Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
baby toto ste čítali http://tvnoviny.sk/spravy/ekonomika/rodicia-bud..., žeby to ostalo po starom, akurát sa bude dať pracovať ? 🙂
CAute baby,
juuuj ste toho popisali. Nestiham citat.
@ingrid16 Ingi dobre si to napisala s tymi pridavkami na deti. Ja som to tu pisala ako je v Nemecku a bola som hned "napadnuta", lebo sa tu zacalo pocitat a prepocitavat. Aj v Nemecku dostavame po zvyseni 20 € od 01.01.10 184 € pridavky na deti. Ale nie je to vela. Tiez materska je 12 mesiacov 67 % z platu ak mamicka robila (najviac 1800 €) alebo 300 € ak mamicka nerobila. Ale len 12 mesiacov. POtom do 3 rokov nijaky prispevok, len tie pridavky. A to casto nestaci ani na skolku. Ja som nechcela aby to tu hnet prepocitavali. len to ze rok nieco dostaneme, potom je statu jedno, ako si to vyriesis.
Tak napr ja zarabam vela, daleko nad priemer ale mam este aj brigadu. S tej mi tych 67 % nevypocitaju, len z hlavneho jobu. Cize stratim viac ako polovicu vyplaty kazdy mesiac. Z toho musim este platit 300 € zdravotnej poistky pre mna a nejakych 60-70 € pre dieta, kedze ako statny zamestnanes nie som poistena v zakonnen zdravotnej ale musim sa poistit privatne. Akurat vcera som sa v mojom druhom jobe roszpravala na tuto temu s kolegom. Ten zarobi 1200+300 brigada +1000 € jeho zena. Za byt platia 1000 €, potrebuju ale pri troch detoch väcsi aspon 4izbovy. BYvaju mimo mnichova cize na cestovne zaplatia kazdy po 80-90 €. 2 deti chodia do uz do skoly, druzina stoji pre kazdeho do 200 € , to je do piatej vecer. Musia im nabalit vela jedla, lebo obedy tam nepodavaju. Skolka pre najmladsiu stoji ca. 150 €. Dalej dostanu 3*184 € mesacne pridavky. Na potraviny minu mesacne okolo 800 € pre 5 clennu rodinu. Na ostatne potreby ako drogeria, telefon, elektrika, nejake to sporenie pre deti, oblecenie, skolske potreby atd. pre 5 clennu rodinu im ostane na mesiac 500 €. A to som nespomenula cestovne pre tych skolakov, to neviem ani kolko stoji. Ano na Slovensku je drahota, ale benzin ke o 30 € na liter lacnejsi, poistky su neporovnatelne lacnejsie, moj otec za rovnake auto s porovnatelne rovnakou poistou plati na slovensku 400 € rocne poistku na auti, ja 2200,00. Potraviny su na SK drahe ale ako ktore, tie zakladne az tak nie akurat mlieko, ale zaujimave ze mliecne vyrobky nie. Chliev kilovy v Kauflande v BB som kupila za 85 centov, v porovnani podobny, naozaj len taky obyckovy stoji tu kilo 3 €. Cize ja som chcela poukazat len na to, ze do 3 rokoch vy nieco dostanete ale nie kolko. Ono sa to preratuvat neda a ani nemoze. Predsa je tu iny standard a ine ceny. A vela veci, napr. poistiek, tu musis mat a na SK o nich ani nechyruju.
TAkze baby, prosim nehadajte sa a neprepocitavajte. Je to vsade tazke. Nie je vsetko zlato co sa blysti. Aj tu, ak nemas stastie, bohatu rodinu ci zivitela s velkym a to vravim velkym platom, cize od 3000 € mesacne (kto taky ma?????) tak ak chces ostat s dietatom do 3 rokov doma, nemas takmer ziadnu sancu. Akurat mozno socialku, socialny sice ako tak lacny byt ale s tymi vstkymi turkami pod jednou strechou by som nechcela byvat. nemozes mat nic, musis vsetko najskor pominat ak vobec nieco mas, aby ti socialku dali. Myslim ze na SK je to podobne. Vsetko spisat co mas a podla toho urady pocitaju.
