icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

zuzkaoko
14. okt 2010

@maznacik007
ahoj, tak ako to bude s tým RP?

zuzla2
14. okt 2010

@lizatko1009 je rozdiel vychovavat za 164e dieta jedno a a za 190e dve..ale to ty zrejme nepochopis 😔 ty budes len stale to svoje omielat....

btw..mne je to uz total jedno kolko bude..nech aj nechaju tych 164e..vyzili sme doteraz, vyzijeme aj potom..viem,ze sa na pomoc od statu spoliehat nemozem...

lizatko1009
14. okt 2010

@zuzla2 a je velky rozdiel dostat dohromady 186€ a z toho zaplatit 150€ opatrovatelke co ty nikdy nepochopis

zuzla2
14. okt 2010

no vsak dieta ma aj otca, tak nech sa ten stara
@lizatko1009

zuzla2
14. okt 2010

@lizatko1009 a kedze ja na opatrovatelku nemam,tak si ju ani nezaplatim..ty na nu zrejme mas 😎

maznacik007
14. okt 2010

@zuzkaoko ja neviem.. ved sa to ma este prepracovat.. sak uvidime cim nas prekvapia.... zasa... 😀 vsetci sa buria odborari, pivari... ale my mamicky sa nejako slabo burime... no co uz...

lizatko1009
14. okt 2010

@zuzla2 ja som slobodna matka co som odpad spolocnosti? no musim si peniaze vycarovat aj napriek tomu ze studujem.

arrett
14. okt 2010

Riešenie: Rocne dieťa dom do jasliciek ( veď tam ho lepšie vychovaju ) a dostanem za to 300€! Takze vlastne mi stať urobil laskavost, lebo budem doma iba s jedným, odbremenili má od tolkej povinnosti a dostanem viac. Kaslat na to prvé dieťa, veď škôlka ho nejako výchova🙂 hehe

dai
14. okt 2010

ahojte,

ludia, neznalost zakona neospravedlnuje...
lizatko, nikto si nevie naplanovat presne den porodu, ale viem si naplanovat ci dieta uz chcem alebo nie ( antikoncepcia je na 99,7% ucinna ( tie lepsie aspon ) - ak si ju uzivala a napriek tomu otehotnela, beriem... ale z toho co pises si pravdepodobne toto nerobila...)
Ak raz sa rozhodnem ze dieta chcem, tak si ako normalny clovek nastudujem vsetko co sa toho tyka... ked nerozumiem zakonom, tak si ich necham vysvetlit - myslim ze toto dokaze kazdy, ci je ucnovkar alebo clovek na VS. Ja som tiez nestudovala pravo ale ked som otehotnela tak som vedela do coho idem.

Argument ze pracujuce su zvyhodnene v materskej je sice mily, ale znovu odporucam prestudovat si fakty - je mnoho mamiciek ktore nedostanu 55% svojho platu, lebo tato ciastka je zvrchu ohranicena ( cize maximalne moze clovek dostat nejakych 700 euro momentalne, co u niektorych zien nie je ani 30% ich platu - pri vyske odvodov pritom vrchna hranica nie je 😠 , skor znovu kvoli principu solidarity, cim clovek viac zaraba, tym viac aj odvadza)
RP je sice davka ale taktiez platena zo statneho rozpoctu ktory je tvoreny odvodmi a danami - cize ho vytvaraju pracujuci ludia - tie peniaze za davkami su realne, nie nejake cisla - cize tie peniaze musia existovat - niekomu ich musia vziat aby ich inym dali 😉 znovu - som za solidaritu, ale nie so zdravymi mladymi ludmi.

ked niekto ma 1 dietatko tak nan dostava do veku 3 roky RP, ked sa ti ollski medzitym narodi dalsie dieta, dostavas prispevok aj nato - znovu do veku 3 roky - potom dostavas pridavky na dieta.Maminky ktore dost odpracovali dostavaju dokonca znovu matersku na to druhe dieta... znevyhodnene su maminky viacoriciek, lebo tie poberaju len jeden prispevok...Cize rodicovsky prispevok a pridavok na dieta su 2 rozdielne davky - pridavok na dieta je pre kazdeho rovnaky a nikto ho nespochybnuje, co spochybnuju mamicky je rodicovsky prispevok - cize prispevok na rodica...To ci 250 eur, 150 alebo 50 eur... je dost na vyzitie je uplne irelevantna tema - prispevok je taky vysoky aky si stat moze dovolit ( kedze ekonomika v nemecku je napr. vykonnejsia aj prispevok tam je vyssi - nema to nic spolocne s tym ci oni chapu maminky a ich vydavky viac alebo menej...)

