Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@dai trosku uvazuj co rozpravas a kolko zien si urazila, raz by si mi povedala, ze moje dieta je nezodpovedne, len raz... to ze mam dieta 20 neznamena, ze mam v hlave nakakane, dnesne mlade baby chcu studovat VS a tak praca, ja momentalne studujem, myslis ze pracovat nikdy nebudem? ci ako? je pre mna ovela lepsie mat dieta teraz ako v 30 ci neskor, teraz sa vychova vystudujem si a mozem pracovat, to dieta uz bude odrastene, je tu vela mam co porodia a o 3 roky dalsie a dalej sedia doma. nepoznam vela takích co na materskej sedia doma 3 roky, vacsina ide do prace buduje si karieru, aspon to dieta sa nauci byt v kolektive a vzivote sa nestrati . je to nespravodlive, doteraz brali o 100vku viac!!!! ci moje, alebo nejakej inej co pobera 164€ dieta je lacna zalezitost?
@lucy1990 mas recht moja 😉
silacke reci sa tu vedu, ale tie, co vsetko kritizuju, sedia doma na zadku a nic nerobia pre to, aby sa splnili body v peticii...takto vie byt majster sveta kazdy...
howgh
@olifcek nie pojdeme pred parlament vykrikovat a neviem co a traposit a odrbkavat ludi koli podpisom.
juj mamicky,a deticky su kde teraz ked sa hadate a nadavate si aj tu,moja teraz spinka,toto vsetko asi nedopadne dobre ani jedna sa nepozname a kritizujeme sa,kazda si svoje prezila,kazda ma svoju pravdu ale jedno mame spolocne to je najdolezitejsie a najvzacnejsie -dietatko a to vam nik nevezme
@lizatko1009
je zaujimave aka si domyslava...neviem, kto povedal, ze je viac, stale to len z Tvojich ust, resp. prstov vychadza...
@adka2512 my sme dnes boli cely den vonku, konecne kusok oddychu po tych narocnych dnoch x;o) a idem o chvilku opat x;o) je krasne, tak si to uzivame spolu x;o) mame rande s manzelom x;O)
ale suhlasim s Tebou x;o)
tak a uz howgh
@lizatko1009 mam vyse 30, ale plne s tebou suhlasim. inteligencia este nikdy nerastla ani vekom, ani vysokou skolou. pravdu mas! 😉
@olifcek a este ake body v peticii? ze suhlasite zo 190€ pre tie co poberali 164€? to vy ste mali s tym suhlasit? ci ako?
lizatko ja som nikomu nepisala o nezodpovednych detoch... pisala som ze rozhodnut sa pre dieta bez toho aby som zvazila co to znamena pre moj zivot je nezodpovedne... a baby ktore dieta mali v tom veku to nepriamo priznali, ze dieta neplanovali a nerozmyslali nad tym co maju robit aby dostavali zvyseny prispevok etc.
inak vyhrazat sa nemusis, to je dost pod uroven, nemyslis?
ja podporujem zeny matky ktore studuju - je obdivuhodne studovat popri praci, dietatu etc. ... moja mama tiez studovala popri 3-om detom a ja ju zato naozaj obdivujem... ale nic to nema spolocne s odvodmi a ani buducou karierou a pracou - niekomu sa zadari, inemu nie, jeden je sikovnejsi , druhy menej... to ze niekto vystuduje VS neznamena ze bude mat nenormalny plat a naopak - ale vsetko toto je len hypoteza, realita to bude, ked budes realne pracovat a dane a odvody odvadzat... 😉
nikoho deti som nijak nenazvala lizatko... mozno by si ty mohla prispevky citat pred tym ako na ne reagujes - to ze som niektore dievcata urazila - no , uvedomujem si, ze niektore , pripadne mnohe s mojim nazorom nesuhlasia... ale ja fakty netvorim - ak niekoho urazi ze hovorim fakty , tak to nezmenim 🤐
dieta urcite nie je lacna zalezitost - o tom ale treba uvazovat uz predtym ako otehotniem...- znovu, je to len moj nazor...
@dai o vyhrazani ziadnom neviem to bolo len tak napisane, ze raz by si mi skusila povedat to do oci. vyhrazka je ked sa niekomu vyhrazas zabitim a ja o tom neviem, ze som take nieco pisala. ja tiez studujem, lebo som to vzdy chcela. a dieta sa neda naplanovat na urodny rok kedy sa bude davat 300€ RP a este k tomu, ze studujem rozbieham si aj pracu.
