icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

kkiki
16. okt 2010

@dusika11 dobre napisane 🙂 prave v zahranici makaju popri skole ... tu su decka tak lenive, ze radsej idu na bars aku vysoku skolu, len aby nemuseli robit ... a potom to aj tak vyzera ... stale viacej ludi robi to co nevystudovali ... a naco to je dobre ... mne sa zase paci finske skolstvo a vlastne aj cely system, no pravda je tam sa turci nezenu je tam kosa 🙂) nikde to nie je optimalne a ked uz tak mala by tu byt vyssia materska a mala by trvat 12m ... rodicak by mal byt naozaj len prispevkom pomoc rodine ... ale mali by tu byt naozaj vyssie pridavky na deti ... to by vsak bola smrt , tam by islo potom vela penazi do luftu ... a urobit nejake pravidla nie je mozne , stal by sa znas rasisticky stat ... ja verim ze to nejak utiahnem, planujem po roku a pol co sa narodi nase tretie dieta zase ist na szco a robit ... len teraz neviem ako je to stym prispevkom 300eur na jasle kedze to sa plati z eurofondov a tie koncia v 2013 ... taketo nejake opatrenia sa idu zavadzat aj v anglicku ... peniaze nie su nikde, krajinam ktore maju moznost zarabat na turizme tak bohuzial lemra vedla lemry ... a este budu strajkovat ... a my doplacat ...

kakajka
16. okt 2010

@8808 no je to pravda, ja mam v nemecku par znamych a mam tam par znamych aj zo slovenska a keby tam bolo tak strasne zle, tak tam neziju uz 15 rokov, ale vratili by sa naspat na slovensku.. tam nevystuduje vysku hocikto, ale ten, komu sa to podari, sa ma patricne k tomu aj lepsie, ci uz platovo pocas prace, alebo na dochodku.. mam znameho dochodcu, ing z nemecka a ma dochodok 2 000€... takze v tom systeme sa mi paci aspon to, ze tam naozaj sikovni ludia maju ako taku odmenu.. tu na slovensku je strasna degradacia vzdelania, vystuduje tu naozaj kazdy hlupak (tym nechcem urazit sikovnych a inteligentnych ludi, aj taki su medzi nimi)...a tak je to aj pri materskej, v nemecku sikovni ludia, co pred studovali, makali, pracovali, maju naozaj aj tu 1200-tovu matersku..

dusika11
16. okt 2010

@kkiki ta vies narazala sa tu do mna od vcera jedna studentka co otehotnela a vyhovorky,,,ta nemohla som pracovat aj moje deti nech nepracuju ale len nech studuju a uzivaju si...ale akonahle je rec o peniazoch rp a materska...at budte socialne aj my tolko chceme..finsky model nepoznam...no ja cakam dvojicky ..tak ja neviem ako to utiahneme hlavne starostlivost..ja mam chvalabodu dve roboty kde na man pockaju..jednu dohodarsku by som chcela nastupit co najskor, lebo financne zo 190 eu to sa proste neda...ale neviem ako je to s tymi opatrovatlekami..to moze robit hocikto co ma zivnost, alebo su podla zakona poziadavky aj na vzdelanie na takuto opatrovatelku?moze to byt daka zdr sestra? lebo jasle u mna nehrozia...ta dohodarska praca je kazdy den poobede od 13 do 17 hod..a to uz asi jasle mi nepomozu

