Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@suem
ja sa nedam, ja nieco vymyslim 😉
ale podla mna dobrovolne pripoistenie zrusit nemozu, kazdy ma mat narok ,ak nema pracu, sa poistit, len asi upravia podmienky,,,,, nechame sa prekvapit
skor asi ide, ako som pochopila, o to, ze mamicka sa mohla zamestnat na 1 den s max VZ a hned mala narok na max matersku / pri splneni inych podmienk /
@suem
to je to, ze mnohi ludia nevidia, resp nechcu hladat suvislosti. nechapu, ze ak niekto rozda na ihriska, a kade tade, tak odniekadial musi na to vziat, ze stat úeniaze netlaci....
sa mi pacil prispevok jednej mamicky, ze minula vlada bola dobra, lebo zvysila RP a nejake veci ako tendre ci emisie ju vobec netrapia.
slovac si hold vidi len po koniec nosa. ☹
Cez PN, len oni potom chodia zo Soc. poistovne na kontrolu ako divy. U znameho boli cez vikend vecer o 20. 😲 a to nahlasil pobyt pocas PN v inom meste.
@suem
podla mna nemozu zrusit, lebo ked som na rodicaku a mam pozastavene nemocenske a chcem byt nemoc poistena, tak len dobrovolne.
kym sme sa nevzburili, tak ich trapilo zneuzivanie NP na PN, teraz ich uz tankuju mamicky... jednoducho, chcu nas ukazat v zlom svetle, aby nemuseli riesit ten zastarali demotivacny sposob podpory rodiny
@suem
ja som bola na PN ako tehu, 5 mes a nemala som ani raz kontrolu, tie hodiny by som si ustrazila, pokial by mi to malo vratit poistne na DNP. 😉
zavisi od toho, s cim si tehu a kto ta nahlasi, kolegyna sa dala vypisat kvoli neudrzatelnym rozporom s veducou, kym ju nepremiestnia na ine odd a mala za tyzden dve kontroly.
sesterka za jeden den dve :D
@trogir vobec sa nepovazujem za sliepku a pokial mi nesiahnu na matersky, tak zjednoteny rodicovsky mi nevadi.. ja som prve tehotenstvo moc neplanovala a tak som si nic neplatila a kedze som pred tym robila iba na dohodu a nie na zmluvu, tak som matersku nemala vobec a rodicovsky ten najnizsi, druhe tehotenstvo som si uz planovala a kedze som sa dozvedela o dobrovolnom, tak som si ho samozrejme zacala platit a tych 50 eur mesacne, co tam z muzom odvadzame, nam vyslo LTT, tiez na to neviem ako nemame, ale ked sa nam tam uz tie peniaze podarilo dat, tak by to asi kazdeho nastvalo, ze o ne pride.. pokial sa mi vratia v materskom, tak potom mi jednotny rodicovsky nevadi...
ahojte tak ze nam schvalia 190 euro kazdej dakujem za odpoved
@tatrankamoja
už som to tu napísala. neviem ako by som to ešte mohla napísať aby si ma pochopila.
chcem povedať, že bod 3 je dobre postavený (o viacorčatách) a možno by stálo za to, tlačiť v prvom rade na zavedenie podmienky bodu tri.
pokiaľ viem v bode 2 na petícii stojí napísané, že žiadame zachovanie vyššieho RP 256eur do veku "3 rokov" pre všetky, ktoré pracovali a boli za ne platené odvody (takto nejak to tam je napísané). to o niečom svedčí. ja som pracovala10 rokov a vlastne sa týmto bodom potvrdzuje, že aj ja by som napríklad mala mať nárok na 256eur. zrazu je čudné, že mi nestačí 190eur.
mimochodom keď sa bojuje, zabudli ste na mamičky, ktoré sú na predĺženej RD zo zdr. dôvodov dieťaťa. aj tie potrebujú šatiť dieťa a lekári nie sú zadarmo. ja som doteraz mala výdavky čisto iba na cestovanie k doktorom cca. 500eur, pretože mnohé odborné ambulancie sú iba vo veľkých mestách. pred MD sme mali na výdavky našetrených cca. 2500 eur. ak by sme nemali tieto peniaze, tak neviem. táto rezerva nám vydržala pri chorom dieťati presne dva roky.
nečuduj sa, že mi vadí ak ma niekto hodí vo jednej kategorie s cigáňmi s rovnakou dávkou. pred MD som pracovala. vieš, ak by som mohla a dalo by sa, už by som pracovala a mala by som vyriešený problém. no nemôžem.
je na slovensku veľa rôznych životných príbehov, takže je ťažké súdiť prečo má niekomu stačiť 190eur a inému nie.
už som tu toho veľa napísala a aj iné mamičky a stále je to o tom, že každý si zastáva svoje osobné práva bez ohľadu na ostatných. miesto toho aby sa tu rozumne komunikovalo a dohodlo na kompromisoch.
ja tebe neberiem právo chcieť mať 256eur. no ak je nereálne naplniť bod dva v plnej miere, pretože na to vláda nepristúpi a nemá prostriedky, treba hľadať iné rozumné možnosti, ktoré budú férové voči všetkým.
napokon ak dobre viem, celé sa to prehodnocuje, tak je to v poriadku a nemusíme sa doťahovať.
do tejto témy už nebudem prispievať, lebo ma to celé znechutilo ako sa tu komunikuje. nemá to zmysel. ak bude nová petícia správne zostavená, nemám problém ju podpísať a podporiť.
