Živnostníčka a výška materskej dávky
Ahojte, som zivnostnicka a cakam dieta. Koncim prvy trimester.
Chcela som sa spytat, zien podnikateliek ci si nejak prisposobovali vysku platu, aby mali lepsiu matersku.
Mne uctovnicka nevie k tomu povedat nic.
Dakujem za kazdu odpoved.
Z.
@chadkroeger
Nech to ako konateľ (súčasne vlastník) ani neskúša, ak zrazu chce vyššie materské; SP mu to zamietne. Sú na to aj súdne rozhodnutia. Viac účelové to už ani byť nemôže.
@autorka keď chceš vyššiu matersku, mala si si platit odvody také, aby to vyšlo vo výške, aku si predstavuješ. Je mi zle z takýchto osieraciek ako si ty. A to ucelove zamestnanie u muža ani neskúšaj, v SP nezeru seno. Minule to tu písala jedna v staršej diskusii, ze ona "nechape" prečo jej to zamietli. No pre toto.
@chadkroeger
@melanta pokial nesachuje s VZ kvoli umelemu navyseniu , uplne v pohode prejde. Švagor takto bol. Žiadny problém nemal.
@lienka.7 ja som asi 10 rokov odvadzala v TPP zamestnani cca 1000€/mesacne len na odvodoch. Ked som sla na MD tak som mala fajn matersku pol roka. Potom rodicak. Daj si do pomeru moje odvody vs.co som dostala pocas MD. Tak som po prvej MD zalozila zivnost a pracujem popri dietati.
Moje odvody sluzili na vyplacanie mozno aj tvojej MD. Tak sa trosku zamysli skor ako niekoho nazves osierackou….
Ale no brzdi. Aj keby si roky platila 5000 eur mesačne na odvodoch, prestaň žiť v minulosti. Teraz máš asi optimalizované daňové ak ti nevychádza vysoká materská, čiže úmyselne pri daňovom riešiš paušálne a nie reálne náklady, takže áno, v tejto chvíli chceš systém obabrať. Stačilo poďakovať za rady, že s tým nič nevymyslíš, alebo aj nepoďakovať. A nie sa tu navážať do iných, hoci ty si tu tá, ktorá hľadá cestičky, ako dostať viac, hoci platíš aktuálne málo.
@autorka ale prosím ta, normalne si ma rozplakala, ze ty si mi prispievali na moju MD. 👌🤣🤣🤣
Prvú matetsku si mala z TPP, kde si platila odvody na zaklade ktorých ti vyšla materska. Platit odvody sa ti však nepáčilo, tak si prešla na živnosť, kde osieras stat, lebo vsak predsa ty nebudeš platit take a také vysoke odvody (klasická rétorika mnohých živnostníkov, ze?).
Uz ti to tu napisala
@melanta co robíš a ako si "optimalizujes" DP, ze? Tak tu aspoň neklam! A este k tomu skladaniu sa na dávky... mnohí zamestnanci na TPP sa svojimi odvodmi skladajú na dôchodky živnostníkov, ktorí roky odrbavali stat presne ako ty. Nič neplatiť, ale minulosť ich dobehla na dôchodku a teraz budú do telky vyplakavat, aký je tento stat zlý, ze nemajú z čoho žiť. To, ze sa v minulosti smiali, ako tomu zlému štátu prešli cez rozum a platili minimum, na to uz akosi zabudli.
Cize ešte raz, mas narok na takú matetsku, aká zodpovedá plateniu tvojich odvodov. Chapes?
@melanta myslim, ze kym ma niekto nenazve osierackou, tak komunikujem slusne.
Osieraciek je tu kopec inych zien, co tu riesia prechody PN, MD a len nie navrat do prace.
Ja len zistujem na co mam narok a co je v sulade so zakonom. Ak sa to niekomu nepaci alebo nevie prispiet rozumnym nazorom, tak sa nemusi zapajat do tejto diskusie. Taktiez ziadna zena nema zakazane si zalozit zivnost a podnikat.
@lienka.7 preco si myslis ze zivnostnici osieraju stat? A ked je to take jednoduche tak preco si ju nezalozis aj ty?🙂
@autorka ešte raz, keď chceš max.matersku, zaplat si k tomu aj príslušné odvody a nesnaž sa tu osierat stat. To, ze na niečo je narok, neznamená, že ho máš automaticky aj ty. Btw, k tomu tvojmu plateniu odvodov. To, čo si si zaplatila, si si už vybrala v podobe materskej (platila si 1000ku, max.materska je okolo 1.600), či nie? Ďalej do 3 rokov dietata dostávaš (aj keď nerobíš ty) RP+pridavky +DB si uplatňuje tvoj chlap, co je v súčasnosti cca. 600€. Cize dajme tomu ze matersku mas 8 mesiacov, to máš 12.800€, a zvyšných 28 mesiacov poberas bez ničoho 600€/mesacne, to máš 16.800€. Dokopy je to takmer 30k. Na jedno dieťa. Kolko ich mas/chceš mať? 2-3? Tak si to spocitaj. A ešte jedna vmi dôležitá vec, na ktorú také ako ty velmi rady zabúdajú. Ty odvody neplatis pre to, aby si si ich neskôr akoze "vybrala" na seba, lebo vsak toľko som zaplatila. Ty odvody platis aj na to, aby sa z toho bol vyplatený dôchodok tvojej matke, otcovi, ci ešte aj starým rodičom (pokiaľ ziju), plus pripadne ďalším osobám s postihnutím. A navyše, raz aj ty budeš chcieť dôchodok, či nie? Takže s vyjadreniami typu, kooooolko som toho za tie roky zaplatila, by som bola veeelmi opatrná.
