icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

brisilda
7. nov 2010

@stella231 drzim pace aby si to stihla 😉

trogir
8. nov 2010

@tatrankamoja nuz my Slovaci sme taki, druhemu zavidime aj suche z nosa, ale ze tu funuje aj medzi matkami, tak z toho mi je skutocne zle! Ja doprajem kazdemu dietatu rovnako a co najviac. Vidim, ze si nic nepochopila a citas medzi riadkami, ale co uz, kazdy mame dusevny obzor od boha a kazdy iny rozmer.

jankamamka
8. nov 2010

ahojte uz je schvaleny RP 190 eur od januara 2010?
Neviete ci sa to bude tykat aj mna?Dcerka bude mat 29.12. dva roky a teraz poberam ten zvyseny RP,lebo som pracovala.

simona22
8. nov 2010

@jankamamka ahoj snáď ešte za december dostaneš ten zvýšený, ale od januára budúceho roku budeš mať 190 Euro, lebo tento zákon hovorí, že tie čo dostávajú už teraz 256Euro, tak budú aj nadalej, ale len do 20. mesiaca veku dieťaťa. Tvoja dcéra oslávi koncom decembra 24 mesiacov, teda už sa ťa ten zvýšený žial nebude týkať. ☹

janka108
8. nov 2010

neviete, a tie co maju teraz matersku, budu mat od januara len 190?

standa82
8. nov 2010

@janka108 ..malo by to byť takto - 190 eur

janka108
8. nov 2010

@standa82 myslela som si, dik. no nic moc...

standa82
8. nov 2010

@janka108 čo narobíme ☹

hajatanufus
8. nov 2010

baby ja sa vam cudujem ze sa takto hadate v cr je to lepsie tam si mozete vybrat ako dlho chcete zostat s dietatkom na rodicovskej a podla toho dostavate aj vysku rodicovskeho napr ak chcete byt doma do 2 rokov je to 11.400,- na mesiac ak do 3 rokov je 7600 a ak do 4 tak je to nejaky cas 7600 a potom sa to znizi ale sumu si uz nepamatam myslim ze je to potom okolo 4500 ale dokopy dostanu vsetci priblizne rovnako myslim tym celkovu sumu za cele obdobie. preco ste aj vy na sr neziadali nieco podobne ? samozrejme pre tu sumu 11.400 su tam urcite podmienky ale to sa teraz od januara ma tiez menit pretoze doteraz to bolo tak, ze variantu si musis zvolit dopredu a uz sa neda menit a bola tam este podmienka ze na tych 11.400 musel byt denny vym. zaklad minimalne 380kc ale to chcu tiez menit myslim ze je to lepsie a nikto sa tam nehada ze ma niekto viac 🙂

jankamamka
8. nov 2010

@simona22 dakujem za odpoved.Viem ,ze ten zvyseny RP mi uz konci,len som bola zvedava ci budem dostavat dalej tych 190 euro,alebo len tych 164 ci kolko to je .Uz si nepamatam.Ale aj tych 190 euro je super,ked ku tomu pripocitam este pridavky na dve deti (ani neviem kolko su,lebo mi to chodi vsetko spolu,ale tusim 21 euro na dieta)takze by som mala dostavat cca.230 euro

simona22
8. nov 2010

@jankamamka budeš dostávať po januári už 190. Ano je to super, ale ako pre koho. Ja napríklad som tiež pracovala, na materskú som nastúpila 5.10 tohto roku, teda ja budem už dostávať len 190 a to si myslím, že je úbohé keď zvážiš, že plienkové obdobie ide veľmi do peňazí. Ak teraz zoberú mamám tých 66 Euro ako to tuším vychádza, tak berú peniaze na plienky. Oni vlastne iným berú, aby mohli dať druhým a to je trápne. Nič v zlom na teba, to nie, ja to beriem všeobecne na každú maminu či už novú alebo nie. Tých 256 Euro nebolo zbytočne vypočítaných, tam sa myslelo na to plienkové obdobie, ale tak to páni vypočítali a nepomôže nič.

jankamamka
8. nov 2010

@simona22 no bohuzial.Mna tak obislo aj porodne 😢 syn sa narodil v novembri 2005 a od januara 2006 islo porodne na 11 000.Dcera sa mi narodila 29.12.2008 a od 1.1.2009 islo porodne na 25 000.Mne to robilo rozdiel 3 dni,takze som nedostala.Takze sa tesim aspon takto.

simona22
8. nov 2010

@jankamamka no tak to ti vážne super vyšlo. Ja som mala prvého syna pred 10 rokmi a dostala som 4700 Sk tuším ako vtedy hovorili, že za placentu. A vtedy sa už v čechách dostávalo 15 tis. tuším. Aspoň, že ten príplatok k príspevku nechali, lebo to by už vážne bolo od veci čo by už dorobili. Teraz by ich už veru ľudia nevolili, ja som ich nevolila, ale viem, že nie všetci čo boli na kandidátke SaS sa stotožňujú s touto realitou. Ale tak asi nedávali pozor 😀

andzi
8. nov 2010

Baby, už je schválený ten zákon o rodičovskom príspevku Národnou radou? Som veľmi zvedavá na jeho konečné znenie a hlavne prechodné ustanovenia.

