Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@mirka907 strop je maximalny vymeriavaci zaklad, z ktoreho ti to mozu vyratat...momentalne je materske 55% z maximalneho vymeriavacieho zakladu...a vraj kazdy rok chcu zvysovat o 10%...len by ma zaujimalo odkial by tak asina to mali...ja som mala matersku okolo 15 tis a potom asi 500€...no chcem vidiet ako by mi platili rok 1000€...ale vlastne ani nechcem... 😀 teraz mi stacia dve deti,potom pojdem trosku do prace a tak za 10rokov mozno dalsie babo, ale to uz bude zase inaksie
Som tiez za jednotny RP,
zaroven by som prijala zmenu tykajucu sa trvania materskej v dlzke 1 roka/aj ked pochybujem silno,ze to prejde/, tie co pracuju - si ju urcite zasluzia /a tie,co taku moznost nemali, by som poradila hned sa prihlasit v soc.poistovni ako dobrovolny platca nemocenskeho a mat taktiez narok na matersku,ako pracujúce mamicky/, potom by boli obe strany spokojne a nevykrikovali si jedna druhej. Zakony urcuje stat, jednej sa dotkne lepsie,inu obide vsetko, taky je system vlady. A rodičovsky by potom mohol byt pre vsetky mamky rovnaky a najlepsie rozdiel medzi 256 a 164, zlata stredná cesta, kedze skoro polovice sa dotyka tato zmena, cca 210 eur, jednym o 44 znizit druhym o 44 zvysit,nie?
Jednotný RP má svoje opodstatnenie, ale nemuseli to riešiť takto razantne a jednorazovo. Tie peniaze, o ktoré dáva štát na príspevkoch viac, ako tvrdí Mihál, mali použiť na zvýšenie toho nižšieho RP a postupne, za niekoľko rokov ho zjednotiť vo výške 256 eur. Nikomu by sa nebralo, tým, čo majú málo by sa zvýšilo a všetci by boli spokojní.
@suem odkial si prisla na to, ze z tvojich odvodov nam zvysuju? Ja nepotrebujem aby mi z tvojich odvodov zvysovali. Mam 20 rokov a do 60 na svoj rodicovsky odvediem statu dost penazi. To kolko bol prispevok, materska a rodicovsky vtedy, to nie je o krivde, ale davky maju kazdym rokom stupajucu tendenciu. Aj zivotne minimum bolo na inej urovni.
@lucy1990 Urcite odvedies tolko co ja? 😅
Tym som chcela povedat, ze ked sa tu niekto ohana tym ze pracoval, pracuje bude pracovat tak ma dostavat vyssi RP je uplne zcestne. RP je davka a bodka. Pre vsetkych rovnaka. A ze expremier chytal na roznu vysku RP hlupe hlavy to uz je o inom. Za to co odvedies dostanes predsa dochodok, tvoje deti skolku, skolu, zlavy na cestovnom, a ine veci. Tak tu neplet co ty do 60 odpracujes, to s RP vobec nesuvisi. 🙄
dobrovolne poistit sa dá už od 16r tusim, aj ked chapem,ze mnohe si dietatko neplanuju 😉
lucy,
ano , da... ked si planovala dieta, mala si si aj nastudovat trosku zakony...
a ano, dobrovolne si platit sa da...
kolko splatis na odvodoch sa este len ukaze, kedze zatial od narodenia da sa povedat ze od statu len beries ( na rozdiel od zien, ktore si najskor nieco platili na odvodoch a az potom sa rozhodli uvedomelo poznajuc vsetky fatky mat dieta...)
