icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

janka108
19. nov 2010

môžete podporiť otvorený list petičného výboru na stránke
http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=514070

danka86
19. nov 2010

Ahojte, vie mi niekto poradit? Som na rodicovskej dovolenke a pocas nej som si platila DNP, cize budem mat narok na poberanie MD a to si musim poziadat o to zvysenie a predlzenie doby vyplacania, alebo to je automaticky?

kvetka84
19. nov 2010

ahojte baby, neviete ako je to s prispevkom pri narodeni dietata? Ja som pocula, ze sa ma akosi menit. Ze nedostanes plnu sumu 25000 SK,- ale ze to budu vyplacat mesacne po cca 20 eur.
Prosim povedzte, ze som zle pocula. Ved to je totalny blud ☹

majamat
19. nov 2010

@danka86 kedze ti zacne MD az v roku 2011, nemusis si o nic ziadat. budes ju mat automaticky vyssiu a dlhsiu.

@kvetka84 prispevok je stale 25000,-sk. tych 20€ je stara zalezitost. to sa planovalo, ale zatial sa to nezmenilo.

kvetka84
19. nov 2010

@majamat dakujem, dufam, ze ani nezmeni 😒

majamat
19. nov 2010

@kvetka84 ja tiez.

cate
20. nov 2010

ahojte neviete mi prosim Vas poradit ako to bude teraz po novom? MD mi konci v polovici decembra a potom idem na RD. Pred nastupom na MD som pracovala viac ako 270 dni, kolko bude teraz RD 190€ alebo tych 256€?

mimmm
20. nov 2010

Ja si myslím, že nejak veľmi to aj tak nezvýšia- RP . Je to sociálne dávka a hotovo t.j. na prežitie.... 😒 Kto chce mať deti , ich bude mať tak či tak. A keď je to tak málo, tak prečo 80 % matiek ostáva celé 3 roky doma? Pre nich je to pozitívny signál. A tých 20 % čo ide skôr do roboty, zase len odvádzajú dane, platia odvody, takže pre nich čistý zisk... 😵 Dieťa je v dnešnej dobe naozaj luxus. Aby prežili 3 roky na RD, musíme mať zázemie, úspory, zarábajúceho manžela,dotujúcich starých rodičov 😉 ☹ Darmo chceme byť najlepšie mamičky ako to niektoré píšu, preto ostávajú celé tri roky doma - ale keď mi príjem rodiny nevykryje náklady tak sa to nedá .....a som potom horšia matka?, alebo nemám mať deti ☹

alca85
20. nov 2010

@cate ak ti bude priznaný RP ešte v tomto roku (čo určite bude), tak ho budeš dostávať vo výške 256€ do 20mesiacov veku dieťaťa 😉

exupery
20. nov 2010

@alca85 urcite?A nie je to nahdou myslene tak,ze od 1.1.2011 rodicak vsetci 190e?Lebo teraz uz nikto nespominal tych co poberali,a maju u z priznane?Mihal to povedal jasne,vsetci jednotne 190.

dusika11
20. nov 2010

@olifcek poslane 😉

evinkal
20. nov 2010

maminky chcem sa spýtať na RD.Teraz som na RD s 10 mes.dcérkou,teda poberám 256eur,do akej doby to bude tak?od januára budem mať menej,alebo po akej dobe mi znížia?

vieraj
20. nov 2010

@evinkal pravdepodobne do 20tich mesiacov veku dietata

moja N bude mat v decembri 20 mes. skoda,ze tych 256€ nenechali az do 24tich mesiacov 😖

evinkal
20. nov 2010

@vieraj ja neviem prečo takto špekulujú a šetria na deťoch.prečo nešetria tam,kde treba?!veď deti sú naša budúcnosť a komu dopriať ak nie im?!

cate
20. nov 2010

@alca85 dakujem, no ved uvidim. Ale je to fakt az do placu ako s nami cvicia ☹ .

elise
20. nov 2010

@exupery v prechodnom opatrení sú ošetrené mamičky ktorým už bol 256 € príspevok priznaný a budu ho poberať aj od 1.1.2011, ked im ho do 31.12 2010 priznajú. budu ho poberať do 20 mesiaca veku dieťaťa.

