Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
baby nehadajte sa...sory ale moj nazor
mas pravdu ze nikoho nie je nic do toho v kolkatke ma dieta a ako si zariadi..je jeho problem...ale nikoho ani nezaujima ako sa onho postaras...to je prave na uvazeni tej ktorej zeny...kedy mat dieta a ci mu budem vediet zabezpecit to co potrebuje...a nezrovnavat sa so vsetkymi...ze sme si rovne...ved kurnik ked viem ze si to nemozem dovolit...tak si nerobim to dieta
ved sakra kazda zena vedela ktora otehotnela ze rodicovsky prispevok je 2stupnovy ...pre tie co robili a pre tie co nie....vedeli do coho idu..tak preco teraz rypu tie ktore nerobili...tie by mali byt tichucko a tesit sa ze im zdvihnu...a nie utocit na nas ktorym stiahnu skoro 70eur mesacne
sirinka,
praveze ja sa pozeram na svet pragmaticky... len ja nemam rada prizivnikov a ludi ktori stale nariekaju aky je stat zly etc. A pritom tomu statu este nic nedali a ten dotuje ich...
Ludske citenie mi nechyba, podporujem charitu ( do coho ale nikoho nic...), som za solidaritu... ale uz so to niekolkokrat pisala, solidaritu s chorymi, starymi, bezbrannymi...
Ja som skor realista, stat jednoducho moze rozdavat len z toho co povybera - on nezaraba, nevytvara zisk, len rozdava co inym vezme a mam pocit ze niektore z vas to nechcu pochopit... lebo stale je to o tom istom - preco by som nemohla dostavat aj ked som nikdy nic neodovzdala statu? no, lebo tak to jednoducho nefunguje 😅
Ak to znie tvrdo, tak je mi to luto, len vidim okolo seba vela ludi, ktori sa nenormalne obracaju aby mohli mat raz deti a na nic sa nestazuju... vidim matky starajuce sa o chore deti, obetujuce pre ne zivot a svoje zaluby a tiez sa nestazuju... a prepac, ked tu potom narazim na nejaku studentku ktora sa stazuje na stat ze jej nechce dat viac - pride mi to akoby vobec nechapala ze takto svet nefunguje, ze ked chcem dostavat, musim aj davat... ze stat nam nemoze dat vsetkym 500euro, lebo tym zadlzi nase deti ☹ je to take ficoidne rozmyslanie... a to ja nemusim
to je pravda, ale ked si myslime, ze dieta zvladneme, tak mame mat mensi RP, ako tie, co maju "odrobenych desat rokov"? opakujem sa, ale za cely zivot si odrobime tolko isto rokov, ci mam dieta v 20, 25 alebo 35-tich rokoch, za cely zivot odvediem tolko isto dani a mozno este aj viac, ako tie po 30-tke, co sa tu biju do prs, lebo neviem ci tu ma niekto zivnost, ale ak ano, tak vie o com hovorim
ahojte...chcem sa opýtať,že rodičovský príspevok začnem poberať 26.12.2010...na kolko budem mať podla nového nárok?dakujem za odpoved...
kakajka,
na tuto uroven nemusis ist - mas zivnost, co to znamena? kolko si odviedla, odvadzas?
nechapem co chces porovnavat - uz som tu pisala kolko platim odvody ( naco som dostala nalepku ze machrujem, tak sa nebudem opakovat aby som neublizila froschke ) - podla vsetkych tabuliek tolko plati odvody priblizne 1% celej populacie - som rada ze sa ti tak dari ze budes platit viac ako ja... ale nerozumiem preco si si neodvadzala odvody pred materskej ked mas zivnost a tolko si zarabala...
ahojte.
mám otázku.Mám dcéru-bude mať 21 mesiacov a syna 3 mesačného.beriem materskú na syna plus mi dopláca UP,nakoľko nemám materskú v takej výške ako by som mala brať RP.dcéra bude mať v januári 2 roky a syn 6 mesiace.takže už asi ten vyšší RP na syna nedostanem...či áno?
