Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
ahojte, co je podstatne pri vypocte materskej? datum nastupu na MD alebo datum porodu dietatka? 😕 ,,,mne vychadza nastup na MD koncom roka, takze ked nastupim na MD v starom roku pojdem este podla teraz platneho zakona a ked nastupim na MD 1.1.2011 tak uz pojdem podla noveho zakona?...datum porodu dietatka s tym nema nic?...kedze sa jedna o par dni, doktor by mi hadam vedel termin trosku posunut 😒 ...je to teda dobre nespravodlive pre matky co nenastupia na RD v tomto roku a zaroven nastupia na MD v tomto roku 😠
ma niekto info, kedy ma ist novela zakona o davkach pocas MD do parlamentu, alebo aspon na rokovanie vlady?
@melipa ahoj ... zalezi na tom, ako urobia prechodne ustanovenia - to urci, ci sa nas zvysenie/predlzenie bude tykat, alebo nie .. ja som podobny pripad, ze uz nizsi RP, ale materska este po starom ☹
Nepojde to standardnou cestou, ale vraj cez pozmenujuce navrh poslancov, kedze novela zakona o soc. poisteni uz presla cez prve citanie v parlamente, teraz sa prerokuva vo vyboroch do 24./26. novembra a potom by sa o tom malo hlasovat ... ja uz asi budem musiet podat ziadost o md este predtym nez bude jasne co a ako, ty mas dva tyzdne k dobru, takze to mozno stihnes 🙂
@kvetinka211, dakujem za odpoved...no ja to mam cele komplikovane...teraz od 1.11. sa moj zamestnavatel rozstiepil na dvoch nezavislych, mame aj nove ICO...a vobec sa neviem dopatrat ci mi to aj v soc. poistovni budu brat ako noveho zamestnavatela alebo iba ako delimitaciu 😒 ...takze neviem, aku vysku MD by som mala mat, kedze sa mi pocas roka menil vymeriavaci zaklad - a to som volala do SP, ale tam to tiez tetusky netusili, boli z mojich otazok dost vyburane 😨
...mam v praci naplanovanu dovolenku od 29.11. a chcela som ju potiahnut az po nastup na MD - a teraz co?! - to by som musela ist medzi sviatkami do prace alebo co 😅
no na to prechodne ustanovenie sa asi moc spoliehat neda...bolo by dobre sa aspon dozvediet, v akom zneni to preslo vybormi, ked si to odhlasuju na vyboroch, na 99% si to aj schvalia...
je vobec nejaka lehota, kedy treba zamestnavatelovi podat ziadost o MD?...chcela som tak cca tyzden pred terminom nastupu...
@melipa hm, tak to mas teda poriadne komplikovane ... o materskej v pripade trvaleho pracovneho pomeru velmi neviem, kedze ja som len cisto dobr. nem. poistena ... tam si davam ziadost+papier od lekara sama priamo na soc. poistovnu. Ono je aj taka moznost nastupit na matersku neskor nez predpisanych 6 tyzdnov, dlzka materskej je ale potom kratsia a neni iste, podla akych zakonov sa potom ide, no je to domotane ...
elise Dakujem za odpoved
http://hnonline.sk/ekonomika/c1-48130510-mihal-...
Vyzerá, že rozmýšľajú o českom variante, že ak sa rozhodne byť mamička doma napr. dva roka, dostane za to obdobie vyššie mesačné dávky a rovnakú celkovú sumu akoby dostala za tri roky.... 🙂 😀
@olifcek - diki za odpoved...pridat by mohli, ale to vies - statna sprava 😖
zrejme to urobim tak, ze sa pojdem pekne krasne prihlasit na dobrovolne poistenie - podmienku by som mala splnat, minuly rok som bola prihlasena cely rok a tento rok do konca februara, a PRE ISTOTU si budem uplatnovat MD z obidvoch, lebo ved tu sa fakt nikto nedopatra ako to nakoniec budu posudzovat...a istota je gulomet 😀
hmm...uz len vediet, ako to dopadne s tym novym zakonom 🙄
@melipa ahoj, len sa mi zda, ze dnp ti budu ratat len z minimalneho zakladu, lebo tych 26 tyzdnov uz nestihnes ...
@tina_ba presne s tebou súhlasím to je ten princíp ktorý ma úplne vytáča.. ze tie čo nepracovali nech ani nerobia, tým pridáme.. ale Vy čo pracujete a zamestnávateľ za vás odvádzal štátu veľké peniaze.. Vy výhodu mať nebudete žiadnu.. vám rp znížime.. Ale nebojte sa, máte popri tom možnosť si privyrábať.. Vás predsa chceme motivovať aj naďalej ROBIŤ.. RODIŤ budú predsa aj naďalej prevažne...
prehodnotila som svoj prispevok a ospravedlnujem sa vsetkym mamickam ktorych sa mohol dotknut.. lebo nie kazda mala predsa v tejto dobe moznost sa zamestnat..
