icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

dai
15. okt 2010

fifla,

zdravotnicky system funguje na principe solidarity ... myslim ze v tomto pripade kazdy normalny clovek tento princip chape a akceptuje - tu ide o zdravie, nie o prachy 😉

rozmyslat stylom ze som statu usetrila 2 roky lebo mam 2 deti po sebe 🙂 prepac, ale podla toho by mali najviac davok dostavat bezdetne zeny ktore si odvody platia a nikdy na matersku nepojdu - je kopu mamiciek, ktore su doma menej ako 3 roky lebo si financne nemozu dovolit zostat doma do 3-och rokov, pripadne si nemozu dovolit dalsie dieta - ak si sa rozhodla poznajuc situaciu ( kedze si uz jedno dieta mala, tak si asi vedela co potrebujes pre ziskanie vyssieho RP ) pre dalsie dieta, mala si sancu si odvadzat davky aby si ho dostala ( robila to vela mamiciek aj tu na stranke, ktore prave 2-he dietatko caka vramci jednej materskej - preco by si ty mala dostavat rovnaky RP ako tie maminy, ktore toto robili? )

mamutka
15. okt 2010

baby, nebude sa vam pacit co napisem, ale uz mi to naozaj neda...zo zaciatku som citala tuto a podobne diskusie, lebo ma to vsetko okolo RP dost nastvalo, ako kazdu. ale ked clovek posledne dni otvori konika, len kopa diskusii o RP a peniazoch, uz je to ako SPAM a kazda sa len predhana ake to ma tazke.
hold, zije sa tazko a preto si rozmyslim, ci si urobim dieta hned po skole, alebo si budem roky odtrhat od huby, makat na sebe, setrit a snazit sa zarobit viac, aby bolo na splacanie hypoteky.
nadavky ako sa v BA dobre zije, ze preto blavacky neboli strajkovat tu boli tiez, nuz, tu vacsina ludi plati hypo, aj inde, ale po slovensku je skor rozsireny zvyk nakvartirovat sa k rodicom, nuz my sme si take dovolit nemohli....tiez by som rada babatko po skole, ale kde by sme zili? a z coho?
a nadavat tu ako RP na nic nestaci....nuz, kolko zvas tu je na tom naozaj financne zle???? ked ma niekto strechu nad hlavou, cistu postel, stol s PC a ma prachy na net, tak biedu netrie! a je blud napisat, ze haha, dnes ma net kazdy....no nema, stale su lokality, kde to ludom nevychadza a o pocitaci a internete mozu len snivat!
a nareky, ze podstatna cast RP ide na plienky - ako sorry, ale kto ma dost penazi na to aby ich hadzal do kosa - tak nech neplace - myslim jednorazovky. su maminy, ktore koli peniazom musia pouzivat stare komunistocke latkovky a nadru sa s nimi - nevedeli by pochopit, ako moze niekto tak mrhat peniazmi a hadzat ich do kosa.
ja latkujem s modernymi latkovkami, su drahsie, ale jednoduche a prakticke a aj pri ich cenach mozem s kludom vyhlasit, ze uz rok plienkujem zadarmo!
takze tak, kopnite si do mna, ak sa vam ulavi, ale mate zdrave deti, dufam, tak sa tu nestazujte a nehadajte cele dni.
viac penazi by som dopriala, ak dietatko neustale potrebuje liecbu, slobod.matkam, ak su dvojicky, trojicky, naozaj ked je viac malych deti naraz alebo kratko po sebe, tak by sa jedna mozno zblaznila napr, z latkovania, ale niektore to zvladaju, ale da sa aj striedat - na doma latku, von jednorazovku a pod. proste neplytvat.
kolkym z vas muz fajci? asi nie len jednej a to je dalsie plytvanie.
a studentky co otehotneli aj ked brali HA - nuz co ich mam lutovat? si neviem predstavit, ze na VS by som mala peniaze na HA! som si ledva kupila obcas maskrtu, bolo len na bus a jedlo, nie este toto a skoro cele leto som bola na praxi, po nociach sa ucit na skusky....ked uz s niekym zit, tak nech si mlady pan kupi ochranu a nepcha do zeny hormony. ale kazdeho osobna vec, ale netreba potom plakat, ze mam malo prachov, lebo som si na skole chcela uzivat.

