Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@bubulka722 tak ponavyseni by si mala mat 60% z 1084. Strop je urceny maximalnym vymeriavacim zakladom, ked sa zvysi % vymeriavacieho zakladu, z ktoreho sa pocita materska, zvysi sa aj tvoja materska ...
@kvetinka211 Tak to je fajn, dostala by som sa tým na najvyššiu materskú udanú max. VZ v roku 2010. 😉
No som zvedavá ako dopadnem ja, materskú mám od augusta, teda pôjde mi aj do nového roka, som zvedavá či mi ju predlžia o tých 6tt...ak nie tak to bude riadne od veci... to by som sa cítila ukrátená...., lebo potom budem dostávať už len RP 190,-EUR...a keby som teoreticky nastúpila na RD v decembri dostávala by som 256 EUR, to je totálna hra s mesiacmi... Tak dúfam, že fakt sa predlži materská, aby sme si vykompenzovali ten rozdiel v rodičovskom....
nejak sa mi nechce veriť tomu zvýšeniu RP na 234, žeby aj materskú aj príspevok zdvihli. No neviem, neviem, ale ak by to tak bolo, bol by to super úspech. Pre mňa bol úspech aj predlženie a zvýšenie materskej, ale ak by aj RD bol 234, idem sa ešte viac snažiť 😀 😀 😀 . Ale inak baby aj tak ďakujem, zatiaľ sa ma to netýka, ale snáď to príde 🙂
ahojte. mna by zaujimalo ako a ci sa zmeni pocitanie VZ. tento rok plati, ze MD sa pocita z posledneho VZ (teda ked som zrusila zivnost a nasledne sa zamestnala, tak sa mi pocita MD len zo zamestnania, uz nie zo zivnosti). ale citala som, ze p. Mihal to chce od noveho roka zmenit a ze sa bude VZ pocitat ako priemer za posledny rok. no a tak ma zaujima, ze ak nastupim na MD 30.12., tak sa mi ma MD pocitat len z VZ zo zamestnania, ale ked si poziadam o navysenie a predlzenie MD v janurari 2011 (samozrajme ak tento zakon prejde), tak sa mi to stale bude pocitat len zo zamestnania?
dakujem, dufam, ze ste ma pochopili 😅
Skoro som odpadla z Radicovej. Ako konatelka platím mesacne ,,dobrovolne,, do soc. poistovne dost vysoku sumu. Dnes som pisala na urad prace a soc. veci, ci sa mam odhlasit zo soc. poist. ked si budeme ,,vsetci rovny,, a 190 € budem dostavat ci budem platit alebo nie. Som zvedava na ich odpoved. Radsej si budem tie peniazky mesacne odkladat na dieta, ktore cakam v maji ako prispievat na darmozracov.
no tak sa uz tesim na info vecer.som strasne zvedava...a tiez keby to odklepol parlament...🙂
@lubinka26 a to si kde citala?
@kvetinka211 co presne myslis? 🙂
@inkn fakt nechapem tieto uvahy ... tak si teda neplat nic a nedostanes ani matersku ...
@lubinka26 s tym, ze by sa mal menit sposob vypoctu vymeriavacieho zakladu ... co si pisala nieco o spriemerovani ...
@kvetinka211 aha, no na inom fore. kocka tam dokonca dala link na nejaky clanok z novin. mihal v nom hovoril o zneuzivani moznosti vyplacat MD a PNku z posledneho VZ. kazda vieme, co sa robi... no ale odvtedy som o tom nepocula.
tak baby , som z toho uz blba 😖
a tie zeny, co su nezamestnane, resp. v mojom pripade.. pocas prvej MD som mi skrachovala firma... ja dostanem tych prvych 6 mesiacov co? to minimum ci tych 190 eur. A rodicovsky teda plati tych 190 eur????
Vsetko sa nejako stale mini, uz neviem co plati a co nie.
@lubinka26 aha .. no to som tiez nieco citala, ze sa to ma menit pre tie pripady, ked sa zena na poslednu chvilu nanovo zamestna s vysokym platom ... tam sa ma tusim brat priemer z predchadzajuceho roku, ak to posledne zamestnanie nebude trvat dostatocne dlho ... ine zmeny v tomto smere dufam nebudu 🙂
@inkn
plne s tebou súhlasím.Tiež som robila a platila aj DNP a čo budem mať z toho? to isté ako cigán ktorý nikdy v živote do štátnej pokladnice nedonesie ani cent. A nie len že do nej nedonesie ale z nej len berie a berie...a stále viac.
Nejdem písať voči maminkám,ktoré počas VŠ otehotneli,pretože sú pre náš štát perspektívou do budúcnosti.Nevadí mi ani že bude toľko isto dostávať mamina ktorá ide napr.z jednej MD na druhú alebo tá ktoré prišla o prácu (v tomto období prišlo o prácu mnoho ľudí) Vadí mi že mám dostávať po toľkých rokoch (14) to isté ako naše spoluobčanky,ktoré ani len nemajú snahu niečo robiť a rodia ako jablone od svojich 14 tich rokov...
