat ti nemá čo dorovnávať nejaké peniaze za dieťa. Z toho čo píšeš jasne vychádza že všetko čo ste robili a robíte je účelové. A to že nejaké správy vymazujes to len dokazuje. Z ľudí ako ty mi je uprimne zle.

mima1608
2. sep 2023

@bublinka1426 úprimne, ja by som normálne zaviedla, že nie 90 dní stačí, ale celých 270. Alebo to proste za celý ten čas, tých 270 dní spriemerovať a z toho vyrátať materskú 🤔

martinkatinka
2. sep 2023

@denkabemommy ak mu tie odvody zaplatis ty, je to podvod. Ak ti zvysi mzdu sam a plati za teba odvody, ok, beriem.... Takto je to proste podvod.

martinkatinka
2. sep 2023

@aurora33 ono aj ked ich vymaze, ta stopa tu je... Vymazanie mu moc nepomoze.