Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
monika...
akoze ja tiez nesuhlasim s jednotnym RP ale vychvalovat za nieco tomanovu tak to je sila - ta zenska tolko somarin porobila, tak pookradala stat cez socialne podniky, jej akoze poradenstvo a pod... a ty ju tu davas za priklad spravne rozmyslajuceho cloveka 🙄 ona bola taka socialna ako cela ficova vlada... cize rozdavat co mi nepatri ... to je teda fakt socialne a spravodlive - keby mali z vlastneho rozdavat tak ani korunu ti nedaju 😠
plny suhlas s kkiki... a dakujem aj za ten argument s manzelom... pretoze to tu kopu bab spomina ze ich chlapi predsa pracuju a kopu zarabaju... presne - preco im teda oni neodvadzali mesacne odvody aby potom mali vyssi prispevok???
a monika - pochadzam z mesta kde ciganov je kopu a viem aky problem maju - pomaly kazda baba ktora je za spolocny prispevok tu argumentovala tym ze deti su vsetky rovnake... to akoze romske deti su ine? rodia sa s nejakou stigmou na cele? keby dostali spravnu vychovu, tak su z nich spravni ludia - poznam aj par usporiadanych velmi slusnych a pracovitych ciganov... takze to riesenie je - vedie cez vychovu ( ako aj pri bielych...)
a o strajkujucich francuzov a grekov a inych si myslim to iste co kkika... su to lenivi ludia poberajuci nenormalne peniaze zo systemu - kryju ich ale pseudoorganizacie s nazvom odbory ( ktorych predstavitelia sa tak nabaluju na ludoch ktorych akoze zastupuju ze az...) - akonahle sa im ma siahnut na ich vyhody ( ktore su mnohokrat nevyhnutne pre udrzanie normalnej funkcnej ekonomiky ), tak v tom momente strajkuju... oni nestrajkuju za verejne blaho, za ekologiu, prava a pod. ale za svoje platy, benefity etc. ...
ja sa priklanam skor k nazoru kkiki co sa tyka riesenia, chcem aby sa moja praca zohladnila hlavne v materskej - nech sa tato predlzi a zvysi sa percento ( alebo aspon odstrani vrchna hranica )... ked bude rok 100% platu , tak sa im na cely rodicovsky mozem zvrchu vykaslat 😒 stacia mi potom pridavky na deti...
@dai nerodia sa ine....mne je tych deticiek uprimne luto...ale preco ich maju tak vela preboha??!!! ked im nemozu dat ani po materialnej ani vychovnej stranke, to co potrebuju...my "ich" tu mame nastastie pomenej... a z toho je tiez par rodin absolutne slusnych a poriadnych, ktore sa o svoje deticky straraju, normalne robia, ale ti ostatni!?...deti poslu spinave zobrat, chudence...a potom rodia od 15-tich, ja by som im pridavky na tak vela deti nedala...na 3 a dost!! mozno by s rozmysleli, ci by rodili kazdy rok...a RP by mal byt ozaj rovnaky pre vsetky mamicky a pridavok na dieta vyssi, lebo tu na o par rokov naozaj nebude mat kto pracovat!! ked si mamicky, budu planovat, ratat a pocitat a cakat, tak budu mat max 1 dieta...v 40-tke...materske to je ina vec, tie co ste si odpracovali , si to zasluzite
no ja p.Mihala nemusim...uvidime, ci po case zmenim nazor
@kkiki ked si ho zastavas a tuto vladu tak by si mala vediet aky je minister MIHALa nenadavaj na TOMANOVU..ten jej nesiaha ani po clenky..ona to spravila spravodlivo!!!! musi byt rozdiel medzi prizivnikom a pracujucim,a Mihal to dal na jednu uroven..som za rozdielne rp...pracujce 256 a nepracujuce 160.a tymto koncim moju diskusiu ci sa to niekomu paci alebo nie..
@monika633 monika mne sa narodi v januari tretie dieta a nie som ani ciganka ani socialny pripad a predsatv si ked prejdem na rodicak tak jedno dieta bude mat 20m a druhe 6m a tiez dostanem 190 + 20 + 20 a teraz mam 256 na jedno plus 20 ... platim si mesacne 48 eur aby som aspon tu matersku mala na tych 6 mesiacov aku taku a potom musim nieco vymysliet ... tiez som bola nasrana, ale ked je nieco zle naprava boli ... a je mi naozaj luto ze to postihlo prave mna ... a neamlo som poplatila , ale hold este stale to moze byt horsie .... lebo greci , uz peniaze dostali, teraz zacnu francuzi a cakaj spanielsko a portugalsko a co myslis najde sa este niekto mimo radicky kto sa postavi eu a povie nie nedame ???