@suzik77 tak tak, mne to tu pripada ako v materskej a my sme pracovali a vy nie ste 0! bebe a my mame toto a a vy si to nezasluzite a pod.
@olifcek co ti je smiesne? ze poniektore 20tky maju viac rozumu ako 30-tky? stoji si za svojim stacilo mi toto co ste tu pisali o radiach , mediach a neviem com a strakjy, peticie a virtualne podpisy a este neviem co, urobila som si vlastny nazor na tie starsie odpracovane zeny, ktore chcu do roka druhe.
necitala som celu diskusiu, lebo to sa snad ani neda, ale suhlasim s @dai. treba uvazovat predtym, ako sa rozhodnete otehotniet. je tolko prostriedkov antikoncepcie, ze by pre nikoho nemal byt problem odpracovat si pred otehotnenim aspon to minimum a dostat najvyssi RP aj matersku. ja som otehotnela pocas VS a a nemala som narok ani na materske, ani na tych 256 Euro, ale je to moja chyba. vedela som, ako su nastavene podmienky. a kedze o tom vedia vsetci, preco vinite stat a nie sami seba? treba sa skratka prisposobit tomu, ako to tu funguje. ano, je fajn bojovat za zvysenie a a podobne, lebo ani z tych 256 E sa nejako extra vyzit neda. ale kedze su velmi lahke podmienky na to, ako ich dostat, tak preco si to trochu nenaplanovat?
momentalne zijem v USA a tu nie je ziaden RP. nikto nedostava nic a ste stastne, ak vas zamestnavatel nevyhodi po siestich tyzdnoch neplateneho volna. statne skolky su vyhradene pre deti z problemovych alebo socialne slabsich rodin, takze sestyzdnove babatka idu do sukromnych jasliciek, ktore casto zhltnu viac nez polovicu matkinho platu. doma s detmi je skutocne malokto, lebo si to nikto nemoze dovolit. a nikto nefnuka a nestazuje sa... zeny si skratka naplanuju deti az na obdobie, ked maju na ucte potrebne financie. je to spravne, ze niektore pary na deti cakaju aj desat rokov, lebo si ich stale nemozu dovolit? mozno nie. je to spravne, ze niektore pary na deti cakaju aj desat rokov, kym si nebudu isti, ze ich budu moct zabezpecit a dopriat im, co potrebuju? mozno ano.
lizatko,
vyhrazat sa mozes cimkolvek , nielen zabitim 🙂
isteze, dieta sa neda naplanovat na rok kedy budu vysoke prispevky, ale da sa naplanovat tak, aby som si vedela aspon cast penazi potrebnych na dieta nasporit, aby som nebola cisto zavisla od statu, pripadne manzela...
prajem ti vela uspechov v praci aj pri studiu... 😉
Kedze sa v teme zase len urazate docasne zamykam
snazte sa chovat k sebe podla pravidiel
Zdravim, zaujima ma, ako to bude s rodicovskym prispevkom pri retazovych porodoch, t.j. teraz som na rodicovskom, narok na zvyseny som mala a som znova tehotna. Podla pripravovanych zmien uz ale pri druhom dietati budem mat narok len na tych 190€? Len na margo: ked sme uvazovali o druhom dietati, ratali sme s vyssim rodicovskym, preratali sme každy cent a az potom sa rozhodli, ale človek mieni...vlada meni, takze ak dostanem len 190€..., nuž, budem si musiet vybrat, kde ten rozdiel zoženiem. Raz nezaplatim byt, potom elektriku, potom hypoteku atd 😅
@sylvia78 aj tebe pripominam, ze ta 19rocna holka bude makat cely zvysok zivota, ked si odrodi, a bude odvadzat odvody statu a jej deti budu prispievat na dochodky... spamatajte sa, baby! alebo maju vsetky rodit az v tridsiatke?
@warholette to myslis vazne?? 😅 😢 teraz vazne neviem ci sa mam smiat ci plakat...myslim, ze keby kazdy planoval, tak sa rodi omnoho menej deti! lebo niektori by nemali spravne podmienky nikdy!!!! ja som brala antik 6 rokov, jeden meciac som zabudla...statnice a ine veci okolo skoly, stalo sa ...sa som stastna ze ich mam, ale...ty by si vedela cakat trebars 10 rokov????? ja pochopim mamicky, co nemohli otehotniet, ale cakat aak dlho??
my nie sme v amerike!!!! je tu ina kultura...ini ludia! a ja som stastna, ze zijem tu a nie tam, neber to ako urazku 😉
myslim, ze nie je normalne ist pracovat od 6t dietatka...na sa to az tak velmi nedotkne, my sme to prezili nejak aj s tymi 164€ pri dvoch detoch...tie 4 mesiace nas uz z biedy nevytrhnu...no RP je od statu!! teda pre vsetky dedticky rovnako 😉
materske, na ktore som narok nemala je rozne...
