icon

Žijem v Nemecku a doma s bábom chcem byť 24 mesiacov

petya4242
6. sep 2017

Ahojte zienky,coskoro budem rodit v Nemecku a potrebujem poradit. Viem , ze materska dovolenka v Nemecku je 12 mesiacov,ale s babom by som chcela zostat doma 24 mesiacov. Viete mi povedat,ci budem po 12-tom mesiaci mat narok na niejake prispevky ? Za kazdu radu vopred dakujem

orta
•
6. sep 2017

Oni maju matersku len 12 mesiacov?

petya4242
autor
•
6. sep 2017

Ano a 2 mesiace ma narok partner.

dai
•
6. sep 2017

@orta my len 8🙂
@petya4242 mam pocit ze nasledne beries prispevky daleko vyssue ako je slovenska rodicovska😉

f333
•
6. sep 2017

@petya4242 to,co ty myslis nie je mutterschafsgeld,ale elterngeld...
ty ani nevies,na co sa vlastne pytas..
cize pytas sa na matersku davku.,alebo na rodicovsky prispevok..? nepracovala si pred tehotenstvom v de? ci nie si poistena v de?
toto si precitaj...
http://www.bundesversicherungsamt.de/mutterscha...

http://www.familien-wegweiser.de/wegweiser/serv...

petya4242
autor
•
6. sep 2017

Pytala som sa na elterngeld,viem ze mutterschafsgeld sa vyplaca 6 tyzdnov pred a 8 tyzdnov po porode. Elterngeld dostavas podla mojich info 12 mesiacov a malo by to byt 65% z priemerneho mesacneho primu.Na dalsie 2 mesiace ma narok manzel. V Nemecku som samozrejme predtym pracovala a som tu aj poistena. Mna len zaujima ,ze ci mam po skonceni 12 mesiacov narok na niejake prispevky,kedze chcem s babom zostat doma 2 roky. Lebo jedine info co mam je,ze si tie eltergeld rozdelis na polovicu a takto budes doma 2 roky,co by sa malo volat ElterngeldPlus ,ale nebudes dostavat mesacne 65% z mzdy ale v podstate len 32,5% . Preto ma zaujima,ci existuje niejaka alternativa,aby som ten prvy rok dostavala 65% zo mzdy a potom druhy rok,ci mam narok na niejake prispevky alebo nie

loginexistuje
•
6. sep 2017

@petya4242 a kde budes zit ? ak v nemecku alebo tam bude manzel pracovat tak zo Slovenska nie ...nemas narok

primarne musis ziadat o davky tam kde ty a otec dietata platite odvody v tej krajine

f333
•
6. sep 2017

@petya4242 v uvodnom prispevku si pisala o ´materskej´.takze bolo jasne,ze nevies sa zorientovat v problematike.. elterngeld nie je matersky prispevok.
ak tvojej otazke,tak ziadne ine prispevcky /ak je dieta zdrave cize nema uznany prispevok na postihnutie / uz dostanes... pokial ja viem..

mozes ostat s dietatom doma do 3 rokov. preco nie. ale bez prispevku od statu..
ved nech ta zivi manzel,ak sa ti nechce pracovat..

f333
•
6. sep 2017

@loginexistuje evidentne zije a bude rodit dieta v de. necitala si jej uvodny prispevok?

loginexistuje
•
6. sep 2017

@f333 no mala som ten dojem ale mne to prislo tak, ze dalsie prispevky ked ich docerpa v Nemecku kde si zvoli rychlejsi model cerpania chce zo Slovenska...😉

f333
•
6. sep 2017

@loginexistuje no, jasne vyplynullo z jej pisania,ze chce dalsie mozne prispevky potom cerpat samozrejme z tiez z nemecka
preto som jej dala tiemlinky na nem.ministerstva,aby si vec ujasnila.,. len mi nejdee do hlavy,ze zena co pracuje a zije v de,nema ani ponatia o zakl.otazkach,ktore sa tykaju takychto otazok, . co znamma rodicovka davka,co materska davka... hoci sa jej to dotyka osobne.
nevie si najist info na nete ci na prislusnom urade.ale pyta sa to na slovenskom webe....

petya4242
autor
•
6. sep 2017

No ak ťa to tak obtazuje, tak si nato nemala vôbec reagovat !!! A to že sa mi nechce pracovať ani radšej nebudem komentovať, lebo od skončenia školy som nebola ani deň bez práce, len nechcem dať ročné bábo do jasli. A mala som zato , že toto fórum slúži na pomoc a nie sa tu povysovanie nad inými!!! Hold mi slováci sme už taký, jeden druhemu len nohy vieme podrazat

zamilovanannn
•
6. sep 2017

@petya4242 suhlasim