a tie, ktorym podnikaju aj ich polovicky, tiez vedia o com pisem: moj muz odvedie za rok statu viac, ako ktorakolvek z vas za pat rokov.. este aj za smeti plati dvojnasobne viac len pre to, ze je "podnikatel"... a pritom odpad triedime a kompostujeme a vyhodime ovela menej odpadu, ako rodiny zijuce v panelakoch, ktore kompostovatelny odpad zial nemaju kde davat.. ale toto je tema uz o inom...
moj muz, ked ma zamestnancov, tak za kazdeho jedneho odvadza dane, vy sa tu bijete do prs, ako podctivo pracujete a prispievate tomuto statu, s manzelmi vedieme jednu domacnost, no nie? moj muz za cely zivot zaplatil do statnej pokladnice uz tolko penazi, ze sa jednemu by sa z toho hlava zatocila...
seklas,
este nic nie je schvalene, takze podla stareho zakona, ak si si odviedla odvody za 270 dni pred materskou mas pravo na vyssiu matersku do 24 mesiacov tvojho dietata, potom sa to znizuje na starych 164euro.
ak sa schvalia nove zmeny podla aktualnych navrhov, tak mas narok na 256 euro do veku 20 mesiacov svojho dietata, potom bud nastupis do prace a das dieta do skolky alebo k opatrovatelke ( stat ti preplati naklady do vysky 300 euro ) alebo budes dalej doma s prispevkom 190 euro... - pokial si odpracovala tych 270 dni...
ak si neodpracovala, podla stareho zakona dostanes 164 euro, podla noveho 190 euro... 😉
kakajka,
staci nie? to sa tu ideme porovnavat kto ako zije? moj muz ma tiez firmu a zamestnancov, tiez za nich odvadza dane a odvody? co to ma spolocne s mojou materskou a RP - je to nahrada za moj vypadnuty prijem, nie za jeho
@dai ale zijete v jednej domacnosti, nie? keby rodicovsky naozaj nahradzal prijem matky, tak nepoviem ani pol slova, ale o tom tu mozme zatial len snivat.. ty by si zvladla byt na materskej bez muza? no ja by som bez neho asi dve deti nevychovala, aj keby mam RP 260 €... ved da sa to povedat tak, ze nas v podstat dotuje.. nie je to rovnomerne prispievanie na chod domacnosti.. system v nemecku - tam je materska rok a dostavas 1200 €, v priemere 900 - 1000.. o tom tu mozeme len snivat...
Niekedy,keď tu človek číta príspevky,je mi úprimne ľúto,že patrím do skupiny Slovenských mamičiek.Čo všetko si tu dokážete vykričať a osočovať bez toho aby ste aktívne priložili ruku k dielu.a bohužiaľ sa potom zveziete na snahe tých druhých.Keď sa napokon podarí niečo vybojovať,som zvedavá,či vy hlavné kritičky budete kričať:"Nám nie,my sme nič nechceli"Tak si slastne žite v tom čo vám stačí,a neosočujte tie,ktoré sa k rodičovstvu a budúcnosti svojich detí stavajú zodpovedne.
ja si myslim, ze je zbytocne sa tu hadat, asi sa netreba nechat uniest emociami, ale riesit podstatu, preco bola tato diskusia zalozena..
a este moj osobny nazor, treba rozlisovat rodicovsky prispevok a matersku, mat jednotny rodicovsky prispevok je podla mna dobre riesenie, kazde dieta potrebuje rovnako, ci pred tym robila mamicka na zmluvu, brigadne, na dohodou...
materska, nazvem to urcitym nadstandardom, tu by mali mat vyssiu mamicky, ktore si pred tym platili nemocenske.. ci uz odvadzanim z platu, ked robili na zmluvu, alebo DNP, alebo oboje dokopy...
@katka888 ahoj to ani ja nechapem o com to je...
