icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

olifcek
18. nov 2010

@boddez Ty mi povedz, kde sa po Tebe zem zlahla, najma, ked bol strajk v ke??? a nie, tym, ktori uz maju 256eur, nic brat nebudu, akurat to skratili z 24mesiacov na 20

kvetinka211
18. nov 2010

@boddez No aspon co sa tyka rodicov, ktori su teraz nejaky cas na materskej alebo na nu o chvilu nastupia sa zda, ze to dopadlo dobre ... http://www.webnoviny.sk/ekonomicke-spravy/socia...
Mala by sa nas uz tykat ta vyssia materska, aj ked rodicovsky prispevok uz budeme mat znizeny. Ti, ktori su uz teraz na rodicovskom, ho budu mat v povodnej vyske, ale len do 20.mesiaca. No najhorsie to maju ti, ktorym konci materska tesne po januari ... tym tych 6 tyzdnov naviac+zvysenie asi nestihne vykompenzovat znizeny RP ...

denisocka
18. nov 2010

to je v riti

marcelkatt
18. nov 2010

@kvetinka211 takže mňa sa bude týkať zvýšená materská a predĺžená, ak som to dobre pochopila? Nastúpila som 2,11.2010 na MD, TP mám 13.12.2010.

kvetinka211
18. nov 2010

@marcelkatt no ak to bude tak, ako pisu v tom clanku, tak ano 🙂 ... zakon sa bude schvalovat az zaciatkom decembra, takze az potom to bude na 100% .. takto to vraj momentalne vyzera po dnesnom zasadani soc. vyboru ...

marcelkatt
18. nov 2010

@kvetinka211 no hádam aspoň niečo sa podarí...

boddez
18. nov 2010

@olifcek Ahojsa no čo sa týýka štrajku mrzi ma že som sa nezučastil ale kedže som mal na opateru ešte jedno babatko a moja mala bola chora..tak to nebolo mozne...nezlahla sa zem neboj sa...noo lebo to vyznelo tak že sa nezmenilo nič...podla toho ako sa mi k tomu vyjadrili....nevviem či su to len plane sluby alebo len uvahy...no neviem...lebo su nejako tichučko...bud rozhoduju a postavia nas pred hotovu vec alebo na tom vazne pracuju ...fakt ostava len počkať do januara a nechať sa prekvapiť..a bať sa ake rozhodnutie pride z Socialky..:(

denisocka
18. nov 2010

a co mam ja zo zvyšenej,ked ju nemam ani 256€ ? trd makovy

boddez
18. nov 2010

@denisocka ty budes mať zvýšenu na 190...

denisocka
18. nov 2010

@boddez aku zvysenu ked mam narok na 256 rodičak, tzak bufem mat smiesnu sumu zo smiesńej mzdy

alure
18. nov 2010

ahojte ja som z toho jeleň,som na MD po starom mám nárok na 256 ale na RD nastupujem 20.1.2011 čo teraz vlastne na mňa platí?Niekde som čítala aj o možnosti ukončiť predčasne materskú a nastúpiť na RD skôr.Zo zákona je vraj dané že MD,na stranke soc poistovne je uvedene:
- materske je poskytovane spravidla 28. týždňov od vzniku nároku
- obdobie nároku na materské poistenkyne, ktorá dieťa porodila, nesmie byť kratšie ako 14 týždňov od vzniku nároku na materské a nesmie zaniknúť pred uplynutím šiestich týždňov odo dňa pôrodu - cize musime byt na MD minimalne 14 tyzdnov a uz sa môžem odhlásiť?
Vie mi nikto podať bližšie info ako postupovať?

marcelkatt
18. nov 2010

@denisocka ale to čo písala, resp dala link kvetinka, tak to je materská dávka, nie RP. Ty myslíš zrejme RP, že poberáš teraz 256€? A zrejme od 1.1.2011 budeš mať 190€, čiže o 66€ menej ☹ teda ak to prejde všetko. Uvidíme fakt čo sa poschvaľuje.

kvetinka211
18. nov 2010

@denisocka neviem celkom ci si nepleties matersku a rodicovsky ... matersku budes mat zvysenu a predlzenu (v Tvojom pripade ale asi uz len nejake cca. max. 2 mesiace - do 34 tyzdna od Tvojho nastupu na matersku). Potom uz budes dostavat do 3 rokov dietatka 190 eur (cize nizsi RP). Ak si mala maly vymeriavaci zaklad pre matersku (nizsia mzda), tak v kombinacii s konciacou materskou budes asi celkovo po zmenach v minuse ...

anulik888
18. nov 2010

ak som dobre pochopila, nemaju v plane siahnut na prispevok pri narodeni 2. a 3. dietata?

denisocka
18. nov 2010

@marcelkatt nie,mam taku smiesnu matersku ... asi 200e že mi ešte socialka doplaca nejake chechtaky a na rodičak nastupujem 16.1. a co dostanem,holy trd zato,že som robila a mam narok na zvyseny rodicak

marcelkatt
18. nov 2010

@denisocka aha. Ty koki. Tak to je fakt úbohé. ☹

marcelkatt
18. nov 2010

@denisocka ja mám podľa aktuálneho zákona nárok na materské 55% z VZ a po pol roku poberania RP 256€. No keďže sa ide všetko meniť a človek netuší ako, tak neviem. Ostáva len čakať na vyjadrenie v januári.