elise
20. nov 2010

@evinkal od januára budeš poberať to či poberala 256 € do 20 mesiaca veku dieťatka

tereza79
20. nov 2010

@mimmm to je veľmi pekne napísané...

elise
20. nov 2010

inak jedna vec mám kamošku vydatu v mexiku a tam neexistuje žiadna materská ani rodičovská, bud chodí do práce alebo ju živí manžel tiež to tam nie je ružové s platmi ale v skromnosti sa to dá.

siu3333
20. nov 2010

ahojte aj ja by som sa chcela opytat lebo nejako mi to usla,,ja poberam tych 164e,,od noveho roku ako to bude,,budem mat tych 190e?dakujem

elise
20. nov 2010

@siu3333 tebe od januára zvýšia na 190

siu3333
20. nov 2010

@elise dakujem za info

siu3333
20. nov 2010

a este sa chcem opytat to mam ist niekde o to poziadat myslim na socialku,,ci nebodaj sami mi to zvysia bez toho aby som tam sla??

bobocka
20. nov 2010

ahojte maminky.trosku mam v tom zmatok po vcerajsich tv spravach.tam vraveli,ze kto pobera 256 bude aj po novom roku 256 a tie maminky co teraz 164 poberaju,budu mat po novom roku 190.no ked ja poberam 256,tak to budem mat do 20mesiaca veku dietata,ci do 24mesiaca veku dietata? a co potom?ked skoncim poberat 256,tak budem mat 164,ci 190?a ako je to s pracou?lebo niektore maminky mi vraveli,ze ta maminka co pobera 256 bude moct robit,ale len polovicny uvazok,ci brigadnicky, a tie maminky co budu mat 190,budu moct robit aj na plny uvazok.je to tak?

inak ja si myslim,ze v dnesnej dobe ostat doma 3 roky je fakt luxus a ten si fakt vacsinou len tie maminky dovolia,ktore maju fajn financne zazemie.vsak velika vacsina z nas by chcela doma ostat 3 roky a venovat sa babatku,no niekedy sa fakt neda. ☹ a je len velmi malinke percento maminiek co sa vracaju skor do prace lebo chcu a maju pocit,ze sa potrebuju zas nejak realizovat,a nie preto ze musia.ja pevne dufam,ze mne sa podari doma ostat tie 3 roky.
inak som sa chcela este opytat.dajme tomu,ze moj syn ma 2 pol roka a narodi sa mi druhe miminko.tak budem poberat len jeden rp?len 190eur?ci tam bude aj nejaky priplatok aj na druhe dieta?

elise
20. nov 2010

@siu3333 automaticky ti to zvýšia

siu3333
20. nov 2010

@elise dik

elise
20. nov 2010

@bobocka 256 bude poberať po novom roku tá mamička ktorej bola táto suma priznaná do 31.12.2010 a bude ju v tej výške 256 € poberať až do dovršenia 20 mesiacov veku dieťatka.potom ked zostaneš doma budeš poberať 190 €.
maminky, ktoré poberali 164 € sa im automatick od januára zvýši na 190 €
pracovať môžeš od januára neobmedzene vtedy môžeš UPSVR požiadať o príspevok na škôlku alebo opatrovatelku až do výšky 300 € ti preplatia náklady (treba priniesť potvrdenku)

elise
20. nov 2010

@bobocka ak si budeš platiť DNP tak budeš mať vpočítanu matersku z toho kolko si odviedla na nemocenské poistenie (ak si robila predpokladaný vymeriavací základ +1 DNP vjde slušná suma)

elise
20. nov 2010

idem na chvilu off ak chcete kludne mi napíšte sem alebo do ip 😉

miskad
20. nov 2010

@alca85
Ahojky mám prozbičku nevieš či je niečo nové ohľadom toho že mám dvojičky dostanem niečo viac či iba ten jeden príspevok 🙂
Ďakujem za info lebo vôbec nestíham sledovať nové informácie 🙂)