icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

elise
21. nov 2010

@cicimon niektore už po pôrode alebo v priebehu predchádzajuceho mesiaca žiadali o rodičák, podať žiadosť na UPSVR maju oni napíšu rozhodnutie že im ho vyplácať nemôžu lebo beru materske a budu im ho vyplácať až po ukončení materskeho v sume 256 € ale podla info minulý týžden vraj maju uradníčky pokyny ako sa vykrutiť z toho je to na dlhe lakte ale vela ich to má vybavene, rozhodnutie trvá 30 dní

elise
21. nov 2010

@denisocka môžeš ísť na PNku dáš 2 týždne Pnku v decembri a požiadaš o rodičovský 😉

andulla
21. nov 2010

rozhodnutie môže trvať aj 60 dní na tom nezáleží. Najdôležitejší je dátum nástupu na rodičovský príspevok.

andulla
21. nov 2010

žiadosť na UPSVaR môžeš podať až po zaslaní potvrdenie zo sociálnej poisťovne a tam je uvedený presný dátum dokedy trvá materská a spolu s potvrdením od zamestnávateľa, že po skončení materskej nebudeš čerpať riadnu dovolenku, ktorý ti zostala. Opakujem ja som teraz podala žiadosť na RP lebo materská mi končí 2.12.2010 a nastupujem od 3.12.2010 na RP a rozhodnutie je jedno kedy mi doručia ten dátum 3.12.2010 tam bude aj keď mi ho pošlú až v januári. Takže nerozumiem ako môže niekto prerušiť materskú, rada sa nechám poučiť lebo o takomto niečom som ešte nepočula.

denisocka
21. nov 2010

tak co teda rozhoduje? Datum nastupu na rd+tj.do konca dec, alebo datum vystavenia rozhodnutia o zvysenom rodicaku?
@elise tomu nechapem,ale to som cela ja a pride mi to komplikovane

elise
21. nov 2010

@denisocka napíšem zajtra som grogy babulky ak dačo máte napíšte ip 😉

andulla
21. nov 2010

kočky ja som pred materskou vydávala rozhodnutia síce nie materský , ale týkalo sa to sociálneho zamerania a rozhodujúci je dátum od kedy sa nastupuje na RD nie dátum vystavenia rozhodnutia. To je napr aj na UPSVaR čo sa týka rozhodnutia nezamestnaných.Rozhodnutie pošlú až niekedy po vyše mesiaci, ale na rozhodnutí je v texte napísané, že od kedy je nezamestnaný ten človek. Rozumiete?

andulla
21. nov 2010

@denisocka vieš ak máš presne nastúpiť až v januári na rodičovský, tak ja t rozhodnutie môžem napísať aj teraz, ale s platnosťou až od toho dátumu v januári, takže ideš podľa nového zákona. Už rozumieš?

buburka
21. nov 2010

@elise - dakujem...takze slobodnym sa to vlastne nezmenilo...myslim nepredlzilo 😒
Niekde som citala nieco na temu slobodnych a vraj je rozdiel, ci zijeme v jednej domacnosti s otcom, alebo nie...vraj to inak posudzuju...je to pravda? Alebo plati len : slobodna- osamela = nevydata aj ked zije s otcom dietata v jednej domacnosti?

denisocka
21. nov 2010

@andulla tak nastupim na rodicak v decembri?

cicimon
21. nov 2010

@denisocka rozhoduje datum OD... poslat ti to mozu aj par dni po tom, ako si uz na RD s tym, ze rozhodnutie plati od datumu xy.. (ako materske... papier prisiel v aprili a na MD som bola od marca, ale bolo to s platnostou od marca)

terezka
21. nov 2010

ahojte, vidim, ze tu tomu par ludi rozumie, tak prosim vas - poberam tych 256, od januara chcem zacat pracovat ako SZCO, maly ma v decembri 18 m. Otazka - ostane mi RP vo vyske 256 do dovrsenia 20 mesiacov aj pri praci ako SZCO? Ak nie, ostane mi aspon 190? Mozem popri niektorom z tychto prispevkov ziadat aj ten prispevok na starostlivost, 300 eur? Su uz tieto veci vladou schvalene? Vopred vdaka za odpoved.

andulla
22. nov 2010

@terezka ahoj tak toto po novom neviem, ale asi to bude tak ako doteraz tie čo poberajú ten zvýšený RP nesmú popri tom robiť ani na pol úväzka preto majú zvýšený a tie čo berú 190€ teda budú brať môžu robiť a tiež žiadať tých 300€ ak schvália.

minitrouble
22. nov 2010

@terezka podla mna ak to schvalia tak si budes musiet vybrat - bud 300euro prispevok (momentalne je to 160cca) alebo 190/256 zavisi ako schvalia zakon - toto este asi nik okrem ministra nevie 😝
urcite nebudes moct poberat 2 prispevky naraz 😉

andulla
22. nov 2010

@denisocka na RP môžeš podať až po potvrdení od sociálnej poisťovni. Takže takto : musíš ísť na UPSVaR tam ti dajú tlačivo na poberanie RP a aj tlačivo čo treba zaslať do sociálnej poisťovni, kde ti oni potvrdia, že si zberateľka materského príspevku a taktiež musíš doniesť potvrdenie od zamestnávateľa, že po skončení materskej nenastupuješ na riadnu dovolenku čo ti ešte ostala zo zamestnania a až potom toto všetko zanesieš na posúdenie na U/SVaR a hlavne dokedy ja som do 2.12.2010 a potom následne na ten ďalší deň nastupuješ na materskú teda budeš poberateľ kou RP ja od 3-.12.. Znova opakujem nikto si nemôže povedať, že ja teraz končím s materskou a chcem rodičovský to asi nepôjde o tom som ešte nepočula. Jedine to môže spraviť tá kočka čo je slobodná a nepredĺži si materskú o tie dva mesiace. Lebo vydatá a a tá mamina, ktorá žije s mužom má nárok na materskú pol roka a tie čo sú teda žujú samé majú o dva mesiace viac. Rozumieš?

