Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
mne je to tak jedno ci zvysia alebo znizia, ja som za jednotny RP
@evitkamalicka ja nie🙂
jasne kazdy ma svoj nazor, za to este nebudem nikoho urazat 😉
@evitkamalicka suhlasim s tym... myslim ze kazda z mamin ktora je proti zjednoteniu na to ma rovnaky dovod a tym dovodom iste nie su slusne maminy ktore sa staruju o svoje deti,ale akor ista skupina matiek ktore su zial v tej nizsej kategorii RP vo vacsine... keby sa to nejak osetrilo ... napriklad keby sa daval nizsi len tym matkam ktore este nikdy nerobili (nie preto ze studovali,ale po skole nikdy este nerobili...mali moznost a nerobili alebo si ani nehladali pracu..proste radsej hliveli doma), tak by som aj ja suhlasila s jednotnym RP
@evitkamalicka - aj ja sa pripájam za jednotný RP.Moje dieťa predsa nemože za to,že tento štát je postavený na hlavu 😠 Chápem,že to nahnevá,ked niekomu chcú ubrať,ale ked počúvam dokola v telke ako sa nedá žiť z 250€ - či kolko to vlastne je, nechápem prečo nikto nepovie.že sú aj maminy,ktoré žijú len zo 164€ ! Nikto sa nepýta ako to má stačiť im 😠
@alure
Nedá mi , aby som sa nezapojila. Niekoho to obíde o dva týždne, niekoho 20 dní, mňa konkrétne dva dni. Myslím, že takých bude viac , lebo od augusta sa isto narodilo viac detičiek. Prostriedky sú obmedzené a žiadna nechceme, aby sa pomyselná čiara urobila priamo pred ňou. Dúfam, že nájdu nejaké spravodlivejšie riešenie. Možno keby skrátili poberanie vyššieho RP na menej ako 20 mesiacov ušlo by sa napr. aj mamičkám, ktoré porodia do konca roka 2010 a mamičky rodiace v roku 2011 by bolo čiastočne kompenzované v materskej po novom. 🙄
no mne to cele jedno nie je cakam dvojicky.dostavam sa do medziobdobia tj..materska sa bude postupne zvysovat az do roku 2014..takze nic s toho a kedze mam termin po januari tak mam mat rodicak 190 EU..to som pracovala 20 rokov v dvoch troch robotach a materstvo som odlozila az na teraz...stale neboli peniaze, alebo som nemala byt alebo nebol splateny alebo nebola praca...no stale nieco..vysku som si robila popri zamestnani. lebo som nemala na to aby ma niekto zivil 5 rokov kym ja si dostudujem....pisala som listy poslancom aj na socialku a podpisala som peticny harok..ja nebudem moct len tak odlozit dve rovnako stare deti a ist si privyrobit..pracujem poobede a podla zakona mozu ist do jasli...to mi je poobede malo platne, a opatrovatelku so zivnostenskym listom neviem kde zozeniem..aby som dostala peniaze na starostlivost o dieta...totiz nie kazdy pracuje od 7 do 15 hod..ja pracujem poobede do vecera...tak fakt netusim ako sa vymotam s tejto situacie..som v medziobdobi...dvojickarky sme diskriminovane jednym dychom..tolko k tomu
Ja som rozmýšľala, že celkom dobrá podpora rodiny by bola, ok nech už je aj jednotný RP 190€, ale rodiny kde aspoň jeden rodič naďalej aktívne prispieva do štátnej pokladnice navyše zvýhodniť zvýšením daň. bonusu. No hmmm, len tam je ešte skupinka slobodných matiek tak tie by museli byť nejakou výnimkou....
@zuzkat1 lenze to s tym "...mali moznost a nerobili alebo si ani nehladali pracu..proste radsej hliveli doma" mozes mozno argumentovat v BA...neda sa to pausalne na celu republiku, lebo niektore by aj robili, ale nie je velmi kde (to sa samozrejme netyka 99,8% Lunika 9 a inym podobnym getam) ... a bolo by aj tazke dokazovanie, ci si objektivne hladali robotu, lebo priniest papierik kazdy mesiac na UP s peciatkou od nejakeho zamestnavatela, ze tam bola ale robotu pre nu nema nie je problem...
aj ja som za jednotný rodičovský príspevok, doteraz som dostávala 164 eur, lebo som si chodila privyrábať na dohodu pár hodín do týždňa, nie preto, že by som nemala nárok na vyšší rodičovský. Pred materskou som robila 7 rokov, takže som nehlivela 😠 Mne vadí, že tie matky, čo bojujú za ten vyšší RP, hádžu všetky mamičky s nižším RP do jedného vreca, pre ne sú to obyčajné príživníčky atď., nezodpovedné, prečo mali dieťa predtým ako išli pracovať atď...
Nechcem sa do nikoho navážať, ale v podstate ony chcú peniaze od štátu takisto ako tie matky, ktoré mali nižší RP, a vedia si za tým ísť hlava-nehlava. Takže tak.