kvetinka211
18. nov 2010

@denisocka no tak Ty to mas fakt blbe ... mozno by pomohlo to, co navrhuje "alure" - predcasne ukoncit matersku este pred 1.1 - tym by si isla po starom a mala by si do 20 mesiaca babatka narok na 256e ... to si ale treba zistit podmienky ci sa to vobec da a ake to ma dosledky, prepocitat oba varianty co sa viac oplati ... a treba jednoznacne pockat na definitivnu podobu zakona ....

denisocka
18. nov 2010

@kvetinka211 ukončila by som velmi rada,ak mi tom prinesie viac 😠

tereza79
18. nov 2010

@alure ja som sa bola na to pýtať či je možné nastúpiť rovno na RP a nie na materskú na úpsvar a tam mi povedali že to možné nieje,ak mi málo vychádza materská z platu tak mi bude doplácať k nej úpsvar do výšky 256 eur alebo 190 eur podľa toho akú sumu odsúhlasia od 01.01.2011 vraj polroka musím byť na MD až potom prejdem na RP

tereza79
18. nov 2010

v podstate to smeruje k tomu, že ten čo pracoval tak má z toho h...o a rómovia a tí čo išli na MD z úradu práce a nie z roboty budú mať ešte aj zvýšené o 26 eur,super štát,hlavne že mali super volebné programy o materskej pred voľbami však?vôbec ich neštve že celý život do systému prispievame a keď nám má systém dať, tak sa tvárme solidárne a nech majú hlavne darmožráči z osád.super

kvetinka211
18. nov 2010

@tereza79 podla mna na to treba trosku triezvejsi pohlad ... jedna vec je individualne co to komu prinesie a zoberie - to su veci ktore cloveka zdravo nastvu, hlavne ked skoncis v blbej vakuovej skupine, na ktoru zakon nemyslel. Ale ked sa na to pozres globalne (a k tomu smeruje tvoje rozhorcene vyjadrenie) - tak od januara sa prida na materskych (na tu nemaju narok ti, co neplatili). Materska je silne zasluhova, kedze sa rata podla vymeriavacieho zakladu - kto kolko odviedol v nemocenskom poisteni. Ti, na ktorych nadavas nebudu mat matersku ziadnu. Pridane bude sice cez RP pre tych, co si neplatili poistenie, ale predpokladam ze sa to potom zasa dlho nebude zvysovat. Kratkodobo na to cast pracujucich/platicich doplati, po par mesiacoch fungovania toho zakona to ale zacne byt vyhodnejsie pre tych, co zarabaju/platia, hlavne ak by sa do buducnosti splnili sluby o dalsom zvysovani/predlzovani materskej ...

lawli
18. nov 2010

@tereza79 to si pekne napísala ,že vláda sa TVÁRI SOLIDÁRNE 🙂 pretože ich solidarita spočíva v tom , že pracujúcim mamičkam uberú ,ale ani rómom a nepracujúim (vo väčšine prípadov) nedajú.
No je to naše krásne SLOVENSKO 🙂

nina2008
18. nov 2010

tereza 79,mam skoncenu VS, pracovala som uz pocas strednej skoly,pocas VS,aj potom. Mam odpracovanych 10rokov.Akurat som dala vypoved z prace v takom case, ze nedostavam vyssi prispevok,ktory maju matky ktore boli zamestnane ovela menej nez ja. Mam kamaratku,otehotnela vo 4tom rocniku VS,tiez mala nizsi RP.Myslim,ze je to o.k.,ak sa to zjednoti...

alure
18. nov 2010

@kvetinka211
to je všetko pekné ale presne ako píšeš čo s nami čo sme v tom vákuu??? Pýtam sa kto myslel na nás?
Je to hrozné a plne súhlasím s @tereza79 lebo mne končí MD 20.1.a to sme si na druhé dieťa "počkali" 8 rokov aby sme boli ako tak zabezpečený.Robila som poctivo celé roky pred aj po prvej materskej a teraz ma šupne vláda k triede asocialov a neprispôsobivých občanov!

viiierka
18. nov 2010

@tereza79 nemusis byt pol roka na MD, povinnych je 14 tyzdnov a potom mozes matersku predcasne ukoncit.... 😉

alure
18. nov 2010

@nina2008
myslím si že mali vzniknúť tri skupiny.Tak ako v CR. Ja si myslím že pracujúca trieda 1.skupina.VS a matky ktoré prišli o prácu v dôsledku krízy 2.skupina a 3.skupina romky a matky ktorým sa pracovať nechce ísť.Tak by to bolo spravodlivé.Keď vidím aká časť platu môjho manžela ide mesačne do štátnej pokladnice chce sa mi plakať...

alure
18. nov 2010

@viiierka
je to overené s predčasným ukončením MD?

viiierka
18. nov 2010

@tereza79 obdobie nároku na materské poistenkyne, ktorá dieťa porodila, nesmie byť kratšie ako 14 týždňov od vzniku nároku na materské a nesmie zaniknúť pred uplynutím šiestich týždňov odo dňa pôrodu

okopirovane z : http://www.employment.gov.sk/index.php?SMC=1&id...

viiierka
18. nov 2010

@alure ako vidis, info som cerpala zo statnej webovwj stranky 🙂