icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

denisocka
21. nov 2010

@elise ale ak npr.ukoncim md k 30.12 ,tak nastupim npr.na 14dni na dovolenku a od npr. 18.1.na rodicak,tak budem mat narok na 256do20mes? Ja som z toho vol

elise
21. nov 2010

@denisocka tých 256 musíš mať odklepnutých tento rok

denisocka
21. nov 2010

@elise napisem ti zajtra ip,bo si teraz sedim na kably.ak mi to odklepnu v dec,ale
na rodicak nastupim v polke januara,to sa neda?

elise
21. nov 2010

@denisocka aj to sa dá 😉 vela báb má už v rukách 256€ rodičák a ide nan až buduci rok 😉

cicimon
21. nov 2010

@denisocka ak nastupis na riadnu dovolenku a na RD aj v polke januara, tak pojdes podla noveho za 190e

cicimon
21. nov 2010

@elise a to ako?

monica25
21. nov 2010

@elise ahoj,mam uz z toho zmetok ....rada by som sa spytala ci ten zvyseni rod.prispevok sa tyka aj mamiciek kt. su uz na MD?

elise
21. nov 2010

@cicimon ak máš odklepnuté 256 (čiže si pracovala podla starého) tak ti budu túto sumu vyplácať do 20 mesiaca veku dieťaťa.
neviem či sa na seba pýtaš alebo nie definuj otázku

elise
21. nov 2010

@monica25 ktoré maju priznaný 256 alebo ho priznaju do 31.12.2010 ho budu poberať. treba rozlišovať pojmy materská dovolenka (nástup max 8 týždnov pred očakávaným termínom pôrodu a trvá u vydatej 28 týždnov a rodičovská je obdobie ked sa ukončila materská (uplynutím posledného dna materskej) a trvá do 3 roku veku dieťata

andulla
21. nov 2010

@elise ahoj ja som teraz na materskej dovolenke presne do 2.12.2010 a na úrade práce mi kázali doniesť zo zamestnania potvrdenie o tom, že nebudem po skončení materskej čerpať riadnu dovolenku, nakoľko keby som čerpala dovolenku, tak na rodičovskú dovolenku by som išla od januára po vyčerpaní dovolenky, takže by som prišla o tých 256€ RD a to by ma mrzelo po 17 odpracovaných rokoch, takže som si nechala riadnu dovolenku až po skončení RD.

elise
21. nov 2010

@andulla super tak ti priznaju 256€ 😉

andulla
21. nov 2010

@elise dik hej len som musela plynule prejsť z materskej na rodičovský,ale dovolenku si nechám, keď malý pôjde do škôlky a ja akurát budem končiť školu, takže sa tých 30 dní zíde 🙂

danulka3
21. nov 2010

ahojte,chcela by som sa aj ja vyjadriť k tomu novému návrhu,ja nastupujem na rodičovskú v januári,takže dostanem len 190? normálne ma to vytáča,tie čo nastúpia v decembri,tak dostanú 256 a ja v januári už len 190.To je hrúúúza!!!!!!!!!

elise
21. nov 2010

@danulka3 tvoj jakubko má 2 mesiace a 3 týždne tebe sa od januára zvýši materská o 5 % a predlži o 1,5 mesiaca

ingrid16
21. nov 2010

@danulka3 no, to sa deje stale. ja som tak prisla pri jednom dietati o zvyseni prispevok pri narodeni ,{ lebo maly sa narodil v decembri}. zvysovali od januara. potom zvysili RP od januara na 256 , maly mal v decembri 2 roky. ☹

danulka3
21. nov 2010

Dá sa nastúpiť na ten rodičovský aj skôr? aj keď mám nastúpiť až v januári 24,môžem už v decembri? aby som mala tých 256?

danulka3
21. nov 2010

@elise A toto pred´ženie je už isté? To zvýšenie nie je nič moc a len na 2 a pol mesiaca.Pre mňa by bolo asi výhodnejšie nastúpiť na rodičovskú v decembri,ak by to šlo.

yvett14
21. nov 2010

@elise ked som bola u tej našej manci tak mi povedala že bonus do konca roka možem brať ja lebo vraj prijem som mala dostatočný. len neviem či mi automaticky dali už bonus aj na maličku alebo len na syna/12r./, neviem či to mi ide automaticky na obe deti alebo musim na druhu žiadať. Lebo po porode mi došli peniaze tých 151 porodné ale ešte nejakých 40 euro. tak to rátam 20 bonus a 21,90 pridavky nie??? lebo mi došlo okolo 195 euro.

elise
21. nov 2010

@danulka3 prečo už nastupuješ v januári? ti končí 28 týždnov materskej?

danulka3
21. nov 2010

@ingrid16 To je dobre na nervy,stále sa to mení,človek si niečo naplánuje a zrazu hrúza už je to inak. Jediná výhoda podľa nich je,že môžme aj pracovať a j poberať rodičovský. To nech si nechajú,takto nás vyháňať späť do roboty.Ja si chcem svoje dieťa užiť!!!!!!

danulka3
21. nov 2010

@elise áno,končí mi materská

denisocka
21. nov 2010

@elise tak nemam este rozhodnutie,iba ze mi socialka doplaca 20e do aktualnej vysky rodicaku.to mam ist pytat papier so stemplom o vyske rp?

ingrid16
21. nov 2010

@danulka3 ja som tiez ukoncila RD predcasne, ved 160 eur je naozaj na smiech. hlavne , ked pracujes 13 rokov.no, a to som si RP nemohla ani ponechat.

elise
21. nov 2010

@danulka3 je to iste

elise
21. nov 2010
elise
21. nov 2010

@danulka3 inak o predlženie sa ti navýši dovolenka u zamestnavatela

andulla
21. nov 2010

@danulka3 nechcem ti brať ilúzie, ale to by takto urobilo veľa báb, že keby chceli brať tých 256€, tak skončia skôr materskú a pôjdu na rodičovský. Ja by som ti ich aj ostatným dopriala len tak uvažujem reálne, že si nemyslím, že to pôjde. Treba pozrieť zákon, ale si myslím, že jedine sa môže skončiť materská a ísť do roboty bez nároku na materský príspevok. Teda, keď predčasne chceš ukončiť materskú.

cicimon
21. nov 2010

@elise zaujimalo ma co si pisala 21.14 "@denisocka aj to sa dá vela báb má už v rukách 256€ rodičák a ide nan až buduci rok "

denisocka
21. nov 2010

@ingrid16 ty si tiez vsetky vyhody lizla o chlp ako ja

denisocka
21. nov 2010

@elise a co mam povedat?ze naco to chcem tak skoro?