icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

mirka285
15. okt 2010

@yanni stale si nenapisala kolko sa dostavaju v Nemecku tie pridavky?a normalne sa mi az verit nechce co tu teraz pises/samozrejme ti verim/ som necakala ze v Nemecku su take drahe byty...no a co pises s tym autom,tak tomu dost nerozumiem,lebo my sme uz dve auta kupovali v Nemecku,lebo za taku sumu by sme na Slovensku auto nekupili/ale nie nove/....

kkiki
15. okt 2010

@yanni ahoj citala som tvoj prispevok ... z mojej skusenosti bratislava okolie take iste podmienky ako u teba ... ides dalej platis za vsetko tak isto len reality trosku menej ... ale bohuzial ten plat co maju u vas minimalny tak tu je vysnivany ... a poplatky ? by si sa cudovala ale velmi podobne ... ja nejdem teraz obhajovat nikoho ani nic , len si uvedom ze nemecko je krajina,ktora sice prehrala vojnu, ale ekonomicky je natom tak ako keby sa nestalo ... a slovensko je proti nemecku decko a ludia tu naozaj platia za sluzby, potraviny , skoly , poistky iba o nieco menej ... a prijem smiesny , velmi smiesny ... informacne u nas balik pampersiek stoji 15eur a balik beby alebo nutrilonu detto , o hippkach a vyzivkach radsej nepisem ... paradoxne autobazare na SK su preplnene autami z nemecka a holandska ... ja sa nemozem stazovat, ale pravda je taka, ze tu aj keby chces dat dieta do jasli tak nemas kam, verim ze vdaka tomuto zakonu vznikne boom sukr. jasiel ale minimalne budu stat 300eur ... bez ostatnych poplatkov ... z tvojho pohladu ano mas pravdu 250 eur je vela , ale u vas dostavaju 300 tie co nic nerobili , tu tie co robili a platili a teraz padnu na 160 , len jeden velky moment nastava, ze tu muz zarobi v priemere 500 eur ... pisem cele sk nie len ba ... a hypoteky ? no mame na 30 rokov po 780 eur mesacne ... a to je len na polku domu mozno menej ... 😉

kkiki
15. okt 2010

@yanni tu je zase opak, zivnostnici su absolutne v nevyhode voci zamestnancom ... ale ved je to jedno,, kazdy stat ine socialne zabezpecenie ... a vo vela krajinach sa to teraz meni a uz sa nebude prispievat ani nato co doteraz ... je velmi vela pristahovalcov a neplaticov a uz je prazdne vrecko statu ... ver vsade je tazke ...

yanni
15. okt 2010

@mirka285 odpoved co sa tyka jasli a podobne mas hore.

Detske pridavky su 184 €.

Len ono sa to takto porovnavat v peniazoch neda. Ved ked tu bola kamoska s rodinou na navsteve sa len zhrozila, ked sme kupovali listok na MHDcko do mnichova. Jeden smer 5 € na hlavu. Ta ista vzdialenost, ca ako z BB do ZV stoji podla slov mojej kamosky ca 1€. Tak si to spocita.

A tych 300 € dostanes len do 1 roka. Ked si k tomu pripocitas tych 184 € pridavky, tak za to nedostanest v mojich koncinach ani len jednoizbovy byt. Tie stoja tak od 500 € vyssie. Bez elektriky. Ta sa tu plati extra.
Ked na SK dostanes do 2 rokov 256 € + 20 € pridavky to mas 276 €, ked ides s dietatom trebas s dokimu, prevezies na na mhd ta a spät za euro, ja za minimalne 5-10, podla toho ci je to u mna v mestecku alebo musim ist do mnichova.

