Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
Viete, ja si myslím, že keď dokáže štát pridať o nejaké percento dôchodcom/nie nezávidím-zaslúžia si/, nemali by ani mamičkám uberať na RP. Veď aj tých 256eur nebolo žiadne terno, tobôž 190 po novom. A určite mamičkám dvojčiat a trojčiat by patrilo pridať ešte viac. Viem, že štát nie je dojná krava, ale keď to tak sledujem, javí sa mi, že sa opäť šetrí na nesprávnych miestach. Žiaľ, my obyčajní smrteľníci s tým neurobíme nič, môžme len polemizovať. Hlavne aby boli naše deti zdravé, dajako sa už pretlčieme...
@mimmm nesuhlasim aby rp bolo definovane ako nahrada mzdy zeny pretoze to nie je ani minimalny plat ktory garantuje sr...dalej zo zamestanvatelom si viem v pripade nudze vyjednat zvysenie platu...toto 190 eu nahrada za mzdu urcite nie je..ak ma byt rp podla prava brana ako nahradu za mzdu mali by sme dostavat minimalnu mzdu..s tym ze zakoniku prace je pisane ze zamestnavatel mi nesmie dat menej ako mam zahrnute v zmluve...kedze som statny zamestnanec..tak mi stat nemoze dat menej ako dostavam ako statny zamestnanec...neviem ci by som to nevyhrala aj na sude....musia davky rp premenovat..nemoze sa to volat nahrada za mzdu........potom som ako zamestnanec statu diskriminovana, lebo minimalna mzda je vyse 300 eu...
@bamarama82
@abbey1
@hencidlo
@marcelkatt
je svata pravda ze slovac si po sebe necha vzdy slapat... v zahranici sa ide do ulic do strajku...ale my este podakujeme lebo sa bojime ze bude horsie. viem ze spravodlivost sa pre vsetkych nenajde, kazdy je v inej situacii.. ale aspon ako tak dosiahnut co-to nie je od veci.
ja vy som bola nerada keby sa snazilo dosiahnut len prechod.obd.pre tie kt. uz poberali zvyseny RP a na ine by sa nemyslelo. tiez som bola cele tehu na rizikovom takze ziaden protest. ale snazila som sa omoct ason cez pc a net.
Urcite ale abbey 1 nezabudnite na tu skupinu mamiciek aby nezuostali vo vakuu
@bamarama82 máš pravdu moja
@dusika11
@bamarama82
@marcelkatt Je fakt krásne,ako hovoria,že RP je náhrada mzdy.Presne ako hovoríš,prečo potom taká nízka a rovnaká pre všetkých?Aká mzda,keď niekto počas celého svojho života mzdu nemal a nebude mať?Čo mu nahrádzajú?Ale to som tu už nechcela rozoberať.Ale tiež som veľmi rada,že sme sa dokázali trošku ozvať a donútili ich trošku popremýšlať.Ak by sme sa neozvali od 1.1.by sa zmena na 190 udjala automaticky u každého.Teraz aspoň pohli tou materskou,poriešia mamičky 2 a viac súčasne narodených detí a pevne verím,že nezostane žiadna skupina mám vo vzduchoprázdne.To neznamená,že toto je ideálny stav ktorý nás uspokojuje.To je stav,ktrorý sa zatiaľ snáď vydaril.Ale ako som už vravela,stále je úmysel a snaha,aby to bolo ešte lepšie.tak len vydržať a veriť,že nie sú skutočne takí ignoranti.
@abbey1 nevieš kedy to plánujú schváliť?
@marcelkatt Vôbec netuším.Ešte to je vo výboroch a stále riešia otázku z akých financií to pokryjú.Nik ani nevie odkedy začne zákon platiť.Do parlamentu na ďalšie čítanie má ísť24. alebo 26..11.
@abbey1 no som zvedavá ako a čo bude. Kiež by sa ma aspoň jedna zmena týkala, buď predĺžená materská, alebo vyšší RP. No uvidíme. Ale aspoň, že sa podarilo niečo zmeniť pre iné mamičky. Prajem každej len to naj, i keď nie všetkým sa dá vyhovieť.
