Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@vanilka1802 a čo od dvojičiek, trojičiek.... sa upustilo? 😠 😨
@vanilka1802 ja som taka rozculena, musim sa chranit bola som v nemocnici co som otvorena...citim sa byt okradnuta
ved vy sa o svoje deticky budete urcite dobre starat, tak by ste si aj tie peniazky zasluzili.
@elise na to info o dvojickach sa neskutocne tesim.Dufam ze to budu dobre spravy pre nas dvojmamky.
nezabudnite sa potom tie, čo ste im najviac strpčovali ich snahu, poďakovať a ospravedlniť. Po toľkých útokoch sa mohli na to úplne vykašľať.
@vanilka1802 no neviem po spravach na jojke comu mam verit...
Babulky prepacte ze som tu svoje otazky a pripomienky pisala postupne, ale bola som rozculena a musela som reagovat hned.
Elise to ze si dusike napisala ze ved dostaneme dvojite porodne a prispevok, to bolo dost blbe, kedze na jedno dieta sa dostava tiez(sice nie dvojmo) a dokonca potom mamicka pobera matersku na jedno dieta, lenze my budeme poberat jednu matersku na dve deti ( ja dokonca na tri, kedze syn bude mat este len dva roky).
Nechapem ako mohli ty nasi PANI na nas dvojmamy, trojmamy a viac zabudnut. Je to ubohe.
@vanilka1802 ja verím, že toto sa ešte porieši....veď madam z hora najskôr hovorila len o dvojičkách, trojičkách...že sa budú riešiť
@vanilka1802 suhlas znova opakujem dvojickarka za jednu matersku a rodicovsku vychova dve deti..ak by sme rodili postupne tak dostaneme na kazde dieta postupne matersku a rodicak..spocital to niekto kolko sa na nas usetri? preco mam byt potrestana za svoje geny? mam v rodine jednovajecne dvojcata a viem co to obnasa....a tie co chcu umele oplodnenie preco maju byt potrestana za tuzbu po detoch? preco mame byt diskrminovane po tom co vynosime dvojcata? chcem len ulomok s toho co setrim keby som rodila postupne...ak sa dvihne rp klobuk dole, ale co sa tyka mna som poburena a rozcarovana spolu s tebou
@vanilka1802 @ dusika11 suhlasim, ze by ste mali mat o nieco vyssi rp/md, ved uz len na plienkach vas to vyjde viac ... ale zasa ak ma byt md/rd ciastocnou nahradou uslej mzdy, tak ak ostanete s dvojickami napr. 3 roky doma, dalsie 3 roky uz budete moct opat zarabat a "budovat karieru" - kym matky, ktore to absolvuju postupne zatial budu este/znovu doma na materskej/rodicovskej a vy uz budete poberat normalnu mzdu a teoreticky budete mat za tu dobu vyssi plat a lepsie miesto (ak sa postasti)
@kvetinka211 tato teoria mi plienky nezaplati ani hypoteku a splatku na auto..a ver mi ze som karieru budovala az 20 rokov a ten plat okolo 350 EU v cistom mi to o co pride pri nevyplacani materskej ked bude vysia bohvieco nevynesie...chcem peniaze s usetreneho na mojom jednom dietati ..nechcem ich dat ani dochodcom na vianocne prispevky ani neprisposobyvim....
pre vyšiu matersku sa dalo platiť si dobrovolne nemocenské 😉 ja som robila až do dna pôrodu a do práce som šla ked mal malý 3 mesiace (22 týždnov som mala matersku) lebo mi materská a rodičák nestačil na platenie hypotéky a ja som dostala 4600 sk príspevok pri narodení dieťaťa delilo ma 15 dni od 25000sk príspevku pri narodení 1 dieťaťa. viem čo je to nedostatok penazí. plat je tiež mizerný v práci som od skončenia školy a dieťa sa mi narodilo po 30 -tke a po 6 rokoch manželstva. kočár som kupila nie najnovší model bol však nový, mám ho v bazari na predaj nepotrebovala som značkové oblečenie pre malého. platím si však dobrovolne nemocenske aby som to mohla využiť na prípadnu druhu matersku ab o 2 Očr alebo 2 PN-ky každoročne sa mi dačo z toho platenia vráti na zučtovaní daní.
o dvojičkách vám dám vedieť zajtra má to byť v inom predpise riešené
Ja by som sa velmi rada dozvedela ako je to so slubom, ze ani matky,ktore nastupia do prace nepridu o rodicovsky prispevok. Uz sa o tom nehovori? Alebo ak nastupim do roboty a dieta mi bude opatrovat osoba bez zivnosti tak co?
Pre mna bola velmi dolezita moznost robit a mat RP ako pan minister pred mesiacom sluboval a teraz je okolo toho absolutne ticho ???
@elise Som na tom podobne. Druhé dieťa sme si dovolili mať po skoro 12-tich rokoch, platím si DNP a keďže mi vychádza najvyššia materská, tak mňa sa v podstate zvýšenie MD netýka? Bude sa prehodnocovať a navyšovať strop MD?
Čo sa týka mamičiek ktoré čakajú alebo majú dvojičky, tak to je fakt nespravodlivé. Ak má cigánka (nie rómka - také nepoznám) dve deti za sebou dostane od štátu podľa nového 2 x 234,-€ a pracujúca matka s dvojičkami len 234. Pritom rozdiel v starostlivosti a vynakladania peňazí na deti u cigánky a normálnej mamičky je diametrálne odlišný. Malo by sa k vyplácaniu týchto soc. dávok pristupovať individuálnejšie a cigánom vydávať len poukážky, nie peniaze. Matky s dvojkami by určite nemali trpieť za to že dokázali vynosiť obe deti. Veď je to choré!
@bubulka722 aj tebe sa navýši materská na 60% a predlži od nového roku 😉
@elise Aj keď mám strop 600,-€? Ďakujem!
@bubulka722 60% z platu strop je maximálny vmeriavací základ 😉
@kvetinka211 preeeesne moja rec, uz som to tu asi pred mesiacom pisala....ja som na RD, mam 2 deti, obe su doma, staram sa o ne a poberam 1 RP. na MD/RD budem dokopy 5 rokov a tiez musim platit hypo a plienky....a ostatne... som stastna, ze nie som sama, kto romzmysla aj tymto smerom...
@elise Tak potom sa ma to reálne netýka. Ja mám momentálne schválených 55% z maximálneho VZ v roku 2009 čo bolo 1084,-€, takže strop je niekde inde. 😉
@elise vidím že máš super informácie. pracuješ ako účtovníčka 🙂 🙂 mohla by si mi zistiť či dalej platí tzv. retazová materská, ja som pracovala pred prvou materskou, na ktorej som teraz a budem do mája 2011. od apríla pojdem na dalšiu druhú materskú. bude sa mi počítať odpracovaná doba a vymer.základ ktorý som mala pred takmer 3 mi rokmi?? vtedy som dostávala z vymer. základu za posledný rok 55% ... dakujem 🙂 🙂

@vanilka1802 dievcata, keby som mohla, tak to zvysenie zoberiem romkam a dam vam. ☹