a to co tu padlo o referende - suhlas s danka.k - slo o prachy - obmedzit pocet poslancov, urcit hornu hranicu pri nakupe vladnych aut - kolke ste boli??? slovaci ukazali ako maju hlboko v pazi, ked sa ich ti z vrchu pytaju na nazor, ale ked rozhodnu bez nich, tak uz je plno krriku!!!
mozte mi nadat, ze ked nevykrikujem ze mam malo penazi, asi si zijem nad pomery - hold, mame slusne platy, ale mozme o robotu prist. a hypo ostane. nebyvame v novom baraku, ale starsom bytiku, na to nadstandardny prijem staci......nevalame sa ako prasce v zite. dovolenky nepotrebujeme, par vyletov po SK staci. nefajcime, nepijeme, viem ze aj vacsina z vas setri, ako pisem, strasne sa plytva.
my sme s mm zacinali bez haliera a od nuly, roky si upierali a na babatko cakali. tak teraz nemusime nadavat, aj ked navyse nemame. ano, aj my sme si mohli urobit dieta v dobach kedy mm vykladal tovar v tescu a ja som pred vyplatou nemala co jest......keby sa nahodou stalo, dietatko si samozrejme nechame, ale dnes sa predsa da chranit, pricom vsetci vieme ze HA nie je sto pro ochrana, tak su ine sposoby ( nemyslim potraty, som proti )

luto mi je, ked ludia prichadzaju o pracu, ked uz maju deti a nemozu za pracou odist, ked zamestnavatelia zadrzuju mzdy a pod, ale kto je na tom takto zle, ten urcite nesedi pri kave na nete, a a neplni kose jednorazovkami, lebo na to proste nema prachy ani cas..................................

sorry za dlhy prispevok, ale ked uz vas nastvem, nech aspon mate na co nadavat 😅

sirinka
15. okt 2010

@fifla ja mam podobny rozdiel ako ty a narok na zvyseny prispevok mam...a to som isla z jednej rodicovskej do druhej...ty si pri druhom babu nemala narok na matersku?

kakajka
15. okt 2010

dai, to s tym ma moj manzel, ze je otec toho dietata a zivi celu rodinu.. tym chces povedat, ze studentky, ktore budu zo svojim manzelom zit mozno este usporiadanejsi vztah, ako hocikto iny, si maju dieta zobrat? a co ak kvoli tomu uz nikdy nebude moct otehotniet? ja, ked som bola studentka, som napriklad antikoncepciu zo zdravotnych dovodov brat nemohla a o mirene som vtedy este ani nechyrovala, klasicka dana zas podla mna vobec vhodna nie je a som proti nej.. keby vtedy otehotniem, tak si to dieta urcite zobrat nedam! preco by 24- rocna studentka na vysokej skole nemohla otehotniet, resp by si to mala dat zobrat? toto su podla mna velmi silne reci!
dalsia vec, ked som cakala prve dieta, teda pred styrmi rokmi, ani som netusla, ze existuje DNP, nikto ti to nepovedal a ani sa o tom vobec tak nehovorilo ako teraz.... a kedze som bola dohodarka, nemala som zmuluvu, na matersku som narok nemala, takze som cele tri roky poberala ten najnizsi RP... kedze sme sa s manzelom rozhodli, ze chceme mat druhe dieta hned a o DNP som uz vedela, lebo sa o tom zacalo viac hovorit, zacali sme si ho platiti pred planovanym otehotnenim.. takze DNP si platim uz 8 mesiacov a ja som momentaln v 3 m.t.,... a aj napriek tomu, ze som si to platila som za to, aby sa mamicky nedelili na pracujuce a nepracujuce, pretoze to nie je spravodlive.. ja zvyseny RP mat nebudem aj napriek tomu, ze som si to platila, ale pokial budem mat vyssiu matersku, tak nemam dovod nadavat, aj ked za boj za vyssi, ako je 190 € -rovy RP som a velmi rada to podporim.