@suem praveze lucy ma pravdu...je jedno ci pracujes ako zdravotna sestra, predavacka, ucitelka alebo riaditelka v podniku...pracujes pre spolocnost, odvadzas zo svojho platu nejake nie zanedbatelne percento statu ci na odvodoch ci na daniach...a aj tak ten svoj "dlh" za to, ze si si dovolila zostat doma s dietatom raz statu splatis, je jedno ci si mala dieta v 18ke, 30ke alebo 40ke....nehovorim o extremnych skupinach,v kazdom state su aj take a v kazdom state sa na nich skladaju, to nezmenime.....
ono, na druhej strane chapem,že mnohe nemali ani tusenia o dnp, tiez som bola jednou z nich, iba sa mi daco suchlo o tejto stranke, potom,ze paragrafy a potom baby,ktore si nezistne navzajom medzi sebou radia,ze wau! Idete do poistovne, hladia na Vas ako puk, ze ci som z Marsu,co sa to vôbec dovolujem pytat, mam si pockat na rozhodnutie, a ci môzem daco ovplyvnit s materskou, to je pssssssssssssst! A potom po par dnoch, tyzdnoch a mesiacoch citania a sledovania situácie clovek zrazu kolko vie 😅 Ide do poistovne uz s vopred vypisanym RLFO,hodim to na stol a cakam len na postu. Veru, na Slovensku je to tak.
@dai mam sa teraz citit ako nejake nezodpovedne dieta, ktore ma byt rado ze je rado a ze nieco vobec dostava? Este raz sa pytam, preco sem pletiete to, ci mamicka robila a kolko robila? Nie je to jedno? Nema mamicka slobodne pravo vyberu, ci bude mat najskor dieta a potom pracu alebo naopak bez toho aby bola diskriminovana? Ked hovorite, ze je hlupost hovorit kolko budem robit potom, nie je hlupost hovorit o tom kolko ste robili pred tym? Aj tak bude robit kazda rovnako dlhy cas.
@lucy1990 Precitaj si dobre moj prispevok z 13.51 "A to vam mam teraz vycitat ze z mojich odvodov vam zvysuju? " To bola recnicka otazka, nie moje tvrdenie. Ako priklad, ci by som sa teraz mala k RP zaujat take stanovisko. Ja to nevnimam tak, ze z mojich odvodov su cigani plateni. Davam ich do systemu, kde sa prerozdeluje. Nieco vycerpem ja dochodkom, PN, nieco zhltnu pocas detstva a studia moje deti a nieco pojde do ciernej diery. System prerozdelovania penazi v statnom rozpocte a hlavne v polozke socialnych veci je na grc, ale s tym nic nespravim. Chcela som len naznacit ze s vecmi, ktore neviem ovplyvnit sa netrapim. 😉
ja sa teda nepovazujem za nejako neuvedomelu zenu, ale deticky som dopredu neplanovala...myslim, ze som ich ani nejako skoro nemala...prve po 25, po skonceni VS...nahoda.....
o tom ze studenti boli vyradeni z platenia a o dobrovolnom plateni nemocenskeho som ako stidentka ani len netusila, ale popri vydavkoch na VS, intraky, cestovne a i. by som na to ani nemala 😔 ...uz som to pisala inde, ze popri VS som pracovala, ale na dohodu, boli aj take roky ked som musela platit nemocenske poistenie a nie male z toho, co som si vo volnom case zarobila...a na dve deti som dostavala 164€ a verte mi, nie zeby som ostatnym mamickam zavidela..ale prave preto ze RP je statna davka mala by byt pre kazdu rodinu rovnaka...to ze som nemala narok na materske nikomu neberiem, urcite si to zasluzite! ale preco ma mat jedna 256€ pri jednom dietatku a dalsia mamicka napr s 2 len 164€??