@sirinka moja draha sirinka ..tak..nemas ani potuchy ake bolo tazke po revolucii..ani byt , ani praca.nemoznost hypoteky nemoznost dostat sa k bytu, chodenie od svokry k mame...a to som komu mala vysvetlovat socialne citenie?musi sa clocek zariadit sam...preto sme deti proste nemali a basta, lebo by nebolo do hrnca...
dalej stat dostava peniaze z MOMENTALNYCH DANI...nie z dani FIKTIVNYCH..co ty niekedy mozno zarobis....to znamena ze moze sa delit iba taky kolac, ktory sa upecie ...hovoris ze si studentka byvala..tak ja mam pedagogiku plus psychologiu ale je mi jasne ze sa rozpocet robi s tych penazi, ktore sa odvedu do kasy...a nemozu predsa ekonomovia rozdelovat peniaze ktore mozno ty niekedy odvedies...takze to ze sa vam teraz zdvihne i ked o menej dakuj bohu a modli sa a pracuj...a nenarazaj na pracujuce co ten kolac upiekli ..myslim ze som solidarna az az ked vidim na paske co som odviedla zase a zase s prijmu......tod moj nazor...
baby, prosim vas, uz sa tu nehadajme, keby toto cital pan mihal, tak by nam ten rodicovsky asi vsetkym dal na minimum... mali by sme drzat po kope, uz ma to nebavi
Ahojte, bola som troska mimo. rada by som v skratke vediet ako sa veci maju,, ake plany ma nas MUDRY co po novom roku a ako je to sostrajkom po vacsich mestach. vdaka za info. precitat vsetky prispevky je pri malom sidle narocne
Ahojte,
trochu vam sem vhupne, dufam ze ma nevyhodite 😕
Mam otazocku, kedze uz 10 rokov zijem v Nemecku neviem o com je tu rec. Ale je to nejak dost paliva tema, bola som teraz an SK a tiez vsate o znizovani nejakeho prispevku ci co. Aj kan´moska z SK mi to uz spominala, totalne napalena.
moze ma niekto doviest do obrazu? aky je rozdiel medzi materskou a rodicovskou? Co je tych 250 ci 190 €. Ak som dobre pochopila je to nejaka mesacna suma co dostavaju mamicky aj ostanu s detickami doma do 3 rokov, ci nie?
Ak je to tak, tak baby nestazujte sa, to sa mate este dobre ze nieco dostanete.
U mna v DE je to tak ze do 1 roka dietata sa dostava akoze materska. KEd chces ostat do 3 rokov doma nedostanes uz ani fuka. Len pridavky. Ak nevyzijes musis sa prihlasit normalne na sociaku ako nezamestana. Ak mas zivitela (manzela a pod.), tak ti socialu nepriznaju. Cize je to normalne ze sa tu skoro zeny vracaju spät do prace. Inak to nejde. A myslim si, ze deti nie su ukratene o nehu, materinsku lasku. Ja to dokonca schvalujem, skor su priebojnejsie a samostatnejsie, nie "maznacikovia" a ved mama vie, mama vybavi....
Inak k tym dvojickam atd. Tak tu je to tiez tak. Len pridavky na deti dostanes na kazde zvlast, ale matersku nie.
Tiez je rozdiel ci zena pred odchodom na matersku robila alebo nie, ak ano vypocitaju jej 67 % z platu a to dostava tych 12 mesiacov ak nerobila dostane 300 €, podobne mamicky ktore zarabali malo a vyjde im menej ako 300 €, tak dostanu to minimum, cize 300 €. Myslim ze je to aj spravodlive. VEd preco by som mala ja, com som pred materskou makala, dostavat toko, kolko zena ktora nikdy nerobil, je jedno z akeho dovodu.