dusika11
16. okt 2010

@kakajka europa je velmi tvrda a dari sa len pracovitym ludom.ale znova opakujem rakusko pre nas priklad nie je ..neviem ako nemecko..ale rakusko dosiahlo to ze tam maju vela turkov, domaca porodnost skoro ziadna,lebo mladí to proste neutiahnu a dalsi problem je neustale zvysovanie neplodnosti..zdravotnictvo v dost zlom stave...keby tam mama nepracovala ako sestricka tak neuverim...akosi v ich skole sa menej ucia a nase zdravotne sestry velakrat su viac odborne pripravene ako ich lekari..socialny system nic moc...a jedna moja znama rakusankasi kupila auto napoly so susedom.. 😝 tak o tom som v zivote na slovensku nepocula..no neviem preco prechadzame na nemecky a rakusky model ked v europe sa tym severskym krajinam lepsie dari....jedno co kvitujem, je v rakusku väcsia podpora pasivnych domov solarnych zariadeni, tympadom sa im zmensuju naklady na byvanie..lebo pasivny dom tam sa skoro nic neplati myslim ze len elektrina..ale ked je aj solarny panel..tak naklady na dom su nulove...tam vlada velmi tlaci tieto projekty u nas sa to vobec nepodporuje..

elise
16. okt 2010

@dusika11 opatrovatelka nemusí splnať kvalifikáciu opatrovanie ani nemusí byť pedagog a môže opatrovať aj u seba dom a2-3 detičky 😉 môže to byť napríklad suseda, mama, svokra kamarátka. 😉

ollski
16. okt 2010

@kkiki to je ale tak pol napol 😉 o tych lenivych detskach...vacsina mojich spoluziacok z intrakov sme makali kde sa dalo, najskor nocne, potom som si nasla lepsiu brigadu a hlavne bola cez den 😉 no vacsina robila hlavne preto, lebo to ani inak neslo...rodicia nemali tolko penazi, aby platili stravu, byvanie...naklady na skolu atd. moji rodicia, by to aj financne utiahli, no odkedy som mohla viedli nas k tomu, aby sme si zarobili aj svoje peniazky, predsa sa s nimi inak naraba.... no zase opacny priklad...mnohe spoluziacky z BA a okolia nepohli ani prstom, pretoze rodicia mali dali a oni si vazne len uzivali studensky zivot (nechcem urazit bratislavcanom, ale zdohou okolnosti ci nahody, som to tak citila)
je pravda. ze vela ludi nerobi to, co vystuduje, no VS je mnohokrat aj skola do zivota, tj vediet sa o seba postarat atd. kedy sme byvali v BA, tak by som sa aj ja mozno mohla venovat tomu, co som studovala, no tu je to len mojim snom...aj by sme isli byvat kedsi blizsie, no ja nechcem opustit rodinu, kt tu mame, uz staci ze mm musi chodit na tyzdnovky do polska, lebo tu sa dialnice zial stavat prestali ☹

mne sa napr paci ako je to v cine...dajme tomu, ze RP by bol jednotny, aby sa podporili aj mlade rodiny, a pridavky na deti by mohli byt vyssie...tam je to len na jedno dieta, lebo chcu obmedzit porodnost, tu by to mohlo byt na 2, ci 3 deti...tym by sa "obisli" tak trochu tie mnohopocetne rodina v osadach...nechcem ich diskriminovat, no mat deti ako smeti...

kkiki
16. okt 2010

@dusika11 no ja necakam dvojicky ale ked sa mi narodi alanko zaciatkom februara tak oliver bude mat ledva 15m ... a to je ako dvojky , stale potrebuje tu istu opateru ... a do jasli mi ho nevezmu, lebo mam doma babo a otazka je ze vlastne do akych, ked tu nie su ... a vlastne z coho by som mu tie jasle zaplatila, kedze od 15m ma narok uz len na tych 20 eur ... takze za dve budem mat 190+40 pridavky .... no ostuda ☹ na tych 300 musis mat doklad z jasli alebo cloveka nato urceneho, ked ti budu chciet dieta opatrovat rodicia dostanes len 40 eur+20+20 pridavky ... je to strasna hanba ze nedokazu aspon spravit zakon na tie dvojicky-trojicky ... uplna ubohost ked uz pridavky su smiesnych 20 eur na hlavu ...
nech to radsej nevolaju rodicovsky prispevok na dieta ... spravne je nahrada mzdy pocas rodicovskej dovolenky ... pre mna za mna nech je tych 190, ja teraz patrim do 256 ale to nic neriesi .... treba zvysit pridavky na dieta ... ale to sa nestane , ahaaaaaaaa vlastne uz zvyslil o 0,1 eura 🙂))))