@suem Uz rozumiem. Ale myslim, ze ciganska otazka by sa mala riesit niekde inde, a uz sa davno razantne riesit mala a nie teraz a tu tym sposobom, ze slusne mamicky, ktore su rozhodnute riadne do dochodku pracovat budu hadzane do jedneho kosa s tymi, ktore z toho maju zivnost. Je to nanajvys urazlive, ale s tym asi tazko nieco spravime...
lucy,
ano, ja by som sa tak byt tebou citila... rozhodnut sa pre dieta ked nemam este nic vybudovane je podla mna voci tomu dietatu nezodpovedne... ale je to samozrejme tvoja vec...
nie , hlupost to nie je... pretoze to co ty odvedies alebo neodvedies je velmi otazne , zatial co to , co som odviedla ja je fakt. Diskriminovana som momentalne ja, kedze mesacne odvediet viac statu okolo 800 euro ale na materskej mozem dostat len nejakych 700 euro maximum ... cize sa mi nevratia spat anil en moje odvody...
ja som za solidarnost - s chorymi, so starymi , s detmi... ale nie s ich zdravymi , mladymi matkami... ( cize som zato aby prispevok na dieta bol rovnaky, ale nie zato aby rodicovsky bol rovnaky v pripade ze materska nebude odzrkadlovat moj plat - co momentalne neodzrkadluje...)
@suem moja musim reagovat na to co si napisala..mam odpracovane 16 rokov v kuse bez materskej a za tie roky slo 3000 sk moja dan statu...a co ja mam s toho??velke ho.....dochodku sa ani nedozijeme stale ho chcu zvysovat a ake vyhody budem mat?moje deti?dostanu zadarmo desiatu a skolske pomocky ako cigancata????pritom ich rodicia prd plata do statnej kasy..myslim si ze som si na ten zvyseny rp uz nadrobila za ti e roky,aj tak dostanem hovno lebo porodim az vo februari...som za rozdielny rp.nech je spravodlivost medzi tymi co odvadzali dane a medzi tymi co nie.....
@tyli je naivitou myslieť si že čo človek odvedie na daniach a poistení má nárok 100 percent dostať späť, alebo niekoľkonásobne viac. Takých chytrákov by bolo. Daňový systém, poistný systém, sú založené na úplne iných princípoch. Nemyslíš že by bol hyenizmus od nás ak by sme začali útočiť na chorých na rakovinu, invalidov, že z akého titulu im z našich odvodov je hradená finančne nákladná chemoterapia, či transplantácie?
Ahojte. Aj ja som za jednotný RP a pritom podľa starého zákona by som mala nárok na 256 €, keďže som platca DNP. Ale ten jednotný RP by mal byť min. 250 € pre každého bez ohľadu na to, či pracoval-nepracova, platil-neplatil-- ale--- som za to, aby sa aspoň 3/4 z RP musela dokladovať, či za tie peniaze matka kúpi niečo sebe a deťom, aelbo to minie na chlast a cigarety. Alebo by to tak malo byť zavedené pre nejakých asociálov.
@dadis Mudro 🙂
@dai Vidis a ja by som zasa mlade mamy podporila - studentky, tesne po promociach a pod. . Myslim si, ze je idealne mat dieta v 23-25 rokoch, lebo v 30 mas deti odrastene a mozes ficat. Kdezto ked ho mas v 30 odrastene mas pred 40 a v 45 rokoch si pre poniektorych zamestnavatelov uz "neatraktivna". Otazne je z coho maju mladi deti zivit, kde byvat, ale to uz je o inom. Myslela som skor fyzicku a psychicku kondiciu, ktora je v 23-25 urcite maximalna 🙂
nemyslim si, ze je nezodpovedne mat dieta v dvadsiatke...zo zdravotneho hladiska je to praveze zodpovednejsie 🙂 🙂 a ti co hovoria, ze sa najprv zabezpecili, aby mali dieta, nie je tak celkom pravda...ved aj tak mame vsetci hypoteku, jedni si ju brali v 20, ini v 25 a dalsi neskor... to je len taky terajsi uzus mat deti neskor.. ja som mala v 26ke a ze by som bola viac zabezpecena nez 20tke sa neda povedat....mala som viac handier, bola som na nejakych dovolenkach, kupila som si auto a to je asi tak vsetko... 😉

@dadis Co by som planovala. Ked chces Boha rozosmiat povedz mu o svojich planoch.
Dopraj a bude ti dopriate - toho sa drzim a zatial to ide. Klop, klop, klop 🙂