Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@zibi no, zibi veď to, či sa to nakoniec aj tak oplatí. moja sestra má dve deti, jedno dala do štátnej škôlky (5 rokov), druhé do súkromných jasieľ (2 roky), len aby neprišla o robotu. Vravela mi, že cesta do práce, do jasieľ a do škôlky, jasle, škôlka a všetko s tým súvisiace ju mesačne stojí veľa peňazí a z výplaty jej zostane cca iba 100 eur. Nakoniec to asi ani nestálo za to, aby to mladšie dieťa dávala do jaslí. Mohla ostať doma a ešte sa mu venovať, veď ten čas sa už nedá vrátiť späť a matka dokáže to dieťa naučiť omnoho viac, ako v jasliach, kde majú veľa detí. NO, asi si človek nenavyberá a všetko je individuálne. Pre rodiny, kde manželov príjem je vyšší, nový príspevok nepredstavuje takú katastrofu, ako rodinám s nižším príjmom, do toho ešte tieto úvery, pôžičky a iné výdavky, veď všetko je také drahé, hlavne potraviny, zeleniny, pre boha, veď kilo papriky u nás stojí 1,79 EUR. Veď to v zime tak stávala a nie teraz, keď je leto. Hmm, kam toto všetko speje :((
baby, tak prave teraz na markize davali, ze Radicova toto uzasne rozhodnutie Mihala stopla. 😉
@mirip
no mirip, tak tiež máš svoje problémy, ja viem, máš už vlastné dieťa a už to všetko vnímaš trošku inak, ako my čakateľky. Vieš, už máš dieťa, máš sa z čoho tešiť a to ti všetko nahradí. My plánujeme, čakáme a nič pozitívne nás aj tak nečaká. Takže celé plánovanie bolo na ho...... 😀 . Asi treba do toho rovno skočiť, lebo nás z týchto zmien porazí a potom aj z tej "vysokej" materskej tiež 😀 . Takže aj tak niet voľby 🙂. Ja chcem mať dieťatko, ale keď vidím, ako je všetko drahé, aké neistoty človek v živote má, malú podporu od štátu, nízky príjem, narastajúce výdavky, ... tak niekedy pochybujem, či je vôbec dobré priviesť dieťa do toľkých neistôt... 😢 .. No ale nakoniec, to asi aj tak stojí za to, teda aspoň dúfam 😎
@pifina kiez by si mala pravdu 😔
@zuzkat1 zuzka to máš pravdu, len vieš, vtedy všetci pracovali, všetci dostali byty a mladé manželské páry dostali super pôžičku do štátu, kde keď si mala do roka 2 deti, ani si nemusela vrátiť celú čiastku, takže to sa nedá porovnávať, to bola úplne iná doba a navyše JASLE BOLI ŠTÁTNE, TERAZ SI ZA NE MUSÍŠ ZAPLATIŤ, AK VôBEC MAJÚ VOĽNÉ MIESTO !!!!!!!!!
baby ja som to nasla ale tam je rec len o prispevku pri narodeni ze ho nezrusia ale nie o RP...tak dufam
@eniatko ja nechcem ist pracovat🙂 ani napad nic lepsie ako tri roky doma pre dieta nie je..podla mna bola blbost materska iba pol roka🙂 ja som reagovala na to ze zibi pisala ze za komacov sa maminy po troch rokoch mali kam vratit..tak som jej napisala ze vtedy nebola materska 3 roky🙂
alebo??? dokelu, teraz som zmetena
myslim, ze v tom clanku je spominane, ze zatial od januara ostane aj dvojkolajnost RD, ale to asi este nie je uplne iste ...
a k tej praci ... ja chcem ist pracovat, resp. chcem pracovat z domu, mne popri mamickovsych povinnostiach chyba kontakt s inou spolocnostou, rozmyslanie nad inymi vecami ako len ihrisko, plienky a pod, nehovoriac o tom, ze treba platit hypoteku a auto a ine seky, takze ma celkom vytaca, ze ked budem pracovat z domu, tzn. aby som neukracovala dieta o cas straveny so mnou, tak to bude robota po veceroch a nociach, tak mi zvyseny rodicovsky vezmu a nechaju len akychsi par eur ... tak podla mna toto je absolutna nehoraznost, ze za snahu a drinu dostanem menej ako mamicky, ktore kazdy vecer uz len oddychuju.
@zuzkat1 ale ja som to hned asi dve strany dozadu písala že konečne stúpla porodnosť aj u bielych a akoniec to zase ak to schvália skončí u tých čiernych a len tí budú mať deti a biely aby mohli mať budú musieť najskor nasporiť myslím že to je nespravodlivé že my doplácame na menšinu

@zibi ved presne o tomto hovorim, ja som ale z tych co planuju a preto nechapem ked sa tu niekto rozculuje ze ma maly RP ja ked som chcela babo tak som si vsetko najprv zistila...