kkiki
16. okt 2010

@ollski ano mas pravdu, bohuzial ba je jedna oblast a ostatok sk dalsia ... len ti je to velmi luto, ze prides do lekarne a tam sedi vystudovany producent a akoze strasne ma to nebavi .. toto neznasam , ja som robila popri skole od 16r a to som nemusela, ale rodicia ma tiez vychovavali, ze to neznamena, ze mame my mas aj ty ... na vysku som nesla, nemala som jasno, ktoru chcem studovat, aky odbor, od 18 som szco este nikdy som nebola u nikoho zamestnana a nikdy som ani nebola pn ... iba pri detoch ... ked bude mat najmladsie 5r, mozno sa na tu skolu dam, ale ked to poviem mojmu tak ma vysmeje a naco, vsetko ta naucil zivot a tvoja sikovnost ... nato uz vobec papier nepotrebujes ... tak v mojom odbore sa to da aj bez papiera to je pravda ... len som tym chcela napisat, ze ked uz je naozaj u nas este ten system vysky, ze neplatis nehorazne prachy , nemali by to decka zneuzivat , vonku si velmi dobre rozmyslia ci sa na tu skolu daju ... juj budeme to mat tazke s nasimi detmi v tomto storoci ... 😒

kkiki
16. okt 2010

baby budme radi, ze tu nemame tolko pristahovalcov ako v inych krajinach ... zila som isty cas vo fra dole lyon 🙄 , strasne som bola rada, ze idem domov .... a to tu my mame zatial iba romov ...

kakajka
16. okt 2010

@dusika11 tak v tom smere je to super, svokrovci si dali tiez solarne aspon na vodu a aj to sa im casom zaplati, tu je to este dost drahe a o dotaciach na to sa zatial zial nehovori.. ale je to super vec..
no a rakusky a nemecky system sa asi moc porovnat neda, nemecko malo vzdy vyspelu ekonomiku a aj ked maju dane ako hrom, je to tam aspon ako tak vidiet.. nemci sa sice stazuju, ale ked tu bola jedna priatelka z nemecka tri tyzdne na dovolenke, tak cumela a sama povedala, ze nemci sa maju lepsie... a teraz sa uz nestazuje 😀
dalsi znami sa teraz vratili tiez z nemecka, zili tam desat rokov a vratili sa iba pre to, lebo to tam bola vraj uz "ponorka".. kazdy ich stale bral ako cudzincov a co tam mali kamaratov zo slovenska, tak kazdy volny cas chodili domov, takze volny cas nemali s kym stravit.. preto sa vratili domov, kde maju rodinu a priatelov.. ale zivotny standart je tam vraj ovela lepsi a ked som im povedala, ako u nas fuguje materska a rodicovsky, tak len cumeli.. maju malu dcerku a poberaju matersku z nemecka, takze na slovensku je im momentalne "dobre", ale zasluzia si to, lebo chlap sa fakt namakal.. a na slovensku prave toto chyba, ze ked sa namakam, tak z toho nieco aj mam.. tu je to jedno.. a preto som sice zastancom jednotneho RP, lebo ako hovorim, kazde dieta potrebuje jest a obliekat sa a taktiez maju sancu aj prave tie studentky, lebo keby nedostavali nic, alebo len velmi malo, tak by mali minmalnu sancu zaradit sa do zivota... ale matersku by sme mali mat vyssiu a dlhsiu... tu by sa mala naozaj zhodnotit snaha a praca...

