icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

vanilka1802
29. okt 2010

@emily76 ja som myslela ze to porodne (4500 ) sa dostava len jeden krat, kedze je to za porod, ale samozrejme kazde euro naviac potesi.

emily76
29. okt 2010

nie vanilka, ja som dostala na každé dieťa 1,5 z pôrodného.. tiež sme o tom nevedeli, tak nás to milo potešilo.. naozaj, všetko sa zišlo.

dusika11
29. okt 2010

@lucia121 no zvlastna to logika..som v osmom mesiaci tehotestva cakam dvojicky a ver mi ze som bola stastna ked mi kamoska pozicala vecicky po svojich detoch co maju najstarsie 30 rokov najmladsie 6 rokov kupila som len nanevyhnutnejsie to znamena lepsie k lekarke matrace postielky, kocik, kojacie vankuse, veci pre mna do nemocnice...aaa cuduj sa svete 1500 eu je prec..to sa modlim aby som mala mlieko. netusim kolko vyjdu plienky su to moje prve deti..svetriky budu mat este po mne...tvoje porovnanie ma zaskocilo..190 eu je velmi malo..mala si sa snazit chodit na stretnutia a dat pozmenujuci navrh..trebars premierke ze pridavky su male...tak ako ja..pisala som podporila som peticiu
a nie zavidiet a zaparat teraz po funuse...to je prepac typicke slovenske...ked mne zdochne koza tak susedovi nech zdochnu dve..vybojuj si to a nezavid...lebo ver mi ze nemas co..este nikto nevie kolko pridaju dvojickarkam mozno len dake vsimne este nic nie je iste.

dusika11
29. okt 2010

@emily76 suhlas..ja len neviem ako ja skor pojdem do prace pri dvojickach..kde ich necham ked robim poobede jasle su mi nanic a opatrovatelka by automaticky brala dvakrat..rodicia otec nezije mamka nie je v meste kde ja,,svokra uz ma 70 rokov..to uz pomaly budem musiet pomahat ja jej..takze na vsetko sami..mozno keby som mala starsie dieta snad by mi pomohlo..ale su to moje prve deti..neda sa porovnavat neporovnatelne....

lucia121
29. okt 2010

@dusika11 Asi sme sa nepochopili, ja nikomu nič nezávidím, len som chcela povedať, že náklady na 2 deti mesačne su veľmi porovnateľné či su tie detičky dvojičky, alebo nie. Vždy to su 2 deti. To je všetko.

majamat
29. okt 2010

@lucia121 s tym nesuhlasim. ked mas jedno dieta starsie, zostanu ti po nom nejake veci. mozno nepouzijes vsetko, ale nieco ano. to porodne na dvojicky sice mamicka dostane dvojmo, ale nepokryje to vsetky naklady na vybavu. ja miniem okrem porodneho este asi o 400€ viac. na dvojicky by to bolo 800€. ked mas uz starsie dieta, nemusis kupovat postielku, kocik a pod. uvedomujem si, ze si nedostala to porodne, ale bohuzial, doba sa meni. len tym chcem povedat, ze sa neda vyhovarat na to, ze mamicka dostane porodne pre kazde dieta.
a aby si niekto nemyslel, ze mame drahu vybavu, tak kocik 3-komb. sme kupovali za 380€ (mozno by sa dal kupit o 30€ lacnejsi), mam sice prebalovaci pult,ktory nie je az tak potrebny, ale stal len 25€, zato stolicka na papanie vysla len 12€. vela veci sme dostali. akurat som dozehlila dupacky. z 22 ks som kupovala len jedny (boli sucastou setu do porodnice) aj napriek tomu sme minuli pre babatko uz skoro 1000€. nemame detsku izbu, takze neratom do toho ziadny nabytok, okrem postielky.

lucia121
29. okt 2010

@majamat Napíšem už posledný môj príspevok, lebo myslím, že treba čítať všetky príspevky a potom sa vyjadrovať....Ja absolutne nemam nič proti dvojitému príspevku pri narodeni dvojičiek - debata o prispevku vznikla len preto, lebo sa tu niekto pýtal, ako je to u dvojičiek. Ja porovnávam mesačné náklady ( uz ked mate kočik, postielku ...)