danka.k
9. nov 2010

@jankamamka mne sa maly narodil 19.2.2008 a tych 25000 som dostala.. tak neviem ako ta to mohlo obist.. hm? 😉

danka.k
9. nov 2010

@jankamamka ale teraz mi doslo ze ty si to mala tak pri druhej dcere... a tam sa to menilo... takze som nic nenapisla 😀 😀 😀 😀 😀 😀

ziza55
9. nov 2010

@simona22 ahoj...tak ked som to spravne pochopila..tak mamicky co su teraz uz na materskej..tak budu dostavat len tych 190??a ta materska co ma byt od noveho roka 60%??takze nebude sa nas tykat ani zvyseny rodicak ani zvysea materska???to je uplne nespravodlive....dufam ze tam daju nejaku vsuvku este a budu mysliet aj na mamicky ktore uz su na materskej....ak nie..bolo by to prave pre nas riadne neffer,,lebo po novom roku budu mat tie co nastupuju na matersku o 5%zvysene...a my nic????

ziza55
9. nov 2010

@deny3 no ved jasne..ty tych 256 eur poberas uz nejaky cas takze ti je to jedno...ale nam ostatnym to jedno nieje

elise
9. nov 2010

@jankamamka malý sa narodil v rou 2006 a pôrodné sa na 11000 zvyšovalo až od 1.1.2007 😀 ja som dostala klasiku 4500 sk

jankamamka
9. nov 2010

@danka.k tak to nechapem moja sa narodila 29.12.2008 takze je mladsia od tvojho o 10 mesiacov.Tych 25000 schvalili az od januara 2009.Viem to aj podla toho,ze jedna kamoska co so mnou lezala v porodnici prehovorila lekarov ,aby jej cisarsky urobili az 1.1.2009 a tym padom dostala 25000.
Ja som v oboch pripadoch dostala ,len tych 4700 ci kolko to bolo presne.A nepomylila si sa? nie je tvoj maly narodeny az vo februari 2009?

simona22
9. nov 2010

@ziza55 čo sa týka materskej a jej zvýšením tomu stále nerozumiem, čítala som, že na toto budú musieť prihliadať a určiť nejaké riešenie, lebo vlastne sa hovorilo len o mamách čo poberajú RP už teraz ten 256. tak ho budú aj naďalej, teraz nedávno zase o zvýšenej materskej novým rodičom, teda novopečeným po novom roku. Zároveň sa tam v tom článku spomínalo, že čo bude s mamičkami, ktoré porodia posledné decembrové dni a na to bolo odpovedané, že sa to musí doriešiť. Takže čo sa tohto týka neviem. ☹ Ja sama neviem na čom som. Lebo niektoré články v novinách sa dajú chápať dvojako. Ja počítam s tým, že budem materskú takú čo mi teraz vypočítajú teda *55% a RP 190Euro. Zatiaľ mi neprišlo ani len rozhodnutie, takže neviem čo mi vypočítajú, ale sama som si už vyrátala. A presne ako píšeš, je to nespravodlivé ak na nás nebudú myslieť, lebo na nás čo sme nedávno nastúpili na MD tuším nemysleli.

majka35
9. nov 2010

@jankamamka mne sa dcéra narodila 4.12.2006 a dostala som pôrodné klasiku 4700 Sk, pôrodné sa zvyšovalo až od 1.1.2007, takže u tvojho synčeka to bol viac, než rok, u mojej dcérky 1 mesiac 🙄

ninny
9. nov 2010

@jankamamka ale to je nejaká blbosť, v roku 2008 už 25tis príspevok mamičky poberali..takže si ho musela dostať... jedine vtedy nie, ak si o neho nepožiadala...

minitrouble
9. nov 2010

@ninny no nic v zlom ale v tomto pripade ma jankamamka pravdu ...prispevok na 1dieta bol schvaleny sice od 1.2.2008 ale na 2he a 3tie dieta platil az od roku 2009 - to bola potom novela zakona 😉 🙂

ninny
9. nov 2010

@minitrouble sorry, pravdu máš, nejako som prehliadla, že @jankamamka ma 2 detičky 😉

jankamamka
9. nov 2010

ano na druhe a tretie dieta bol schvaleny az od januara 2009

deny3
9. nov 2010

@ziza55 hej, "až" pol roka. A ako vidím, aj to leží niekomu v žalúdku. 😖

danka.k
9. nov 2010

@jankamamka viem kedy mam syna narodeneho takze som sa isto nepomylila 😀 😀 😀 😀 ale ako som ti uz napisala tak az potom som si vsimla ze si mala slecnu narodenu ako druhu a vtedy pre druhe dieta schvalili az od januara 2009

jankamamka
9. nov 2010

@danka.k uz som to pochopila aj ja ,ze to uz vtedy vyplacali ,ale len pri prvom 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

duracelko
9. nov 2010

ja som tiez ten zvyšený príspevok na druhé dieťa Bianku nedostala 😠 😠 bola som hrozne naštvaná, druhé som mala po 16-tich rokoch a to už kočík, postielka, výbavička nič som nemala. chcela som dokonca písať vtedajšej ministerke sociálnych vecí cítila som sa diskriminovaná 🙂 ale nakoniec sme si všetko kúpili za svoje, všetko nové, a stálo to dosť penazí. ale teraz to aspon využijeme aj pri treťom bábu 🙂