Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
Dakujem
@verinka100
sama si urcis vysku vymeriavacieho zakladu, je dane min a maximum, aktualne je na stranke soc poist max je tusim nejakych cez 1000 eur. neviem presne /tusim 1116,75/
mesacne paltis 4,4% z vymeriavacieho zakladu, ktory si urcis a materska je 55% z toho vym zakladu. / ak schvalia 60%, bude 60% /
cize , ak si urcis napr VZ 1000 eur, mesacne platis 44 eur, a materska vyjde 550 eur / 600 eur /
da sa to aj tak, ze si zacnes platit minimum a ked zistis, ze si tehu , zrusis a zacnes platrit z maxima, tam je ale riziko, ze pri predcasnom porode nemusis splnit podmienku platenia mi 26 tyzdnov vkuse do nastupu na matersku.
da sa platit z maxima a po mesiacoch , ked bude novy rok, znizit na minimum, lebo VZ sa ti berie z predchadzaujecho roku.
cize finty fn su individualne. zalezi od tvojej situacie, ci platis nemocenske, ci si niekedy, napr min rok platila, co by sa ti priratalo, ci budes rodit zaciatkom roka, ci koncom / tj ci dojde pocas platenia k prelomu rokov / a pod
@standa82 len neviem co sa oplati viac..podla mna radsej ukoncit matersku skor a mat tych 256 eur...
@michaela80
30.11. sa schvaluju upravy k RP a materskej.
baby, .. aktivity peticneho vyboru, vdaka ktoremu sa vobec nieco zlepsuje a nejde plosne pre kazdeho od 1.1.2011 na 190 mozete podporit na: http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=514070
cize , podla navrhov, kltore pojdu na schvalenie, mamicky, ktore teraz poberaju matersku , a konci im v roku 2011, budu moct poziadat o predlzenie poberania materskej , tj podla noveho zakona. potom budes mat narok uz na rodicak po novom tj 190 eur.
ak zacnes poberat rodicak do konca tohto roka, budes mat narok na 256 do 20 mes veku dietata
vsetko zavisi od toho, ci vobec poslanci tieto navrhjy schvalia, ci sa na to nevykaslu a neschvalia len plosne tych 190 pre kazdeho, bez inych zmien.
@katka888 lenze ked sa 30,11 schvaluje stihnem sa ja potom odhlasit z MD?
@verinka100 este jedna vec. z DNP sa da cerpat aj PN. ak budes platit DNP 270dni a budes dajme tomu v 5 mesiaci, mozes ist na PN a dostanes 55% VZ. to je tiez celkom vyhodne. ja tak cerpam PN 3 1/2 mesiaca a od decembra budem mat matersku.
@verinka100 Ja som bola tak na PN z DNP od 6 tt az do nastupu na matersku a mala som maximalnu sumu cez 600 eur...cize je to super...len tiu musi pred tym vyjst platit tych 270 dni
@michaela80 to si dobre vystihla. ja som na PN od 8tt, ale isla som na PN a nemala som DNP este 270dni. ked to obdobie uplynulo, PN som prrusila a zobrala so si v praci 3tt dovolenky. potom som isla znovu na PN a uz som cerpala aj s DNP.
@michaela80
neviem ako to funguje, ja som sla na UPSVaR a nahlasila odkedy mam poberat RP
na druhej strane, kym nedojde k schvaleniu, nevies co bude platit a co nie, stale je to len o spekulovani
@michaela80
ja by som pockala do 30teho, dovtedy si zisti, ci mozes ukoncit matersku o tyzden skor . viem, ze ja som sla na upsvar odovzdat tlacivo / maju ho aj na nete /, len to som odovzdala. chceli odo mna aj doklad z prace, alebo socialky, kedy mi konci materska. tak si to pozistuj do 30teho ako to je a podla toho sa zariadis.
@michaela80 maximalna materska je okolo 614 eur? 🙂
@verinka100
max materska je teraz 55% z 1116,75
Ja som si ešte nikdy nečerpala OČR na dieťa, ako to vlastne je? Platím si DNP z max. výšky -nemusela som si platiť z maxima, mala som nárok aj zo zamestnania, ale to je jedno.... (no teraz som na MD s druhým dieťaťom). Ale keď mi malý v škôlke onezdravie -čo býva dosť často, to si mám normálne od lekárky pýtať OČR-ku? -aj keď som doma na MD???
@katka888 Dakujem 🙂
@michaela80 nedá sa skôr ukončiť materská,dnes som sa na to opakovane pýtala na úrade.
@tereza79 tak fajn...6 dni mi rozhodne o mojom RD..ze som ja nesla na tu matersku uz v 32 tt...ach jaj..