andulla
22. nov 2010

@minitrouble no ak bude niekto dostávať 190 si myslím, že môže robiť veď to bolo povedané nie raz v TV lebo to je ako starý 164€ a vtedy pracovať mohli. a taktiež môže poberať tých 300e ak schvália lenže ten pracovný úväzok nemôže byť na 8 hodín má to byť len na polovičný, preto tá finančná podpora. A tých 300€ nepôjde zo sociálky , ale z nejakého euro fondu, takže preto to nevadí .

denisocka
22. nov 2010

@andulla ajko to že všetci tvrdia že sa to da,len ty že nie , ja to akceptujem,dnes idem volat na socku,len mam z toho šuvix

mirki11
22. nov 2010

Dievčatá, poprosím o radu. Mne končí materská v januári, mám dvojičky. Rozumiem tomu správne, že sa mi predĺži o 6 týždňov? Následne si moja mama zakladá živnosť na opatrovanie, aby som mohla ísť pracovať. Znamená to, že to urobí až po skončení materskej? Dostaneme takto tých 300 € aj keď je to rodinný príslušník? Vďaka.

andulla
22. nov 2010

@denisocka lebo ja som tým prešla,ale to že môžeš kedykoľvek prerušiť materskú, tak to sa mi nezdá lebo by to spravilo veľa báb, chápeš a bol by v tom zmätok, ale zavolaj a skús a daj mi prosím ťa vedieť ok? Zazjíma ma to lebo je to blízke môjmu povolaniu ja robí na sociálnom oddelení, ale na miestnom úrade nie na UPSVaR a chodia tam aj budúce maminky nech im viem presne poradiť. OK?

andulla
22. nov 2010

@mirki11 ja si myslím, že áno lebo bude mať riadnu živnosť a ty budeš mať ako dokladovať tie výdavky a ona si bude robiť riadne zúčtovanie daní, tak to pôjde. nIe je napísané, že to nesmie byť rodinný príslušník , ale riadne dokladované výdavky za opatrovanie.

tereza79
22. nov 2010

@denisocka daj vedieť ako si dopadla,som na to zvedavá,lebo mne povedali u nás na úpsvar že to nieje možné,ďakujem

tereza79
22. nov 2010

@andulla myslím že je jedno koľko bude po novom roku RP, pracovať sa bude môcť tak či tak,aspoň tak to bolo prezentované vládou a to predtým bol výmysel predchádzajúcej vlády,pretože pracovať nemohli ani tí čo mali 164 eur čiže nikto.

denisocka
22. nov 2010

@andulla ano,dam vediet
@tereza79

andulla
22. nov 2010

@tereza79 a to ti kto povedal, že nemohli? Mohli len museli dať deti do šúkromných jaslí alebo škôlky a robiť nemohli len tie čo poberali zvýšený RP

andulla
22. nov 2010

@denisocka inak o čom viem, že sa dá prerušiť skôr je len rodičovský a to spravila mamina, ktorá dala šieťa 2,5 ročné do škôlky štátnej, tak už nepoberala RP, ale išla rovno do práca. Ale mýliť sa môžem len sa mi to nezdá. Dik budeš zlatá za info 🙂

minitrouble
22. nov 2010

@andulla ano moze robit ved som to aj napisala - lenze bud bude dostavat 190 euro a nebude ziadat o prispevok na jasle, alebo poziada o prispevok na jasle a nebude dostavat 190 euro - urcite nebude dostavat oba prispevky sucasne 😉
teda pracujuca mamicka sa bude moct rozhodnut - bud ostane na rodicovskej dovolenke a bude dostavat kazdy mesiac 190 euro a nemusi dokladov ze dieta niekde dava ....alebo sa rozhodne ze da dieta do jasiel, tym padom zrusi rodicovsku dovolenku a poziada o prispevok na starostlivost o dieta ktory je momentalne 164 euro a mal by sa teda zvysit na 300euro
neviem inak skade beries informacie, ale momentalne podla aktualnych zakonov nemoze ziadna mamicka pracovat a poberat rodicovsky prispevok - ani vyssi ani nizsi, pracovat mozu len tie mamicky ktorym bol rodicovsky prideleny este pred tym ako tento novy zakon bol platny, nechce sa mi teraz hladat presne roky a mesiace od kedy bol ktory zakon platny, ale ak mas cas tak si to vygoogli urcite najdes 😉 🙂

mirinda10
22. nov 2010

@mirki11 300Eur moze mat ale musi ti na to dat fakturu, neviem co bude vyzadovat mozno aj vypis z tvojho uctu, ze si to zaplatila ale ako som pochopila ak sa ti MD presuva aj cez rok, tak by sa ti mala predlzit o 6 tyzdnov

brumko14
Odpoveď bola odstránená
standa82
22. nov 2010

Takže v dnešných novinách Sme je písané, že aj mamičky, ktoré pred 1.1.2011 nastúpili na MD a pokračujú v nej aj po 1.1.2011, budú mať nárok na novú výšku materskej, ktorá bude 60% z VZ a vyplatená bude 1x vo februári a tak isto aj na dlhšiu materskú.

kwa_kwa
22. nov 2010

elis... mam na teba este jednu otazocku... ak teraz nastupim na MD, tak kedy mi zacnu vyplacat RP? mala sa ma narodit v januari.. :D dakujem