majamat
29. okt 2010

@lucia121 ja som citala vsetko. ja viem, ze porovnavas mesacne naklady, reagovala si na prispevok od vanilky, ze potrebuje kupovat kocik pre dvojicky. zareagovala si, ze na to je porodne a preto som ti odpisala, ze to nestaci. ked si minies uspory a dostanes nizky RP+ muzova vyplata, tak nemas z coho zit (myslim tym cela rodina). ja miniem s uspor menej ako ta co caka dvojicky. samozrejme, ze by som minula este menej aj keby som mala vacsie dieta a po nom nejake veci. usetrene peniazky mi mozu pokryt naklady na domacnost v obdobi ked mi budu chybat. mozno sa ti to nezda, ale stale mi vychadza, ze by mamicka dvojiciek potrebovala vyssi RP ako ta, co ma dve deti po sebe.

mimmm
29. okt 2010

@lucia121
Ja súhlasím. Mamičky dvojičiek a trojičiek by nemali byť v jednej skupine s mamičkami , ktoré majú detičky po sebe. VDvojičky alebo trojičky nemôžeme ovplyvniť, ale či mám detičky po sebe a či mám dosť peňazí , to môžem. Prečo čakajú , že to bude vykrývať štát. A tie čo majú väčší vekový rozdiel nie. A kde urobia hranicu? Čo je mať deti po sebe?Koľko mesiacov? Rozdiel napr. 20 mesiacov a keď bude 21 už nebude mať nárok?

sirinka
29. okt 2010

ale v jednom ma podla mna
@lucia121 pravdu... ona minie urcite dost vela peniazkov na starsie dieta, co chodi uz do skoly...
zase maminky, ktore uz maju doma jedneho drobca a tak cakaju dvojicky, maju doma tiez vela veciciek a nemusia kupovat vsetko dvojmo...je to tazke posudzovat, ked kazda je v inej situacii...
ale tak aj tak si myslim, ze by mali byt dvoj. a viac...financne zvyhodnene, aj ked mozno nie uplne dvojnasobne oproti maminkam s jednym miminom...

vanilka1802
29. okt 2010

@sirinka ale ked sa pozries na to z ineho pohladu, tak ked bude mat Lucia uz syna dospeleho a samostatneho tak my sa budeme stale starat este len o 10 rocnych drobcov, a vtedy budeme mat zas tie vydavky vyssie ako ma teraz Lucia, lebo zas to budu vydavky na dve deti. Ale to je bludny kruh, v tomto sa stale vrtat. Ja osobne si myslim ze je to neporovnatelne aby mali mamicky jedneho dietata a mamicky dvojiciek rovnaky RP. Ale jasne ze ked sa nic nezmeni a bude to rovnake tak sa nepojdem koli tomu vesat, niako uz tie nase zlaticka vychovame. Aj ked my s MM si budeme odriekat. A ver mi ze tak moc veci po starsom synovi nemam, kedze väcsiu cast vybavicky(teda hlavne oblecenie) som mala pozicanu od kamosky, ktorej som to musela vratit, kedze aj oni ju potrebovali.

heni79
29. okt 2010

Ja si myslím, že RP by sa mal platiť na KAŽDÉ DIEŤA do 3 rokov. Či už sú to dvojčatá, alebo deti, medzi ktorými je nejaký rôčik odstup.
Ale to je zrejme čistá utópia.

sirinka
29. okt 2010

@vanilka1802 ved ja som za fin. zvyhodnenie mamiciek s dvojickami... 😉
asi je fakt, ze skor ako RP, by sa malo bojovat za vyssie detske pridavky....napr. v rakusku ich maju odstupnovane, cim starsie dieta, tym sa pridavok zvysuje a tusim aj pri druhom, tretom dietati je tiez vyssi...to sa mi zda fer...

elina313
29. okt 2010

Ahojte kočky,

mám otázku, na MD som nastúpila 28.06.2010, to znamená, že nárok na MD mám do 28.12.2010 a potom na RP.
Budem teda posudzovaná podľa legislatívy do 01.01.2011, teda dostanem RP vo výške 256 EUR ?
Kedy to mám začať vybavovať ? Viete mi niekto poradiť ?

