Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@dusika11 ta uzamknuta tema bola uz davnejsie vytvorena a az vcera zamkli normal tu verejnu a napisali,ze kto chce ohladom toho riesit,nech sa tam prida..chcela som aj ja,ale doteraz nie som 😒 ale neva...
@k.a.t.k.a. toto je na SK nemozne...pre niektore by to uz fakt bola zarobkova cinnost 😖
najhorsie je,ze nas idu porovnavat,ze ake mame vymozenosti na SK..ako dlho mozeme byt doma...ale ked si to dokopy kazda zrata,tak za tie 3roky dostaneme asi tak o polku menej ako inde 😒 hlavna vec,ze ceny tu mame najvyssie..
a inac som rada,ze sa to tu zacina "znormalnovat" 😀
@lawli aha, ty si pisala o materskej,nie RP, ja som myslela, ze v noevmbri uz budes poberat RP.
Zatial v mediach odznela info, ze len tie, ktorym bol a bude priznany RP do 1.1. Cize to vylucuje teba, aj mna...ktore mame mat RP po 1.1. Avsak my podla zakona, ktory som tu vytiahla, uz mame narok na RP vyssi, kedze sme poberatelky materskej, resp. je nam uz priznana v tomto roku...preto je to podla mnahlupost, co tvrdia. Poslala som to ja poslancom...Mali by sme za to bojovat
@zuzanabrrr verím, že to schvália.... inak by to bolo veľmi nefér...
@anaj_janka lebo to nebolo tak zariadene aby sa hovorilo, malo kto to chce pocut, ja som tam nebola lebo nesuhlasim s peticiou, ale ani z postojmi vlady trebalo by znamych pravnikov a dlho sa radit a jednotit navrhy, je to tazke lebo sa tu naozaj vytvaraju viacere tabory mamiciek.
A podla mna by bolo co sa strajkov tyka urobit ich v kazdom vacsom meste na namesti a tak upovedomit media v jednom jojku, v druhom markizu a podobne a aj lokalne dost vody zamutia a este jedna vec by ma zaujimala,
Mamicky preco este neriesite vyhynutie statnych jasli? sukromne su drahe a preplnene. Zaujimal by ma vas nazor aj na to
@abbey1 kde sa daju pridavat navrhy ?
@daniela1902 už so sa to pýtala aj ja 11:44 a doteraz mi ešte neodpísala....ak by si sa to dozvedela ,tak budem vďačna za info...diky 😉
@tyli 🙂 mne by stacilo ostat doma 2 roky, potom by kludne mohli navysit pridavok o tych 190x12 z 3 roka
@zuzla2 no k tym cenam...ja som si pisala pred eurom po...jogurty isli z 8 az 9 korun na 15...lebo stoja cca 50 centov..slatkosti stojacca okolo 50 centov tj...15 korun pred tym to bolo okolo desat korun to znamena ze potraviny zdrazeli okolo 50 az 100 percent v malickych polozkach 😝 pekne pomaly a potichucky..a rodicovsky sa neupravoval a ani moj plat nie...sikovne...ja som si to vsimla, lebo si vediem vydavkovy dennik.a lepim si blocky je to moja uchylka
@k.a.t.k.a. no ostat dva roky s dietatom je v momentalnej situacii totalne nerealne kedze v mnohych mestach mas problem dat 3rocne dieta do skolky kedze ich je malo a su preplnene..takze najskor otvorit jasle,skolky ,vytvorit podmienky aby si sa mala vobec do akej prace vratit a az potom nech sa paci md 2roky..ale to je na x rokov
a ako dopadol vcerajsi strajk nikto nic nepise
na FB je jeden skvelý príspevok, citujem:
Aďa: "Začína sa to tu nejako zvrhávať. Milé mamičky ja si myslím, že akýkoľvek úspech bude úspech. Keď ponechajú terajším poberateľkám 256 € a nasledujúcim predĺžia poberanie materského na 12 mesiacov. Bude to celkom dobre. Aj keď najlepšie by bolo pre všetkých 256 €. Tým, že sa tu budete hádať, kto si to zaslúži a nezaslúži... je úbohé. Treba bojovať ďalej, nech sa v najbližšej budúcnosti opäť zvýši RP. Z tých 190 € aspoň na 230 €. Nejde všetko zo dňa na deň. Alebo nech sa materská z doterajších 55 % z HM zvýši na 65 % z HM. Je za čo bojovať. Tak pochváľte mamičky, ktoré za vás bojujú a nehante ich. My sa predsa ešte nevzdávame!!!!!"
🙂
zase sa tu hadate aj ked neni inc iste??? vy ste vazne nepoucitelne, ved rozhodnutie bude az 30.11. a dovtedy sa to este min. 5 krat zmeni, ale nevadi, radsej sa chodte poprechadzat s detmi von a vyvetrat si hlavu lebo niektore prispevky sa tu nedaju citat, ja sa niekdy necudujem ze nas chlapi volaju slepice...