A poviem vam, 300 € je na nemecke pomery strasne malo. Cize tych vasich 250 doteraz a mozno "len" 190 od januara je na SK-pomery slusny peniaz. Ved ked si predstavym ze na SK su ludia co za 160-180 odpracovanych hodin mesacne dostanu nejakych 400-500 €. Aj ked nehovorim, ze vychova dietata doma nie je makacka.
A este, na SK existuje porodne. Aspon nejaky male startovne do zivota. Aj ked za 800 € vela nekupis. Mozno kocik a sedacku do auta, ak vobec.
Nechcem nikoho nahnevat , len si myslim, ze ked sa to tak porovna, Slovensko ke mamicka, detickam a oteckom az taka svina nie je.
A nenadavajte na dochodcov. Ti si uz svoje odpracovali a maju narok na pokojny zivot. Sice tiez neschvalujem toto neobmedzene zarabanie popri dochodku, mali by zaviest nejaku vrchnu hranicu ako v DE, ale niektori dochodcovia su na peniazky zarobene popri dochodku odkazani. Urcite by vam nebolo prijemne zit z 300 € ako dochodca. platit z toho byt, stravu a vlastne vsetko. Je to strasne malo za tych 40-50 odpracovanych rokov. A ten co uz nevladze robit, navyse nic nedostane. Zit ako "chudobny" dochodca vlastne ani zivot nie je. Teraz nemyslim tych hornych 10000. LEn obycahnych dochodcov co za totacov robili v tovarnach uz tam sa namakali za male platy a preto im nevysli dobre dochodky. Papalasi sa mali vtedy dobre a maju sa aj teraz dobre.
Kocky, vazte si co mate, aj ked bojovat treba, to je pravda. Drzim vam palceky a prajem len to naj, hlavne tych 250 € 😉
Ja som mala prvú dcérku dosť skoro - v 19-nástich...nebola plánovaná, zostala som, samozrejme, sama, no ale potrat?neprichádzalo do úvahy, mladá hlúpa, no čo už... asi to tak malo byť, s nou som bola kvôli chorobe na rodičovskej 4 a pol roka. To už som vydatá za dobrého muža, máme druhé bábätko, takže zase na rodičovskej.... Kedže som išla rovno zo školy na prvú materskú a teraz vlastne hned na druhú, tak pravdaže nemám nárok na zvýšený rodičovský.... neriešim... iste - človeka to mrzí, že dám dieťaťu o toľko penazí menej, vlastne trestám jeho, a to je nespravodlivé... ale zase, mám kamarátky, slobodné maminky, a tie majú čo robiť, aby sa vykrútili aj s tým zvýšeným... tak to už čo by bolo, aby im znížili... ved rozmýšľajú, že dajú malé miminká do jasiel a kade tade opatrovateľkám.. a to by si mali užívať toto obdobie s bábätkom... Takže chcela som tým samozrejme povedať, že budem vdačná, ak nám zvýšia, lebo hoci manžel zarobí, nie je to ľahké. Nie som rada, že v podstate patrím do skupiny toho nižšieho príspevku, lebo po materskej chcem robiť, dokončujem si poctivo školu, snažím sa zariadiť si všetko, ako sa dá, ale patria sem aj maminky z osád povedzme, ktorých prioritou je len robenie detí...kvôli rodičovskému... aby som im nekrivdila, ale nie vždy, aby sa mali tie detičky dobre :( No a to by už bola aká spravodlivosť, keby aj tie maminky, ktoré si svoje odrobili, hodili na ich úroveň, a keď už chcú silou-mocou po roku všetko zase meniť, tak nech aspoň každý prípad rozoberú osobitne...🙄 🙄 🙄 Takže som za neznižovanie a ďakujem za zvýšenie...
@yanni
Ahoj. Pekny prispevek, aspon se clovek dozvi, jak je to i jinde 🙂 Akorat bych mela na Tebe dotaz - pises, ze 300 EUR je na nemecke pomery malo, na slovenske je 190 pekny peniz...co je v Nemecku drazsi nez na Slovensku? Potraviny, Pampersky, benzin to vim ze v Nemecku levnejsi. Nemovitosti, auta, tak nastejno, ne?
