icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

mamutka
15. okt 2010

@kakajka neboj, asi sa vacsina z nas odchodu do dochodku ani nedozije 😅 ved po pravicovej vlade pride zase lavica, ktora pre svoju popularitu rozhadze vsetky prachy, ktore nie su jej, ani nase, ale nasich deti, tak zase bude treba odznova setrit a makat a doch.vek sa zvysi.....

ninny
15. okt 2010

@lizatko1009 tu nejde len o to mať s dieťatkom dobrý vzťah, ale predovšetkým o jeho výchovu, rozvoj a v neposlednom rade o tu materinskú (rodičovskú) lásku, nehu.... som za to, aby bola matka s dieťatkom čo najdlhšie doma a som si istá, že je to pre dieťa to najlepšie.... ale taktiež si uvedomujem, že to nie je vždy možné.. to je aj môj prípad...
je ale rozdiel, keď dieťa zostáva s blízkym človekom ako keď ide do jaslí alebo do opatery cudzej opatrovateľke....
tiež som rada, že opäť bude možnosť popri RP pracovať... tak to bolo predtým a je dobré, že to opäť schválili, nemalo sa to vôbec rušiť... len mi je ľúto, že veľa mamičiek nemá tu možnosť zostať doma aspoň 2 roky.... ale žijeme na SVK...

dusika11
15. okt 2010

no hypo..neviem sice co to je..ale ak myslis tym organizovanie zivota tak to asi mam..dalej neznasam plackov...nic v zlom ale plakat to sa neda hento sa neda..tak preco tolko mojich kamosiek studuje pri detoch popri zamestnani? ak mi zomrel otec potom brat neplakala som tak urcite nebudem teraz...cakam dvojicky a idu ma supnut na 190 spolu do jedneho vreca a vcera sa tu obuli do mna za naco mi je viac.....napriek tomu som dvihla zadok pisala listy a emaily a pokusila som sa toto cele dako vyriesit..
nie je na mieste tu hovorit kto moze antikoncepciu kto nemoze..nie je to moj problem..jednoducho pracovat popri vyske sa da,,a v pohode takze tolko o tejto teme..to nie je o antikoncepcii len ale aj o pristupe..tak robim vysku ta koniec..nic ine sa neda..to je vyhovorka

dalej..znova opakujem pracujuci maju nastaveny inac zivotny standart..tj..splatka na auto..hypoteka potom najomne..a klesnut na 190 eu je pre pracujucu zenu velmi vyznamna zmena..ked som byvala u rodicov..tak sa pametam ze daky financny rozpocet ma netrapil..poznam kopec kamosiek co studovali nastahovali sa k rodicom aj s dietatom a starajte sa..

dalej znova opakujem to chce system vypracovat tabulky na rp od toho tam tí ekonovia su sakra a beru prachy zo statneho tak nech pohnu zadkami za co ich pracujuce zeny platia?

dalej plakat ze tej sa nedari mat dieta ...no aj mne sa nedarilo...musela som tiez vsetko odkladat kvoli nedostatku financii..a potom som vsetky uspory dala na to aby som otehotnela...33 rokov nie je katastrofa umele sa preplaca do 39...moze mat kamoska 6 inseminacii do roka to preplaca poistovna..dalej laparoskopicke vysetrenia kde sfunkcia vajecniky...takze netreba oplakavat aj ju...hlavu hore lebo ma toto plakanie stve...

ninny
15. okt 2010

@mamutka opäť skvelý príspevok..... pravdu máš....

ninny
15. okt 2010

@dusika11 hypo = hypotéka 😝
dvojičky, trojičky.... malo by sa to už konečne riešiť... veď to musí byť každému jasné, že mať dve, tri detičky je oveľa finančne náročnejšie ako mať jedno... kedy to už "tí hore" pochopia.....

dusika11
15. okt 2010

aha..oki.hej platim ako diva aj auto som musela kupit lebo cakam dvojicky a nevmesti sa mi hocikde kocik..vsetko male do kelu este aj zarubne 😝

alca85
15. okt 2010

verím tomu, že maminy dvojičiek a viac sa určite poriešia ako prvé ......

sirinka
15. okt 2010

takze ja som skoncila skolu, isla som pracovat...odrobila som si cca 8 rokov a sup na matersku a RD...
ta druha skoncila skolu a sup na matersku a RD...
obidve mame dajme tomu 2 deti...
ja som stravila na RD 4 roky, ona 5 rokov...
dochodkovy vek mame rovnaky...da sa povedat, ze rovnako dlhu dobu budeme platit dane, soc. odvody, zdrav. odvody...
samozrejme ak sa nestane nic neocakavane...ako choroba, nehoda a pod...
tak preco by som ja mala byt zvyhodnena???

