Zmení sa materská dávka na rodičovský príspevok?
Ahojte, rozumiem tomu dobre že keď malá bude mať 6 mesiacov prestane mi chodiť materská a bude už len chodiť rodičovský príspevok? Mi to príde strašne málo…alebo ako to vlastne je ?
Z toho mi vyjde tak na stravu v tejto dobe 😀 ďakujem
A to dieta mas s kym? Dieta ma otca, ten ma zivit dieta aj matku pokial matka nema prijem lebo sa stara o ich spolocne dieta. Nemas dieta so statom, takze co od neho ocakavas?
Mozes zacat pracovat a zaroven poberat rodicak + rodinne pridavky a danovy bonus. To uz je v pohode suma.
Samozrejme sa otec dieťata stará o mňa aj dieťa. Len po toľkých odpracovaných rokoch som čakala viac keď materská aspoň v mojom prípade je niekoľko násobne viac.
Áno, po pol roku už bude chodiť len rodičovský príspevok a rodinné prídavky. Aj to ti bude chodiť len vtedy, ak o neho požiadaš na úrade práce 🙂
Je to príspevok, čiže štát len niečo prispieva.. ostatok je na druhom rodičovi, ktorý je snáď zamestnaný.
áno, rozumieš tomu dobre...
Ty chces povedat, ze po tolkych odpracovanych rokoch si si nezistila ako je to s davkami pre rodiny s detmi?
V iných štátoch štát nedáva ani toľko.. a nie to ešte do troch rokov dieťaťa. A veď ak sa ti máli, môžeš popri rodičovskom normálne pracovať 🙂 nie je povinnosť sedieť celé tri roky doma.
Btw na materskú môže ísť aj otec dieťaťa🙂 na 28 týždňov. Môžte sa prestriedať.
po tolkych odprac rokov si mala cas si google it kolko je Materska davka a Kolko rodicak.
kolko mas odpracovane.
A ty si si naozaj myslela ze materska dovolenka je 3 roky a davka je celu dobu ratana z platu?
Je to rodicovsky PRISPEVOK, ma ti prispiet na starostlivost o dieta a nie zaplatit hypoteku, najom, stravu a luxusne dovolenky ;)
Je to príspevok! Neživí ta stat ale otec dieťaťa. Keď som mala prvú dcéru tak bol 200€ a aha sme tu.
@autorka budeš mat rodicak takmer 500€ , plus aktuálne 200€ ako bonus a prídavok. Cize 700€ je ti malo za to, ze doma sedíš na zadku? Ak áno, holt, treba ísť do práce...
Mimochodom, je to PRISPEVOK, ako to vyplýva z jeho názvu. Živit ta ma ten pan, ktorý ti to dieta urobil. Stat to na 100% nebol 👌
A keď máš náhodou deti dve, tak ti stále chodí len ten jeden rodičák. Kamoška si myslela, že dve deti-dva rodičáky 🤣
Nemylis si pridavky na dieta co bude od januara 100eur a rodicovsky 480 je iny. Msterska je tiez ina. Budes dostavat rodicak a pridavok na dieta teda 580 eur. A to teda 3ja miniete na stravu? My sme tiez 3ja v BA a neminieme tolko urcite. Doma varim.
@jajanka31 prikrujeme pasomnice idme sa vygrcat
Ako píšu vyššie materské je nemocenské dávka na ktorú máš nárok zväčša 34t a tona základe toho ci a koľko máš odvedené do sociálnej poisťovne - je to teda náhrada mzdy kým sa staráš o dieťa.
Následne zväčša do 3r veku dieťaťa máš nárok na príspevok od štátu o ktorý žiadas na upsvare. Ty nemusíš byť doma a starať sa o dieťa to, že si na rodičovskej dovolenke je vec teba a tvojho zamestnávateľa. Na rodičovský príspevok do 3r veku dieťaťa máš nárok bez ohľadu na to či pracuješ alebo nie a je vyšší len z toho dôvodu, že si pred tým dostávala materské, inak hy bol ešte nižší. Každopádne v iných štátoch nemajú ani to. Takze ak sa ti to zdá málo alebo z toho nevyzijete. Šup dieťa do jaslí, k babke a ty do roboty.
Plánovali ste dieťa? Ak áno to si pred tým nemala poriešenu a zistení ekonomickú otázku veci?
A zase ako píšu vyššie otec ak žije s vami v domácnosti ma nárok na daňový bonus, ty na rodinné prídavky o ktoré si už asi žiadala plus rodicak ved to je pomaly to co zarobí predavačka v jednote.
@lienka.7 uz si zazila, ze by niekedy znizil nejaky poplatok? Ja si pamatam akurat ako nas laskavy a dobrotivy sudruh uz zas premier kedysi davno "zariadil" znizenie cien elektriny. Ano, hola bosa kWh bola lacnejsia, ale miesto toho sa zacali fakturovat pausalne a pomerove "priplatky" za distribuciu, za pripojenie, za neviem co a v konecnom dosledku dodavka elektriny zdrazela. (ale to len tak mi napadlo, ked som to citala)
@viestta tak neviem ako u vás, ale v BA podal prokurátor protest proti zvýšeniu dane z nehnuteľnosti o takmer 35%. Som zvedava co na to monsieur Vallo... mesto to ma napraviť, inak by mala byť podaná žaloba na mesto a to by malo takto vybranú daň vrátiť... takže som fakt zvedava, keďže nejde o drobné, ale o milióny, konkrétne 40 mil.eur.

🍿🍿