icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

annie13
12. okt 2010

ja som uz z tohto vsetkeho statu sklamana ze sa bojim ze si aj tak spravia co chcu a budeme vsetky na 164 a budeme spokojne
ja som len stastna ze su zdravi lebo keby sme mali este kupovat lieky alebo nejake zvlastne prisady napr. aj do kupela ako mamicky s ekzemom a podobne tak asi budem musiet kradnut

pipi1211
12. okt 2010

no uzasne 😒 😒 😒 😒

yvett14
12. okt 2010

@monika633 no mne to bolo vysvetlené, hruby ročný prijem delené 365 dní v roku- predošli rok sa ti ráta- to ti vyjde denný vymeriavaci - mne to vyšlo 15.67 a s toho 55percent. takže mne to vyšlo na den okolo 8.... a krát počet dni v mesiaci ti vyjde materská po dobu pol roka ak čakáš jedno a si s partnerom.

monika633
12. okt 2010

som bez partnera ,sama..ale som na pn ke od zaciatku tehotenstva...to mi budu brat asi minuly rok ze??a ked som sama nevies ci dostanem nejaky iny prispevok zo socialky?

standa82
12. okt 2010

@annie13 ...no ti poviem. My Jakubkovi kupujeme od malička kozmetiku Bioderma - Atoderm, kde sprcháč stojí 14 eur a krém na telo 20 eur. Má atopický ekzém, aj keď je to veľa peňazí, neľutujem to, radšej si my ukrátime, pretože mu to pomáha, vôbec mu nič nie je vidieť, akurát v zimnom období, keď ostane chladno sa mu objaví na nôžke fliačik, ale to je nič oproti veľkým až bordovým fľakom, ktoré majú niektoré detičky.

yvett14
12. okt 2010

@monika633 ------poistenkyňa má nárok na materské aj po uplynutí 28. týždňa od vzniku nároku na materské, ak porodila zároveň dve alebo viac detí a aspoň o dve z narodených detí sa stará alebo ak je osamelá. Nárok na materské v tomto prípade zaniká uplynutím 37. týždňa od vzniku nároku na materské

oliinka
12. okt 2010

ahojte ja poberám tých 164 eur rodičák,chcem sa spýtať od januára by som mala dostávať 190 eur?malá ma pol roka teraz.

standa82
12. okt 2010

@oliinka ..áno, presne.

lawli
12. okt 2010

@oliinka áno od 1.1.2011 by mali všetky mamičky na RP poberať 190 € ,len tie čo teraz poberajú 256 € tak ho budú poberať do 20 -tich mesiacov dieťaťa...

yvett14
12. okt 2010

@yvett14 takže Monika pojdeš pred porodom 6 tyždnou na matersku ktorá ta bude trvat 37 tzždnou a potom musíš požiadat o RP na socialku- sa mi zdá. ja budem žiadat až v marci , kedže som bola zamestnana mi povedala ženská u nás že mám dojst zaciatkom marca.

a ked si teraz riziková alebo pn tak tesne pred porodom budeš už chodit častejšie k ženskej dr. tak ked ti bude mat vzniknut nárok na matersku dá ti tlačivo kde ti upresní kedy máš termin a kedy nastupuješ na MD s tým pojdeš k zamestnavatelovi a on alebo ty pošleš na socialku- je to žiadost o MD

zuzanabrrr
12. okt 2010

Dospela som k nazoru, ze rodicovsky prispevok by mal byt pre vsetkych rovnaky, avsak odvadzanie odvodov by malo byt zohladnene v materskej. I ked mna sa zial nedotkne ani vyssi rodicovsky, ani vyssia a dlhsia materksa. A mala poznamocka: pri prehnanom pocte deti by mali rodicovsky stopnut.
Inak v SME tvrdia, ze zvyseny plati pre tie, kt. ho dostanu do konca januara a nie do zac. januara, kto vie, kde bude pravda, mali by to aj kvoli buducim matkam dat az od buduc. septembra a buduce matky, kt. odvadzali, by zas boli zvyhodnene dlhsou zasluhovou materskou

zuzanabrrr
12. okt 2010

@lawli v sme tvrdia, ze do konca januara

lawli
12. okt 2010

@zuzanabrrr možno sa mýlim no zákon by mal vstúpiť do platnosti od 1.1.2011...neviem teraz 😒

zuzanabrrr
12. okt 2010
zuzanabrrr
12. okt 2010

@zuzanabrrr
Mamičky, ktoré spísali petíciu, ich však nevybojovali pre všetkých. Ale len pre tých rodičov, ktorí naň majú nárok do konca januára.