Zaujimave je, ze na SK takmer moje vsetky kamaratky z gymla ci zakladnej, maju po dve deti a s kazdym su tie 3
roky doma. Takze aspon podla tohto az take zle to nemoze byt. Tiez dost z nich maju deti po sebe, cize za 6-7 rokov dokopy neboli robit a maju domiska a byty pozariadovane, no tu by chlap aby sme takto vsetko mali a aby uzvili 4 clennu rodinu musel aspon 6000 € mesacne zarabat. Ak by to vobec stacilo.
Teraz nemyslim taku rodinu, co upuje len to najlacnejsie a pozera na kazdy cent, tlaci sa v malom byte aby usetrili na najomnom, setria naozaj na vsetkom, ako moj hore spominany kolega. Neviem ci to 3tie dieta bolo planovane ale stalo sa a musia sa o neho postarat. len to znamena, ze chlap je len v robote, slovo dovolenka v ich slovniku neexistuje a darceky je väcsinou len vlastnorucne upeceny kolac a nejaka prakticka malickost, do skoly ci na oblecenie. Lego ci podobne drahe darceky dostanu len od znamy, ci rodiny, rodicia si to dovolit nemozu.
@tinara23 to akoze fakt? a este aj so smajlikom? 😨 mam to chapat tak, ze sa nic menit nebude?
@lizatko1009 priznam sa mna potešila tá možnosť pracovať a tých 256, ale to neznamená, že to považujem za správne a spravodlivé. Ja mám tiež odpracovaných 18 rokov nepretržite a mala som dcéru v 19, takže chápem mladé mamičky, ktoré nestihli pracovať, alebo nenašli prácu a považujú za nespravodlivé ako je to teraz. Však predsa neskôr odvedú tomuto systému dane viď. ja. Podľa mňa rodičovský príspevok by mal byť rovnaký a radšej materská 12 mesiacov a tam nech sa odzrkadlí kto pracoval.
@tinara23 ved aj ja som rada, ze bude moznost pracovat, ja som za. vacinou tie starsie uz sa tazko vracaju do prace. len moc som tomu nepochopila, ze nezvysi sa ani zo 164€ na 190€
@lizatko1009 priznám sa, že ja už neviem čo si mám myslieť o týchto článkoch, raz je to tak a raz tak. Asi treba počkať čo nakoniec vymyslia. Keď bola moja dcéra malá bol jednotný RP a boli sme spokojný, takto sa iba dráždia mamičky zbytočne medzi sebou.
@tinara23 mas uplnu pravdu, no ked zo slubenych 190€ znova bude 164€ bude bordel, ale podla mna az nie taky, aky robili matky aby im neznizili, hlavna vec ze zopar tu bude pisat my bojujeme dalej my bojujemedalej, bojuju, ale akurat za seba.
@lizatko1009 to si vystihla.. bojuju jedine za seba.... ale ja sa uz nevyjadrujem, nech maju zvyseny zavidiet im nebudem... nech si ho uziju..
@danka.k výborne si to napísala...pravdivo, ja mám zvýšený a verím tomu, že si mi nezávidela, ani nezávidíš....však za to som bojovala.... 😀 😀 😀
@tatrankamoja vyborne napisala, teraz ? ze bojujete len za seba? ci aby ste mali zvyseny alebo co? ked tvoja reakcia je dost ..........
@lizatko1009 no ja už ten zvýšený poberám, takže pre mňa sa nič nemení. akurát, že ho budem poberať kratšie. no nakoľko ešte nič nie je schválené parlamentom, je možné, že od nového roku budem mať aj 190 €...uvidíme.
a že bojujem aj za seba ??? jasné, veď ide aj o moje dieťa... 😉 ty bojuješ za koho ?