Rozoberat sa mi toto na cisla nechce, ja som chcela len poukazat na to, ze tu po roku nedostanes nic. Ziadny matersky ci aky prispevok. A su staty v EU kde nedostanes ani len tu matersku co je na SK tych 6 mesiacov a tu v DE 12 mesiacov. Tiez tych 800 € porodne je nezanedbatelny prispevok. Tu mozme o tom tak akurat snivat. Ono by to na zaciatku velmi pomohlo. Uz len keby som mala za to len a len plienky kupit, ledze to ostatne ma rodic pripravene uz pred narodenin babätka.

A na SK sice 10 rokov nezijem ale mam tam celu rodinu a casto cestujem an SK a nie len na navstevu jeden tyzden, pobudneme vzdy ovela dlhsie a tiez vela citam a aj z rozpravania rodicov a inych prislusnikov rodiny, telefonujeme aj 2-3 krat tyzdenne, poteram na internete slpovensku televiziu, takze ako tak v obraze som. JA som za mojim zivoteóm na Slovensku ciaru neurobila ako vela ludi co odisli navzdy do zahranicia.Mna stale zaujima co sa tam deje uz len koli tomu ze tam mam rodiciu a brat co este studuje.

A ked sme uz pri tom socuialnom systeme. Tak ja som studoval v nemecku a musela som sa pretlkat ako sa dalo. Mal so dve brigadym po nociach som robila, cez den"sala na prednask a cvikach. Stpendium by mi icedali ca 1000 mariek=ca. 500 € mesacne, to by ale nebolo ake riadne stipendium ale akasi pozicka. Polovicu tychto penazi by som musela po skonceni studia zacat splacat. Cize este ani nezacnes pracovat a uz mas dlhy. Takze radsej tie dva joby. Brasko studuje na SK a dostal teraz prospechove stipendium vyse 200 € mesacne, co je naozaj stipendium a nic nemusi vracat. Za semester zaplati 125 € za internat. Ja som platila vtedy 250 € mesacne za 10 m² izbu. A nie 125 € za 6 mesiacov. Takze aspon toto je priklad ze nejaka socialnost na slovensku existuje. A samozrejme najlepsie z najlepsieho vytazia zo Slovenskej socialnosti spoluobcania potmavsej pleti. aj ked nie vsetkych by mal clovek hadzat do jedneho vreca, ale ziac väcsinu z nich.

yanni
15. okt 2010

@mirka285 prepac ze to tak dlho trvalo. mame tu troska chaos amoja klavesnica strajkuje.

yanni
15. okt 2010

@mirka285 ja som kupovala nove auto. ano ojazdene su lacnejsie tu. to uz som aj ja zistila 😉

mirka285
15. okt 2010

@yanni byvam v Bratislave a prenajom jednoizboveho bytu tu stoji tiez 500 eur plus energie...ja ti len chcem povedat ze vobec to tu nie je take ruzove ako si to myslis,hlavne slovenske a nemecke platy sa moc porovnavat nedaju a k tomu naklady na zivot su v priemere rovnake v oboch krajinach.....

dusika11
15. okt 2010

@sirinka ja nie som v politike takze tabulky su moj napad..dalej ja nesuhlasim s rovnakym rp..lebo to nie je prispevok na dieta...to je moj nazor a ty ma uz so svojimi studentskymi teoriami nezaujimas..neda sa ti nic vysvetlit tak si zostan obmedzena

mirka285
15. okt 2010

@yanni rocne auto si doveziem z Nemecka ovela lacnejsie akoby som kupila rocne auto na Slovensku..a v ovela lepsej vybave...

czechzuzanaba
15. okt 2010

@mirka285 No Mirko jednoizbac sezenes v BA za 300 - 350 v pohode.....za 500 to uz je teda dost.To jen tak na okraj....

yanni
15. okt 2010

@kkiki no je to vsade na figu. tu je tiez byt radsej zamestnanec. na vlastnu päst by som nikdy nechcela robit. zhanat zakazky atd. Otec je na sk zivnostnik, viem ako sa musi obracat aby tych 1200 € mesacne zarobi. Tu je to podobne. Poznam vela sukromnikov, kamosov, no med lizat to nie je. Uz len tie poplatky, zdravotne, dochodkovske atd.