@dusika11 no genius nie som, ale dakujem za tvoje vysvetlenie... 😅
takze ak stat zije z momentalnych dani, tak tie, co som zarobila a odviedla minuly rok su uz v podstate fuc...tak z coho chces robit zase tie tabulky???
a co sa mojej situacie tyka, nehodnod...ja tu nepotrebujem opisovat moj zivot a financnu situciu a dokonca som sa ani nikdy nestazovala v tomto smere...ja len prezentujem moj nazor, ze rodicovsky prispevok by mal byt rovnaky pre kazdu matku v SR...lebo nevidim ziadne relevantne dovody, preco by jedno dieta malo byt zvyhodnovane pred inym...potrebuju a zasluzia si rovnaku starostlivost...
dai suhlasim s tebou, ze ludia maju velke oci a cakaju od statu nenormalne podpory...stazuju sa a costakrat pre zlepsenie svojej situacie urobia minimum...a preto tvrdim, ze ked sa clovek rozhodne mat deti, mal by sa na to pripravit...pretoze rodicovsky prispevok nie je na vyzitie rodiny ale iba akasi mala podpora statu rodicom...a zase...PRETO...tvrdim, ze by mal byt jednotny...
@yanni
ak porovnavas, podla mna neporovnatelne, lebo je ina zivotna uroven v De, ine platy a pod ako v SR, cize az tak sa to porovnat neda...
tu dostavas matersku 55% z platu 6 mesiacov, zacinas 6 tyzdnov pred nastupom na matersku, tzn ze mas matersku cca kym babo nema okolo 4 a pol mesiaca.
potom sa dava rodicovksy do 3 rokov veku dietata
doteraz to bolo ta, ze tie co nemali narok na matersku / nesplnali podmienku odvodov nemoc poistenia / dostavali miesto materskej a plus ten rodicak vo vyske 164 eur.
tie co mali narok na matersku, tak od skoncenia materskej do 2 rokov dietata 256 , potom do troch rokov 164.
cize uz len to, ze matersku poberame kratsie, a menej %tent je dost velky rozdiel. pretoze 4 a pol mes babo ja nemam kde dat, ked sa napr odporuca kojit minimalne do 6 mesiacov vylucne.
jasle pozrusovane, rodicia chodia do prace, kde das dieta?
rocne dieta je uz samostatnejsie, vies ho uz nechat v skolke, jasliach, u starych rodicov, opatrovatelky, ak fakt musis do prace, ale 4 a pol mesacne?
mat v sr matersku ako v DE, tak som vysmiata
@yanni presne ako napisala
@czechzuzanaba co je na Slovensku lacnejsie ako v Nemecku?????skor by som povedala ze na Slovensku sa zije drahsie ako v Nemecku....v Nemecku vsetky mamicky dostavaju minimalne 300 eur mesacne a potom uz len pridavky....ale aku sumu tie pridavky predstavuju si uz nenapisala.....a takisto si myslim ze v Nemecku nie je problem dat rocne dieta do jasli,co je na Slovensku nemozne lebo jasle pozrusovali....sama pises ze tu desat rokov nezijes,tak nehovor nech sa nestazujeme...socialny system v Nemecku a na Slovensku je neporovnatelny...
@czechzuzanaba potraviny pola oho ktore, ale je to zhruba cenov ako na SK. Pampersky sa platia len na kupony, cize sa prihlasit na pampers.de a potopm ti chodia kazde 3 mesiace ca. 3-4 kupony po 2-4 € na kupon. Na jeden kupon mozes kupit len jedno balanie pampersiek, oplati sa v takomto pripade meha balenie a hlavne ked je este v akcii. Inak za normalne ceny drahota. Ale plienky su drahe vsade.Zial veci kazdodennej potreby sa porovnavat nedaju, tie musis kupit tak ci tak. Ja nesetrim na kvalitnych potravinach, sice ziadne bio, tie sa neosvedcili ale pozeram dost na zlozky v potraviny. a samozrejme ze napr. salama ci syr so samymi eckami je lacnejsia a dlhsie vydrzi ako ta bez. Tiez drogeria, prasky na pranie a podobne, akcie to istia. Oblecenie ako kedy, ale nejake tie akcie byvaju casto. hlavne na jar a na jesen, vypredaje.