@ivush ahoj no tie danove bonusy mozes vyuzivat v pripade ak ma muz stalu pracu to znamena ze je zamestnany moj je zivnostnik a vdaka krize sme stastni ze sme 3 mesiav na nule ..to znamena ze na svoj plat nema..pretoze pol roka sme tahali z uspor islo sa do minusu..a teraz aj ked zrusi podnikanie kde najde robotu? bonusy platia len na zamestnancov..odpisovat mozes ked mas s coho
"...mali moznost a nerobili alebo si ani nehladali pracu..proste radsej hliveli doma" ...ved tam je jasne napisane ze ti co nemali moznost alebo nechceli.... nie ti co chceli a nemali kde... to je zas ina kategoria.... ale zial bohu ziadny zakon nebude 100%ny kazdy podporuje vacsinu a najde sa par pripadov ktore na to doplatia...
@gabika7706
@ninny
toto je diskusné fórum a nie ďakovacie fórum. takže ak ty chceš vyjadriť svoj názor a pocity, nikto ti nebráni. dovoľ ale láskavo, aby sa tu vyjadrili aj tie čo s tebou nesúhlasia. máš pravdu, že kočky za vás bojujú a obetovávajú svoj čas. no pozri sa na to takto. požiadavky boli postavené zle a zastávajú práva pre nejakú časť mamičiek, nie pre všetky a preto sa niektoré nemôžeme ďakovať. nie je za čo.
ja som nebola štrajkovať, lebo s návrhom tejto vlády som v podstate súhlasila, RP mal byť jednotný. viem pochopiť, že je to nepríjemné ak by ti zrazu prišiel nižší RP.
je pravda, že 190eur nie je veľa, veď vám čo máte 256eur by to nestačilo. z druhej strany práve poniektoré nám vytýkate, že sme nevďačné a mali by sme byť so 190eur spokojné a ostatným dopriať...
niekto tu písal, že ma rodičia nenaučili veľkorysosti, ak nedoprajem tým, čo majú 256eur. ja som v podstate bola veľkorysá celý tento rok, keď som sa len ticho prizerala že ja mám 156eur a iná 256eur a to iba preto, že moje dieťa už malo dva roky. myslím, že veľkorysosti stačilo.
ahojte, no prečítala som len pár príspevkov a musím sa aj ja zapojiť...
Mám 4 deti a pri každej som ušla skor do roboty, pretože nám nestačili peniežky a teraz čosi trocha možem vychutnať materskú dovolenku , tak mi zrazu zoberu nejaké peniaze. Aj ked mám 4 deti nie som žiadny darebák ani lajdák, tak si myslíž že tých 256 my patrí. Mna vlastne ukrátia o vyše 500 eur. A kedže tie sa len tak nedajú na ceste nájsť, tak tiež som trocha nahnevaná, že chcú nám zobrať. A tiež sa mi nepáči, že nás pracovité pred materskou hádžu do jedného medza s babami, ktoré idú z materskej do materskej a robota nič. Ja mám takú susedu, má 4 chalanov a bude mať dalšie deti, lebo povedala že ju do roboty nikto nedostane. Naozaj takýmto ludom by som dolámala ruky, lebo sú darební robiť a ešte aj dostanu vyššiu materskú o 30 euro. TO NIE JE SPRAVODLIVE...
článok z nemenovanej stránky:
Stĺpček Ivana Štulajtera: Bábätká
Pohľad na bábo obmäkčí. A nielen premiérku. Aj odborníka na dane a odvody ministra práce Jozefa Mihála. Je to šok. Zatiaľ čo iní cez víkend odpočívali, on zapol mozgové závity na plné obrátky a našiel v rezorte 15 miliónov eur.
Niektorí môžu zapnúť mozog ešte viac, ale nenájdu v dome voľných ani 15 eur. No to len na okraj k fungovaniu štátu.
O chvíľu budeme mať teda tri „druhy“ mamičiek. Tie, čo si udržali vyšší rodičovský príspevok a ani nemuseli veľmi bojovať. Tie, ktoré by podľa dnešných pravidiel mali naň na budúci rok nárok, ale podľa nových ho nedostanú. A nakoniec mlčiacu väčšinu, ktorej sa príspevok zvýši na 190 eur zo 164 eur.
A tieto prečudesné ústupky prišli len pár hodín pred dnešným protestom odborárov. Čo ak prídu s bábätkami?
@tyli @ilijanka ale to nie je pravda, bojuje sa tu za každé mamičky a budúce mamičky... ale to čo vláda schváli alebo neschváli nie je na triku petičného výboru, oni o tom nerozhodujú, ale práve naopak snažia sa niečo docieliť...
Ja nikomu nič nevytýkam a tiež som za jednotný príspevok pre všetky mamičky... ja si ale myslím, že tým že budete nadávať a hádať sa medzi sebou nič nerieši....
ako by ste len uberali tym, ktore maju teraz viac...nic nie je ukoncene a stale sa snazi bojovat dalej...v mojom okoli som sa nastastie stretla s tym, ze mamicky, ktorym to dvihnu na 190eur, nemali problem podporit tie, ktorym chcu vziat..zit heslom, nemam ja, nemaj ani Ty, je velmi smutne...vsetky sa tvarite, ze je uz o vsetkom rozhodnute a pritom to tak nie je...
skuste i vy cosi robit a menej nariekat...a ked nemate zaujem, tak dajte pokoj tym, co sa do veci naozaj pustili...