@tavares celkom som nepochopila co myslis,moj maly mal rok v septembri,zivnost som prerusila aby som rodicak dostavala.pretoze u nas je to zariadene tak,ze su financne potrestane prave tie mamicky ktore sa rozhodnu pracovat aj popri rodicovskom prispevku.podla hesla nepracujes dostanes-pracujes tak ti netreba lebo zarabas...to uz ale nikomu nevadi ze mamicka musela od dietatka aby rodina prezila.ja som prave kvoli peniazom zacala pracovat ,ale na manzelovu zivnost,nedam si predsa vziat to malo co mi stat dava a to iste dostanu aj tie ktore zostanu doma-nic v zlom.mmna boli ze musim od maleho ,ale z niecoho musime zit a este by mi to mali vziat,to je uz ine svinstvo.na tvojom mieste by som sa na vlastnu zivnost vykaslala a robila na niekoho ineho aby si nedosla aj o to malo co mas,uvidime co vymyslia od noveho roka ale zatial je to takto.ak od noveho roka mozu pracovat aj mamicky na rp bez toho aby im siahli na prispevok tak zivnost je riesenie,ale inak neviem...
17.11. 2010 nahlasený štrajk proti zníženiu RP v Pezinku, od 14.00-17:00
primator mesta Pezinok pan Solga prislubil stanok, kotol na varenie caju a vina!!!
hladaju sa dobrovolnici na vypomoc
ahoj prepac pomylila som si adresu sorry 🙂
@marcelkatt schvaliť to maju 30.11.2010
Ahoj baby, potrebujem poradit, ak sa tu najde nejaka osoba, ktora sa tomu trosku rozumie, tymto nasim zakonom vydarenym. Dnes my prisla vyratana PN , na ktorej som od zaciatku oktobra na 165€ , od buduceho tyzdna by som mala ist na MD. To je ak si dobre pamatam ta ista suma. No a MD sa berie 28 tyzdnov, čize vyhodnejsie by bolo pre mna od januara, ked sa babo narodi brat ten RP 190€, neviete mi prosim poradit, ci sa da materska ukoncit skor, a zacat poberat RP????
Vopred velmi pekne dakujem za odpoved 😉
@kkiki @standa82 , ja som z toho jelen totalny ☹ a momentalne aj znechutena ☹ , myslela som si ze si prilepsim a prdlajs. Tak to vysvetlim este raz a podrobnejsie ak mate na mna cas, ja som bola do oktobra 2010 na RP s prvym synom. V oktobri 2009 som si zacala platit to DNP, najprv 14€ a potom 22€, no a od oktobra tohto roku som nastupila na PN, a dnes mi prislo vyratane, ze budem dostavat 164€, co je to iste ako materska, na ktoru by som mala nastupit na buduci tyzden. Takze ju budem dostavat 28tyzdnov, a to len tych 164€ ??? ☹
@kkiki Je pravda, ze materska nemoze by nizsia ako RP ???
@standa82 Myslis, ze by mi doplatili na tych 256€, ja totiz nepracujem, iba som si platila to DNP. ???
@damiana ....ja ťa rozumiem.
Trvá ti PP, alebo si vôbec nepracovala pred prvým pôrodom? Materská ti vyjde o kúsok viac, keďže ako som ti napísala, pri PN sú prvé tri dni len 25% z denného VZ a nie 55%.
Je pravda, že materská nemôže byť nižšia ako RP. Pokiaľ ti trvá PP alebo teda si si platila DNP, nárok na RP máš vo výške 256 eur ešte do konca roka 2010, tým pádom ti do tejto výšky budú doplácať, pretože materská bude nižšia. Takže s rozhodnutím o výške materskej dávky (nie PN), choď na UPSVaR odb.soc vecí (rodič.príspevok) a oni ti budú doplácať.
@standa82 NIe, nepracovala som pred prvym tehotenstvom, iba od minuleho roku som si platila DNP, a to bolo zrejme malo, ako som dnes zistila, vysla mi PN na 164€. Viem, ze na prve tri dni je 25% a potom 55%, vsetko to tam mam rozpisane. Od buduceho tyzdna idem na matersku,v 32tt, mam zdravotne problemy. Preto som sa chcela dozvediet, kolko bude ta MD, ci taka ako PN, tych 164€ ??? ☹ Viem pisem to asi ako take tela, ze ma ani nerozumiet... 🙂
@abbey1 ahoj no ano ...to ze si zacali tí hore s trocha inymi platmi vsimat aj mamicky a hlas ludu je podla mna velký uspech..ja to tak beriem,,aspon trocha slovensky narod pozdvihol hlavu a urobil nono no
v europe je to bezne,,ved ked sa clovek neozve ludia co maju ine platy si asi myslia ze je vsetko ok a ze sa stoho vyzit da...........podla mna stracaju kontakt z realitou...
znova opakujem rp sa nemoze s pravnickeho hladiska menovat ako nahrada mzdy..lebo mozno by sme vyhrali minimalny plat v strasburgu...lebo minimalny plat je okolo 300 eu..tym padom stat porusuje vsetky svoje predpisy. mozno by to sikovny pravnik aj vyhral...