co sa vsak neda porovnat su nehnutelnosti. spoznala som tu na konikovi kocku od Trnavy. Ti si teraz kupili novostavbu, 3 izbovy byt, ca. 80 m² za 71000 €. Taky byt tu stoji, hlavne ked je to novostavba, do 300.000,00 €. Tiez zase zalezi aj od lokality. Podobne ako na Sk. Kde je lasnejsie sa menej zaraba. My sme nie riamo v mnichove, do prace dochadzam vlakom hodinu a hodinu naspät a pozemky sa tu pohybuju od 100.000,00. Ked si dom postavis svojpomocne, dak sa MOZNO zmestis do 300.000,00, to ale neratam este minimalne 50.000,00 zariadenie. A to uz je velmi zkresane, ked si pomyslim ze za lepsiu kuchynu vyhodis 6-10 tisic. Cize uz sme za dom pri 450.000 a to sme v malom mestecku s 42000 obyvatelmi. Ten co nevie sam vela ci nic urobit sa nedoplati.
Autä. Takze ja som kupovala pred 1,5 auto na SK. Vyslo ma na nieco vyse 10.000,00 , ma super vybavu. To iste auto, s horsou vybavou a dokonca uz aj so zlavou by ma tu vyslo na takmer 18.000 €.
Jasle a skolky je ine kafe. Jasle prakticky neexistuju. tych malo statnyh ci mestskych alebo co ponuka cirkev je beznadejne preplnenych. Dieta musis dobre ze nie prihlasit uz pre pocatim. A to tiez nie je iste ci dostanes v jasliach miesto. Teoreticky ma kazde dieta od 3 rokov narok na miesto v skolke,. Uprednostnuju sa deti mamiciek co pracuju, len tiez nie je iste ci v takej mesteskej skolke prave k tomu terminu co ty by si chcela nastupit do prace miesto dostanes. Vsetko je otvorene az do posledneho dna. V privatnyhc jasliach ci skolkach je väcsia ssanca. Len je rozdiel v poplatkoch. Ked taka mestska skolka stoji mesacne 100-200 € (podla toko kolko hodin je dieta v skolke)+extra prachy na jedlo, tak taka privatna ta moze vyhst aj 400 € a jasla aj vyse 600. A ked taky obycajny clovek zarobi 1200-1500 € tak neviem neviem. A to uz je celkom dobry zarobok. Jasne ze ked mas skoly tak mozes zarobit aj viac. Extramy su 800-1000 €, trebars nevyuceny a podobne. Mam kamosku, zije sama s dcerkou, zarobi 1000 € cisteho, byt plati takmer 600+elektrika+skolka+potraviny+poistky, tak jej prakticky neostane nic a je notoricky v minuse. A robi 180 hodin mesacne. Je vyucena kucharka ale s dietatom ju nikde do restauracie zobrat robit nechceli. Takze robi predavacku v pekarni. A su este väcsie estremy.
Tiez su tu strasne vysoke poistky. Auto, povinne+havarijne plne kasko, podla toho ake auto aj do 3000 € rocne. Tiez potrebujes poistit domacnost, ak mas vlastny dom budovu-to je povinne zo zakona, nejake sporenie dietatu, tiez nejake zivotne poistky ci dochodkovske sporenie, hlavne toto ode do penazi. Ked si pomyslim co ide koncom roka vsetko prec len na rocnych poistkach, tak ma chyta. Tiez cestovne je strasne drahy. Benzin ani nevravim. Ked idem zo Slovenska tankujem na poslednej rakuskej benzinke pred nemeckymi hranicami do plna a veziem este bandasku benzinu zo Slovenska. V rakusku lacnejsi ako v Nemecku, lebo Nemci si pred par rokmi vymysleli ekologicku dan a na SK este lacnejsie ako v rakusku.