@tyli
ak ti vadi, ze sa pet vyboru doteraz nepodarilo presadit 256 do 3 rokov, este raz, co ti potom vadi, ked po starom by si mala 164 a po schvaleni bez akejkolvek aktivity mamiciek 190. a ak niekto zacal so snahou na predlzenie 256, tak ti to vadi? kde je logika?
preco si sa nepridala nezacala bojovat a hajit zaujmy mamiciek ako ty? miesto toho tu len kritizujes, nedas nic konstruktivne, stazujes sa, ze pet vybor neobhajuje tvoje zaujmy, a nicis celu akciu.
tak o co ti vlastne ide? o 256 do 6 rokov dietata? pridala si sa, ked sme davali dokopy poziadavky a navrhy a napady mamiciek?
myslis si, ze peticia sa rovna schvalénie? nic ti nehovori pojem vyjednavanie, hladanie kompromisov a pod?
odkial mas pocit, ze peticny vybor sa uspokoji so slubmi?
ak chces pomoct, rpesadit aj tvoj nazor a navrh,m tak sa pridaj, pomoz, pridaj ruku k dielu ....
moje príspevky majú hlavu aj pätu. teraz som odpovedala som na jednu konkrétnu otázku. nebudem tu dookola omielať komplet všetko od a po z. to sa nedá. ak nečítaš pozorne a všetko, potom to môže vyzerať ako chaos. ak čítaš odpoveď, prečítaj si aj otázku. mimochodom s tebou som sa teraz nebavila. bolo to adresované niekomu inému. neurážaj láskavo, pretože tie tvoje príspevky tiež za moc nestoja. dokážeš sa iba navážať do každého, kto s tebou nesúhlasí.
Na atlas .sk v správach je napísané že sa dostal do druhého čítania návrh na 256 eurový príspevok tak ako to bolo do teraz môže mi to niekto z vás potvrdit viete o tom niečo.
@katka888 tu si asi vazne mamy myslia, ze pet. vybor pride na rokovanie, da na stol svoj zoznam poziadaviek a predstavitelia vlady su povinni to schvalit. To vobec nechapu, ze oni vas ani nemusia prijat, ze ani s vami nemusia komunikovat, ak sa vy znizite na uroven tychto "radkyn"? Ci sa mate vyhrazat? Cim? Strajkom? Ze co nebudete robit? Varit? Deti prebalovat? Zablokujete cesty?
Uz sa spamatajte vy mudrlantky kritizujuce, ze ked vybor nebude prezentovat navrhy inteligentne, nebudu hladat kompromis ale tvrdo stat za svojim , tak nemusi prejst ani to co doteraz bolo dohodnute! Nech skusi ist za svojim zamestnavatelom, ze chce zvysit plat , lebo bude zle. To jej rovno povie ze zajtra nemusi ist. Tiez musis argumentovat a najst kompromis. Na umretie to tu niekedy je ☹
@suem výborne si to napísala.....sama by som nie lepšie.... 😉 😉
@katka888 nepridala som sa, pretože som ani o žiadnej petícii netušila. ja nemám čas stále sedieť pred PC a TV a sledovať, čo sa deje. takže som sa o všetkom dozvedela až z TV novín. trošku neskoro. nuž ale to hádam nie je moja vina, že som o tom nevedela včas. ak by niekto v mojom okolí vedel, že sa niečo chystá, vedela by som to aj ja. asi sa o tom málo hovorilo. neviem.
a čo sa týka toho o čo mi ide, to je jasné. čítajte čo som už napísala. kto nechce nepochopí.
ak ste raz chceli zvýšený príspevok pre tie čo pracovali do troch rokov, tak si stojte aspoň za tým a nesúhlaste zbrklo s čím koľvek, čo vláda navrhne.
i keď ja si myslím, že body mohli byť rozsiahlejšie a mohli byť rozumnejšie požiadavky. pýtať 256eur do troch rokov pre všetky mamičky, ktoré pracovali bolo odvážne a výsledok sa prejavil.
Toto si prečítajte:
http://dnes.atlas.sk/ekonomika/statna-sprava/70...
Pritom na www.nrsr.sk je uvedený stav taký, že návrh prešiel do druhého čítania... Nerozumiem tomu.
Ked si kocky z vyboru predstavim , co tam prezivaju za stres a tu si taku vdaku vysluzia, by som niektore v zuboch rozniesla. Len to ze jednas s clovekom, ktory sa tejto oblasti venuje roky a na vsetko ma podklady a overene argumnety, je to minister, ci premierka, uz to by aspon u mna vzbudzovalo respekt a tremu, ale skor ze maju informacie ktore ja pri rokovani nemam. Do toho ti este svietia kamery do ksichtu, strkaju ti mikrofon pred nos, najdes sa vecer na obrazovke v novinach, v robote na teba pozeraju krivo a este taku vdaku dostanes.
Nenapise, ze treba dalej bojovat, pokracovat v rokovaniach, nieeeee lepsie je napisat ze pet. vybor mysli len na seba. Ach jaj 😠 😢

@katka888 povedzme si pravdu DNP sa zneuziva. Tak to je, a oni nie su blbi, maju to velmi dobre spocitane ... Samozrejme, ked taka moznost v zakone je, tak ju kazdy sikovny clovev vyuzije.