kakajka
15. okt 2010

@fifla konecne niekto s nazornym prikladom.. mas pravdu

dai
15. okt 2010

mamutka,
vcelku s tvojim prispevkom suhlasim - som tiez podobny pripad - zacinala som od 0 v meste daleko od rodiny, po vyske som zila v podnajmoch a ledva som vyzila z vyplaty ( ani v Ba nedavaju nastupne platy v tisicoch... moj bol asi 300 euro v hrubom ) - keby som si zamiesila v tomto obdobi na dieta, tak by som tu asi nevyplakavala, skor si nadavala aka som nezodpovedna a asi pekne odisla k mamicke, lebo v ba by som nevyzila...

co sa tyka toho referenda - skoda ze sa o otazkach a dopadoch odpovedi na realitu nediskutovalo viac - mozno by si ludia uvedomili co mohli zmenit a prislo by ich viac🙄 v odpovedi na tu otazku o poslancoch s tebou nesuhlasim, dovod som napisala hore, nechcem zase diktaturu... ale inak velmi zrely prispevok 😉

dusika11
15. okt 2010

no k tym skolam...mam gymnazium potom som isla do prace..popri praci som si ako MFS urobila druhu strednu skolu lebo gymnazium mi bolo na prd..dalej popri praci som si urobila vysoku skolu cestovala som 300 km na prednasky vsetko som si musela cvakat..vazene studentky nic v zlom nepoculi ste o antikoncepcii? o planovani rodicovstva? to som mohla mat aj ja takyto postoj....mna nemal kto zivit kym si ja dokoncim skolu...tak akym pravom tu niekto dava priklad ze studoval...a nepracoval...to nie je argument..kopec priateliek studuje maka v zamestnani a ma dieta...tak to si este vazne myslite ze si zasluzite tolko kolko my neustale pracujuce?ano mate matt tolko aby dieta netrpelo a uznavam ze teraz je to malo...ale spolocne dostavat rovnako ked ja raz mam standart nastaveny na pracujucu tj hypoteku splatky na auto zivotne poistky.ked este vacsina byva u rodicov..kedze predpokladam ste este nesplacali byt..s coho asi ..tak tieto poziadavky su premrstene..

dusika11
15. okt 2010

rp by sa mali riesit normalnymi tabulkami ako su platy v statnej sprave..tolko a tolko pracovla? tolko tolko dostala....je prizivnicka? minimum je tesne po skole? nad prizivnicku tj vyssie nad minimum..ktore by sa stanovilo chce to len system..v robote som nieco take vypracovala este ohladom odmien...a nikto nemal pocit krivdy

dai
15. okt 2010

kakajka,
odkedy sa ma chranit len zena? zatial najlepsi antikoncepcny prostriedok je obycajny kondom...
ja som prvykrat spala s mojim manzelom a kedze som na antikoncepciu nemala, chranil sa moj muz ( podotykam ze som mala 22 rokov a vedela som ze s tymto muzom chcem zit... na rozdiel od mnohych mojich znamych na VS ktore priatelov striedali kazdy tyzden a s kazdym samozrejme aj sexualne zili...) Nikdy som nepovedala ze som za potraty, na VS by som si ani ja dieta uz vziat nedala - ale ako hovorim, spravala som sa tak, aby som neotehotnela.