@monika633 sa neoplati rozculovat, ja som sice nestihla odpracovat...ale nemala som ani take vysoke porodne, pri drudom este nebol ten prispevok ziadny, ani materske, ani vyssi RD...no zial...na svete neexistuje spravodlivost 😔 zavidiet tym, co to stihli vyuzit nema zmysel 😉 ...p.Tomanova zvysila aspon niektorym, lenze, tiez to bola riadna hlupost, takto rozdelit mamicky...nie vsetky sme tu prizivnici...len sme nezapadli do tabuliek
skuste diskutovat bez urazok a provokacii a eliminujte politiku v prispevkoch.vdaka
monika,
posim, prestan s tou tomanovou, lebo si zacnem mysliet ze si jej dcera... ide ti o pracujucich a spravodlivost a dokazes ju jednym dychom oznacit za spravodlivu... tomu fakt nerozumiem, ved ona tolko rozkradla ze keby to vrati tak ma hned terajsia vlada na tvoj a mnohych inych zvyseny RP ☹
moja malinka mala 2 roky asi mesiac predtym ako bola prijata novela o zvysenom RP - do jej 3 rokov od narodenia som dostavala 157 euro mesacne... ani o korunu viac, baby co rodili o rok neskor uz dostavali 256, cize o viac ako 100 euro viac... to ako sa mam teraz roztopit na smolu ci co? a kocik stoji teraz presne tolko ako pred 3mi rokmi, plienky som tiez este musela na noc kupovat, mlieko pije moja mala este stale umele... vydavky som mala teda rovnake ako ine maminy dostavala som ale omnoho menej... ci je to spravodlive? posud sama... cize neviem ci tomanova nieco spravodlivo rozhodla - ked sa uz chceme bavit cisto len o tomto jednom zakone - kedze mna z neho uplne vylucila nebrajuc ohlad nato ze som odviedla pred odchodom na matersku nenormalne odvody do statu...
latvia, myslim ze sa neurazame ani neprovokujeme, kazda si haji svoj nazor - je to predsa diskusia, nie?
a politika k tejto teme patri, neviem ako ju chces vylucit 😅
@latvia tiez nechapem tieto vase administratorske vstupy a kto akoze riadi stat a rozdeluje peniaze ? opice ? ved cela debata o RP by bez politiky neexistovala ... co si mame pisat ze vdaka znizeniu RP nebudem kupovat pampersky ale babylovky ... no nic asi to treba premenovat na Volna debata ohladom RP k 1.1.2010 ....
@kkiki otazocku, je to zase mimo temy ale zaujima ma to ked uz sa to tu spomina. Naozaj Slovensko tym poondiatim Grekom nic nedalo. Sice sa informujem na nete ako sa da, ale nejak som nepostrehla ci ano alebo nie. a ak nie, co na to Brusel? Nie sme teraz nejak postihnuti, nejakle sankcie alebo co? Boze ich z tychto vlad uz mam taky gulas. Tu v DE sa stale nieco meni, na SK sa stale nieco meni. Mna uz porazi.
Ja by som bola za toto:
Materska - 12 mesiacov min.65 % z platu, kto nerobil nejaky pausal.
rodinne pridavky samozrejme jednotne na kazde dietatko, ono sa aj vravi, to je pre dieta, nie rodica, ale zvysit aspon na 50 €
rp - ak to ostane, kedze uz materska dlho, tak jednotne nejaky pausal. Tam by sa uz nemalo pozerat ci mamicka pred porodom robila alebo nie. Ta co nerobila uz bola potrestana tym ze jej nemaju z coho matersku vypocitat. Hm ale zase ked si spomeniem na cigosov, no tak to by asi dobre nebolo. No neda sa to ani tak ani ta.
Viem uz to tu bolo, nemalo by sa ist podla vzoru inych statov, ale mne sa tu v DE napr. paci tych 12 mesiacov po 67 % z platu, alebo pausal ak nerobila alebo aj ak robila ale nevijde jej ta spodna hranica.
Detske pridavky su na kazde dietatko rovnake.