ollski
16. okt 2010

@kkiki to vazne zvysili prispevok o 0,1€?? tak to je vysmech... ☹ smutne....
budes mat taky isty rozdiel ako ja medzi detickami!! 😉 je to vazne nespravodlive, ze budes mat tak isto ako mamicka s 1 dietakom...roziel 22€ je minimalny, to iste plati aj pri dvojickach ci dokonca trojickach...viem to podla seba....to ze mi materske nevyslo je moja chyba!! uvedomujem si, ze som vela (len 7m) na normalny pracovny pomer zatial neodpacovala...vela stasta aj so skolou!!
mali by nejako podporit porodnost "bielych deti", lebo ked to takto pojde dalej, kazdy bude ratat, cakat a setrit, tak sa porodnost este znizi 😔 ...a na nase dochodky nebude mat kto zarabat

ollski
16. okt 2010

@kakajka zaver tvojho prispevku sa mi paci, si to vystizne napisala.

ingrid16
16. okt 2010

@ollski nic v zlom, ale ved vy ste sa rozhodli, ze chcete jedno dieta za druhym.vasa slobodna volba. mamicky dvojciat alebo trojciat na vyber nemali. takze oni si zasluzia trosku viac. 😉

dusika11
16. okt 2010

@kkiki no je hanba tohto statu ze budem ako dvojickarka poberat 190 eu a ze to vobec dakoho napadne..pri postupkach mozno prenasat oblecko z dietata na dieta u mna sa to neda..vsetko nove a dvakrat..a pri postupkach sa myslim naspet pri dalsom narodenom vracia materska...ak sa nemylim..takze kolko sa uspori na mojom jednom dietati? ja dostanem len jednu matersku a jednu rp...a pri postupkach stat vyplati na kazde dieta aj matersku a potom Rp..aspon myslim...a je pravda ja som si dvojicky nevybrala mame v genoch jednovajecne dvojcata...

kkiki
16. okt 2010

@ingrid16 igrid ale tu nejde o to ci sme sa my rozhodli, napriek tomu ze cakam po sebe deti si predstav ze musim platit odvody stale 🙂 inak by som si tu druhu matersku mohla strcit do riti ... a ja fakt nemam cas byt 3roky doma, potom 2 roky zase zhanat zakazky, lebo som bola mimo pracovneho kolotoca a davno su uz na scene mladsi, takze zase musim bojovat, lebo mne ziaden zamestnavatel ani nehlada pracu a ani z mna neplati odvody ... a potom co zase po 2 rokoch nastupim na matersku a budem 3 roky doma ... hlavny zadrhel je ze nech si je rodicak rovnaky akykolvek je to len ista nahrada ... materska nech je 12m a nech sa na nej odzrkadli, kto kolko robil a odvadzal .... podstatne je ze by sa mali zvysit pridavok na dieta 20 eur to je ubohost ... jasne ze to nespravia a naco ved je ekonomickejsie vyplacat matkam po 3 roky 190eur a potom do 18, 20 eur za hlavu ako do 18 rokov napriklad kedze este nie sme taka ekonomicky stabilna krajina 100 eur pridavok na dieta ... je to trosku rozdiel nemyslis a tak to funguje vsade v zahranici, bavime sa o vyspelych statoch ... tak co je to nejaka rodicovska dovolenka nemaju ani paru ... a apropo co nastane ked si budu uz aj zamestnani ,musiet platit za seba odvody ? doteraz im to bola sumienka ... nas drbu za kazde euro ... a potom ta hadzu do jedneho vreca s niekym kto nikdy neodviedol ani cent ... v tejto krajine je velky rozdiel byt szco a zamestnanec 😉 v tomto pripade zeny uplne inac pocitaju ci mat deti oddelene alebo po sebe, ked sa citia nato, ze dokazu vychovat a uzivit viac ako jedno dieta 🙂

kkiki
16. okt 2010

@dusika11 chapem ta sama som z dvojiciek ... ano ale ked chcem matersku ja ako szco tak si musim platit po skenceni mojej materskej 50eur do dalsej aby som ju vobec dostala ... a potom ked prejdem po tom ubohom pol roku na rodicak budem mat taktiez dve male a 190+40 ...