Uz som to tu pisala - to ze ty si o tom nevedela skor suviselo s tvojim vekom a informovanostou ako s tym ze teraz sa o tom viac hovori ( skor teraz navstevujes stranky kde sa viac o tom hovori... )

co sa tyka fifly, myslim ze sirinka tu tiez nieco napisala ( mam tiez znamu s 2-mi detmi po sebe a pri druhom brala matersku a teraz ma zvyseny RP...)

kakajka
15. okt 2010

@mamutka to, co si pisala, je v podstate rozumne a vo vela veciach mas pravdu.. ale predsa nesuhlasim s tym, ze nemat babatko hned po skole.. jeden priklad: zena s muzom dostali do uzivania na par rokov byt - pomohli im rodicia... a tak sa rozhodli mat najskor deti, lebo ked si predstavili, ze ked si vezmu hypoteku na svoj vysnivany domcek, manzelka si asi takzko bude moct dovolit pocas splacania hypoteky odist na MD... a tak teraz maju druhe dietatko a ked manzelke skonci MD a zacne robit, chcu si zobrat hypoteku... a vies, co je na tom krasne? ze 23-rocna baba zije pre rodinu, ine 23-rocne baby behaju po diskotekach, fajcia, piju a ona chce, aby jej deti vyrastali na dedine, aj ked v malom domceku... a preco by ona mala mat mensi RP ako tie, co uz desat rokov robili? ked nastupi do prace, uz som to dnes pisala, do dochodku si odrobi presne tolko isto rokov ako tie baby, co mali deti v 30-tke.. a tiez bude svojimi odvodmi prisievat aj na mamicky, co MD len nastupuju, no nie?

mamutka
15. okt 2010

dai, dakujem
inak este k tomu ze pred par rokmi studentky ani netusili o DNP a pod, ze im to nikto nepovedal - ja som koncila skolu ovela skor a uz vtedy obcas preletela sprava, ze sa daco bude menit, a kde kto postrasil, ze chudaci studaci, nikto za vas nic nebude platit a pod, tak sme dakoho donutili si to nastudovat a potom sme si vydychli - kto chce zisti si, nezijeme izolovani, hovori sa vselico, doba je tazka, treba si obcas sadnut a daco pozistovat k existencnym veciam a nie len skype a pod pouzivat, ked uz mame internet.....

dai
15. okt 2010

suhlas dusika 😉

nikinka82
15. okt 2010

...tiež chcem len veľmi stručne vyjadriť súhlas s mamutkou, podľa mňa dobrý názor a úplne súhlasím 😉 len toľko, že na referende som bola 😀 látkovky sme s Adamkom nepoužívali, ale pri druhom sa chystám.......nepijeme, nefajčíme 🙂 Adamka som mala po škole, ale študovala som diaľkovo a popritom SZČO....takže jednoducho povedané, máš môj súhlas a na tie nadávky si ešte musíš počkať 😀

mamutka
15. okt 2010

@kakajka kamoska to urobila rozumne a s ohladom na situaciu a premysleli si pre a proti, o tom to cele je......nehovorim, ze ma dostavat menej, hovorim, ze to vyplakavanie je o nicom. a ona ak nema hypoteku a pomohli im rodicia, hadam nie je v kategorii co narieka a vyplakava.....keby sa mi daco podobne stalo, tiez sa pohrniem do rodicovstva a vychovam si deti v krasnom prostredi, a neverim, ze by som nadavala na prachy, lebo ja som sa takto rozhodla, slobodne, vedela som do coho idem a nemam hypoteku - pocit slobody bez dlhu je super bonus....
ale u mna situacia bola ina a aj som sa inak musela rozhodnut......mne keby davali od zaciatku 190 eur RP, som rada, ale mala som tych 164 a potom na par mesiacov tento vyssi.

