icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

mojmacik
14. okt 2010

@ollski dakujeme
a este len tak by the way keby som mala kupovat vsetko nove tak si to mozem rovno hodit ...esteze existuju dobri ludia.Mesto nam okrem opatrovatelky(platenasluzba nad istu vysku prijmu) nedalo totalne ani makke f... a rodina pomohla,neter aj s priatelom mi hocikedy kupia plienky,lebo sa stava,ze na ne nemam

lawli
14. okt 2010

@prsky je to vec pohľadu a danej situácie...maš pravdu.Ja to možem cele len zhrnuť do jedného,keďže bude ten RP od nového roku jednotný tak nech je vyšší,tak by to bolo asi najlepšie pre všetkých...lebo všetci budú v jednom vreci.A bolo by lepšie ak v tom vreci by mali viac... 😉
Babenky ja vas opúšťam vonku je krásne,idem využiť papa 😵

tyli
14. okt 2010

zabudla som dodať dôležitú vec. veľmi ťažké to majú mamičky viacorčiat, aj mamičky po sebe narodených detí.
nedeľte sa kto to má ťažšie. je so aj od soc. sytuácie v každej rodine. takže každá to má trošku iné a zároveň ťažké.
mňa sa to vlastne netýka, no je mi ľúto, že tu tu doťahujete, kto to má ťažšie.

ninny
14. okt 2010

@tyli a Tebe o čo ide? Koho ja súdim a odsudzujem? Je ale rozdiel mať dvojčatá a 2 detí po sebe! Ja som nikdy nepovedala, že mať jedno dieťatko a mať 2 detí je to isté!
Myslím si, že riešením by bol príspevok na dieťa, ten by mal byť určite vyšší a nie smiešnych 22 Eur! A taktiež by mala mamička dostať príspevok pri narodení dieťatka na každé dieťatko, v prípade dvojčiat, trojčiat....
Tak isto i my by sme chceli mať 2 detičky... ale sme v takej zlej finančnej situácii, že neviem kedy vôbec budem môcť myslieť na druhe bábo...

lawli
14. okt 2010

@tyli 100 bodov ,každý mame svoje (iné) problémy... 😉

prsky
14. okt 2010

@ollski ci bude, je otazne 😉

@mima595 skoda, prave toto je u mna ziadny argument, lebo moje dieta dlho odmietalo byt aj s vlastnym otcom, babky doteraz maju problem, takze nejake strazenie je u nas nemyslitelne...a pritom studujem a "nejako" sa vzdy s muzom zariadit musime.

mojmacik
14. okt 2010

@tyli tak ta srdecne k nam pozyvam a uvidis ake to je ked nemaju veci trojmo...t tomto momente mysli mu nas hlavne hracky

dusika11
14. okt 2010

@mojmacik gratulujem ze sa vam to tak podarilo a tiez sa pripajam
@prsky do roka ti prajem trojicky a dvojicky a ked sa ozves ze je 190 eu malo ja osobne ti to pridem vysvetlit ze musis byt spokojna....nikdy nehovor nikdy,,ja by som sa nikdy nepostavila proti tomu ze viacnasobne matky nepotrebuju viac...znova opakujem staraj sa o seba my dvojickarky a trojickarky vieme svoje tak nehas co ta nepali

mima595
14. okt 2010

ale vlastne ja som chcela napisat, že ak som spravne pochopila peticiu, tak tam bol bod, že mamam vaicerciat, a matkam ktore su na rodicaku s 2 a viacdetmi, nech sa zvysi rodicak o 25%,

proste tak ako to funguje teraz - ak niekto nastupi do prace a nevycerpal rodicak, tak si može poziadat o vyplatenie 25% nevyplateneho rodicaku

t.z. - ak sa narodia dvojcata, trojcata, tak hned od zaciatku dostavat o 25% na dieta vyssi rodicak
ak sa narodi 2. dieta, tak nech sa vyplati 25% rodicaku na to starsie dieta....