@sylvia78 hej je super to zvýšenie na 300 €, a čo ak nastane takáto situácia : Pôjdeš do práce na dohodu lebo na 8 hod nemôžeš budeš za to aj platená a dieťa bude v jasliach skromných za , ktoré dostaneš 300€ a kde budeš ešte doplácať lebo to je len za jasle a za stravu ešte cca 250€ na deň. Dieťa ti ochorie na celý mesiac, tak nedostaneš ani tých 300 € lebo nemám za čo (dieťa nebolo v jasliach) a samozrejme nemáš ani plácu lebo si nebola v robote z čoho chceš žiť ďalší mesiac?
Práve som pozeral tv správy večerné viete koľko štrajkujúcich odborárov prišlo do BA? vyše 3 tisíc to je účasť a nie ako my ☹
@ollski iny kraj, iny mrav... pozri IP. takze kym som zila na slovensku, bola som rada, ze vobec nieco dostavam, lebo v USA dostanem tak usmev a bye bye 😒
@warholette v usa je iny zivot...
@warholette No trošku si pozabudla na fakt, že ženy si to uvedomili a preto sa z 1/3 čo mali nárok na vyšší RP zrazu počas 9 mesiacov vyšplhal na 1/2 matiek a to je práve ten problém prečo to stopli. Uvedomili si, že ľudia nie sú taký blbí a vedia si to naplánovať. Poznám veľá matiek ktoré sa snažili odpracovať fakt len potrebných 270 dní, takže každopádne to nie je voči matkám ktoré pracovali dlhé roky tak či tak fér. Čo je vlastne v tejto skazenej spoločnosti spravodlivé? Ministri si utiahli z ich poslaneckého mastného príjmu necelých 5% a nám sa tu niekto snaží nahovoriť, že nie je prečo štrajkovať?
@warholette Len presne tento systém sa chystá aj na nás s tým rozdielom že v USA je "trošku" vyšší životný štandard.
Pravicová liberálna vláda tu rozbije aj posledné úlomky socializmu.
@warholette takto nastavil pdomienky až fico, pred tym nebol dvojity rodičak, takže nastavenie pdomienok sa vyrzne zmenilo až prednedavnom 😒 Ozodpovednosti sa tu vyjadrovať asi nema zmysle, dieťa potrebuje omnoho viac ako peniaze a bohužial niektore ženy ktore možu mať miliony a deti by nikdy ani nemali mať.... Myslim že mnohokrat može dať obyčajna študentka svojmu dieťaťu viac ako zabezpečena tridsiatnička s dokonale naplanovanym životom 😎 😉
@vejula tak tak...no ked ho fico zavadzal, tak strajky neboli 😉 😉 , normalne som sa s tym zmierila, ze mamicky aj dodomna mladsie, co sa im podarilo odpracocat par mesiacov viac ako ja narok aj na materske, aj RP maju, sak v pohode, take su zakony...len teraz ked zvyseny RP to beru, tak je problem...
dobru noc
Dievčatá-a oslovujem Vás všetky-či už ste za alebo proti zmenám-skúsme tu komunikovať slušne.ani jedna sa vlastne osobne nepoznáme a ani svoje životné príbehy.tak sa prosím vzájomne nesúďme.Ak niekomu vyhovuje súčasný stav a nechce v tej veci nič robiť,prosím neosočujte nás,kto sa snaží podľa svojho najlepšieho svedomia dosiahnuť zmenu.veď na váš úkor vám nik nič nevezme.Stratiť už nemáte čo.Snahou o zmenu môžeme len získať.nechajte nás aspoň v tejto téme pokojne sa dohodnúť na ďalších krokoch a možnostiach.Kľudne si vy odporkyne môžete založiť proti tému.Nemusia nás tu potom mazať,alebo aj zamykať.Vám nikto neberie váš názor,tak prosím nechajte nás vyjadriť ten svoj.

@maggie2
máme na to rovnaký názor. nevedela som ináč odpísať, ak mi niekto píše v tomto zmysle o veľkorysosti. ja viem byť veľkorysa ak mám pocit, že je to správne.
@daniela1902 to tiež napísala dobre. hlavne poslednú vetu. aj ja a veľa ľudí v mojom okolí si myslí, že to bola jednostranná a nedotiahnutá petícia.