Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
majamat... teraz tomu asi fakt uz nechapem... :D tak mam narok na MD aj na RP tak ako mi to bude vyplacane??? 😀
baby, dakujem za odpo, vidim, ze este nic nie je jasne... to je pre moje rozhodovanie o navrate do prace dost blbe .... diky aj tak
@kwa_kwa teraz neviem. pisala si, ze ak teraz nastupis na MD, tak som neskumala ci mas narok. ak si pred MD pracovala, tak mas narok na MD a to 6 - 8tt pred TP a budu ti ju vyplacat 8m. potom mas narok na RD. ak mas MD nizsiu ako je RP, tak ti budu dorovnavat do tej sumy ako je RP. ak si nepracovala, nemas narok na MD. neviem co sa tyka teba.
standa82.. :D a aky to ma vyznam, ze si teraz platim DNP ked budem dostavat menej ako RP? :D
na urade mi to bolo vysvetlene inak, ale nevadi uz... ale tak na co si to mam platit dalej ked RP bude vyssi ako MD?
noooo ja som zivnostnik a neviem ako sa to rata vlastne... platim 14 eur DNP a na MD mam nastupit 30 novembra...
Ahojte, prosim vas o radu. 🙂 Viem, ze od januara 2011 maju byt zmeny v rodicovskom prispevku... Chcem sa spytat, je rozdiel medzi materskou a tym rodicovskym prispevkom? Vlada odsuhlasila jednotny prispevok na 190eur, ale neviem ci sa to tyka aj materskej, alebo len rodicovskeho prispevku?? Chcem sa dat dobrovolne poistit, aby som mala aspom nejaku matersku a neviem ci sa mi to oplati, ak ma kazdy dostat 190eur. 😒 Dakujem
majamat.. aha, takze tym som nic nedocielila... a uz asi ani nedocielim... ale naco mam zbytocne platit 15 eur mesacne ked z toho nic nemam...
majamat.. za november mam, ale tak to nema dalej vyunam platit
@verinka100 ak sa prihlasis na DNP, budu ti matersku vypocitavat z vymeriavacieho zakladu (VZ), ktory si urcis a podla toho ti vypocitaju, kolko budes platit. ak si das vyssiu sumu, alebo si zamestnana a este platis DNP, tak mozes mat MD aj 600€. po novom tusim dokonca 660€. je tam viac podmienok. musis byt nemoc. poistena 270 dni, za posledne 2r.
@verinka100
materska je davka, ktora sa rata podla nemocenskeho poistenia, ktore sa plati bud zo zamestnania, ako DNP alebo povinne / zivnostnici / narok je zatial 55% vymeriavacieho zakladu, maju zvysit na 60% , ale nie je to este schvalene.
poberas ju 28 tyzdov / slobodne a viacdetne dlhsie / a nastup mas 6 tyzdnov pred planovanym terminom porodu.
rodicovsky prispok s aplati od ukoncenia materskej po dovrsenie 3 rokov veku dietata a ten ma byt jednotny 190.1 eur pre kazdeho. / teraz je rozdielny /
ak nemas narok na matersku, tj nebola si za posledne 2 roky / rata sa od predpoklad terminu porodu spatne dva roky / nemocensky poistena min 270 dni, dostavas od zaciatku rodicak.
ak ti amterska vyjde nizsia ako rodicak, dostavas doplacane do vysky rodicaku.
kukni si stranku socialnej poistovne nemocenske poistenie - davky - materske. tam mas info
majamat.. takze dalsi mesiac platit nemusim?
Katka 888 , som omylom pred tym klikla :D Ja este studujem denne na VS, ale s manzelom chceme babatko. Tak preto ma zaujima, ci sa mi oplati tych 270 dni si DNP platit.. Stranku som uz pozerala, ale neviem ako si mam vyratat, ci mi materska vyjde nizsia ako rodicovsky, alebo nie :(
majamat.. pojdem si po marodku, tak sa opytam tej ochotnej pani co tam sedi.. :D
@verinka100 zalezi z akeho VZ budes platit a teda aku chces matersku.
majamat... mne sa to este nepodarilo.. :D
Ahojte.Mne konci MD 6.1. po starom ...dostavam matersku okolo 500 Eur kedze som si platila 5 rokov DNP ako konatel spolocnosti...a teraz neveim co robit...ci sa odhlasit z MD este teraz aby som mala tych 256 a lebo kaslat na to...budem mat aj ja o 6 tt predlzenu MD alebo nie? A tie co maju priznanych 256 Eur do 20.mesiaca tak po 20 .mesiaci budu dostavat kolko?

@kwa_kwa po starom o 6 1/2 mesiaca a po novom o 8 mesiacov. som skepticka, ale ta druha moznost vyzera pravdepodobnejsie. v januari si musis poziadat o prepocitanie a predlzenie MD podla noveho zakona.