juliagregor
15. okt 2010

ja neverím tomu, že sa budú reišiť maminy dvojičiek, trojičiek a pod...
ved to riešia už 4 roky 😝 teda minimálne...

kakajka
15. okt 2010

toto nie je plakanie, je to len urcity druh dotahovania
ja som uz robila popri strednej, kazdy volny cas som stravila v robote, ked sa ostatne kamosky isli zabavat na diskoteku, ja som tahala nocnu...
po mature som zacala hned robit, tiez som hned splacala byt, platila plyn, elektrinu, poistku, nebyvala som s rodicmi, ale s priatelom, teraz uz s manzelom, snazili sme sa makat a zit presne tak, ako vsetci ostatni, tak preco by som mala podla vas spadat do okruhu "nezamestany"? len preto, ze pred otehotnenim som nerobila na zmuluvu ale len na dohodu? tak isto splacame auto, hypoteku... a po materskej pojdem tak isto robit ako ostatne, tak preco by malo moje dieta dostavat menej ako vase deti? 190 € nie je vela, to je pravda, ale porovnavat ma so "spoluobcanmi" nie je celkom na mieste.. te

dusika11
15. okt 2010

@sirinka ano myslim tie tabulky vazne znova opakujem da sa pracovat aj popri skole.da sa pripoistit to ze si niekto robi vysku nie je dovod na vyhody..no konkretne aka suma by to mala byt to neviem..neviem aky je suma v socialke na vsetko, ale urcite by som sa odrazala od sumy, ktora by bola postacujuca pre dieta urcite vyssia ako od 160 eu..pracujuca ktora v mojom pripade zide pri dvoch pracach podotykam ..jednu mam stalu a jednu dohodu..500 eu na 190 eu s dvojickami to budem urcite pri vstkych splatkach citit..ale...musim si dako poradit este neviem ako..
pracujuce by mali dostat podla mna aspon minimalnu mzdu..ked je to davka co ma nahradzat plat..

dai
15. okt 2010

dusika,
opat suhlas 😉

kakajka
15. okt 2010

a urcite by sa mali dvojicky, trojicky riesit ako prve, ked niekto povie, ze maju rovnake vydavky, ako ostatni, tak je to poriadna hlupost... zacina to hned pred porodom, uz len kocik je drahsi ako pre jedno dieta...

dusika11
Odpoveď bola odstránená
sirinka
15. okt 2010

a co su podla vas "socky"
ze dievca v 15 otehotnie? to sa moze stat hociktoremu z vasich deti...nekricte moje este hop!!!
a teraz co...podme a udupme ju, dajme jej minimum nech uz mlada nema sancu sa zo svojich sraciek vyhrabat...miesto podpory a kontroly, ci ma zaujem starat sa poriadne o dieta, ci to zvlada, ci ma v niekom podporu a pod...moznost dorobit skolu a mat sancu na lepsie zamestnanie...

sirinka
15. okt 2010

@dusika11 ale ja nechcem aby moje deti uz pocas skoly boli nutene pracovat...ved pracovat budu dost...50rokov...tak preco chcete donutit mladych ludi, aby prisli aspon o kusok bezstarostnej mladosti...ked tebe to vyhovovalo, ok...ale pausalizovat to...prepac, to je blbost...
takisto dve prace, ked na vacsine slovenska maju ludia problem najst si aspon jedno priemerne platene miesto, to je naozaj dobre odporucanie... 😉
a RD kde je prosim ta vo vyske minimalnej mzdy???

kakajka
15. okt 2010

@kakajka pri planovani druheho dietata sme uz vedeli o DNP, aj si ho odvadzame, takym, co prave pracuju a este si to odvadzaju, to vynde mesacne v priemere 20 €, ja, kedze som este na MD, si to platim v plnej vyske, to je 50 €.. takze tiez prispievam a aj tak som za jednotny RP... skor by sa to malo podla mna odrazit na materskom

mamutka
15. okt 2010

@sirinka napisala som-co rodia deti od 15-tich! vieme koho myslim, do 25tich ma aj 8 deti kludne......toto sa nemoze stat hocikomu, tu sa nebavime o nabuchanej soplani z normalnej rodiny, ale o umysle!