@michaela80 ja som tiež debil,že som nešla v 32tt a to som ešte šla neskor 🙄 bo som si to prepočitavala na 256€ a vtedy vychadzalo,čím neskor pojdem,tým lepšie 🙄
@denisocka taze nic z toho ze ukoncime skor.hmm...
voľakedy sa vraj dalo ukončiť materska, ale už to tak nieje,to mi povedala dnes tá pani na úrade.nikto nevedel ako to dopadne,nemali ste to ako vedieť,ja si skôr myslím že ak nenechajú ten RP 256 Eur pre všetkých,tak to schvália tak, že všetci dostanú 190 Eur,hoc tomu nechápem,keď zoberú tým čo pracovali 66 Eur a pridajú tým čo nerobili po 30 Eur tak to bude iný zaberák na štátny rozpočet, lebo tých druhých je viac.ale je to hrozné, načo sme dávali do systému dane a odvody?pre to aby mali tí čo si to nezaslúžia,tak potom aj dôchodok nech dajú všetkým rovnaký...keď nieje podstatné kto koľko odrobil.
bola som dnes na socialke pytat sa ohladom priplatku na staroslivost pre dieta ak matka pojde pracovat...a nahle ma osvietilo...nenechaju matke rodicak ak pojde pracovat a vyuzije tych 300 eu na dieta....zamestnavatelia nam maju garantovat po navrate do prace benefity...sice neviem ake ale dobre............
takze doslo mi....tych 300 eu je z eurofondov ak pojdeme pracovat stat usetri, je to velmi motivacne stat nezvysi rodicovske lebo chcu donutit matky odist od polrocnych deti pracovat...a tak vyuziju europsku uniu a zamestnavavtelov prinutia nam dat benefity a neviem co.....a mne prislo smutno s tejto vlady....smutno s toho ze som cakala na dieta podarili sa dvojicky a..aj ked pojdem len na brigadu rodicak mi zoberu...moja praca pozostava z nocnych a vecernych a ja mam polrocne babetka odstavit a ist od rana do vecera do prace..........je mi dnes velmi smutno...a ak by som este raz mala ist volit...prosim vas pridte niektora a dajte mi cez usta...nech sa zobudim ovela skor....
peticny vybor neverte im su to klamari a smeju sa nam vsetkym do oci....ide o usetenie penazi na detoch a rozdanie pre dochodcov lebo tí pojdu volit...a aj spoluobcanov, lebo tam je dobra volicska zakladna...zobudme sa o nase deti tu neide............
@tereza79 nezvysia rodicak je to kseft tahaju medove fuzy s 300 eu za starostlivost co je z europskych penazi aby si isla do prace, a odvadzala dane,lebo vsetci dobre vedia ze zo 190 eu sa vyzit neda...je to cele svinstvo....a kaslu na to kto kolko pracoval a nepracoval ,chcu tie peniaze v statnom rozpocte aby sa malo co zas rozkradnut...ved je to jasne ako facka.............
@tereza79 tak bohuzial ja politika ..tym co nikdy nerobili este pridajme...sak naco budu potom robit...aj tak uz maju vycsie prijmy ako poniektory z nas a sedia v chyzach a nam co sme robili a platili statu nie take odvody a napr ja platim kazde tri mesiace riadne DPH tak este vezmeme... perfektna motivacia a som zvedava ako usetria ked tych druhych korym pridaju je omnoho viac ako nas co sme si poctivo platili.....zachvilu to nebude nas stat ale ich.. 😅 😅 😅 sorry mimo temy..ale ma to poriadne stve... ze nas hadzu do jednaho vrecia spolu s nasou " mensinou" a tvaria sa ze idu setrit...
@tereza79 u mna to tiez vyzera ze budem musiet robit popri malej...ale zase mam flexibilnu pracu - sam sebe panom a sefka je moja mama tak hadam to nejak sklbime dokopy s malickou..lebo 190 eur je uplne nasmiech..i ked musim povedat ze stale lepsie ako ked som dostavala pri malom 2700 Sk
😀 😀 ja som pri Jakubovi dostávala 1470 sk 😀 tiež plánujem ísť naspäť do roboty,ak všetko dobre pôjde ale myslela som že nechajú ten vyšší RP,hlavne že všetci sľubovali pred volbami ešte zvýšiť,nikto nespomínal zníženie 😠
Keby to nebolo také smutné tak je to až smiešne... 😀
Chcela by som ukončiť poberanie materskej skôr ( na ktorú mám nárok z dôvodu poistenia), budú mi v tom brániť!!!!
Je to asi moja povinnosť vybrať všetky peniaze? 😉 Keby som sa bila o 164 Eur, tak by mi to dovolili? 😀
Veď štát vytvoril celú túto absurdnú situáciu , že pre niektoré poistené maminky je, podotýkam oveľa, výhodnejšie žiadať skôr "sociálnu " dávku a ko vyčerpajú vyššiu materskú dávku..... 😉
tak som si to vyvolala u znamej
a fakt sa NEDA MD ukončit SKOR ,kukali na nu na urade ako puci čo sa pýta a ešte som jej anrobila problemy,lebo som jej to napísala na oficialny mail scpoistovne,ktory musi zaevidovat .... 😖

@michaela80 ..podľa toho čo som čítala v dnešnom SME, tak by si mala mať predĺženú materskú a čo sa týka sumy, tak po 20.mesiaci klesneš na 190 eur