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5589119/mihal-pre-mat...

standa82
12. okt 2010

@zuzanabrrr ...nie do konca januára, tak ako píše @lawli, mamička, ktoré už poberajú alebo začnú do konca roka poberať, budú poberať aj po 1.1., no do veku 20 mesiacov dieťaťa, nie do 2 rokov.

lawli
12. okt 2010

@standa82 ano do 20-tich mesiacov tak som to napísala.Mýlim sa ? 😕

standa82
12. okt 2010

@lawli ..ty dobre, ale zuzanabrrr napísala, že nárok majú mamičky do konca januára, ale nie. Len do konca decembra.

czechzuzanaba
12. okt 2010

Baby, dyt nepanikarte. To co Mihal navrhnul je jen navrh a maminky z peticniho vyboru se s tim neztotoznily. A nejsou s tim spokojene. To je jen chyba medii ze to tak prezentuji...

yvett14
12. okt 2010

@czechzuzanaba Možno keby baby s petičného napisali čo bolo a čo M povedal a čo navrhol a aký postoj mal-- proste nejak viac opisat čo tam bolo pri stole -- tek by možno maminy boli kludnejšie, ale ked sa im povie že sa bojuje dalej a do toho tie vyhlásenia medii tak určite to nie každu ukludni, bolo by lepšie keby baby popísali viac čo a ako bolo. sorry moj názor

czechzuzanaba
12. okt 2010

@yvett14 no to s tebou souhlasim. jsme malo informovane o tom, co se tam vlastne delo, na tom rokovani. To vyhlaseni na FB je takove neslane nemastne.

yvett14
12. okt 2010

a určite to bol len začiatok a bude sa dalej rokovat, lebo by to nebolo Boh vie čo keby sa od toho odstupilo a aj tie viazané protesty v druhých mestách. Ak sa niečo uzavre tak určite nie dnes ale maju na to čas do konca novembra, ved uvidíme ako to bude pokračovat, a verim tomu že ak budu chciet nejak vybabrat s buducimi mamičkami tak to bude o niečo hlučnejšie v uliciach ako bolo včera. moj názor

alca85
12. okt 2010

pozerajte TA3

yvett14
12. okt 2010

Dajte si TA 3 bude daco o nás len či to bude aj koošer!!

czechzuzanaba
12. okt 2010

@yvett14 No ano, ale zase nadruhou stranu, kdyz vemes tu ucast ze vcera, tak aby se nam nakonec nevysmali......Doufam, ze dnes to bude lepsi.

yvett14
12. okt 2010

@czechzuzanaba ja si myslim že to bol zámer papalašou takto to všetko riešit ako sa všetko udialo posledné 2 dni, len matky rozoštvat lebo vie že každa má svoj osud a svoj nozor a každa inak reaguje a tiež na tom inak finančne stojí. to on vie a chcu to využit proti maminám. ved je nemyslitelne aby tá čo na RP nastupi 31.12 bude mat 256 po dobu 20 mesiacou a tá čo nastupi o den neskor bude mat 190 eury. to by inak maminy kričali, ved uvidíme ako to pojde dalej.