ale ako davat dvojkam trojkam tak ako jednemu tak to je cista hanba ... prevelikaaaaaaaaaaaaaaaa a je smutne, ze sa toto nepretlacalo viacej ...

kkiki
16. okt 2010

@ingrid16 a este otazka cim na mne stat usetri ako mi bude stat vyplacat ten rodicak na dve subezne, ked som sa rozhodla teda mat deti po sebe ???? ved tak isto by mi musel vyplacat keby mam to moje tretie neskor 🙂 nemyslis ?

sirinka
16. okt 2010

@dusika11 ja som sa naviezla do tvojich tabulkovych RP podla poctu odpracovanych rokov...to je cisty blud proste
ja sama som za to, aby mamicky s dvojickami a viac mali RP vyssi...to uz som pisala, mozno si to prehliadla...co uz...
okrem toho, ja som samozrejme studentka bola, to nepopieram, ale medzi skolou a prvym otehotnenim som si odrobila poctivo 8 rokov...pre teba asi malo, ked ty 20, tak ale co uz...
no a k tomu, ze tebe a ostatnym co maju narok na zvyseny RP zavidim, tak netusim co, kedze vysku mojho RP ty nedosiahnes.
ja sa len jednoducho zastavam zien, ktore sa rozhodnu mat dietatko skor ako po tridsiatke, alebo ktorym sa podari otehotniet neplanovane, napriek tomu svoje deti miluju rovnako ako budes ty a rovnako kvalitne sa o nich dokazu aj postarat...

ingrid16
16. okt 2010

@kkiki ja si tiez myslim, ze pridavok na dieta by mal byt vyssi. ale na druhej strane, viete si predstavit kolko penazi by islo romom? takze oni by dalej vysedavali doma a my by sme na nich dalej robili.

a s tou mateskou. ako hovoris. mala by byt dlhsia a malo by sa na nej podstatne odrazit, ze si pred jej poberanim pracovala, 🙂
ja som tiez dala maleho do skolky predcasne. ved 164 eur som nemala dost , aby som aspon zaplatila najom.

inac, niekde su pridavky na deti vyssie, ano. napriklad v Uk je to okolo 80 libier. ale tam su aj platy vyssie. takze primerane k platu to taktiez nie je nic moc.

taky dotaz, ja som ti ziadne otazky nedavala. len som napisala, ze to bola tvoja slobodna volba mat deti kratko po sebe. 🙂

kkiki
16. okt 2010

@ingrid16 viem pisala si to inej babe ale tykalo sa to aj mna kedze mam budem mat deti po sebe ... takze moja otazka bola postavena iba na tom, ze tu uz vela krat padlo, ze zato ze mame deti po sebe si mozeme same 🙂 no a povedz mi teda naco sa to tu otrepava, ked vlastne nie je preco ... ved nase dieta je ukratene a keby mam byt vypocitava tak pockam 2apol roka a potom zase odtehotniem 😉 no len takto budem na materskej 4 roky namiesto 6 tak skor na mne usetria nie ? a dva roky co mne mal platit stat, budem platit ja 🙂 tak nerozumiem preco vas to tak rozculuje ... o tych romoch som pisala , ale taky zakon neexistuje a ani nebude ... 🙄

ingrid16
16. okt 2010

@kkiki nie, nie. nepochopila si, ja som pisala, ze vy ste mali moznost, vedeli ste, do coho idete. ale ked ma matka dvojicky, ta moznost vyberu tam nie. ja so myslela a pisala len o tom. 😉
pises, ze tvoje dieta je ukratene. ked to beries takto, ty si sa rozhodla, ze bude ukratene. mala si moznost.