ved predsa matka nastupi jednak skor do prace a nebude na rodicaku 2x3 roky, ale trebars iba 5 rokov

daniela1902
14. okt 2010

@lucta05 mi nehovor ze neplatia dne ja som vzdy dostavala pasku a mala som na nej pekne strhnutu dan , cize som platila statu pekne 10,19 alebo 23 percent dost sa to menilo.

prsky
14. okt 2010

@mojmacik ved preto pisem, ze by mali dvoj-trojicky dostat prispevok pri narodeni dietata na vsetky deti. a ano, deticky si mozes naplanovat, ale jednak je otazne, ako si budu deticky s vacsim rozdielom rozumiet (to je sice loteria vzdy, ale je vyssia pravdepodobnost, ze deti s 2-3rocnym rozdielom si budu rozumiet viac), jednak ak porodis druhe po napr. 5 rokoch, neznamena to, ze to 5rocne ma mensie vydavky (skor naopak a o skolacikoch ani nehovorim) a ked v tej situacii skoncis na RD, tak to je tiez "vyhra". Nehovoriac o pracovnych (ne)moznostiach po RD.
Skratka, my sa tu bijeme o omrvinky a pritom RD nestaci ani len pre tu maminu, pre ktoru je urceny. Asi by sme sa mali skor dozadovat zvysenia pridavkov na deti, alebo, kedze pozname system, zariadit sa tak, aby sme sa tu nemuseli "zrat" 😉

hencidlo
14. okt 2010

@dai a aj ostatne mamicky, ktore suhlasia s novym RP,

tak mile damy, ja by som vam chcela priblyzit aj trochu iny pohlad a povedat vam aj moj nazor na ten RP!
takze vy co nemate problem s otehotnenim, tak sa tym zaoberat asi nemusite, ale viete kolko je neplodnych parov na slovensku? verte je ich skutocne dost, a oni by si to tehotenstvo aj radi naplanovali, ale bohuzial v tom lepsom pripade im dokazu pomoct lekari, a ked nie tak potom adopcia. no ale viete, kolko to stoj? takze len pre info iui - cize inseminacia je cca 200,-€ a ivf - cize umele oplodnenie cca 1300,- €, aka je uz toto spravodlivost? viete si predstavit co to vsetko obnasa? co sa tyka financii, nervov, zdravia., strachu ci sa to vober podari a.........
my co mame takyto problem a mali sme nasetrene na to, aby sme boli ako tak zabezpecený a takto sa chtiac nechtiac vyhadzete s penazi? a jednoducho ked uz bol tak systém nastaveny, ze bol RP 256,-€, tak my sme teda s tym fakt pocitali, pretoze clovek musi zaplatit najom, hypoteku (lebo nema kazdy bohatych rodicov, co mu kupia byt alebo dom!!!), elektriku a samozrejme musi aj jest, ze? tak ked muz zarobi 520,- eur a ja mam dostat nejakych 180,-€ tak ako mam s taho vyzit a este dat aj dietatu to co potrbuje? Rada si necham poradit!
mali by ste este chut a motivaciu mat dieta, ked vam tento stat skoro nic neda, za vsetko si musite platit a naco?
aby vam to potom vzali a dostali to romovia, ktory su " stale diskriminovany?" nato som drela a davala odvody a aj uhradu licby, co v inych statoch plati stat?
tak ak je toto solidarita, tak asi nerozumiem vyznamu tohto slova!!!!!!!!!!!!!!!

tyli
14. okt 2010

@prsky
súhlasím stebou na 100%
ja som ten prípad, keď mj syn má opozdenie a plienky ešte kupujem, taktiež um. mlieko, pretože kravské nepije a nehovorím, čo ma stojí chodenie po doktoroch. no toto neberte ako moje ponosovanie. už je to raz tak. dokonca čo sa týka starostlivosti o dieťa, moja kamoška, ktorá má dvojičky mi povedala, že to mám ťažšie ako ona. vie čím sme si prešli. takže neporovnávajme tu, kto to má ťažké. aj mamičky chorých detí to majú ťažké...