este pre maggie2 - argumentujes s principom retroaktivity - vcera som si to zistovala - tento princip sa uplatnuje len na tresne pravo, nie na obcianske a nie rodinne - toto je upravovane zakonmi a dovetkami - akykolvek zakon pokial nie je protiustavny moze byt kedykolvek inym zakonom alebo dodatkom zmeneny... cize keby dnes povedal mihal ze rusia RP tak je to legislativne v poriadku 😉

dai
14. okt 2010

arret, tych 300 euro co je v navrhu sa ma dostavat az po 2-hom roku dietata, cize nikto ta nenuti dat dieta v 1-roku do jasliciek 🙂

arrett
14. okt 2010

Takze my, čo mame deticky hneď po sebe, mame "smolu". Sme menšina, pretože "normalna" matka si naplanuje svoje dieťa po 3 rokoch🙂

dai
14. okt 2010

a skolky su fajn... ale nemaju sa tam deti vychovavat, nato si tu ty - je jedno ako dlho budes mat dieta pri sebe nacucnute, vychovavat by si mala cely zivot...

dai
14. okt 2010

arrett, ty si planovala verim ze poznajuc situaciu aka v tomto state je - zodpovednost za tvoje rozhodnutie nemozes hadzat na stat ☹

arrett
14. okt 2010

@dai Tak zasa nič🙂 🙂 🙂 🙂 nejako sa mi nedarí prísť na ten sociálny systém o ktorom hovoria🙂

arrett
14. okt 2010

@dai Hej máš pravdu. Chceli sme mat dve deticky hneď po sebe, aj keď viem, že je to nadstandard. Snáď sa mi to vráti v ich usmevoch. Ja som len z toho rozcarovana, čo všetko vie urobiť 66€.

arrett
14. okt 2010

@dai Dufam, že vychovávať nebudem cely život🙂 Snad do 18tky mu dám dobre základy🙂

trinidad
14. okt 2010

@dai pokiaľ viem min. a aj max. vymeriavacie základy pre odvod poistného sú dané, inak viac menej súhlas, hlavne s tou retroaktivitou

ivka30
14. okt 2010

@arrett je to smutné,ako nás dokáže rozdeliť 66€.

lizatko1009
14. okt 2010

@dai ved tebe moze byt uplne jedno ako kto jak otehotnel a je uz na kazdej aka je sikovna a ako si to zariadi aby mala nato co potrebujem a nie plakat ze teraz co? nebudem mat na hypoteku a saskovat pred parlamentom a este neviem co brali ste o 100€ viac vtedy to bolo pre vas zbozi a co my sme saskovali? nie boli sme ticho preco by sa mali delit matky na pracujuce a nepracujuce ved kazda normala sa o svoje dieta stara ako najlepsie vie co sa o romoch neda povedat, ja kaslem na peniaze, tu ide o spravodlivost, lebo vela mamiciek musi vyzit z toho nizsieho a ziju a nestazovali sa a este su aj same, alebo otcovia a ked maju dvo-trojicky asi tazko ich dojcia a musia kupovat UM a rovno 2x vies kolko to stoji? a tí co maju chore a postihnute deti? a stale na liekach a dostavaju 164€ to je aka spravodlivost? hlavne mi tu ide o to.

arrett
14. okt 2010

@ivka30 Resne tak. Hanime sa tu navzájom, ako by sme mali energiu vyvíjať iným smerom. Idem preč, nech sa mi nekazi pozitívna nálada. Moje deti vychovam radšej s úsmevom🙂

ivka30
14. okt 2010

@arrett veru tak, energiu treba dať do boja,ale nie medzi sebou🙂. Mali by sme ťahať za jeden koniec a dúfať,že bude dobre...

ollski
14. okt 2010

@dai 🙂) no tazko by som bez manzela vyzila zo 164€ +2x22€ z dvomi malymi detickami...to by som musela pit vodu z potoka a jest suche rozky 😉 staci to akurat na zaplatenie najomneho...som stastna, ze sa nam dari vyzit ako tak...dufam, ze sa podari vybojovat zvysenie RP...mna sa to uz viacmenej netyka, ale viem ake je to tazke, takze drzim palce! ale vsetkym mamickam by som dala rovnako 😉

mucinka15
14. okt 2010

@jamilanka že? namiesto toho, aby sme sa všetky mamičky spojili, tak nás nejakých po.raných 66€ rozdelí a potom sa tu len vadíme 😠 je aj veľká nezamestnanosť a máloktorá bude mať to šťastie, aby niekde pracovala, keď povie, že má napr. 6 mesačné dieťa alebo dokonca dvojičky... a ďakujem 🙂 takisto gratulujem k bábätku, nech ste obaja zdravučkí a za chvíľku ti to uplynie ani sa nenazdáš... 🙂