To si len ludia myslia ze ked je Nemecko akoze ekonomicky silna krajina ze je tu lepsie. Prdlajz, ked chces nieco mat musis sa vzdelavat a makat. Priemysel sa po tej krize zacina troska rozbiehat, ale ludia este stale robia tzw. Kurzarbeit, cize zamestnany na plny uväzok co odrobil mesacne ca. 160 robi teraz len polovicu a samozrejme adekvatne k tomu dostane aj plovicnu vyplatu. Len ludia to robi. Vela si rozmyslelo odist trebars z Audi ci Siemensu a byu uplne nezamestnany a pravdepodobne uz nekdy nenajst robotu, hlavne zamestnanci od 40 rokov vyssie, alebo 2,3,4,5 alebo kolko rokov robit Kurzarbeit a ostat v podniku, ved dakedy ta kriza musi predsa prejst a bude sa zase robit normalne.
Na druhej strane su odvetvia ako napr u mna. My na sude mame stale viac roboty. Uz mi tych 10 hodin denne (viac nemozme) netaci. Taham robotu aj domov a po nociach ci vikendoch pracujem. No ako sa da. Domacnost je niekedy katastrofa, ale ked si chceme udrzat aky taky standart a hlavne ked sa v mladych rokoch platia hypoteky, msui sa makat. Ked bude splatene, pojdem na polovicny uväzok alebo uz rovno na cintorin ☹

mirka285
15. okt 2010

@yanni a este sa chcem spytat do akeho veku dietata sa dostavaju u vas tie pridavky tych 184 eur???

czechzuzanaba
15. okt 2010

@yanni No musim rict, ze jsi me prekvapila. Ja jsem zila dlouho v Anglii, a tam se mi to teda zdalo lepsi 🙂 Teda nemyslim materskou, to tam myslim taky neni zrovna nic moc, ale tak vseobecne.

katka888
15. okt 2010

@yanni
pridavky na dieta v sr 21,99, maju zvysit o kolko? o 0,01 centa ?

a ked to tak vezme,s tak oblecko, kedlo a ine potreby na dieta su cenovo porovnatelne tu a v nemecku.
takze pridavky nadieta u vas sa rovnaju rodicak u nas.....

yanni
15. okt 2010

@mirka285 Mirka ja som ojazdene nechcela. Ani len rocne. Skryte vady. Myslis ze ti predajca povie vsetko? Cestny su len v autorizovanych predajnia, cize rovno nejaky Ford, Opel, BMW a podobne, ale tam rocne auto az tak lacno nekupis. Viem to presne lebo sme tiez spekulovali, porovnavali, kukali asi vsade, behali sme za tym zhruba pol roka.

mirka285
15. okt 2010

@czechzuzanaba no neviem v akej casti BA...a nezariadeny predpokladam....

mirka285
15. okt 2010

@yanni ja som si kupila pred troma rokmi u nas v BA uplne novy Opel v autorizovanej predajni...s autom som mala od zaciatku stale niaky problem,dva krat bolo v servise,v zime mi najprv vzdy skackalo kym zacalo normalne ist,ale bohuzial v servise to nevypisovalo ziadnu zavadu,takze pokazde mi ho vratili ako bez zavady...po troch rokoch som ho predala za polovicnu cenu a uz nikdy by som si nove auto nekupila,lebo len si na to spomeniem a je mi do placu kolko som na tom stratila....ale to uz je mimo temy 🙂

yanni
15. okt 2010

@katka888 to fakt jeden cent? To ten nech si strcia. KEby to aspon 10 € bolo.

