Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@kvietocek7 mas na mysli tento clanok? http://ekonomika.sme.sk/c/5590898/mihalove-fint... 😉
@lawli https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/organizacia-strajku/ tam najdes peticny vybor, pripadne posli IP babatko88 , olifcek alebo elise
@gabika7706 ano,dobry postreh gabi,dobre vsak? 😀 😀 😀
@kvietocek7 pre mna to nie je novinka 🙂
@gabika7706 on tieto radi dával už dávno, ešte keď bol školitelom sociálnych zákonov. Bola som na jeho školení a tam o týchto všetkých fintách vravel. Vlastne radil,ako sa dá šikovne obísť zákon,lebo každý zákon má nejaké štrbinky....
@ivka30 ale ved ja pisem, ze to pre mna nie je novinka, tiez som na takom skoleni bola 😎
caute kocky, pisala som na urad vlady mail v tom zneni, ze sa citim diskriminovana za to, ze som pred materskou pracovala. Mne ma byt rodicovsky prispevok znizeny, ale cigankam, ktore sa o deticky nestaraju a ich ratolesti nechodia ani poriadne do skoly sa ma este zvysit. Prisla mi odpoved, ze sa vsetko este prejednava a mam cakat. Tak som odpisala:super, ze sa prejednava, ale ak som spravne informovana, tak prispevok ma ostat iba tym mamickam, ktore ho uz poberaju. Ja zacnem az v 2011. Len v novembri nastupujem na matersku. Tak zasa nic z toho.
som zvedava, ako mi odpovedia na tento druhy mail.
@alure ospravedlňujem sa, ak som to adresovala Tebe, nebol to môj úmysel... a ja nemám potrebu sa tu s niekým hádať, práve naopak... myslím si, že všetky sme na tej istej lodi, sme maminky a RP je pre nás veľmi nízky a viem, že je ťažko z neho "vyžiť", samozrejme sú aj také maminky, kt. ho vôbec "nepotrebujú", ale teraz nie je reč o tom.
Mňa len zarazilo, že sa toto všetko zvaľuje na petičný výbor a pri tom oni za to nemôžu, ako som už písala bojujú za všetky mamičky a budúce mamičky a ak sa im niečo dosiahnuť nepodarí, nie je to ich chyba, preto si myslím, že nie je na mieste klásť to za vinu im.. veď všetky vieme kde je problém a kto za toto môže a oni to určite nie sú.
Nám v rozpočte chýbajú tiež peniazi a je to viac ako tých 66 Eur, preto musím ísť do práce.. aj keď nechcem. Tiež svojho synčeka stále kojím a do práce budem pravidelne cestovať, keďže mám prácu v inom meste ako bývam. Odídem z domu ráno a prídem večer, takže so svojím synčekom budem málinko, už teraz mi pri tejto myšlienke trhá srdce....
Držím Ti palce, aby si mohla doma zostať čo najdlhšie ako to ide.. a myslím to naozaj úprimne 😉
keďže mi zatial nikto body petície nenapísal a žiedala som o to, trošku som hľadala.
vravíte, že stojíte za všetkymi mamičkami a bojujete za všetky. toto je to o čo ste žiedali? alebo toto je iná petícia?
Hlavné dôvody našej nespokojnosti s predkladaným návrhom spočívajú v nasledujúcich bodoch:
1. Nesúhlasíme so zjednotením výšky rodičovského príspevku pre všetkých rodičov, ktorí o to požiadajú.
2. Nesúhlasíme so znížením výšky rodičovského príspevku na 190,10 EUR, pre matky, ktoré pred nástupom na materskú dovolenku boli zamestnané, alebo platili odvody (v zmysle doteraz platného zákona), naopak jeho výšku žiadame zachovať na pôvodných 256,00 EUR a predĺžiť až do tretieho (resp. šiesteho) roku dieťaťa.