@lawli no áno rómky.. lenže čo týmto vyriešili?? aj tak či tak dostanú viac a aj keby dostávali 164 € ,220€ alebo aj 256 € napr.,tak či tak budú rodiť ako na bežiacom páse.. a týmto sa to nevyrieši... chápem, že sa baby snažili, hocikto sa nepostaví len tak pred kameri a nie to ešte ísť na stretnutie s ministrom.. ale podľa mňa sa toho teda moc nevybojovalo..
pre pracujúce aj nepracujúce mali nechať jednotný príspevok a určite by mali niečo robiť s mamičkami, ktoré porodia viacorčatá a čo majú postihnuté deti.. tie to potrebujú oveľa viac...

mucinka15
14. okt 2010

@ivka30
@arrett súhlasím s vami 😉

abbey1
14. okt 2010

Ahojte.nejdem argumentovať,iba hodiť nové informácie.dnes bol v parlamente prerokúvaný nový zákon o RP a všetkých tých veciach okolo.Opozícia má voči nemu výhrady +sa pridali i niektorý koaličný partnery.Padol návrh,aby sa tých sľubovaných 300eur rozdelil mamičká,ktoré zostanú doma s dieťatkom a iné názory jednotlivých poslancoch.spomínali aj zásluhovosť a podobne.Toto sú len ich diskusie-ako vedieme i my tu.každý poslanec môže vyjadriť svoj názor.tak zasa nepanikárme,keď sa niečo z toho dostane do médií.naša situácia momentálne je takáto:Stále sa prerokúvajú body z petície:neznižovať RP,lepšie zabezpečenie pre 2,3..čky plus sa podarilo vybojovať navyše návrh predlžíť a zvýšiť materskú.Čo si myslím,že je úžasná vec.Pozmeňovacie návrhy sa budú schvaľovať až 30.11.To pre nás znamená zmobilizovať sa a naďalej dávať najavo,že chceme niečo dosiahnuť.Chystajú sa ďalšie protesty vo veľkých mestách.tak dúfame,že sa zapoja i mamičky,ktoré nemohli do Bratislavy.Presný termín a miesta dáme v čas vedieť.Ale určite do konca októbra.

ivka30
14. okt 2010

@mucinka15 veru mali by riešiť mamičky čo majú dvojičky či dokonca trojičky. Lebo ako to tak sledujem,tak čím ďalej,tým ich je viac. A keď si zoberiem, koľko má výdavkov rodina s jedným dieťaťkom a vynásobim si to dvoma,tak to je sila.

ivka30
14. okt 2010

@abbey1 veľmi rada sa zúčastním takej akcie v okolí BB....

abbey1
14. okt 2010

@mucinka15 Súhalsím,že problémom je tu určitá skupina-nemenuje,pretože sa to nedá jednoznačne označiť.ale už v súčasnosti májú socialne odbory mnohé možnosti a zákony ako postupovať.Problém je ,že nevyužívajú moc zákona,strach a podobné faktory.ano najlepšie by bolo ošetriť to špecialne,aby nikto na socialnom systéme nemohol parazitovať.aby bol skutočne spravodlivý k ľuďom,ktorí ho v danej chvíle potrebujú.takto vždy dostávajú menej ľudia,ktorí sa v ňom ocitnú bez vlastného zavinenia-zdravotne hendikepovaní,nedobrovoľne nezamestnaní a i my mamičky na MD.Pre tých potom nieje dostatok financií,i keď tieto skupiny ľudí sa snažia čo najskôr vrátiť do bežného pracovného života.A na druhej strane je skupina ľudí len nariekajúca,ale dobrovoľne vo svojej situácii a využívajúca sociálny systém.

ivka30
14. okt 2010

@abbey1 pekne napísané,súhlasím...

emily76
14. okt 2010

ma tak napadlo.. ak schvalia ten prispevok 300 eur na opatrovatelku ci jasle.. mozno by sa mohli niektore mamicky zaujimat o to, ci sa im neoplati otvorit si zivnost.. 😉 Je vela mamiciek.. no dobre, nie vela, ale su.. co sa jednoducho do prace vratit musia a hladaju pre svoje deticky to najlepsie.. a na druhej strane su maminky, ktore su doma so svojim dietatkom.. a takto by boli aj doma a aj za to este dostali cosi navyse... co tak spojit to?? Budem mat zivnost, dostanem 300 na kazde dieta, co budem opatrovat.. a aj ked si nieco zaplatia na daniach, urcite sa im bude dat zit lahsie ako s 190 euracmi, nie?

inak.. pekny den dnes, nie? tak si ho nekazme hadkami. 😉