icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

ingrid16
18. nov 2010

@vanilka1802 dievcata, keby som mohla, tak to zvysenie zoberiem romkam a dam vam. ☹

alca85
18. nov 2010

@vanilka1802 a čo od dvojičiek, trojičiek.... sa upustilo? 😠 😨

dusika11
18. nov 2010

@vanilka1802 ja som taka rozculena, musim sa chranit bola som v nemocnici co som otvorena...citim sa byt okradnuta

dusika11
18. nov 2010

@alca85 ano vykaslali sa na nas

ingrid16
18. nov 2010

ved vy sa o svoje deticky budete urcite dobre starat, tak by ste si aj tie peniazky zasluzili.

denisocka
18. nov 2010

@olifcek dakujem,počkame čo to dá 🙂 ste šikulky..ešte aby to prešlo bo sa dame odškodniť 😀 .. teda minimálne vy,petične vyborkyne 😵

vanilka1802
18. nov 2010

@elise na to info o dvojickach sa neskutocne tesim.Dufam ze to budu dobre spravy pre nas dvojmamky.

alca85
18. nov 2010

nezabudnite sa potom tie, čo ste im najviac strpčovali ich snahu, poďakovať a ospravedlniť. Po toľkých útokoch sa mohli na to úplne vykašľať.

dusika11
18. nov 2010

@alca85 suhlas ...a nezabudnite tie co ste sa narazali do dvojickarok teraz vyjadrovat sucit ,, a zmenit nazory

dusika11
18. nov 2010

@vanilka1802 no neviem po spravach na jojke comu mam verit...

vanilka1802
18. nov 2010

Babulky prepacte ze som tu svoje otazky a pripomienky pisala postupne, ale bola som rozculena a musela som reagovat hned.
Elise to ze si dusike napisala ze ved dostaneme dvojite porodne a prispevok, to bolo dost blbe, kedze na jedno dieta sa dostava tiez(sice nie dvojmo) a dokonca potom mamicka pobera matersku na jedno dieta, lenze my budeme poberat jednu matersku na dve deti ( ja dokonca na tri, kedze syn bude mat este len dva roky).

Nechapem ako mohli ty nasi PANI na nas dvojmamy, trojmamy a viac zabudnut. Je to ubohe.

alca85
18. nov 2010

@vanilka1802 ja verím, že toto sa ešte porieši....veď madam z hora najskôr hovorila len o dvojičkách, trojičkách...že sa budú riešiť

dusika11
18. nov 2010

@vanilka1802 suhlas znova opakujem dvojickarka za jednu matersku a rodicovsku vychova dve deti..ak by sme rodili postupne tak dostaneme na kazde dieta postupne matersku a rodicak..spocital to niekto kolko sa na nas usetri? preco mam byt potrestana za svoje geny? mam v rodine jednovajecne dvojcata a viem co to obnasa....a tie co chcu umele oplodnenie preco maju byt potrestana za tuzbu po detoch? preco mame byt diskrminovane po tom co vynosime dvojcata? chcem len ulomok s toho co setrim keby som rodila postupne...ak sa dvihne rp klobuk dole, ale co sa tyka mna som poburena a rozcarovana spolu s tebou

dusika11
18. nov 2010

@alca85 ano ved to ma rozculilo madam vravela ze nie je problem ...a zrazu ze sa to nebude riesit.........ved si musi naplut sama do tvare tak menit nazory

petrazav
18. nov 2010

@olifcek dakujem velmi pekne

kvetinka211
18. nov 2010

@vanilka1802 @ dusika11 suhlasim, ze by ste mali mat o nieco vyssi rp/md, ved uz len na plienkach vas to vyjde viac ... ale zasa ak ma byt md/rd ciastocnou nahradou uslej mzdy, tak ak ostanete s dvojickami napr. 3 roky doma, dalsie 3 roky uz budete moct opat zarabat a "budovat karieru" - kym matky, ktore to absolvuju postupne zatial budu este/znovu doma na materskej/rodicovskej a vy uz budete poberat normalnu mzdu a teoreticky budete mat za tu dobu vyssi plat a lepsie miesto (ak sa postasti)

dusika11
18. nov 2010

@kvetinka211 tato teoria mi plienky nezaplati ani hypoteku a splatku na auto..a ver mi ze som karieru budovala az 20 rokov a ten plat okolo 350 EU v cistom mi to o co pride pri nevyplacani materskej ked bude vysia bohvieco nevynesie...chcem peniaze s usetreneho na mojom jednom dietati ..nechcem ich dat ani dochodcom na vianocne prispevky ani neprisposobyvim....