@tatrankamoja tu sa pisalo, ze bojujeme za vsetky, len to nakoniec je tak, ze bojuju hlavne za seba tie co mali 254€
@lizatko1009 myslis ze za vsetky? Tie casy jeden za vsetkeho vsetci za jedneho a vsetci su si rovni su pres. Kazdy bojiúje len za seba a za svoje dieta. Ved uz v skolke je to tak, dve deti sa biju ale len to moje je neviniatko, to druhe zacalo a je grazel. Nie je to tak? A vzdy to tak bolo. Zavist je pre Slovakov velmi typicka vlastnost. Ked ma niekto viac, tak sa to hned nazyva ze nakradol alebo podobne. Vsade sa bojuje ale proti politikom a deravom statnom rozpocte nic nenarobime. A ten boj je uz na zaciatku prehraty. Aj kamoska bola nasrata ze jedny maju 256 € a ona nie. Ze ci je jej dieta ine. Dieta nie ale ona. Po vyske odrobila 3 emsiace a isla matersku. A uz je na materskej 7 rokov. A chcela by este 3, dieta. Takze preco by mala ona dostat viac ako ta co odrobila pred materskou roky. Ved si ani na tu matersku odvodmi nezarobila. Ale je to zacarovany kruh. Je to uz tak, ak sme sa rozhodli pre babätko musime sa ho snazit vychovat k dobru a pracovitosti aj bez penazi od statu. Este si viem predstavit, ze EU raz tak dopadne ako USA. Ti nemali donedavna ani zakonne zdravotne poistenie. A ak sa nemylim, aj v EU su krajiny kde take nieco neexistuje. Ja uz som len tomu rada, ze nas viac-menej zadarmo osetria ked sme chori. KEby mi zrazu povedali, ze ked sa vzdam pridavkov na deti, tak nemusim platit moju zdravotnu poistku, tak hned pristupim. Aeste na tom par zarobim.
@lizatko1009
nesuhlas, bojuje sa za vsetky "typy" mamiciek ...
ak mas iny pocit, napis mi , co peticny vybor vynechal,za ktoru skupinu podla teba nebojuje a bud ti poskytnem info akym sposobom sa bojuje za skupinu, ktoru opises, alebo , ak naozaj taka je, urcite to babam posunie a sa tym budeme zaoberat
@lizatko1009
joj a este jedna vec, bojuje aj "nemamicka", ktora nie je tehotna, nepobera RP a predsa robi gro roboty. takze ak by bojovala len za seba, v poctate ani neviem za co by bojovala, kedze sa jej nic z tohonetyka. 😀 a preco to robi? lebo podporuje dobru myslienku, poukazanie , ze je potrebne s tou podporou rodin nieco robit. pretoze o.i ze sa bojuje za aktualnu situaciu, urcite ste si vsimli, ze sa hladaju aj kroky a kompromisy, ktore v buducnosti zabezpecia lepsiu podporu rodin 😉 😉 😉
prosim, nepiste tu zavadzajuce info bez relevantnych informacii a podkladov. dakujem. zbytocne sa tu robi chas, ktory nema opoctatnenie 😉
ahojte, tak mne tiež nedá zareagovať na túto diskusiu, je pochopiteľné, že zmena RP vyvolala v mamičkách nespokojnosť, jedne sa hnevajú, druhé sú rady, mne to tiež nie je jedno, ale nebudem tu tvrdiť, že tie, čo bojujú, bojujú za seba, panebože, veď to nie je len tak spísať petíciu, ísť na štrajk a niekto to len ofrfle, že aj tak bojujú za seba....
už som písala, že nie som ani na jednej, ani na druhej strane, ale takto rozdeliť matky s deťmi....no už mi to lezie na nervy...
@katka888 Katka ano bojujte za vsetkych.Ved je to aj pre buduce mamicky nie len pre terajsie. A ktovie, aj ty ,ci ina, ktora si povie, ja uz som s detmi skoncila, moze mat "stastie " a o 10 rokov (samozrejme vek je tiez dolezity) otehotniet, alebo aj chciet, ktovie co bude o par rokov.
Inak kam idete s tou peticiou? Mysis ze to bude mat uspech. Mam v BB dve sesternice, porodili obidve tento rok deticky, zatial sa nestazuju, ale tiez nevedia co bude dalej.
@adapo myslis ze ja si nemyslim ze je lepsie byt s dietatom doma tri roky. ale ked to nejde tak to nejde. ked mi zaplatia do 3 rokov ostanem aj ja. ale ked nedostanem ani fuka som nutena ist pracovat aby som to dieta aspon ako tak uzivila. Myslis ze tou peticiou sa nieco dosiahne. Drzim vam palce aby sa nieco pohlo, ale ja to vidim tak, ze politici si precitaju, vypocuju a odlozia do najnizsieho suflika. Odpoved: slovensko nema pracha na vyssie pridavky. Tym budu politici argumentovat.
@tatrankamoja nebudes mat 190... budes mat tak isto ako my 164 ecok...
@tatrankamoja myslim po dvoch rokoch dietata,nie od januara

tych 41,10€ sa dostáva k príspevku?