Žijem v Nemecku a doma s bábom chcem byť 24 mesiacov
Ahojte zienky,coskoro budem rodit v Nemecku a potrebujem poradit. Viem , ze materska dovolenka v Nemecku je 12 mesiacov,ale s babom by som chcela zostat doma 24 mesiacov. Viete mi povedat,ci budem po 12-tom mesiaci mat narok na niejake prispevky ? Za kazdu radu vopred dakujem
Ano a 2 mesiace ma narok partner.
@petya4242 to,co ty myslis nie je mutterschafsgeld,ale elterngeld...
ty ani nevies,na co sa vlastne pytas..
cize pytas sa na matersku davku.,alebo na rodicovsky prispevok..? nepracovala si pred tehotenstvom v de? ci nie si poistena v de?
toto si precitaj...
http://www.bundesversicherungsamt.de/mutterscha...
Pytala som sa na elterngeld,viem ze mutterschafsgeld sa vyplaca 6 tyzdnov pred a 8 tyzdnov po porode. Elterngeld dostavas podla mojich info 12 mesiacov a malo by to byt 65% z priemerneho mesacneho primu.Na dalsie 2 mesiace ma narok manzel. V Nemecku som samozrejme predtym pracovala a som tu aj poistena. Mna len zaujima ,ze ci mam po skonceni 12 mesiacov narok na niejake prispevky,kedze chcem s babom zostat doma 2 roky. Lebo jedine info co mam je,ze si tie eltergeld rozdelis na polovicu a takto budes doma 2 roky,co by sa malo volat ElterngeldPlus ,ale nebudes dostavat mesacne 65% z mzdy ale v podstate len 32,5% . Preto ma zaujima,ci existuje niejaka alternativa,aby som ten prvy rok dostavala 65% zo mzdy a potom druhy rok,ci mam narok na niejake prispevky alebo nie
@petya4242 a kde budes zit ? ak v nemecku alebo tam bude manzel pracovat tak zo Slovenska nie ...nemas narok
primarne musis ziadat o davky tam kde ty a otec dietata platite odvody v tej krajine
@petya4242 v uvodnom prispevku si pisala o ´materskej´.takze bolo jasne,ze nevies sa zorientovat v problematike.. elterngeld nie je matersky prispevok.
ak tvojej otazke,tak ziadne ine prispevcky /ak je dieta zdrave cize nema uznany prispevok na postihnutie / uz dostanes... pokial ja viem..
mozes ostat s dietatom doma do 3 rokov. preco nie. ale bez prispevku od statu..
ved nech ta zivi manzel,ak sa ti nechce pracovat..
@loginexistuje evidentne zije a bude rodit dieta v de. necitala si jej uvodny prispevok?
@f333 no mala som ten dojem ale mne to prislo tak, ze dalsie prispevky ked ich docerpa v Nemecku kde si zvoli rychlejsi model cerpania chce zo Slovenska...😉
@loginexistuje no, jasne vyplynullo z jej pisania,ze chce dalsie mozne prispevky potom cerpat samozrejme z tiez z nemecka
preto som jej dala tiemlinky na nem.ministerstva,aby si vec ujasnila.,. len mi nejdee do hlavy,ze zena co pracuje a zije v de,nema ani ponatia o zakl.otazkach,ktore sa tykaju takychto otazok, . co znamma rodicovka davka,co materska davka... hoci sa jej to dotyka osobne.
nevie si najist info na nete ci na prislusnom urade.ale pyta sa to na slovenskom webe....
No ak ťa to tak obtazuje, tak si nato nemala vôbec reagovat !!! A to že sa mi nechce pracovať ani radšej nebudem komentovať, lebo od skončenia školy som nebola ani deň bez práce, len nechcem dať ročné bábo do jasli. A mala som zato , že toto fórum slúži na pomoc a nie sa tu povysovanie nad inými!!! Hold mi slováci sme už taký, jeden druhemu len nohy vieme podrazat
@petya4242 suhlasim

Oni maju matersku len 12 mesiacov?