Tiez sluzby su tu strasne drahe. Opravit topanky, ci dat si skratit nohavice? To prve sa radsej vyhodi a kupi nove to druhe, kedze nemam sijaci stroj, trepem na Slovensko a sije sa u rodicov. Vsetko co sa da a aj co nevieme, ale skusame, porobime sami. Vela sa dopestuje v zahradke, setri sa na kureni, vode, aj ked sa to vzdy neda ale clovek sa snazi. Na Slovensku sa este stale velmi plytva. Ano boli sme tak nauceni zo starych cias. Ja ked som prisla pred 10 rokmi do nemecka bola prave zima. 3 zimy mi trvalo pokym som ja hlavou a tiez moje telo zvyklo, ze v byte je v obyvacke 20-21 stupnov, co je velmi malo ked vonku je minus 15 a v spalni sa nekuri vobec.
Je to uplne iny zivot. A porovnavat sa da. len sa nemoze prepocitavat. Moja najlepsia kamoska na SK sa ma na SK lepsie ako my tu. Jej muz zaraba o trosku menej ako ja. Tiez mam VS a este dve rozne skoly, vsetko robene v Nemecku, som v statnych sluzbach, sme zhruba rovnako stari a nasekame zhruba rovnako hodin mesacne ale je rozdiel z takeho isteho platu splacat hypoteku 20 rokov po 200 € mesacne a 20 rokov po 1000 € mesacne, za zhruba rovnako velky byt. Jasne ze si moze dovolit byt 7 rokov doma a zit len z platu muza+pridavy na 2 deti+tento tu spominany priplatok. T y sme prpteni hoeky jeneho patu nevyzili. Plati sa za vstko, za skolske pomoky aj co dava skola a musisvatik, druzina nehorazne draha, obedy pre dieta ak vobec su, minumalne 50 € mesacne, dieta ziacky mesacny listok plati skoro tak vela ako ja a to platim rocne 700 € (nakaj dvojnasobj, ja mam zlavu ako statny zamestnanec a tiez ze platim celu sumu za cely rok naraz).
Je to na nervy. Ked chces dietatu zabezpecit buducnost, ci podporit nejaku jeho vynimocnost, ci v sporte alebo podobne, tak sa musis obracat. Preto je tu aj velky rozdiel medzi detmi s rodin kde rodicia pracuju, maju vyssie vzdelanie a medzi tzv. socialne slabsimi. Ti maju väcsinou aj viac deti a ziju viac-menej len z detskych pridavkou a socialnej podpory. Co je tu zaujimave a vela pracujucich sa nad tym pohorsuje, lenive zenske si daju narobit deti, nerobia, dostavaju pridavky socialku, stat im plati byt, elektriku, ked sa im pokazi pracka daju im novu, mozu poziadat raz rocne o jednorazovy prispevok detom na oblecenie a na skolske potreby. Vseho vsudy maju tak mesacne dokopy viac co im zostane na zivobitie ako normalne pracujucim rodicom. A ked sa ides informovat ci by si nejaky aspon ten jednorazovy na satstvo nemohla dostat tak ta na urade odbiju, ze nemas narok lebo pracujes (pripad mojej hore spominanej kamosky).
Cize ked si to tak vezmes, pracujuci su este potrestani za to ze pracuju ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹

@dai
@dusika11 a co sa tyka vas dvoch a vasho nazoru na mna...napriek vasmu vzdelaniu ako pisete...tusim aj ty dai mas nejake psychologicke alebo cosi take...mam pocit ze uz len cisla a eura vidite...trosku uz vam chyba ludske a socialne citenie...
nie ste tu jedine, co zacinali v 18tke od nuly...