3. Žiadame, aby zákon zohľadnil matky, ktoré sa na rodičovskej dovolenke riadne starajú o viac ako jedno dieťa, narodené súčasne, zvýšením prislúchajúceho rodičovského príspevku o 25 % na každé ďalšie dieťa narodené súčasne.
Viac na: http://www.changenet.sk/
- takže 256eur do "troch rokov" by poberali tie, ktoré už túto dávku majú schválenú podľa aktuálneho zákona. (druhá vec je čo odobrili, zaujalo ma čo bolo žiadané.)
- nespomína sa tu, ako to budú mať tie, ktoré pracovali, no nastúpia na RD (MD) od 1.1.2011
-alebo ako to budú mať tie, ktorým sa ešte tento rok podľa aktuálneho zákona zníži RP na 164eur, z dôvodu, že ich dieťa bude mať dva roky.
.....
asi som nepochopila. ja keď si toto prečítam, vidím, že ide o zachovanie RP 256eur pre tie, čo ho už majú a 25% zvýšenie pre mamičky dvojičiek - viacorčiat (áno to je správne).
- mimochodom čo tie, ktoré sú na RD s dvomi deťmi do troch rokov, no nie súčasne narodenými?
berte toto ako moje pripomienky, nemám záujem rýpať, ako to tu bolo nazvané., budem rada, ak mi to tu niektorá rozumne vysvetlí a nebude mi vypisoveť, že si len sťažujem. ak som niečomu porozumela zle, treba mi to vysvetliť a nie ma odbíjať jednou naučenou vetou.
ak toto nebolo vaše znenie petície, ospravedlňujem sa a rada si prečítam to vaše.
@tyli nevieš čítať? Píše sa tam "pre matky, ktoré pred nástupom na materskú dovolenku boli zamestnané, alebo platili odvody", nič sa tam nepíše o tom, že len pre tie matky, kt. už mali schválený vyšší RP, ale pre VŠETKY!
Mamičky, kt. majú dvojčatá, trojčatá.. mali by mať určite vyšší RP. No a tie, kt. majú deti rýchlo po sebe, to bola predsa ich voľba, nie?
nehnevajte sa na mňa, ale ja vás tu čítam už dlhšiu dobu a nedá mi nepodotknúť, že aj tak nikdy nebude tak, aby ste boli všetky spokojné. Namiesto toho, že sa tu hádate, kritizujete, osočujete,...radšej chodte von, trocha si prevetrať hlavu a užiť si posledné teplé slnečné lúče...
@annika11 😉
@ninny viem čítať a čítam aj to čo , aj to čo je zátvorkách (v zmysle doteraz platného zákona). ja tomu rozumiem tak ako som napísala. od 1.1.2011 budú mamičky nastupovať na RD (MD) podľa nového zákona. preto sa pýtam, aby mi to niekto vysvetlil.
tak ako je to? podľa toho, čo bolo v novinách, mienia nechať 256eur iba tým čo ho už majú, alebo nastúpia na RD do konca tohto roka .
ja som poslala email ministrovi v zneni ze som dvojickarka a na mna vychadza 190 Rp lebo mam termin az po novom roku, dalej nech prehodnotia politiku voci neprisposovým...kedze som z vychodu asi pre troma tyzdnami m rozbili garaz lebo si mysleli ze bohvieco tam je...este ze mamka nebola doma....znamemu zabili obidvoch rodicov pre televiziu..tu na vychode uz je to fakt o krk...odporucila som im ohladom dvojiciek pozriet na madarske riesenie, ktore by bolo asi prijatelne..dalej ohladom neprisposobivých odporucam chorvatske riesenie..tam ak si niekto vybuduje protipravne na pozemku chatrc..pridu buldozeri a zburaju to..ziadne socialne davky pokial nie je zaznamenana aktivita v zhanani si prace...dosiahli to ze romovia maju vlastne firmy, kuju, venuju sa remeslam a su akokeby vyssia kasta, drzia pri sebe a maju peniaze...takze vsetko sa da riesit, ale naucit ich na system ze stat daj...to sa neda..oni sa integrovat nebudu proste myslia inac...samozrejme su tu aj tí co maju prácu a ziju medzi nami. ale mám pocit ze to je iný druh ....podla mna tu su obrovske rezervy vo financiach..spolocnost potrebuje ludi co budu pracovat a odvadzat dane..lebo prizivnikov uz tolko malo pracujucich ludi neutiahneme
aha, tak to som nepochopila. ďakujem za vysvetlanie.