prsky
14. okt 2010

@dusika11 no to by som bola iny fenomen, keby som stihla do roka okrem porodenia dalsieho dietatka v marci este dalsie trojicky 😀

prsky
14. okt 2010

@dusika11 ja nehovorim, ze nepotrebuju, ale viacnasobna matka je aj taka, ktora ma deticky s vacsim rozdielom ako je par minut 😉 a tie deticky stoja peniazky...

prsky
14. okt 2010

@ninny presne s tymto suhlasim ja, aj @tyli - ale nevidim rozdiel pri RP u mamin, ktore maju deticky po sebe a u mamin,ktore maju viacerciatka - resp. nevidim dovod, aby mali RP vyssi ako ostatne maminy

dusika11
14. okt 2010

este jedno chcem povedat co mate deti po sebe dostavte rodicak najprv na jedno, potom na druhe...a ja sa pytam...preco sa ma na mne setrit? preco si ja mam vybrat na ktore dieta mam rodicaak poberat?tak si to spocitajte o kolko som mesacne ochudobnena, a tiez som platila dane......to znamena ze ja dostanem len jednu matersku a jeden rodicak a vychovam dve deti....

daniela1902
14. okt 2010

@dai prepac pracujem v medzinarodnej firme, som v strednom manazmente a v zivote u nas nebol plat cez 2500 tisic aky mas ty. A mozno aj vyssi lebo z tvojich slov to tak vychadza a co sa tyka standardu je uz na tebe, ci aj ked dobre zarabas sa budes rozhdzovat alebo nie, ale zase suhlasim ze cim ma clovek vyssi prijem tym viac si dovoluje a ma mensiu potrebu rozmyslat nad tym co a kde si kupi, u nas to bolo tiez o tom ked som otehotnela a robil manzel a teraz ked robime obaja.
Je to vsetko na dlhu diskusiu tu,.ja som za jednotny a vyssi RP a som za predlzenie materskej aspon na rok.

dai
14. okt 2010

hencidlo,
neviem ci sa chapeme spravne - ja nesuhlasim s jednotnym RP...
inak mam diagnozu polycysticke vajecniky tak mi o vydavkoch na lekarov nemusis hovorit...
tyli, jasne ze chore dieta stoji viac ako dieta zdrave ( nielen penazi ) - preto je pravo princip solidarity, kedy na chore mozes dostat dalsie davky...

tyli
14. okt 2010

@mojmacik
prečo hračky? potrebujete hračky trojmo?
môj syn má menej hračiek ako kamoškine dvojičky. teda ako jedno z dvojičiek. toto by som nepokladala za správny príklad. môj syn nemá akumulátorovú motorku, detské počítače .... a kamoškine deti obe áno. môj syn nemá veľa vecí, ktoré majú a nechápem. to mám ako závidieť, alebo ako to mám chápať? veď hračky kupujeme podľa toho ako si to môžeme dovoliť a ja mám dokonca názor, že hračky áno, no nepreháňať to. všetko z mierou. potom nie sú vzácne.

daniela1902
14. okt 2010

@hencidlo pri takych prijmoch by som naozaj uvazovala velmi o tom ci chcem mat dieta, aj ked by som ho naozaj velmi chcela.
Umele oplodnenia, navstevy lekarov , poradne a lieky vsetko stoji peniaze ale robis a platis to s presvedcenim, ze dieta naozaj velmi chces a vies ze to dieta uzivis a bude pre teba vsetko na svete.

