Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
ja neverim vlastnym ociam ... tak vdaka bohu ze sa naslo par dobrych dusi a rozbehli akciu tak ako rozbehli, tak teraz sa najde par dobrych dusi, co vlozia na forum otazku, kto je za jednotky RP ten nizsi ... najprv som si myslela, ze zle vidim, no ked som otvorila danu temu tak zasnem ...
nakoniec vsetka snaha vide navnivoc ... bohaca, vsak uz raz tahajme za jeden koniec !!!
baby ako by to bolo keby preslo len to s cim mihal suhlasit, a to to prechodne obdobie pre tie matky, ktore poberaju RP teraz vyssi ze by ho poberali aj neskor, a tie po 1.1. co pojdu na RP uz bude jednotny. a ak by suhlasili s tou materskou na rok, tiez by som ju uz nedostala, nakolko rodim teraz v novembri takze nastup na MD uz by som mala do 1.1. a nastup na RP by som mala v aprili, takze nas co sme teraz tehu by to cele obislo??? i vyssi RP i dlhsia materska???
@bamarama82 to by zaujimalo aj mna presne v novembri nastupujem na md a potom rodicak no uvidime ako dopadneme
@vivika2 neviem sa dopatrat k tejto odpovedi... koho sa opytame???
skopírované z FB, vyvoďte závery 😉 :
Co sa tyka mamiciek, ktore poberaju vyssi prispevok, podla prestudovania prislusneho zakona, ktory plati dnes, spadaju pod tento zakon nie len mamicky, ktore uz poberaju RP, alebo im bude priznany do konca decembra, ale aj mamicky, ktorym u...z bola priznana materska! Cize aj tehotne, ktorym uz bola priznana materska a tie, ktore poberaju matersku a konci im materska niekedy zaciatkom roka. Tym padom by to vakum nevzniklo.
Ostatnych by sa mohlo tykat to, ze im bude predlzena materska, ak by to stihli schvalit.
A tie, co nepracovali, maju zvysene v ramci rovnakeho RP, tak v tomto pripade by boli spokojni vsetci.
"Zb. zákonov č. 571/2009
Suma rodičovského príspevku
1) RP je 164,22 eura mesačne.
2) RP je 256 eur mesačne do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom dieťa dovŕši dva roky veku, ak sa
oprávnenej osobe pred vznikom nároku na RP
a) vyplácalo z dôvodu riadnej starostlivosti o toto dieťa materské alebo obdobná dávka ako materské v členskom
štáte alebo
b) nevyplácalo materské alebo obdobná dávka ako materské v členskom štáte a bola v posledných dvoch rokoch
pred narodením tohto dieťaťa najmenej 270 dní nemocensky poistená: do obdobia 270 dní sa započítava aj
obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia, ktoré sa započítava na účely materského podľa
osobitného predpisu
@bamarama82 ja neviem a tie baby co boli vcera strajkovat ako to dopadlo ved sa tu nic nepise len sa tu kazdy hada
a tiež by sa mohol k tomu vyjadriť niekto kompetentný.
@alca85 mne to z tohto nejak jasne nie je 😒
ak mi konci materska v aprili 2011? potom je to ako?
a co tie ktorym priznaju matersku napr v januari?
ja tomu chápem tak, že tie mamičky ktoré začnú poberať materskú ešte v tomto roku, tak by im mal byť priznaný RP v sume 256€......, ale vraj si to treba vybavovať už s materskou, alebo tak nejak.......najlepšie by bolo, keby sa k tomu vyjadril niekto, kto tomu rozumie, ja nechcem zbytočne zavádzať.
nie, som síce v PV, ale nebola som s Mihálom ani Radičovou.
baby, este nic nie je uzakonene, takze zbytocne riesite, co bude buduci rok.
este nas stale caka kopec prace, kym vobec nase poziadavky aj uzakonia.
kludne sa moze stat, ze buduci mesiac sa na to vykaslu, a schvalia si co uznau za vhodne, preto je potrebne stale makat, organizovat strajky, hladat paky na dosiahnutie ciela atd atd a tlacit a tlacit a tlacit.
hladame riesenia a paky, aby niektore mamicky neostali v tzv hluchom obdobi, tj , tie , ktore su teraz tehotne
ja osobne to beriem tak, ze sa nic nevybavilo. nejake dve tri vety premierky a aj ministra sme poculi aj v lete a vsetky viete, ako to dopadlo. takze makame dalej
baby vypocet materskej je vlastne 55 percent z hrubej mzdy ani to nie je bohvieco ja som uplne zvedava kolko mi vyrataju sorry ze bocim z temy....
http://www.upsvar-tv.sk/zakony/soc/571_2009.pdf
Tu je cely zakon o rodicovskom prispevku. Neni tu nejaka pravnicka alebo niekto, kto z toho pochopi ako to vlastne je... ci sa to tyka aj tych, ktore do konca roka nabehnu na matersku?
ale ste vsetky mudre nieje kazda zena co neroby ciganka ja som robyla a do tej vasej skupinky tich super zienok co si o sebe myslia ze su nieco viac zato ze robyli mi chyba odrobyt asi 2 mesiace a o robotu som neprisla svojou vinou tak nehacte vsetky do jedneho vreca
@jablonka222
😕
@denne73 ako si to zistila?
@bamarama82 no teda neodpovedali mi asi tie najkompetentnejšie ale odpovedali takto.
@bamarama82 počkaj pohladam ahodim link
Takže ak končím materskú 14. januára 2011, tak predsa len budem´mať nárok na zvýšený RP?
@alca85 koho kompetentneho zbalamutime??? mna by to velmi zaujimalo
baby co resite, sak zadny novy zakon este neni, tak jak by nekdo mohl vedet, jak to bude, kdyz to este nevi ani vlada? 🙂
Podľa môjho názoru má MD v tomto zákone priamu spojitosť s následným RP, čo je teda logické keď jedno ovplyvňuje druhé. Ak by sa zákon menil alebo novelizoval, tak sa s ním menia aj všetky ostatné dodatky, takže s tým nič neurobíme. Myslím, že sa darmo pozastavujete nad znením zákona, ak chceme niečo zmeniť, treba sa zúčastňovať štrajkov a dávať hlasne najavo čo sa nám nepáči.

@ninny prepac ale ja nemam cas 10 rokov byt hore dole materska potom 2 roky praca a zase materska ... ked sa chcem naplno venovat rodine tak sa jej venujem a ked chcem mat deti po sebe ich mam ... ja som od 18 szco a platim dane a odvody ... a pracu si zhanam sama, tak si svoj zivot riadim tak, aby som nieco v tomto zivote aj dokazala a nemusela sa zaradit do skupiny karierista alebo matka ... ked uz mas nieco proti plateniu vyssieho RP na dve deti hned po sebe, tak oka pre tie co si platia 😉 mimochodom kedze som bola szco teraz si musim plati 48eur kazdy mesiac, aby som dostala aspon tu matersku aku taku ...