no ak tomu dobre rozumiem, podľa bodov sa teda nepodarilo vybojovať nič ☹
jediné čo terajšia vláda vo vyjednávaní s mamičkami navrhla je, že nechajú 256eur do 20mesiaca tým, čo ho už majú a vy ste s tým súhlasili. nuž toto je skôr prehratý boj, nie je to vaša vina (každá snaha sa cení), no asi sa nemalo pristúpiť na takéto dohody a vyjednávať naďalej podľa bodov, keď ide o všetky.
toto forum by mali zamknut,pretoze toto nikam nevedie,aj tak nikdy nebude tu na Slovensku vsetkym po voli,vzdy bude niekto nespokojny-na Slovensku je to tak,nieco sa dosiahlo a mozno to bude lepsie,no lenze nie kazdemu sa to paci tak co vlasne chcete mamicky,aj maly krok vedie k niecomu,hovori sa-podaj prst zoberu ti celu ruku
a ponechanie vyššieho RP vo výške 256€ tým, ktorým na neho vznikol či vznikne nárok do konca tohto roka vyplýva Mihálovi zo zákona o retroktivite. To len Mihál sa robí, že aha aký ústupok nám urobil 😒
ahojte,
len tolko - myslim ze o systemovom dosiahnuti niecoho sa neda v pripade o akom sa momentalne diskutuje hovorit. Systematicky sa do buducna totiz nic nedosiahlo, akurat par maminkam zalepila vlada oci... Zial , ci si to prizname alebo nie, je to tak... akonahle uplynie 20 mesiacov veku aj ich dietata ( pripadne posledneho dietatu ktoremu vznikol narok pred 1.1 ) bude uplatnovani presne ten zakon , ktory vlada od zaciatku chcela presadit - cize jednotny RP 190 euro...
Ak tu spominate zakon o retroaktivite - nerozumiem vam uplne, hlavne ked viem, ze niektore mate pravne vzdelanie... Keby ho totiz mame naozaj uplatnovat tak sa musi uplatnovat na kazdu mamicky , ktorej sa podla urciteho zakona ( ktory obsahuje dlhzku a vysku materskeho ako aj rodicovskeho prispevku ) zacala vyplacat materska - cize kazda matka , ktorej bude priznana materska pred 1.1 by mala spadat do toho isteho zakona... Detto na jednej strane ospravedlnujete rozhodnutie vlady zakonom o retroaktivite, na strane druhej ale je ok ze sa to zmenilo z 24 mesiacov na 20 mesiacov veku dietata - v pripade ze zakon je spatne nemenny by sa nemalo menit ani toto.
ak sa niekto zaobera ustavnym pravom a naozaj pozna zakon o retroaktivite, rada sa necham poucit 😉
musim suhlasit ze sa vlastne nic nevyriesilo ... patrim tiez do skupiny 256, ale kedze koncom decembra nastupujem na dalsiu matersku po pol roku sa pekne s dvoma detmi vratim na rodicak , bohuzial uz len 190 ... a aj keby som nenastupila na matersku naozaj tych par mesiacov co by olinkovi chybalo do 2r nic neriesil ... takto nedostane od januara vobec nic aj ked bude mat len 13m ... a toto je hanba ... je mi to luto, ale zapchal vam usta uplnou banalitou ... podporovala som vas aj peticiu som podpisala ...

ahojte mamicky prave som citala dnesne SME kupte si podla moznosti a precitaje si ako mihal radi mat vyssiu matersku