michalag
15. okt 2010

@dusika11 ty si myslis ze len ty mas hypo alebo co 😠 ..... a antikoncepcia niekomu nemusi vyhovovat alebo ju z urcitych pricin nemoze mat ..... a navyse ak si robila tak nech sa zvysi MD aj na rok v 100% prijme a nie RP ktori maju poberat vsetky maminy rovnako

mamutka
15. okt 2010

@nikinka82 dakujem, az som prekvapena, ze na nadavky treba cakat 😉
inak mm si tiez robil skolu popri zamestnani, nadrel sa ako kon, toto velmi obdivujem 😉

mamutka
15. okt 2010

@dusika11 suhlas s tymi tabulkami

mamutka
15. okt 2010

@dai heh, tiez som si vzala svojho prveho, aj ten vek by skoro sedel 😀

kakajka
15. okt 2010

@dai a ked ma zena take problemy, ze neznesie ani ten posrany kondom? a ked ho neznesie muz? pocula si uz o mykoze z kondomov? najdi si o tom clanky...
a taktiez DNP nesuvisi len s vekom, vsetky kamosky, s ktorymi sa stretavam, maju nad 30 rokov.. a vies o tom, ze pred styrmi rokmi o tom tusila jedna z jedenastich opytanych? a tiez pred tym pacovala min. 8 rokov...
a ja nezastavam len studentky, ale zastavam aj dohodarky, lebo to je presne moj pripad, bola som rada, ze mam pracu a o DNP som netusila.. a este raz v preratani - za cely zivot odvediem statu tolko isto dani, ci mam dieta v dvadsiatich, dvadsiatichpiatich, alebo tridsiatich, takze je smutne porovnavat slusnych ludi so "spoluobcanmi"
a este jeden priklad 33 - rocnej kamosky.. skoncila skolu v osemnastich, hned zacala robit.. ked mala 23 rokov, doktor jej povedal, aby mala deti cim skor, lebo jej klesa kvoli zdrav. problemom sanca na otehotnenie.. lenze v tom case jej zacala hypoteka a nemohla si dovolit na MD odist, hoci bola uz kratko aj vydata.. ked mala 27 a manzelovi zvysili plat, rozhodli sa mat dieta.. dnes ma 33 rokov, je po tretom neuspesnom umelom oplodneni a kde je jej 15 rokov odvadzania dani? viete kolko je takych parov? tato kamoska zhodou okolnosti robila prve styri roky na dohody, takze tiez by vtedy na matersku narok nemala.. hovori, ze keby sa dal zivot vratit, urcite by mali dieta hned, ako jej to doktor odporucil... je to uz vela rokov, ale ma mat takato zena mensi RP ako ta, co desat rokov robi?

dai
15. okt 2010

mamutka,
mnohi pracujuci si robia skolu popri praci, preto aj mne argument studujem odpada...
kakajka ten pripad je super, dievca v potstate vsetko dostalo zadarmo, takze moze byt rado ( pises o vysnivanom domceku... to urcite nebude socialny pripad 😉 ) Inak baby po VS obycajne neflamuju ale makaju aby vyzili ( pocas VS urcite flamuju - vdaka tomu tie "zodpovednejsie" aj otehotneju mnohokrat )

michalag,
su zeny ktore nechcu otehotniet a neberu antikocepciu vedome , su techniky na spoznanie plodnych a neplodnych dni - tvrdia ze to funguje ( ja beriem antikoncepciu zo zdravotnych dovodov od 18-tich rokoch napriek tomu som sexualne nezila, lebo som nebola pripravena - materialne aj dusevne na dieta - antikoncepciu som vysadila ked sme si aj s muzom boli isty ze keby zajtra stat zbankrotoval a nedostanem ani korunu, tak dieta zvladneme a hlavne sme ho obaja chceli )

dai
15. okt 2010

kakajka,
my sa nezhodneme - tie pripady ktore popisujes tvoria mozno 1 % z tych dievcat ktore realne na VS otehotneli - znovu, otehotneniu sa da zabranit aj inak ( len nato treba disciplinu...)

sama mam Polycysticke vajecniky - na operacii som bola v 22 rokoch, kedy som tiez dostala radu aby som okamzite otehotnela - chodila som vtedy s muzom asi 2 mesiace a nezarabala som - ako prepac , ale to myslis vazne ze som mala akoze otehotniet a potom nadavat na stat a neviem koho ze ma nezivi? tiez som si obehala lekarov, otehotnela som v 28-ich rokoch...