@kvetinka211 - neviem presne ako to myslis, ale ak to myslis tak, ze mi budu matersku z DNP ratat z minimalneho zakladu, tak to je uplne OK, lebo spolu s platom budem daleko prevysovat max. VZ
- co sa tyka noveho zakona o davkach pocas MD - neslo to klasickou cestou cez vladu a pripomienkove konania, ale len ako pozmenovaci navrh zakona o soc. poisteni, ktory uz v parlamente presiel prvym citanim...v blizkej dobe bude k tomu zasadat soc. vybor v parlamente a nasledne pojde do druheho citania, a v podstate aka podoba sa schvali v druhom citani, tak by mal aj od 1.1.2011 platit /definitivne sa schvali v tretom citani, ale to uz byva formalita a po druhom citani sa uz nic nezvykne menit/ - tymto som chcela povedat, ze je to asi dost dolezite pre mamicky, ktore v tomto roku nenastupili na RD /a teda nezostane im zachovanych 256 Eur/ a zaroven nastupili na MD, ci tam bude zakotvene nejakym prechodnym ustanovenim ze mamicky co nastupili na MD v roku 2010 automaticky nabehnu na novu matersku od 1.1.2011 / ta ma byt lepsia a kompenzovat znizenie RP/ - lebo inak by bola tato skupina mamiciek teda pekne znevyhodnena 😖
@melipa ad1. no v tom pripade to mas ok, problem by to bol iba ak by si mala nizsi plat, tak som to myslela ... ad2. no, to je prave ten problem, ze to pojde takto nestandardne narychlo a na nas sa z najvacsou pravdepodobnostou zabudne ... teda nizky rodicovsky a nizka/kratka materska zaroven 😒 Mohlo by ich osvietit ze by to tam napisali tak, aby sa to tykalo uplne vsetkych mamiciek, ktore budu v januari a po januari na materskej (ci uz nastupili davnejsie alebo este len nastupia) Nepoznate niekto nejakeho poslanca, ze by to tam tak supol? 🙂
ahojte, ako je to v tom planovanom navrhu zakona, budu tie mamicky,co im bolo priznanych tych 256eur v r.2009, alebo 2010 dostavat aj nadalej do 2 rokov dietatka, alebo len do tych 20 mesiacov,co navrhuju od januára??? bude sa to tykat vsetkych?
@anib - tak to ani neviem, ze nema byt tych 256 zachovanych do 24 mesiacov veku, ale len do 20 🙄 ...tu ani nemozes vediet, lebo si ten zakon pecu pekne potichucky, aby sa uz nezdvihol taky odpor ako v septembri, ked chystane zmeny v zakone zverejnili 😠 ...co na tom, ze sa tu porusuju zakladne principy demokracie, ved postavit tisice ludi pred hotovu vec je ovela lahsie ako diskutovat a zaoberat sa pripomienkovanim 😠 😠 😠
baby neviete mi poradit...alebo ma istit..ja mam rocneho maleho dostavam 186e aj s rodinnymi pridavkami...a teraz budem mat v decembri druhe babo a neviem ako to bude....dakujem za rady a odpovede
@smejo251 no na prvé už dostávať budeš iba rodinné prídavky, na druhé bud rodičovský, alebo materské, záleží na čo máš nárok. + tiež rodinné
babulky nové info o protestných zhromaždeniach a otvorenom liste pre vládu : www.olifcek.info
no ako,čo nove? uplne som upustila tuto temu pre zachranu svojích nervov .... ako to teda bude ak MD mi končí 16.1.2011 ??? budem mať zvyšene či nebudem ... či čo bude?
Dobry den Chcela by som vas poprosit o niejake novinky v rodicovskom prispevku. Mam syna nahlasene do skolky od januara. A rodicovsky prispevok by som mala dostavat do juna buduceho roka. Ale po starom by to malo byt tak ze pridem o rodicovsky,ale teraz som pocula ze chcu nieco ohladom toho zmenit.Zeby mi rodicovsky ostal aj ked ho dam do skolky. Dakujem za vsetky novinky.
Nove info
www.olifcek.info listy 14.11. a 16.11.
http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=514070
dnes 18.11.2010 sa nám po zasadnutí sociálneho výboru ozve poslankyna Bláhová
http://www.facebook.com/index.php?lh=dd4b8b195e...
takze teraz neviem ..je to ako po starom a vsetka snaha nas vsetkych vyšla nazmar? 😒 😒 😒

ahojte ja by som sa chcela spitat, ak moja dcera dostava matersky prispevok tych 256e tak po january aj to sa jej znizi ak a byt jednotny? pocula som o RPale o MP neviem ako to bude. dakujem vopred.