Ďakujem moc

masinka
29. okt 2010

elina313, MD netrva pol roka, ale 28 tyzdnov. ak dobre pocitam, tak MD ti konci az niekedy 9.1 2011 - 28.12 budes na MD este len na zaciatku 27 tyzdna, takze ty sa uz budes posudzovat po novom ☹

elina313
29. okt 2010

@masinka 😢 😢 😢 no to bola správa na dobrú noc - fňuk, to čo je za systém. .... 😠 😠 😠

elina313
29. okt 2010

@masinka ale zabudla som poďakovať - fňuk za odpoveď .... ☹ ☹ ☹

masinka
29. okt 2010

sorry 😖

elina313
29. okt 2010

@masinka 😉 a zdalo sa mi zvláštne, že predsa len by som niečo stihla v môj prospech ??? Bolo to také neuveriteľné....a na pár minút som bola o tom presvedčená, že sa mi to ešte podarí .... a v tom Tvoja odpoveď 😀 😀 😀

vieruna
29. okt 2010

Ahojte
citala som len poslednu stranu, takze nie som uplne v obraze. Ja len k tomu, ze dvojickove mamy by mali dostavat RP na kazde dieta....Mne to bolo vysvetlene tak, ze ved nemozem byt naraz na dvoch rodicovskych dovolenkach 😀 BTW aj teraz mi prisiel liebesbrief z UPSVR, ze mi od novembra (dvojicky dosiahli vek dvoch rokov) znizuju RP na 165 eur a uvadzali tam iba jedno z dvojiciek... akoby ten druhy ani nebol. A to som bola este taka naivna, ked sa narodili, ze som si myslela, ze mi nechaju aj RP na starsieho syna / vtedy dvojrocneho a budem poberat aj materske hehe 😕 Ved predsa nemozem byt naraz aj na materskej aj na rodicovskej 😝
Ale zase dievcata, viete si predstavit, co by zacali robit niektori neprisposobivi obcania v tejto republike, keby dostavali za deti tolko penazi???

mimmm
30. okt 2010

Určite by dvojičky alebo trojičky... mali riešiť , ale asi nejakou úpravou prídavkov na deti, napr. nejakými príplatkami. RP je stále definovaný ako náhrada mzdy matky.... A neverím , že zamestnávateľ po návrate z RD bude týmto mamičkám dávať dva - tri platy lebo majú dvojičky a trojičky...

miska246
30. okt 2010

V akej vyske bude nakoniec RP od januara?

katarina104
30. okt 2010

no aspoň niečo 🙂

vivika2
30. okt 2010

no len ci sa tak stane......moc tomu nedavam

grenadinka
30. okt 2010

tak co ty pani dohodli sa na niecom?

nella1
30. okt 2010

viete co ma zaujima? ako to vlastne bude od januara aj s tym,...... ze ked po starom je, ze ked som PN nemozem poberat rodic.prispevok lebo poberanie nemoc. davky sa povazuje za zarobkovu cinnost...cize to znamena ze ked od noveho roku nam chcu umoznit pracovat aj popri rodic.prispevku s tym ze nam bude vyplateny v plnej sume aj ked budeme pracovat, znamena, ze ked budem PN mozem poberat aj rodicovsky aj PN? ved je to zarobkova cinnost pre nich ......hmmm?????? 🙂

nella1
30. okt 2010

@mimmm super link dakujeme 😉

yvett14
30. okt 2010

Ahojte-mna skor zase zaujíma že ako to bude s mamičkami ktoré už porodili koncom roka a na RP nastupuju v 2011 tak podla ktoreho zákona sa budu pri nás riadit, bud nového 34 mesiacov materskej -aj ked už máme vypočitanu matersku-a potom 190 eury alebo nás to obide zostane nám krátka materská a od januara len 190eury?? alebo sa budu riadit tým že ked sme na matersku nastupili v starom roku tak budu viazat RP na matersku a dostaneme ešte ten vyšši??? všetko je to na dve veci a hlavne to čakanie ako o nás bez nás rozhodnu ☹

abbey1
30. okt 2010

@yvett14 Tvoja otázka ešte nemá odpoveď.Pevne veríme,že nevznikne žiadne vzduchoprázdno pre takúto skupinu mamičiek.Ono to ide veľmi pekne ošetriť zákonom.Tak pevne verím,že zákonodarci to vezmú na zretel.Určite na to myslíme a ozaj sa snažíme,aby sa eliminovali takéto veci.