ninny
15. okt 2010

@sirinka ty snáď žartuješ?? 😕 😕

kakajka
15. okt 2010

@dusika11 keby som politicka, riesim to tiez tak isto... a nech si kricia, ze su diskriminovani, kolko chcu

kakajka
15. okt 2010

@sirinka v podstate mas pravdu, moze sa to stat komukolvek... aby raz neboli niektore mamicky z velmi usporiadanych rodinych a planovaneho zivota zaskocene

dai
15. okt 2010

sirinka,
budem sa snazit vychovavat tak dceru aby sa toto nestalo ( sama som tak bola vychovana a viem ako som rozmyslala - ja som nespala s chalanmi nie preto, lebo som s nimi nechodila, ale preto lebo som vedela o nasledkoch ktore mozu vzniknut - jeden sa so mnou dokonca kvoli tomu rozisiel - ale pre chlapa sa ja menit nebuden)

keby sa to predsa len stalo, lebo stat sa moze vsetko - budem stat za svojim dietatom a hlavne sa snazit ho podporovat aby dostudovala aby mala nejaku buducnost - o deti, teda dceru aj vnucku by som sa asi musela postarat sama - pravdepodobne by si nezhanala samostatne byvanie ( pochybujem zeby zvladla v tom veku domacnost ) - cize by neplatila hypo, ani stravu a podobne - vsetko by islo z mojich penazi... cize jej prispevok by bol uplne irelevantny...
predpokladam ze ani ty by si svoje dieta v takej situacii nezavrhla a nenechala ho plavat v tych "srackach"

dusika11
15. okt 2010

@sirinka prosim? mne to vyhovovalo? to asi nemyslis vazne ...a vychovat deti k tomu aby nepracovali...no ako pedagoga si ma velmi sklamala..nepoznas moj zivot tak sa nestaraj a dve prace ma na vychode kazdy lebo su tu nizke platy..bohuzial..kmitala som od rana do 22 hodiny niekedy ani na obed som cas nemala popri tom vyska tak ked sa chce vsetko sa da...ale to je pristup k zivotu..a decka nech pracuju ..lebo inac si nevazia nicoho

dusika11
15. okt 2010

@sirinka od 18 rokov som si sama platila vsetko a som rada ze ma tak vychovali..a to ze mam dve prace a zamestnavatelia sa o mna biju je asi vysledok maminej vychovy..som poctiva a odvadzam dobru pracu tolko k tomu

dai
15. okt 2010

no, dusika, nieco to vypoveda o rozmyslani spominanej...

moj muz napr. aby vystudoval musel pracovat, jeho rodicia nemali peniaze ani porozumenie pre studium na VS, mne sice moji rodicia platili studium, ale od 4-tej triedy som pracovala popri skole, aby som si privyrobila a rodicia mi dali jasne najavo ze kedze sme viaceri surodenci, podporovat nas mozu len do ukoncenia VS, potom sme odkazani na seba ( preto ma primarne vobec nenapadlo rozmyslat nad zakladanim rodiny ale skor nad pracou , aby som nezostala visiet na rodicovskej penazenke )
ale toto je myslim uz mimo...

dusika11
15. okt 2010

@kakajka no zlyhala vychova pri nich zvykli si nepracovat a mat vyhody..ine staty takyto problem az nemaju..ved v podstate to kedysi boli sikovny ludia..kovali robili sperky..ale priliz vedia vyuzit ze nemusia pracovat je to ich crta..

dusika11
15. okt 2010

@dai moj muz chcel motorku..otec ho priniesol k niecomu.co bolo cele zelene a prirastene k plotu..moj musel mat brigadu aby si toto cudo odpracoval...potom mu otec ukazal ako sa opravuje, pomohol mu ten simson postavit na nohy..ale..na suciastky si musel ist zarobit..jeho otec mal peniaze ale chcel mu ukazat cenu prace..tak ho naucili vychovne pracovat..a dodnes je velmi pracovity

vivika2
15. okt 2010

baby nehadajte sa sto ludi sto chuti......aj tak nebude nikdy dobre....neda sa vyhoviet kazdemu.....jedinu politiku co uplne nechapem je to ze zena s dvojickami ma to iste ako zena s jednym babom toto je logika ze dovidenia.....a rd radsej neriesim tiez mam odpracovane hned po skole a ked mi daju 190e tak neako to dietatko s priatelom vychovam......fakt ked nepomoze ani strajk tak uz nic ale aspon sme sa posnazili a neake percento uspechu tam je...

fifla
15. okt 2010

@sirinka ...ja som nestihla podmienky ...o 2 mesiace 🙂

sirinka
15. okt 2010

takze...co je koho do toho, kolko a v akom veku ma zena deti??? zaujimat by nas malo, ako sa o nich dokaze postarat
ale to asi tazko vyriesite nizkym RP, lebo tie, ktore mate vy na mysli to neodradi od rodenia dalsich deti...je to ich geneticke nastavenie. urobit tu skutocne ucinne opatrenia je a bude tazke...ja si ani neviem ziadne legalne v podstate predstavit...