ninny
14. okt 2010

@hencidlo smutné... tak ako strašne veľa veci v tomto štáte.... ☹

Škoda, že sa tu maminky takto hádajú.... každá máme svoje trápenia, problémy.... niekto zarába viac, iný menej.... sú chlapi, kt, nie vlastnou vinou prídu o prácu.. niekto ma dvojčatá, trojčatá... neplánovane deti po sebe... sú maminky, kt. majú problém otehotnieť a tak veľmi dieťatko chcú... atď atď....
Každá máme svoj príbeh... niektoré sme na tom lepšie, iné horšie... ale hádať sa tu, vytýkať si, závidieť, súdiť, kritizovať... aký to má význam??
Veď my nemôžeme za to ako to tí "hore" zariadia.... čo schvália, aký zákon zmenia, komu pridajú a komu uberú....
Mali by sme držať spolu... asi škoda reči...

Majte sa, drobec je hore, ideme si užiť posledné teple lúče slnka...
pekný zvyšok dňa 😉

mojmacik
14. okt 2010

@prsky ale preco teda mamicky argumentuju,ze 190 je malo na plienky ,mlieko a pod....ja to mam trojmo...pravdu mas v tom,ze nie je to len problem RP ale v podstae tohto systemu vobec...

dai
14. okt 2010

daniela,
popisala som situaciu v strednom managmente v bratislave v konkretnej firme - predpokladam ze v zvysnych regionoch ten plat bude iny... senior managment u nas ma platy ze dovi dopo... 😉

mojmacik
14. okt 2010

@ninny a preco si vybojovali teda len niektore maminy kompromis u pana ministra? Mali mysliet na vsetky maminy

daniela1902
14. okt 2010

@dai Len s takym prijmom je vsetko lahsie, vies si z neho odlozit ak planujes potomka, ale zas ked ti daju len vrch materskej je to priepastny rozdiel. Potom asi aj skor pomyslas na navrat do prace.

ninny
14. okt 2010

@mojkacik co vybojovali?? Ved este nic nie je iste, schválené, podpísané... oni nebojovali za seba, bojovali a bojujú za všetky mamičky i budúce mamičky!
Jedna mamička z petičného výboru, kt. sa stretla s p. Radičovom a p. Mihálom má skoro 4 ročného chlapčeka a o ďalšie bábo sa snažia... povedz mi, čo ona vybojovala za seba?
Baby, veď sa zobudte.. všetky sme na tej istej lodi...
Mojkacik, ja Ta veľmi obdivujem... ako aj každú jednu mamičku, kt. ma dvojcata, trojcata.... my mame finančne problémy a to mame len jedno dieťatko...

mojmacik
14. okt 2010

@tyli moja moje nemaju tiez super hracky a nove uz vobec nie, no vysvetli malemu dietatu ,ze teraz sa nemozes hrat s tymto alebo s tymto,ked sa vsetci vrhnu na jednu hracku...zrovna vsetci chcu to iste,,,hoci aj obycajnu pastelku alebo letak z obchodu

dusika11
14. okt 2010

@mojmacik nema to vyznam,,,ona to nikdy nepochopi..odomna prijmi poklonu ze to zvladas trojmo........a na obmedzenost sa asi odpovedat neda......od nej to nezalezi ci daco dostaneme jej suhlas alebo nesuhlas nie je smerodatny........

prsky
14. okt 2010

@mojmacik no lebo my maminy, RP berieme ako prispevok pre seba a dieta/deticky, kdezto stat to berie ako nahradu za stratu prijmu - hoci, aj ked to vezmeme ako nahradu za stratu prijmu, tak je to zalostne malo, keby to bolo aspon zivotne minimum...no ale zas chapem, ze stat nema z coho cucat a radsej nech si nepoziciava, lebo zadlzi este nase vnucence a dopadneme ako Grecko (a teraz sa strhnu argumenty o tom, ake maju oni vysoke platy a ziju si na velkej nohe atd atp a ked budem argumentovat, tak sa na mna spusti lavina, ze jasne, ze som bohata, lebo byvam pri BA 😀 ... ze som sa pustila do prispievania)