@mirka285 ak dieta chodi so skoly tak pokym chodi so skoly, najdlhsie do 25tky. LEn tu je to tak, ze tu nemci malo studuju, väcsinou si po skonceni akejsi zakladky, 10.rocnik, cize v 15-16 rokoch mozes robit take nieco ako ucnovku. Je to tazke vysvetlit, skolsky system je tu iny ako na Sk.Trebars sa vyucis za kucharku, ci sekretarku, no je toho vela, len tu si cely tyzden vo firme a do skoly ides 1-2 do tyzdna. Samozrejme takyto "ucen" dostava plat, je to ca. 200-400 € cisteho, podla "remesla" co sa uci. No a akonahle deti pravidelne"zarabaju" strhnu rodicom pridavky. Ine je to u studentov alebo "ucnov"(napr vychovavatelka v skolke, ma v skolke len kratku prax, inak chodi kazdy den do skoly. Ti dostanu pridavky, lebo nemaju pravidelny prijem, ak jed taky student moze trebars brigadovat bez platenia dani a strhnutia pridavkov ale len urcity pocet dni v roku alebo len urcitu sumu rocne. KEd to prekroci tak uz su pridavky fuc.

@czechzuzanaba ako dlho je v anglicku materska? nieco som postrehla ze nejaka TAXA ci ako sa to vola je tam.

dusika11
15. okt 2010

@yanni moja mamaje v rakusku tam tiez nie je ruzove......vysku robia tiez popri praci..a tiez po nociach brigaduju aby mohli sediet na prednaskach. vacsina nema ani strednu skolu.dokonca kto nema druhy a treti plier dochodkoveho poistenia tak ma velmi slaby dochodok..zaujimave je na tom to..ze hoci sa vonku zaraba viac, tak naklady sa zvysuju..proste nech zijes kde zijes stale je to rovnaky sedy priemer...europa starne

yanni
15. okt 2010

@mirka285 vidis, to je vsetko nejako o stasti. Ja som velmi spokojna. a najazdim vela, uz len tie cesty na SK. A nic este nebolo. Aj moj otec si kupoval v tej istej predajni v BB ako ja asi mesiac predomnou a najazdil ete viac ako ja a tiez este nic nebolo. To terajsia technika je ako na heslo. Ja som napr na zaciatko roka dostala v kancelarii novy pocitac a po mesiaci mi vybuchol. Ano doslovne vybuchol. Stary mal ca. 6 rokov a nic mu nebolo, len si zmysleli zo uz je stary ze treba vymenit. A tak som dostala novy a dnes uz aj ten strajkoval. No co k tomu dodat. Nervyyyyyy

czechzuzanaba
15. okt 2010

@yanni hm, tak ty pridavky po tech trech letech - to je teda fakt rozdil....184 a ta dvacka tady 😀 Tu dvacku fakt nechapu, to jako co za to mame deckam koupit???

V Anglii prave co se tyce materske, tak to moc nevim, my co mame malou, uz sme tu na Slovensku. Ale vim, ze tam teda do trech let zenske na materske taky nebyvaji. Hodne tam funguji jesle a skolky a tak. Kamoska co ma miminko sla do prace po pul roku, tak asi pul roku je materska a pak naky ten pridavek taky.

Celkem by me zajimala naka evropska statistika, jak kde to maji....kdyby mel nekdo nejaky zdroj 🙂

mirka285
15. okt 2010

@yanni takze v Nemecku dostavas na dieta 184 eur pokial chodi do skoly,a tebe sa zda ze ako je nam tu na Slovensku fajn,ze vsak mame rodicak do troch rokov veku dietata?????lenze u nas po troch rokoch dostavas pridavky na dieta 21 eur...to je cca 160 eur rozdiel mesacne...nebudem ratat kolko tisic eur to je do 18 roku zivota dietata 😕 takze myslim si ze tvoje konstatovanie nebolo v tomto pripade vobec na mieste 😔