@kvetinka211 no ja som presne ten pripad. esteze som to stihla 😅 ved co mi vypoctilali zo zivnosti bolo smiesne 😢 no a teraz neviem, z coho mi budu od januara pocitat MD, kedze by mala byt zmena. budem musiet prepocitat, ci si nechat 55% z tohto VZ pol roka, alebo si dam MD predlzit a zvysit, ale tam bude asi moznost, ze mi to budu ratat v priemere a to neviem, ci by bolo vyhodnejsie. ale asi budem mudrejsia po 30.11.
baby,ja mam taky zmatok v hlave...poberam uz len 164eur....tak co caka mna?
olifcek, mam otazku na Teba, prepac, ak sa opakujem. Aky bude moj RP, ked by som sla pracovat napr. od marca 2011? (syn bude mat dva roky vo februari)
som citala ze ked si najdem hoci aj brigadu popri rodicaku tak ked poziadam o prispevok na starostlivost o dieta daku opatrovnicku so zivnostou tak mi nedaju rodicak?dobre som to pochopila ze pri dvojcatach budem mat este aj takyto problem?
to ako mam odist do prace ked mi este aj siahnu na rodicak v pripade opatrovnicky...ja nemam babky dedkov........
@kvetinka211 podmienky naroku na materske je platenie DNP najmenej 270 dni za posledné 2 roky. Kedze mam termin zaciatkom mája a 15 rokov pracujem nonstop, tak podmienky splnam
Všimli ste si, že na olifcek v sekcii ÚSPECH už nie je uvedená výška RP 234 € ale že v roku 2011 bude mať výšku ? €
☹
rodičovský príspevok v roku 2011 bude v jednotnej sume 190,1€, naďalej však poslanci budú hľadať prostriedky tak, aby sa táto suma mohla zdvihnúť. Časom sa budú upravovať aj rodinné prídavky. dvojičky a trojičky budú riešiť osobitne, postupne aj finančnou pomocou, aj formou služieb. postupne sa budú robiť ďalšie kroky v prospech rodín.
v súčasnosti je dôležité, čo aj vítame, že pri zvýšení materskej na 60% a predĺžení materskej o 6 týždňov v roku 2011 bude zohľadnená zásluhovosť v odvodoch na nemocenské poistenie (DNP, zamestananie) a hlavne fakt ,že sa zvýšenie a predĺženie materskej bude týkať aj tých mamičiek, ktoré začali poberať materskú koncom tohto roku alebo im končí materská začiatkom roku 2011.
do prechodných opatrení sa dostal aj fakt, že mamičkám ktorým bol priznaný 256 € príspevok ,bude tento ponechaný do 20 mesiaca veku dieťatka
tiež vítame že sa zrušil zákaz pracovať.
z jednotnej výšky rodičovského príspevku (190,1€) sme sklamaný, ale vieme že sa všetko nedá naraz spraviť, preto budeme naďalej celu situáciu monitorovať a bojovať za to, aby rodičovský príspevok šiel hore nad 200 €. Budeme sa pokúšať o to, aby rodičovský príspevok bol zdvihnutý aspoň o 70 € čo najskôr, nie postupne počas nasledovných rokoch.
zákon bude schválený až vtedy ak ho podpíše prezident SR, uvidíme ako prejde predmetný zákon 30.11.2010 parlamentom.
@majlo28 no to je to, co som pisala... 😒 sa mi to ihned nezdalo, tato vlada chce na nas mamickach usetrit 😠 , nie nam vytrvorit este lepsie podmienky, ake boli doteraz ☹ a takto by na nas neusetrili, ale naopak, prerobili....urcite ostane tych 190,10 eur... 🙄 , no nic, aspon sme si vcera vecer sprijemnili vecer vdaka poslankyni Blahovej..... 😝
hrozne,jak nas zavadzaju
na page su gramaticke chyby odstranene...
je dolezite bojovat dalej... ved i to, co sme dosiahli, sme dosiahli len preto, ze sme sa masivne postavili proti 😉
@olifcek Oli, budme realistky....nic nam nezvysia 😠 , to nam len teraz natieraju med okolo ust, aby nam ukludnili....je mozne, ze sa zacnu snazit pred koncom ich volebneho obdobia, co bude (ak vlada nepadne) o dobre 3 roky a nieco.... ☹ a to my terajsie mamicky uz budeme zarezavat v praci..... 😝
@viiierka takto pesimiti boli viaceri a aha... predsa len tu su uspechy... med okolo ust? take nefunguje x;o) nie u nas, nic neboj...
kuk teda a podporte toto
http://sites.google.com/a/olifcek.info/www/otvo...
ukazme im, ze sme inteligentna komunita, ktora vie, co chce 😉
teda lepsie toto

@olifcek len dúfam, že sa s ňou stihne skontaktovať ešte dnes, predsa len je piatok. A pred nami víkend ...