Živnostník na materskej a problémy zo sociálky
Zdravím. Manžel je na materskej od 2.2.2019 a je živnostník. Minulý týždeň volali manželovi že ma doložiť tlačivo ze nebude počas materskej vykonávať činnosť. Maju nato pravo? Musí pracovať lebo z ich 400 eur sa žiť nedá. V zákonoch som nenašla nič.... Volali už niekomu z vás? Ďakujem
Ahoj neviem ci ti to ešte pomôže môj muž bol na materskej minulý rok, szco, odvody počas poberania materského neplatil, naďalej vykazoval príjem a nikto od nás nič nechcel ani nežiadal...
@amstelko a rocne zuctovanie zo zdravotnej ste dostali ake?lebo pokial si neplatil priatel ani zdravotnu aby ste neboli neprijemne prekvapeni potom.. On ju platit akoze nemusi ale v zuctovani pokial vykazuje prijem za obdobie co bol s krpcom doma mu asi pride nedoplatok.. Mne to takto vysvetlila pani na poistovni lebo sama nevedela poriadne ako to je.tak sme radsej zdravotne platili s tym ze radsej nech dojde preplatok nez potom naraz 400 minus..
živnostníci sú v tomto štáte vo všetkom znevýhodnení, ale toto je hádam jediná výhoda, že sa dá popri materskej pracovať. my s mužom sme obaja živnostníci a pracujeme z domu; so synom som bola na materskej ja a medzitým som ďalej vykonávala svoju činnosť a teraz je môj muž a tiež vykonáva. počítam s tým, že nám štát vyrubí nedoplatky v zdravotke a sociálke.
@beky1813 Takze takto, aj zena na MD moze vykonavat zarobkovu cinnost, len si treba poriadne prestudovat znenie toho ktoreho zakona..vid.link 🙂 https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...
Áno ja som musela podpísať cestne prehlásenie , že nebudem vykonávať žiadnu zárobkovú činnosť
My ľudia ste tak neprajné tvory. Títo ľudia nežiadajú nič zadarmo. Dokonca neokradnú tento štát o žiadne milióny a predsa sa tvárime, akoby sme to platili z vlastného vrecka. Nech idú na MD všetci oteckovia. Nečudujem sa, že rodiny nemajú z čoho žiť v takom štáte.
Začali to ľudia využívať tak t9 sociálna všetko teraz meni zas
Ohradzujete sa tu stale na ciganov, ale vybrat si na jedno dieta tisic davok je take "romske", ale to Vam neprekaza. Cigani si tiez vyberu len to na co maju narok. Btw ... nie, nie som romka.
Tiez si myslim ze muz ked je na md mal by sa plne venovat dietatu a domacnosti tak ako to robi zena.Mnohi by potom vela pochopili.Chlap by si viac vazil zenu a bolo by tu menej tem na nepomaha nevenuje sa a pod.Ale to uz by bolo malo oteckov na md.ja ked som bola na 1 md pracovat sa nemohlo,lebo md sa povazovalo za prac.cinost.
@zzuuzzu Otec ktorý poberá materské z poistenia SZČO, môže ďalej aktívne podnikať a mať príjmy z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti. Nemusí činnosť ani ukončiť, ani prerušiť a pod. Rovnako aj zamestnanec - on síce odvody z druhej prac. zmluvy počas MD neplatí, ale zamestnávateľ za neho odvádza na úrazové poistenie.

@pieces ach,jaj,ľudia,prečítajte si zakony!tento príspevok vyplácajú všetkým rodinám v hmotnej núdzi,nielen Romom