yanni
15. okt 2010

@dusika11 presne ako pises. Len na Slovensku si vela lusi mysli, ze ako na zapade padaju ludom pecene holuby do huby. Ked si stale niejake skoly nerobis a nemakas ta sa mozes zahrabat. Nemci robia stale statistiky, ze na matku je len 1.3 dietata. Situacia je taka ze bud ziadne alebo len jedno. Ked mu chces dat lepsie vzdelanie tak viac ako jedno dieta neutiahnes. Statne skoly, hlavne vo velkych mestach mozes zabudnut. 85 % cudzincov, hlavne turkov, rusov a pod. To sa moje dieta nauci skor po turecky ako riadne po nemecky. Alebo pride jedneho dna zo skoly a zacne na teba po turecky hovorit. Takze istia toi sukromne skoly, hlavne od tej 5tej triedy, cize gymnazia a realky. Ale kto nemam prachy tak co ma robit. Len statna skola. A tam take moznosti nie su. Hlavne ked dieta je dobre v skole a nekyh tny skolch hanezakldnych, t uz j ucitekia beru k standard, ze vsetko len "odpad" z ktoreho nic nebude. A automatick nepdporuju ani tych dobrych. Je to smutne ale fakt. Cize vsetko e na rodicoch.

katka888
15. okt 2010

@yanni
predpokladam, ze ten pridavok na dieta cca 180 co pises, je na kazde dieta, u nas je rodicak len jeden, ak mas dve male deti, mas jeden rodicak a na kazde po tych 20 eur.....

a dalsia vec je, ze mnohi druhi rodicia, ktori chodia do prace / oteckovia / nedosahuju priemerny plat v hospodarstve...
cisty priklad, pracovnik pri priehradke v banke, v cistom 500 eur, ak ma narok na provizie. hovorim o prepazkovyc pracovnikoch, nie nejakych manazeroch, alebo privat bakovnikoch. pracovmnik v IT sfere, tu na vychode, v cistom cca 550-650 eur.... tiez nehovorim o extra nobl programatoroch,.....

cize ked zratas prijem otca + rodicak, ktory mas len v jednej vyske ci mas jedno ci tri deti do 3 rokov.... tak mnohe mamicky si nemozu dovolit ostat s dietatom az do trochj rokov.

a jasle, v mnohych mestach pozrusovane, a skolky, ja som malu hlasila ked sa narodila, aby na 3 roky mala miesto.

cize ako som pisala v prvej reakcii, nie je mozne porovnavat nemecko a slovensko, pretoze mnohe faktory su rozne.

czechzuzanaba
15. okt 2010
yanni
15. okt 2010

@czechzuzanaba noja nemam ani paru ako na tu dvacku prisli. No cudne to je to ti poviem.

@mirka285 vies ono sa to neda tak 1005 porovnavat. Staci ietau zapatit 70 €mesacne cestvne, 50 € obedy, 30 €skolsky mateial (kopie a tak) a este mi tak rychlo ani nenapade co est vsetko co sa len skoly tyka a pridavky ani nestacia. A este 300 € skolne.

mirka285
15. okt 2010

@yanni len tak pre zaujimavost som to hodila do kalkulacky,takze v Nemecku dostanes do 18 veku dietata pridavky 37 500 eur a na Slovensku 4500 eur...takze asi tak!!!!

mirka285
15. okt 2010

@yanni a ty si myslis ze na Slovensku je vsetko zadarmo????nikto si nemysli,ze vam tam padaju pecene holuby do ust,ale na Slovensku tiez nie ☹ nechajme to tak radsej....

yanni
15. okt 2010

@czechzuzanaba dobry clanok dik. zaujimave.

czechzuzanaba
15. okt 2010

@yanni ono to tu na slovensku k tomu taky speje, k tem vetsim socialnim rozdilum. Tady mas zase velky rozdil vychod a zapad a tak. Nebo spis Bratislava a zbytek, aspon ja z toho mam takovy pocit. A vzdelavat se a makat musis aj tu, pokud chces neceho dosahnout.