@damiana mne sa mari ze sa da skor ukoncit, ale uz sa k nej neda vratit, alebo ze sa doplaca do vysky RP ak o to poziadas... skus napisat IP gapa
materska je min 14t
@bamarama82 @cicimon ja som sa tiez na nete docitala , ze musi byt minimalne 14tyzdnov. Len tam nepisali, ci sa dotoho rataju aj tyzdne pred porodom, ked uz budem poberat matersku. Ja uz by som len chcela vediet, ci si potom aspon budem moct poziadat o doplatenie do tych 190 od januara. Teda aj to vobec uz preslo ten zakon, ci ako?? neviete 😉
@damiana novy zakon este nepresiel tusim... teda ja nemam take info. rataju sa aj tyzdne pred porodom, proste odkedy nastupis na matersku, materska nie je od porodu ale odo dna nastupu kedy ta dr. vypise. skus si zajst na urad prace, soc veci a rodiny a opytat sa ich , co v tom pripade robit, ak mas matersku nizsiu ako je aktualna vyska RP a kedy a ako si poziadat o doplatenie rozdielu
@bamarama82 Materská dovolenka v súvislosti s pôrodom nesmie byť kratšia ako 14 týždňov a nemôže sa skončiť ani prerušiť pred uplynutím šiestich týždňov odo dňa pôrodu.
http://tehotenstvo.rodinka.sk/index.php?id=mate...
@cicimon to patrilo damiane asi vsak?

@lucia121 no takze poporiadku..to je moja posledna odpoved na temu dvojicky...ja som pracovala dlho...ak by som porodila jedno a potom druhe dieta tak by som dostala matersku na jedno a potom na druhe dieta....tak si to zrataj kolko usetrim statu....to by som sa ja mohla ozvat ze zena co rodi za sebou tak nech dostane matersku a rp len na jedno dieta a druhe nech vychova z uspor...ved su to aj moje dane a ked sa to ziada odomna..tak preco nie aj od teba,,,samozrejme ze je to blbost ...ale ked ideme do detailov tak to iste ty chces od dvojickarok a trojickarok a este sa divis ze su nespokojne...uvedom si kolko usporime zo statnej kasy a pre koho? dalej..som s dvojickarskej rodine...moje sesternice co sa im narodili dvojicky boli po pol roku take unavene..ze si platili pani aby cez den im niekto postrazil deti hoci na dvore a aby samohli vyspat aspon trocha cez den...pretoze padali od unavy na hubu..hlavne co jedna este mala jedno jedno a pol rocne starsie....musela mat pomocnicu aspon na chvilu...lebo babky vzhladom k veku nestacili....dalej ked chcela ist k lekarke ta pani jej isla pomoct lebo muz z roboty nemohol..a ona nevladala sama s dvojickami...to su len detaily..ktore vieme my v rodine...lebo u nas su jednovajecne dvojicky dedene...je to primitivne sledovat a pytat sa preco ona ..ked nie si spokojna s vyskou rp tak si sa mala ozvat peticnemu vyboru a riesit to...a nenarazat do veci,, ktorym podla mna nerozumies, lebo si to neprezila...ty podla mna asi nemusis dat strazit trinastrocneho ked chces s mimi ist k lekarke ..a zrejme zvladnes cestu k lekarke aj sama je nie...to su len male detaily
takze nezavidt, nespekuluj,,ak si myslis ze mas pridavky male..tak za to bojuj
ja som spokojna ze aspon niektore budu mat 260 a tie co budu mat zo 160 eu 190 tiez v pohode..len tvrdim ze z usetrenych penazi na dvojickach a trojickach by sa takymto mamkam mohlo pridat....lebo je to fakt narocne
tato krajina rozhadzala tolko penazi ze setrit na maminach je fakt hanba...to je moj nazor