ingrid16
16. okt 2010

ale zakony nikdy nebudu dokonale, stale tam bude nejaky zadrhel. vyhoviet sa neda kazdemu. ☹

kkiki
16. okt 2010

@ingrid16 ano sla som do toho s vedomim ... preto poukazujem nato ze rodicovsky by sa mal volat nahrada za mzdu a vyska je diskutabilna ... vyssie by mali byt pridaky na deti ... a dlhsia materska min 12m ... a ohladom romov, to ze im stavaju bytovky zadara a niely sa tlacia v jednoizbakoch preco voci tomu ludia neprotestuju, zase ich neni na sk tak strasne vela. aby vdaka vyssim pridavkom zruinovali stat ... je aj vela bielych co nerobia cely zivot ... nam zavru hubu na 3 roky nejakym rodicakom a potom ti daju 20 eur mesacne ... 😒 no ako si napisala neda sa vyhoviet kazdemu, len mi je to luto, ze na jednej strane od nas stat ocakava potomkov, aby mal na nas kt robit a na druhej strane nam podkopava nohy ... ja som vzdy chcela tri deti, milujem deti a spravim vsetko preto, aby ani jednemu nic nechybalo, ale od statu necakam nic ... idem kazdemu zalozit sporiace konto a tie ubohe pridavky im budem posielat tam ... otazne je ci neskrachuje banka ...

ingrid16
16. okt 2010

@kkiki 🙂
ja by som tiez chcela aspon 3. ale mam zatial len jedno. uvidime, rozmyslame, ci este jedno alebo nie,,
neviem, odkial si, ale ja som z vychodu. a poviem ti, ze tych ciernych je u nas dost. stale , ked vidim nejaku romku, tak ma brucho. a ja ich teda podporovat nemienit. samozrejme, cest vynimkam. ale, je uz najvyssi cas, aby sa romska problematika zacala riesit. ved to nieje mozne, aby romska, neparacujuca rodina, dostavala 500 eur a my, ktori robime zarobime dokopy s manzelom zhruba rovnako?

podla mna, v nasom state je toho dost, co by trebalo zmenit. snad sa toho niekedy dozijeme.

sirinka
16. okt 2010

@ingrid16 ale ako riesit? lebo ak budu dostavat menej penazi od statu, dobre vies, co sa stane...vzrastie este viac kriminalita a koho budu okradat...nas obycajnych ludi, politikov iste nie a najme nie tych z bruselu, co nas obvinuju z rasizmu... 😠 ja uz prestavam verit, ze existuje naozaj ucinne riesenie...

kkiki
16. okt 2010

@ingrid16 tak ako piese sirinka , tato otazka sa neda riesit nedaaaaaaa ... postavis mur a europska unia ta stavia do role rasitu ... a to tu naozaj nemame este aj pristahovalcov tmavsej pleti ... som zo zapadu a su aj tu, ale urcite nie vo forme lunik 9, a ani vlastne nemozes verejne povedat svoj nazor , keby si ty znicis svoj majetok a poziadas mesto o nahradne byvanie poslu ta vies kam ... a este ani uver nedostanes :( je to smutne ...

bubulka722
Odpoveď bola odstránená
snezka11
17. okt 2010

ahojky,
ja by som sa chcela opytat ohladom rodičovského príspevku, to že ak začnem pracovat dostanem od nového roka 190+41,10 príspevok na starostlivosť ak ho nechám u rodiny?ako to je? vie niekto poradit?dakujem

katka888
17. okt 2010

@snezka11
na danu otazku ti teraz nikto neodpovie, zavisi to od toho, co schvali parlament.
ak si pberala 164 , tak podla navrhu by ti mali zvysit na 190, ak 256 tak pdla uprav, ktore je este otazne v akej forme sa zapracuju, tak navrh je aby ostalo 256 do 20 mes veku dietata a ked dietatko nechas v rodine, tak teraz plati tych 41 tam mam pocit tu sumu nemenili v navrhu