@majulcek ved ale bolo by na vyber 😉 o to mi ide, kto sa ma problem nech ostane doma 3 roky, mozno ho aj ja budem a mozno nie 😉
@k.a.t.k.a. no nastastie nie som v takej situacii ze by som zila "z ruky do huby"i ked stale nebyvame vo svojom a nemame hypo,ale uz som aj vcera pisala ze ja som bola stastna ze som mohla byt tolko s malou doma 😉 no v podstate aj teraz mame akoze na vyber ze mozme ist do roboty len skoda ze pri ladeni detailov to ti ministri vymyslia tak ze mam pocit ze maju v hlavach nasrate...sorry za vyraz
@ninny
ja som tiež dala do toho všetko! Mne sa podarilo v rámci mojej bývalej práce,rodiny a známych zozbierať takmer 2000 hlasov! Je to podľa teba málo? Ano na štrajk som sa pozerala iba v telke nakoľko mám doma 8 ročného syna ktorý má zápal priedušiek a 6 týždňové bábätko ktoré je tiež momentálne choré.Neurážam,len sa vo veľkom vravelo o tom ako sa nevzdáme len tak a neuspokojíme sa s nejakou podhodenou kosťou.A ako to dopadlo nakoniec? No povedz,mm právo sa hnevať? Ja od 4 mesačného dieťaťa utekať do práce a ty od ročného máš väčšiu šancu či nie? O čo ti ide?
odbocim od teme ale oni uz ozaj sami nevedia co cinia ci rozpravaju vcera krajcer ze zluci sa stv s sr a fm radio zrusia dnnes uz sulik ze fm radio zostane..takze baby stale je to o tom istom co nie je na papieri,akoby ani neexistovalo tak sa uz necertite a pochopte ze nic nie je konecneee!!!!!!
@alure
Asi si pozorne nečítala môj príspevok alebo si ho nepochopila. Písala som, že si cením každú jednu maminku, ktorá preto urobila to čo mohla, ktorá podpísala petíciu, zháňala hlasy, šla štrajkovať..... a patrí im veľká vďaka.
Ale na druhej strane mi šlo o to, že veľa maminiek nič iné nerobí len sa sťažuje a nadáva... a pri tom nepohli ani prstom.
Taktiež ešte nič nie je isté... stále sa bojuje a 30.11. sa budú v parlamente pripomienkovať naše návrhy.... vtedy je ten kľúčový deň.
A ďalšia vec je ta, že tu sa bojuje za všetky maminy i budúce mamičky.. a ak sa niečo nepodarí vybojovať, nie je to predsa naša chyba... predsa mi tie zákony neschvaľujeme! Preto sa mi zdá úplne nezmyselné zvaľovať niečo na petičný výbor....
Získať 2000 podpisov je úžasné... 🙂
A ozaj, ja neutekám do práce... ja do práce musím, to je rozdiel.... a ver mi, nie je to pre mňa ľahké.
Je mi ľúto, že maminky nedržia spolu.
chcem sa opýtať či sa ešte dá pred vládu predstúpiť s nejakým návrhom ? Ak áno tak ma ešte nasmerujte na niekoho kto je vo výbore a ma snahu sa o tom baviť.Ďakujem... 🙂
@ninny
ja len že si oslovila mna s tým že sa len sťažujem a nič preto nerobím.Pochopila som to že to bolo adresované mne. Vieš čakala som veľmi dlho na to aby sme mali druhé bábo.Už pri prvom to nebolo finančne dobré a teraz som sa tešila že aspoň tie 256 € budú pre nás ako tak prínosom.Robila som za minimálnu mzdu ale robila som a bola som rada že mám prácu.Teraz som v akomsi vákuu lebo nespadám do kategorie poberateliek alebo tých čo do konca roka budú poberateľky RP. V januári bude mať moje dieťa 4 mesiace chcela som si ho naplno užiť a aj si ho užijem a do práce nepôjdem,lebo to nie je vhodné a myslím si že môjmu dieťaťku nikto mňa nenahradí. A navyše kojím a chcem kojiť a to si pri cestovaní do práce neviem predstaviť.Moje dieťa je pre mňa dar a ja ho nezahodím.Fakt som robila čo sa dalo a tie podpisy som naháňala vo veľkom.Pracovala som vo velikanskej firme kde sa počet zamestnancov pohyboval v rozpätí od 1000 do 1300 plus rodiný príslušníci.Každého som oslovila požiadala a podporili to aj taký ktorých sa to absolútne už netýka.Keby som nemala choré obe deti aj pred úrad aj pred parlament by som s hrdosťou išla ... a ani ja nechcem aby sme tu na seba útočili.Jedná sa o kopec nových a nových maminiek....

@k.a.t.k.a komu by sa nepáčil 😉, aj v CZ je to tak, aj keď finančne menej, ale stále viac ako na SVK 😢 ale toho sa tak skoro nedožijeme, ak vôbec 😅