tyli
12. okt 2010

@tatrankamoja a spol.
ak by mi mal odpovedať niekto kompetentný, tak by to mal byť p. Fico a p. Tomanová. oni majú na svedomí rozdielne vyplácanie RP a rozhodli, že po druhom roku už by som mala vyžiť zo 164eur. rozdiel medzi 164 a 256 je cca. 1100eur. presne o toľko mám menej ako iná mamička, ktorá má RP 256eur a to iba pre to, že syn už má dva roky. pekná suma však? to čo spravila minulá vláda pokladám za diskrimináciu všetkých detičiek, ktoré v minulom roku dosiahli dva roky.
zaujmavé je, že vtedy nikto nešiel do štrajku za jednotný RP pre všetky mamičky. jednoducho istej skupine vyhovovalo, že im pridali a čo tam na tom, že niekomu nie.
ja mám odpracovaných 10 rokov a splňala som všetky podmienky len jednu nie a to, že syn mal dva roky. to je čo za férovosť?
nárok na rovnaký príspevok máme všetky (povedzme, že vynímam tie čo majú viac ako štyri deti, to už pokladám za špekuláciu, že sa im doma dobre žije a do práce sa im neche).
aj tá, ktorá nepracovala pred RD bude raz pracovať a tie roky si odpracuje. takže ak nedala peniažky do štátnej pokladnice dopredu, doloží ich dodatočne.
ja už z toho nebudem mať nič ale aj tak ma hnevá, že by niekomu mali ponechať 256eur aj keď len na nejaký čas. je načase aby si mamičky boli rovné. už bolo dosť vlád, ktoré nadeľovali nespravodlivo.

som za jednotný RP! ak sa malo bojovať, tak o to, aby bol zvýšený RP zo 190eur na viac. napríklad na 210eur.
bolo treba bojovať za všetky mamičky. veď ak zo 190eur nevyžije tá čo má 256eur, logicky z toho nevyžije ani tá čo mala 164eur.

@lawli @lizatko pekne ste to napísali v tej "druhej" téme. som rada, že nie som jediná, kto má na to takýto názor.

už sa k tejto téme tu na MS budem vyjadrovať striedmo. mám aj iné povinnosti ako tu sedieť a s niekým sa dohadovať. aj tak to nikam nevedie. všetky sme matky a nevieme sa vzájomne pochopiť. každý pozerá len na svoju peňaženku a to je nesprávne. preto mnohé nechápete o čo mi ide. že mi už RD končí, že sa ma to nebude týkjať.... ono sa ma to týkať bude, no to je jedno, pretože to nie je podstatné. chyba je, že sa férovo nevieme dohodnúť medzi sebou, tak čo by sme chceli od politikov? myslím, že som povedala všetko, čo som chcela. majte sa tu krásne.

czechzuzanaba
12. okt 2010

@tyli
Tyli, uz jsem ti to psala vcera. Ty jsi proste jen zahorkla, protoze uz ti to casovo nevyslo. Tento postoj opravdu nepochopim a je to podle me smutne. To uz nikdy se nebude moct maminkam zlepsit situace, jen pro to, ze kdyz jsi byla TY na materske, tak to tak nebylo?

suzik77
12. okt 2010

@tyli ano, v tom s tebou suhlasim, urobili velku hovadinu, ze to takto porozdelovali. ale oni dobre vedeli, co robia. to bol dalsi z ich populistickych krokov, tusili, ze uz nebudu vo vlade a potrebovali jednak zvysit, aby ich ludia volili a jednak preto, lebo vedeli, ze ti "po nich" nebudu mat z coho vyplacat, budu musiet znizovat a ludia budu nadavat. fico je skutocne velmi dobry politik, diplomat a pravnik. v tomto klobuk dolu. a ma uzasnu predvidavost. vsetko rozhajdakal a veci stihol podotahovat tak, ze teraz tato vlada vyzera ako velky drzgros, ktory ubera a ubera. no ale ved, zial, musia ☹

yvett14
12. okt 2010

@czechzuzanaba všetko je to náser pre všetky maminy, lebo niektorým bolo ukrátene to druhým ono, prave preto to všetko chce M použit proti nám. ja ked som bola na materskej mala som 2400 sk a nič navyše. preto sme na druhe ani nepomysleli. ale ked už sa mám stalo v rodine čo sa stalo tak sme to preriešili s mm a rozhodli sme sa pre druhe. to že niekto dostane tolko a niektomu to už nevyjde je náser ale hadam sa to vyrieši pozitývne a do buducna aj dalšie mamičky nebudu tak financne obmedzovane od štatu. určite si to niektore teraz vyžeru aj s navyjákom a to je tiež asi moj pripad