RP neexistuje, cize po roku robota, bohaty manzel alebo socialka. Jedine toto by som zmenila. Aby mali mamicky slobodnu volbu, ci chcu ist hned pracovat alebo ostat do 3 rokov doma. A tie co by isli pracovat, nech im aspon ulahsia dostat miesto v jasliach (je ich strasne malo), popripade nejaky prispevok nech dostanu. Jasle su totiz aj 300 % drahsie ako skolka.
Tiez musim dodat, bolo to tu uz spominane a vela porovnavane, ze kto ako kde v DE zaraba a podobne. Tak zial Nemecko je velmi nejednotna krajina. Z toho nech si SK neberie priklad. mam znamu slovenku v Dortmunde, tam su napr. statne ci mestske ci cirkevne skolky zadarmo, tam prispieva mesto. Ze vraj, lebo mesto je bohate. ale preco je to tak, neviem povedat. Tu u mna musime vsetko platit, este dokonca extra za jedlo a Spielgeld, to je poplatok za hracky a material, napr. ked nieco vytvaraju z papiera atd. Cize za kazdu somarinu sa plati.
Je to vsade a vsetko na hov....
ja som studentka, este som nepracovala a preto ani neodvadzala vsetko co pracujuca zena.. manzel je tiez student...ale nejaka ta praca pomimo je..lenze ked som bola na socialnom urade si zistovat veci co a ako mozem dostat, tak som ostala sokovana..ta mudra pani mi povedala, ze mozem akurat tak zazalovat rodicov, dat ich na sud a ten ich bude nutit aby nam platili mesacne nejaku sumu...kukala som na nu ako puk.. a to tam pri mne stal otec!!! akoze v obleku, manazer, ja tiez nie nejaka chudera a ona sa ku mne sprava ako k nejakemu asocialovi a to studujem pravo na uk v blave, mam dobre rodinne zazemie, vzdy som bola vyborna studentka, babo sme chceli.. dobre, viem, ze sme mohli pockat, ale niekedy ani zdravotny stav, ani situacia si odklad nedovoli.. tak cakame babo..no a predsa.. kazdy romsky spoluobcan ma 8 deti a jemu sa to oplati.. tak som si povedala, ze idem, opytam sa..vrd moji rodicia zo svojich dani tiez vychovali zopar takychto deti.. tak nemoze stat prispievat aj nam?? no a dozvedela som sa len tolko, ze kym som studentka, tak za mna musia rodicia platit aj keby mam 80.. teda nie sme ani v hmotnej nudzi, ani nemam na nic narok.. no potom som ale isla na to oddelenie rodiny a tam ma potesila aspom tolko, ze dostanem matersku, ten prispevok.. okolo 160 eur.. ale pre mna to bolo super a teraz ked to maju zvisit, ja sa tesim, ale uvedomujem si, ze je to nespravodlive...ved v podstate dobre zarabajuca zena, ktora je perspektivna v praci, ak sa rozhodne mat babo, prichadza o take peniaze!!! aj puskarova sa niekde stazovala v clanku, ze materska je hrozne nizka a ze ona nechape ako sa to da zvladnut.. ze ju to sokovalo.. no a tiez si myslim, ze ,,socialne" reformy, ktore zacala nasa vlada v tomto obdobi budu som kontraproduktivne, ak nie destrukcne..
@ianna po prvé nedostaneš materskú, ale rodičovský príspevok, kt. pravdepodobne bude od nového roka v sume 190 Eur a po druhé, ak si študent, tak rodičia Ťa musia "živiť" max. do veku 26 rokov a nie trebars do 80-ky, ako si to napísala Ty... nič v zlom, ale aspoň základné info ako to "funguje" v tomto štáte by si mala mať... a to si vraj študentka práva....
@ninny 🙂 tak na to VRAJ pri tom studentka prava mam dost dokladov, aby som vedela, ze studujem a som prijata.. to, ze nedostanem matersku viem, a ospravedlnujem sa neskutocne moc osobne tebe ninny, ze som si to dovolila popliest, svet sa mi za to zrutil viesco... a to o rodicoch, z toho som bola najviac vytocena ja..lebo ta pani na socialnom to takto uzasne podala tuto spravu.. a pri tom ja mam uzasnych rodicov, ktori nam pomahaju a nikdy by ma ani len nenapadlo sudit sa s nimi.. a celkom nechapem co ta na mojom prispevku tak irituje, lebo ja som uznala, ze je to nefer voci uz pracujucim matkam...

@kkiki hihi si ma predbehla