Zmeny v sociálnom poistení od 1. januára 2024
Ahojte, nemozem tu tu diskusiu najst. Niekde sa to tu riesilo zda sa mi.
Smiem sa spytat tie co sa tomu rozumiete.
Som na RD, postrehla som ze od 1.1.24 sa menia podmienky a teda uz nie som poistena v socialnej poistovni. Doteraz to bolo brane ako "pozastavene" poistenie, po novom zakone som odhlasena. Aspon tak som to pochopila.
Som stale zamestnana na dobu neurčitú.
V súčasnej praci maju za mna nahradu a sice slubuju ze mozem nastupit naspat, neviem vsak naisto co bude.
Ked mi skonci RD, budem moct ist na podporu alebo nie? Resp kolko mesiacov mozem byt takto odhlasena aby som mohla na podporu?
Pracovala som hned po vys.skole az dokym som nastúpila na MD a chcem robit aj hned po RD ale ak by som dostala vypoved, budem na nieco mat narok, kym si najdem novu pracu ci nic?
Dakujem
Prosim iba odpovede na moju otazku.
@andrea_82 omyl, do teraz sa obdobie RD do dôchodku počítalo ale s minimálnymi VZ, takže to žene ovlyvnilo celkový priemerný mzdový bod- keďže bolo toto obdobie počítané z vym.základu z minimálnej mzdy, mzdový bod bol za dané obdobie nízky, teda pod 0,5, keby žena vtedy pracovala a mala priemernú mzdu tak mzdový bod by bol 1....
@mogaa Vymeriavací základ, z ktorého štát platí poistné na dôchodkové poistenie, je:
pre osobu, ktorá sa riadne stará o dieťa v období, v ktorom sa jej poskytuje materské, a pre osobu starajúcu sa o dieťa do veku šesť rokov alebo o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom – mesačne 60 % jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu, ktorý platil v kalendárnom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, za ktorý platí poistné (na rok 2024 je vymeriavací základ v sume 782,40 eura),
Ak sa nemylim, mala by si mat narok na podporu za rovnakych podmienok ako doteraz.
@andrea_82 dakujem

Vcera som tu citala diskusiu, kde to jedna kočka vysvetlovala. Vraj sa v skutocnosti nemeni nic. Ani teraz si ako matka na RD nemala narok na PN a stat neodvadzal dochodkove poistenie. Len je to teraz v zakone vraj jasnejsie definovane, co predtym nebolo.