Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
ja som sa hned po statniciach zamestnala...lenze som pracovala len pol roka, co je na materske malo...isla som na PN koli rizikovemu tehotenstvu, no aj keby som robila o mesiac a pol dlhsie nic by sa tym nemenilo....a samozrejme 🙂, ze som sa nezamestnala koli materskemu, lebo z toho platu by to bol minimalny rozdiel, ale hlavne koli tomu, aby som nehnila doma a zarobila si aspon ake-take peniazky pre babo 😉 ...mne sa to uz krati o rok ak sa mi podari najst pracu, tak budem robit...lenze aj tu je jeden malicky problemik...je od aprila, kedy bude mat maly 3r do septembra nebudem dostavat ani tych 164€...a to budem rada ak ho v sept do dakej skolky zoberu...
ja naozaj prajem vsetkym maminkam, lebo si to zasluzia! aby mohlo dopriato svojim dedtickam a sebe aspon to zakladne, lenze ja si naozaj neviem predstavit ako z toho "NIC", co dostavame od statu, uzivi seba a dieta slobodla matka???
@monika633 Co mas z toho? Este stale bude mat tvoje dieta bezplatne skolstvo a zdravotnu starostlivost. Dostanes matersku, a ked sa dochodku skutocne nechces dozit, pokracuj pesimizmom a negativizmom aj dalej. Alebo nepracuj ako cigani uz nikdy viac. Dostanes socialne davky, tvoje dieta obedy v skole a budes ediet kde su tvoje odvody a dane...
Takto nemozes zmyslat monika, to ublizuje hlavne tebe samej. To su veci ktore nezmenis, odcerpava ti to energiu a tu teraz potrebujes inde. Ja chapem, ze ked potrebujes kazde euro, prist o 66,- mesacne je vela. Skus radsej napisat @gapa ci by nebola taka dobra a neporadila ti na co vsetko mas od statu narok, ked budes s babom sama. Lebo skutocne su davky o ktorych ani nevieme, ale cigosi ich veselo cerpu kazdy mesiac. Na byvanie, zdravotnu strostlivost, osatenie....
@ollski mne by to taktiez nic nemenilo na veci keby som sa hned po maturite zamestnala, ani keby som robila cele tehotenstvo. Co sa tyka slobodnych mamin, to je skor otazka toho, ze otec dietata ma vyzivovaciu povinnost, Moj muz ma syna z predosleho vztahu a riadne plati vyzivne.
@mimkao ,zaujímavý názor a v podstate s ním súhlasím. len si neviem predstaviť, ako by som vydokladovala minutie RP na nájom a veci súvisiace s bývaním, kedže je to momentálne gro môjho príjmu a míňam ho práve týmto spôsobom...naozaj si nemôžem dovoliť minúť RP na veci ako nové oblečko a hračky každý mesiac...a nie som zďaleka jediná... a dovolím si tvrdiť, že aj napriek tomu nie som asociál 😉
väčšina z vás aj v tých druhých diskusiách rozdelila mamy na tie ktoré pracovali a poberajú vyšší príspevok a asociálov ... a nejako sa pozabudlo na mamy, ktoré pracovali a z nejakého objektívneho dôvodu nedosiahli na vyšší príspevok 😒
Ako mne by bolo jedno, nech je jednotný RP, ale vo vyššej sume.....no a musela by byť špeciálna výluka pre rómov z osád, lebo proti poctivým rómom nič nemám.
maggie, ja chapem co je prispevok - opat pisem, davky na deti maju vsetky zeny rovnaky, ale RP je prispevok aj matke, nielen dietatu...ja som za solidarnost - ano, chori ludia, deti a stari ludia ju potrebuju a tam nelutujem dat ani svoje peniaze... ale To aky charakter ma Rodicovsky prispevok je len zakonom stanovena forma ktora sa da inym zakonom zmenit...
nevedia uz kam za utočit len na ženach čo poberaju materski prispevokana rodinne ...............aj na tie su zvedave.........na žobracke................žesa nehambia .detom vziat ..............ved to ti peniaze su malo.na pampers na jedlo im na vitamini zeleninu ........ana zdravotne potreby ....................fuj hanba im strašna ved ..........................oni maju zeni keby boli na nasom miste tak neviem ako bi tieš zareagovali vtakej situacie .čo bi dali detom ..............svojim teras maju lebo su vo vlade hmmm kto by nechcel tak ..si zit ako oni .............................to ženy velka kriza .a euro prisiel aj so satanom ......................... to uz nič dobre netreba čakat ....to zbytočne ......................................................-----------tak čavte ....okikkkkk
@maggie2 neprekrúcaj prosím moje slová. ja chorým a nikomu neuberám a ani nechcem. na to si ako prišla? ja som nič také nenapísala. taktiež si nemyslím, že čo človek odvedie na daniach a poistení má nárok 100 percent dostať späť, to si kde čítala? nechápem 😕
ja som napísala, že sa mi nepáči ak má byť rozdielny RP. ja som pracovala 10 rokov a mám aj choré dieťa a aj tak mám 164eur, pretože minulá vláda sa rozhodla, že po druhom roku života dieťaťa už nepotrebujeme toľko peňazí. a opak je pravdou, keďže vkuse beháme po doktoroch.
mne by neprekážalo aby bol rozdielny RP, ak by to bolo podľa logického a spravodlivého systému. ten však nie je.
problém je v tom, že ťažko bude taký systém zostaviť aby vyhovoval všetkým. preto si myslím, že jednotný RP je najjednoduchšie riešenie. vždy sa dá doplniť o výnimky a podobne ak by bolo treba.
napisal tu aj hlas mensiny 😀
@tylija som reagovala na toto čo si napísala: v podstate si charita, pretože tych 256eru je aj z tvojich daní a tebe 256eur nikto nedá
Tvoje dane nie sú po odvedení Tvoje, preto sú daňami. Daň je príjem štátu a on rozhoduje čo s nimi a nie Ty. Ty len volíš politikov, ktorí o tom rozhodujú a tvoria zákony.
RP v rovnakej výške pre dieťa je spravodlivý, lebo všetky deti sú rovnocenné, bez ohľadu na postavenie a zásluhy ich matiek, či otcov
Ja to napisem opat a znova, RP by mal byt jednotny a podla mna odstupnovani na roky ak uz chcu znizovat.
A nemal by sa odvijat od toho ci niekto pracuje alebo nie. Je to davka od statu a mala by byt rovnaka pre vsetky mamicky.
A co sa tyka pracujucich maju to odzrkkadlene v materskej , ktoru nepracujuce nedostavaju. a napriklad v tomto pripade by som bola napriklad za predlzenie materskej a tam by mamicky ktore pre porodom robili boli mierne zvyhodnene. alebo aj tie co si platili DNP, lebo to je davka spojena so socilanou poistovnou.
Je to ubohe tu citat ako jedna mamicka sa navaza do druhej, mame rovnake vydavky a potreby, mozno iny zivotny styl a kazda si potrpime na nieco ine.
A co sa tyka peticie, podla mna aj mojich znamych bola velmi jednostranna a nedotiahnuta.

@dai kto povedal ze nemam nic vybudovane? Ja sa tak necitim. Zijem so svojim muzom 4 roky, milujeme sa, mame krasne dietatko, ziadnu hypoteku na krku, byvame vo vlastnom. Moj manzel podstivo zaraba, a mne ked sa skonci rodicovska dovolenka, tiez budem. Niekomu sa moze zdat nezodpovedne priviest dieta na svet po 35ke.