@cairka Ale ja som to myslela tak, že taký nájom, réžia na bývanie a všetko čo s tým súvisí by mali byť vo veciach, ktoré sa môžu dokladovať. Veď predsa aj dieťa býva v tom dome. Alebo hoci aj taká dovolenka. To je jedno. Ide len o to, aby nejakí asociáli neprechlastali a neprefetovali RP a deti im budú behať bosé, holé a hladné.
@zuzkat1 ano, ja to chapem, len pisem, ze tazko to niekomu dokazes, ci mal moznost alebo nemal, chcel ci nechcel...
@tyli ja mam momentalne ten vyssi RP, ale suhlasila som so zjednotenim vysky RP a nezapajam sa ani do strajku, ani peticiu som nepodpisovala, je fakt jednostranna a v konecnom dosledku nic dlhodobe neriesi.
@gabika7706 jaj...no to ano... to mas pravdu...
@olifcek podla mna je dost tazke pre mamicky sa pozerat na mamicky, ktore ,,budu ,, dostavat pocas 2 rokov 246 a ony len 190 . je to dost velky rozdiel. ( myslim mamicky, ktore pracovali) bohuzial, som nazoru, ze bud vsetkym mamickam, ktore pracovali po 246, ale ak sa toto nepodari, tak vsetkym mamickam po 190 . 😉
inac, neviem ako dlho budu poslanci ochotni tieto navrhy menit a znovu menit.
@ivet78
je som pracovala 10 rokov pred materskou a som hodená do jedného vreca s "tými darebákmi" ako ty píšeš (dôvod - syn mal dva roky. to už je ako horší alebo na neho menej miniem?). to je ako o čom?
to čo tebe vadí sa dá riešiť aj ináč ako rozdielnym RP.
sú aj dievčatá, ktoré nepracovali, no budú! na tie si zabudla. veď oni po materskej odpracujú toľko koľko každá z nás. my sme si to odpracovali pred a medzi MD a oni si to odrobia potom naraz!!! ich už každý môže hádzať do jedného vreca s darebákmi?
@ninny napíš sem prosím dopodrobna všetky body, ktoré sú na petícii.
ja neviem o tom, že by tam bola výnimka pre také ako som napríklad ja. ak tým myslíš bod v ktorom ja som zaradená medzi tie, čo budú mať 190eur. tak to nie je boj za nás. pokiaľ viem, ja by som tých 190eur mala tak či tak aj bez vás.
@ingrid16 ide o 256 Eur, nie 246 Eur a nie na 24 mesiacov ale na 20 mesiacov.. ak už chceš argumentovať... tak si aspoň zistí správne údaje a nešpliechaj len tak od buka do buka....
@maggie2 ale babám ide o to, aby mali všetky tých 256 alebo 190 eur, bez výnimky, to že je to protiústavné ich nezaujíma... držia sa hesla: "ak nemám ja, prečo by si mala mať ty...."
a taktiež si neuvedomujú, že ešte nič nie je isté a nie je všetkému koniec....
@tyli ty ani nepoznáš body petície???! O čo Ti tu potom prosím Ťa ide? :-0
myslím si, že strácate čas hádaním sa tu.... ale nič nie je jednoduchšie len sedieť na zadku a nadávať.... ako niečo pre to urobiť....
"najzaujímavejšie" sú tie mamičky... ktoré petíciu nepodpísali, teší ich, že RP bude 190 Eur ale nedá im spať, že niektoré mamičky možno dostanú 256 Eur... smutné..... a potom sa tu prídu hádať a podkopávať úsilie mamičiek, ktoré sa snažia vybojovať lepšie podmienky pre všetky mamičky i budúce mamičky....

@alure a ostatné, ktoré len viete nadávať na petičný výbor a vôbec nič nerobíte: Viete aj niečo iné ako nadávať a urážať ostatných? Prečo ste nešli štrajkovať??! Najlepšie je doma sedieť na zadku a nadávať..... to vie každý!
Pre petičný výbor a dievčatá, ktoré sa snažia a naďalej snažiť budú, mamičkám a budúcim mamičkám, ktoré zbierali hlasy alebo sa zúčastnili štrajku patrí veľké ĎAKUJEM! Bez ohľadu na to, či sa vybojuje všetko alebo len časť z našich požiadaviek.. Uvedomte si, že oni do toho vkladajú svoj čas, snahu, odhodlanie a bojujú za VŠETKY mamičky! A naozaj nemôžu za to ak sa niektoré z našich požiadaviek nepodari naplniť.. nerozhodujú o tom! Ale aj napriek všetkému bojujú za naše práva a za to aby sme sa mali lepšie a dávajú do toho všetko!
Tak už sa tu prestaňte hádať a nerobte unáhlené závery.. je potrebné aby sme držali spolu.