Zmení sa materská dávka na rodičovský príspevok?
Ahojte, rozumiem tomu dobre že keď malá bude mať 6 mesiacov prestane mi chodiť materská a bude už len chodiť rodičovský príspevok? Mi to príde strašne málo…alebo ako to vlastne je ?
Z toho mi vyjde tak na stravu v tejto dobe 😀 ďakujem
A to dieta mas s kym? Dieta ma otca, ten ma zivit dieta aj matku pokial matka nema prijem lebo sa stara o ich spolocne dieta. Nemas dieta so statom, takze co od neho ocakavas?
Mozes zacat pracovat a zaroven poberat rodicak + rodinne pridavky a danovy bonus. To uz je v pohode suma.
Samozrejme sa otec dieťata stará o mňa aj dieťa. Len po toľkých odpracovaných rokoch som čakala viac keď materská aspoň v mojom prípade je niekoľko násobne viac.
Áno, po pol roku už bude chodiť len rodičovský príspevok a rodinné prídavky. Aj to ti bude chodiť len vtedy, ak o neho požiadaš na úrade práce 🙂
Je to príspevok, čiže štát len niečo prispieva.. ostatok je na druhom rodičovi, ktorý je snáď zamestnaný.
Ty chces povedat, ze po tolkych odpracovanych rokoch si si nezistila ako je to s davkami pre rodiny s detmi?
V iných štátoch štát nedáva ani toľko.. a nie to ešte do troch rokov dieťaťa. A veď ak sa ti máli, môžeš popri rodičovskom normálne pracovať 🙂 nie je povinnosť sedieť celé tri roky doma.
Btw na materskú môže ísť aj otec dieťaťa🙂 na 28 týždňov. Môžte sa prestriedať.
po tolkych odprac rokov si mala cas si google it kolko je Materska davka a Kolko rodicak.
A ty si si naozaj myslela ze materska dovolenka je 3 roky a davka je celu dobu ratana z platu?
Je to rodicovsky PRISPEVOK, ma ti prispiet na starostlivost o dieta a nie zaplatit hypoteku, najom, stravu a luxusne dovolenky ;)
Je to príspevok! Neživí ta stat ale otec dieťaťa. Keď som mala prvú dcéru tak bol 200€ a aha sme tu.
@autorka budeš mat rodicak takmer 500€ , plus aktuálne 200€ ako bonus a prídavok. Cize 700€ je ti malo za to, ze doma sedíš na zadku? Ak áno, holt, treba ísť do práce...
Mimochodom, je to PRISPEVOK, ako to vyplýva z jeho názvu. Živit ta ma ten pan, ktorý ti to dieta urobil. Stat to na 100% nebol 👌
A keď máš náhodou deti dve, tak ti stále chodí len ten jeden rodičák. Kamoška si myslela, že dve deti-dva rodičáky 🤣
Nemylis si pridavky na dieta co bude od januara 100eur a rodicovsky 480 je iny. Msterska je tiez ina. Budes dostavat rodicak a pridavok na dieta teda 580 eur. A to teda 3ja miniete na stravu? My sme tiez 3ja v BA a neminieme tolko urcite. Doma varim.
Ako píšu vyššie materské je nemocenské dávka na ktorú máš nárok zväčša 34t a tona základe toho ci a koľko máš odvedené do sociálnej poisťovne - je to teda náhrada mzdy kým sa staráš o dieťa.
Následne zväčša do 3r veku dieťaťa máš nárok na príspevok od štátu o ktorý žiadas na upsvare. Ty nemusíš byť doma a starať sa o dieťa to, že si na rodičovskej dovolenke je vec teba a tvojho zamestnávateľa. Na rodičovský príspevok do 3r veku dieťaťa máš nárok bez ohľadu na to či pracuješ alebo nie a je vyšší len z toho dôvodu, že si pred tým dostávala materské, inak hy bol ešte nižší. Každopádne v iných štátoch nemajú ani to. Takze ak sa ti to zdá málo alebo z toho nevyzijete. Šup dieťa do jaslí, k babke a ty do roboty.
Plánovali ste dieťa? Ak áno to si pred tým nemala poriešenu a zistení ekonomickú otázku veci?
A zase ako píšu vyššie otec ak žije s vami v domácnosti ma nárok na daňový bonus, ty na rodinné prídavky o ktoré si už asi žiadala plus rodicak ved to je pomaly to co zarobí predavačka v jednote.
@lienka.7 uz si zazila, ze by niekedy znizil nejaky poplatok? Ja si pamatam akurat ako nas laskavy a dobrotivy sudruh uz zas premier kedysi davno "zariadil" znizenie cien elektriny. Ano, hola bosa kWh bola lacnejsia, ale miesto toho sa zacali fakturovat pausalne a pomerove "priplatky" za distribuciu, za pripojenie, za neviem co a v konecnom dosledku dodavka elektriny zdrazela. (ale to len tak mi napadlo, ked som to citala)
@viestta tak neviem ako u vás, ale v BA podal prokurátor protest proti zvýšeniu dane z nehnuteľnosti o takmer 35%. Som zvedava co na to monsieur Vallo... mesto to ma napraviť, inak by mala byť podaná žaloba na mesto a to by malo takto vybranú daň vrátiť... takže som fakt zvedava, keďže nejde o drobné, ale o milióny, konkrétne 40 mil.eur.

🍿🍿