elise
18. nov 2010

pre vyšiu matersku sa dalo platiť si dobrovolne nemocenské 😉 ja som robila až do dna pôrodu a do práce som šla ked mal malý 3 mesiace (22 týždnov som mala matersku) lebo mi materská a rodičák nestačil na platenie hypotéky a ja som dostala 4600 sk príspevok pri narodení dieťaťa delilo ma 15 dni od 25000sk príspevku pri narodení 1 dieťaťa. viem čo je to nedostatok penazí. plat je tiež mizerný v práci som od skončenia školy a dieťa sa mi narodilo po 30 -tke a po 6 rokoch manželstva. kočár som kupila nie najnovší model bol však nový, mám ho v bazari na predaj nepotrebovala som značkové oblečenie pre malého. platím si však dobrovolne nemocenske aby som to mohla využiť na prípadnu druhu matersku ab o 2 Očr alebo 2 PN-ky každoročne sa mi dačo z toho platenia vráti na zučtovaní daní.
o dvojičkách vám dám vedieť zajtra má to byť v inom predpise riešené

zuzimia
18. nov 2010

Ja by som sa velmi rada dozvedela ako je to so slubom, ze ani matky,ktore nastupia do prace nepridu o rodicovsky prispevok. Uz sa o tom nehovori? Alebo ak nastupim do roboty a dieta mi bude opatrovat osoba bez zivnosti tak co?
Pre mna bola velmi dolezita moznost robit a mat RP ako pan minister pred mesiacom sluboval a teraz je okolo toho absolutne ticho ???

elise
18. nov 2010

@zuzimia to je v zákone že sa zrušil zákaz pracovať 😉

bubulka722
18. nov 2010

@elise Som na tom podobne. Druhé dieťa sme si dovolili mať po skoro 12-tich rokoch, platím si DNP a keďže mi vychádza najvyššia materská, tak mňa sa v podstate zvýšenie MD netýka? Bude sa prehodnocovať a navyšovať strop MD?
Čo sa týka mamičiek ktoré čakajú alebo majú dvojičky, tak to je fakt nespravodlivé. Ak má cigánka (nie rómka - také nepoznám) dve deti za sebou dostane od štátu podľa nového 2 x 234,-€ a pracujúca matka s dvojičkami len 234. Pritom rozdiel v starostlivosti a vynakladania peňazí na deti u cigánky a normálnej mamičky je diametrálne odlišný. Malo by sa k vyplácaniu týchto soc. dávok pristupovať individuálnejšie a cigánom vydávať len poukážky, nie peniaze. Matky s dvojkami by určite nemali trpieť za to že dokázali vynosiť obe deti. Veď je to choré!

elise
18. nov 2010

@bubulka722 aj tebe sa navýši materská na 60% a predlži od nového roku 😉

bubulka722
18. nov 2010

@elise Aj keď mám strop 600,-€? Ďakujem!

elise
18. nov 2010

@bubulka722 60% z platu strop je maximálny vmeriavací základ 😉

kacenqa
18. nov 2010

@kvetinka211 preeeesne moja rec, uz som to tu asi pred mesiacom pisala....ja som na RD, mam 2 deti, obe su doma, staram sa o ne a poberam 1 RP. na MD/RD budem dokopy 5 rokov a tiez musim platit hypo a plienky....a ostatne... som stastna, ze nie som sama, kto romzmysla aj tymto smerom...

lucia20
18. nov 2010

@elise
@nya dakujem, no budem tu sledovat novinky...

bubulka722
18. nov 2010

@elise Tak potom sa ma to reálne netýka. Ja mám momentálne schválených 55% z maximálneho VZ v roku 2009 čo bolo 1084,-€, takže strop je niekde inde. 😉

kacenqa
18. nov 2010

@olifcek este som sa chcela opytat, lebo na tej stranke to je dost nejasne....
ak mam teraz 256 E, po dovrseni 20mes. budem mat 190 E?
a tie, co zascnu poberat RP od 2011, budu mat az do skoncenia tych 234?

dik

duracelko
18. nov 2010

@elise vidím že máš super informácie. pracuješ ako účtovníčka 🙂 🙂 mohla by si mi zistiť či dalej platí tzv. retazová materská, ja som pracovala pred prvou materskou, na ktorej som teraz a budem do mája 2011. od apríla pojdem na dalšiu druhú materskú. bude sa mi počítať odpracovaná doba a vymer.základ ktorý som mala pred takmer 3 mi rokmi?? vtedy som dostávala z vymer. základu za posledný rok 55% ... dakujem 🙂 🙂

elise
18. nov 2010

@kacenqa zajtra odpíšem som grogy idem si lahnuť dufam že sa nehneváš 😉