Btw, z akého dovodu si presla po 10 rokoch TPP na živnosť, hm? Prečo keď to podla teba bo také výhodné, teraz chceš opäť TPP? Vsak si čerpaj matetske zo živnosti, co?
@lienka.7 nechcela som to tu rozoberat ale ja som sa vratila skor do roboty lebo prva materska musela skoncit skor, babo zomrelo. Cize ja som rodicak nemala. Na TPP som sa nechcela vracat tak som si zalozila zivnost. Vratila som sa do prace hned ako mi skoncila ta skratena MD co bola 14 tyzdnov vratane casu co som sla este pred porodom. Cize tak.
Nie som odrbavacka ale ked si to myslite, to je uz vas problem. Tolko k tvojej kalkulacii. Pocitat viem aj ja.
navážate sa aj do našich spoluobčanov a samozrejme aj ostatných ľudí čo tak konajú, ktorí sa zamestnajú s vyššou mzdou, porobia 2-3 dni (akože) a potom idú na PN z pravdepodobného VZ? Tí prispejú do štátu nehorázne peniaze, že? Toto sa deje neustále. Mňa napr hnevá toto. Nie človek, ktorý pracuje.
ženy vulgárne príspevky plné osočovania sem ozaj nepatria, keď neviete poradiť alebo slušne komunikovať tak sa zdržte komentárov
@chadkroeger odporucam ti prečítať si mihalov status o pocitani PN pri 2-3 dnových PP. Aby bola PN rátala z pravdepodobne ho VZ, musí dorobiť min.90 dní. To len pre tvoju info. Inak je rátana z minimalky. To by tu potom bolo odrbavacov, co by sa zamestnali na max.VZ a po 2 dňoch čerpali max.PNku, ze? A to teraz nehovorím o spoluobcanoch, ktorých máš na mysli ty, lebo tých nikto takto nezamestna.
A btw, nie, týmto naozaj nezávidím... ty možno áno. Ale to už je tvoja vec.
Plus taktiež nechapem tvoje rozhorcovanie sa...tehotná je akoze nejaký chránený druh, pre ktorú nič neplati, alebo co chceš tvojim príspevkom povedať?
@lienka.7 a co chcem robit teraz? Navazas sa do mna ako keby idem robit nejaky danovy podvod. Ja som si toto dokonca citala vcera v Mihalovych radach ako si maximalizovat MD.
Myslim, ze keby si v rovnakej situacii ako ja, tak rozmyslas rovnako.
@lienka.7 áno ide z minimálky ale podstatné je, že IDE Z NIEČOHO, čo podľa vašich tu argumentov, by po správnosti nemali mať ani oni na nič nárok keďže nič do státnej pokladnice neodviedli. A vieš kto ich zamestná? No napr u nás vo firme máme jedného takého spoluobčana, ktorý ma firmu a takto "zamestnáva" kade koho.
@autorka ja som bola osobne na prednáške pána Miháľa a má presne ten istý názor ako aj ty. Ak to zákon umožňuje, treba to využiť. Ale samozrejme všetko s mierou.
@lienka.7 ešte ti odpoviem, čo chcem týmto mojim príspevkom povedať, mali by ste mať na každého rovnaký meter. Neviem či pracuješ v oblasti daní, ale ja áno, a ked vidím, ako bohatí ludia využivaju všetky výhody a tu obyčajného človeka hejtujete hlava-nehlava tak človek musí iba krutiť hlavou.
@chadkroeger no vidis, tak zmeň pracu a nebudeš závidieť, hm? Inak "milujem" takých ľudí, ktorí rozmýšľajú ako ty...ked kradne on, prečo nie aj ja, ze? A co sa tyka stylu podnikania p. Mihala, aj na toho raz dôjde mráz, len sa ty neboj. Len zatial este nie je SP v takych srackach, ako o chvilku bude. S pričinením teba a tebe rovnako zmýšľajúcim. Mnohé to tu síce nazyvate vašim právom, šikovnostou a neviem ešte čím, ale v konečnom dôsledku ide o podvodné konanie, kedy sposobujete škodu na štátnom rozpočte. Co je mimochodom trestné. Ale ok. Zatiaľ si to uzivajte👌
@lienka.7 kde som ja napísala, že závidím? A po druhé. Čakám na vaše ospravedlnenie! My sa poznáme osobne a viete o mne, že som niečo brala? Lebo ja o ničom neviem.
Po ďalšie, šíriť falošné informácie o druhom - to je trestné. Tak si dávajte pozor na jazyk!

@tramtada31 napadne/nenapadne..im to je u prdele, ttolko ojeb*vacov neriesia az to je smiesne