ninny
15. okt 2010

@mamutka @dai @dusika11 @nikinka82 súhlas, a tiež som si vzala svojho prvého 😀 😝

kakajka
15. okt 2010

@mamutka vyplakavanie je naozaj o nicom a myslim, ze je tazko porovnavat mamicky a merat ich rovnakym metrom... jednej je tazsie v dvadsiatich dvoch, jednej je tazsie v tridsiatke a jednej je tazsie v tridsatpatke.. zivotne situacie su roznorode

sirinka
15. okt 2010

@dusika11 s tymi tabulkami to nemyslis vazne...vsak...to aky ma byt potom priemerny vek prvorodicky, vysokoskolsky vzdelanej zeny aby mala aspon aky taky RD podla tabuliek??? a kedy potom bude mat cas na druhe??? ked by si medzi detmi zrejme zase musela coto odpracovat podla vas???
fakt ste mimo, RD dostavame na zaklade materstva a toho, ze mame deticky...tak ak mame rovnake deticky, preco by mal stat niektoru z nas zvyhodnovat...zvyhodnovanie si zasluzia mamicky dvojiciek, trojiciek atd...a samozrejme so zdrav. postihnutim 😉

mamutka
15. okt 2010

@kakajka presne, a pre tie situacie vzdy bude par zien, ktore sa v systeme stratia a doplatia nan, pretoze hold mali smolu, problemy, ktore sa nedali ovplyvnit a pod, ale je ich mininum a tie ostatne hold musia mat trochu trpezlivosti, zodpovednosti a discipliny.....

kakajka
15. okt 2010

@dai ano, to ti gratulujem, ze sa ti to podarilo...
mozno je to jeden pripad zo sto, ale je...
nebudem sa s tebou dotahovat, mam aj ine povinnosti..
len aby nam, mladsim rocnikom neprdlzili vek do odchodu na dochodok a nezaplatili sme tak za zivot viac dani ako vy, podctivo pracujuce 😎

lizatko1009
15. okt 2010

@danka.k suhlasim s tebou a hlavne v tom, ze si myslia ked budu 3 roky s dietatom sediet doma, lebo si myslia, ze budu mat s dietatom dobry vztah nieje to o tom, napr. moja teta mala dieta v 30-tke isla na matersku a zistila ze hups toto nie, malu strazila od 5m. babca a ona isla do prace a ich dera nikdy nepocitila, zeby bola o nieco ukratena aspon sa naucila samostatnosti a nebala sa ludi, nebola zvlecena na mamicku. a aj ta moznost, ze mozu pracovat som za. ved RP je len davka a uz je na kazdej sikovnosti ako si zariadi.

ninny
15. okt 2010

ešteže sa tu nedá pobiť 😀

kakajka
15. okt 2010

@sirinka konecne tu padlo dnes nieco rozumne

mamutka
15. okt 2010

@sirinka ved to premyslela dobre, ja na to myslim davno - najmenej by dostali socky co rodia deti od 15-tich, nikto z rodiny nerobil ani robit nebude, studentky by dostali viac, lebo sa vie ze raz robit pojdu, ich partneri a rodicia robia a pod....ked si studacka rozmysli, ze chce dieta hned a je v pohode s tym, ze bude byvat u rodicov, OK, ale bude vediet, ze nedostane tolko akoby robila uz, ina mlada si najde chlapa co bude lepsie zarabat, aj take su, iny mladi dostanu pozemok ci byt od rodicov, aj taki su......ostatni budu najskor na seba makat, lebo im nikto nic neda...rodit po 30 je normalne, tak co....nerodi sa menej deti, len tu bola asi 10 rocna pauza, lebo uz nerodili baby hned, ale si pockali. tuzba po dietati nevymizla, len to prichadza neskor....a po 30 este stihne zena 1, 2 deti, takze pohoda, aj 3 sa daju, ak je zdravie a nervy...